17/12/2012
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Μελίνα Δοσίου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το Faust τείνει να γίνει ένα από τα στέκια του φετινού χειμώνα! Δεν θα επαναλάβω το πόσο όμορφο και προσεγμένο μαγαζί είναι, γιατί τείνω να γίνω γραφική, αν δεν έχω γίνει ήδη. Εκεί που θέλω να επικεντρωθώ είναι στις επιλογές που μας δίνει. Στο συγκεκριμένο χώρο φιλοξενούνται παραστάσεις θεατρικές και μουσικές με άποψη και πρωτοτυπία, ιδανικές για όποιον έχει βαρεθεί τα συνηθισμένα. Σε μία τέτοια παράσταση βρεθήκαμε την προηγούμενη Τρίτη. Και ηθικοί αυτουργοί και υπεύθυνοι γι’ αυτό ήταν οι Tricky Pony!

Αυτό στο οποίο θα σταθείτε διαβάζοντας γι’ αυτούς και αυτό το οποίο κίνησε και τη δική μου περιέργεια είναι ότι το ρόλο της frontwoman της μπάντας, κρατάει η Μαρία Ναυπλιώτου! Οπότε στο μυαλό μου είχα ότι αυτό που πήγαινα να παρακολουθήσω θα ήταν περισσότερο performance παρά μουσική παράσταση. Διαψεύστηκα κατά το ήμισυ μιας και ήταν και τα δύο. Η μπάντα αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς το Δημοσθένη Γρίβα στο μπάσο, τον Stephen Fleming στην κιθάρα, τη Δανάη Nielsen στα πλήκτρα και το theremin (πάντα εντυπωσιάζομαι με τον ήχο του) και το Μανώλη Γιαννίκιο στα τύμπανα, οι οποίοι μαζί με τη Μαρία έχουν στήσει ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα, απόλυτα ταιριαστό με το χώρο στον οποίο παίζουν. Σκοτεινό, όσο πρέπει ηλεκτρικό και με απρόσμενες επιλογές τραγουδιών και πολύ ενδιαφέροντα «πειράγματα» σε αυτά. Όσον αφορά τη συμμετοχή της Μαρίας, είναι performer πάνω στη σκηνή και ακριβώς επειδή παραδέχεται και η ίδια ότι δεν είναι τραγουδίστρια, είναι τόσο καλό το αποτέλεσμα. Η φωνή της έχει ένα χρώμα και μία βραχνάδα που μου θύμισε αρκετά τη Lana Del Ray και στα περισσότερα τραγούδια έδωσε μία ξεχωριστή πινελιά. Για σκηνική παρουσία δε θα μιλήσω, όπως φαντάζεστε δε μπορούσαμε να πάρουμε τα μάτια μας από πάνω της!

Η παράσταση ξεκίνησε γύρω στις 22.30 με τη μπάντα να ανεβαίνει επί σκηνής και τη Μαρία να μας καλωσορίζει και να παραδέχεται πως βλέπει πολλούς αγαπημένους φίλους στο κοινό. Το κλίμα ζεστάθηκε αμέσως με πολύ γνωστά κομμάτια όπως το «Perhaps, perhaps, perhaps», το «Love is a losing game» και το «Mad about you», αλλά και πιο απρόσμενες επιλογές όπως το «Beat it» ή το «Moves like Jagger». Όχι, δεν μετατράπηκε σε club το Faust! Οι Tricky Pony είχαν διασκευάσει έτσι τα κομμάτια ώστε να «κολλήσουν» με το ύφος του προγράμματος. Η δυνατότερη στιγμή όμως, όχι μόνο του α’ μέρους αλλά και όλης της παράστασης κατά τη γνώμη μου ήταν η διασκευή του «Girl with one eye», ένα τραγούδι καθαρά θεατρικό που οι περισσότεροι το γνωρίζουμε από την πρόσφατη διασκευή των Florence and the Machine. Το συγκρότημα το απογείωσε και μουσικά και ερμηνευτικά και αν κρίνω από την ανταπόκριση και το χειροκρότημα του κόσμου, οι περισσότεροι συμμερίζονται την άποψή μου.

Μετά από ένα εικοσάλεπτο περίπου διάλειμμα οι Tricky Pony ανέβηκαν ξανά στη σκηνή για το β’ μέρος του προγράμματος. Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι στην αρχή τα μουσικά όργανα ήταν αρκετά δυνατά και κάλυπταν τη φωνή της Μαρίας, αλλά μετά από 1-2 κομμάτια, αυτό διορθώθηκε. Το ενδιαφέρον  της μπάντας αλλά και το δικό μας την τελευταία ώρα το μονοπώλησαν – κατά λάθος όπως μας είπαν! – γυναίκες δημιουργοί από την Adele μέχρι τη Madonna και από την Karen Elson (με ένα εξαιρετικό πιάνο) μέχρι την Alanis Morissette. Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρουμε ένα-ένα τα τραγούδια του προγράμματος, το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η εκτέλεσή τους από τα παιδιά θα σας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα. Για το φινάλε, μας απογείωσαν με Massive Attack και στη συνέχεια αφού μας καληνύχτισαν, άφησαν πίσω τους μουσικούς τους εαυτούς και μπλέχτηκαν με τον κόσμο που είχε έρθει να τους δει.

Για ποιο λόγο να πας να δεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Είναι αυτό που είπα και παραπάνω. Είναι ένα ολοκληρωμένο show που ξεκινάει από το χώρο, συνεχίζει με την ενορχήστρωση και την απόδοση και καταλήγει με την ερμηνεία. Για να πας να ακούσεις τη Μαρία Ναυπλιώτου να τραγουδάει, προφανώς δεν πας για να κρίνεις πόσες οκτάβες μπορεί να πιάσει αλλά γιατί θέλεις να δεις κάτι άλλο. Και αυτό το άλλο, στο δίνουν οι Tricky Pony απλόχερα. Οπότε  άσε τις προκαταλήψεις στην άκρη και μόλις περάσεις την πόρτα του Faust, νιώσε ότι μπαίνεις σ’ ένα κρυφό υπόγειο μέρος, με μυστήριους ανθρώπους και άκου αυτή την παράξενη, τρικαδόρικη παρέα που παίζει μουσική!

Διαβάστε στη συνέχεια τι είπαν οι Tricky Pony και η Μαρία Ναυπλιώτου αποκλειστικά στο MusicCorner.gr!

Music Corner: Θα θέλατε να μας συστηθείτε;
Δημοσθένης: Η καλλιτέχνις θα μιλήσει…
Μαρία: Μάλλον έχω πάρει εγώ το λόγο μιας και κανένας άλλος δε μιλάει! Με το Δημοσθένη είμαστε φίλοι και συνεργάτες πολλά χρόνια. Έχουμε δουλέψει μαζί στο θέατρο, στη «Bossa Nova» και τον «Τιτανικό»…
Δημοσθένης: Και στην Πάτμο…
Μαρία: Και στην Πάτμο φέτος λοιπόν που πήγαμε διακοπές. Υπήρχε η διάθεση και αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτή τη μπάντα. Ο Δημοσθένης δουλεύει με τα παιδιά, το Μανώλη και τη Δανάη και ο Stephen είναι επίσης φίλος μας και συνεργάτης οπότε κάπως έτσι προέκυψε. Δεν το σκεφτήκαμε περισσότερο, απλά το θέλαμε πολύ.

Music Corner: Για το ρόλο της ερμηνεύτριας όμως δεν επέλεξαν κάποια τραγουδίστρια αλλά εσάς που είστε ηθοποιός…
Μάρια: Μάλλον τους «φορέθηκα» λιγάκι. Δεν με επέλεξαν ακριβώς! (γέλια) Πήγα πακέτο με το Δημοσθένη!

Music Corner: Το πρόγραμμά σας βασίζεται σε διασκευές. Υπάρχει διάθεση να γραφτούν και να ηχογραφηθούν και δικά σας κομμάτια σαν «Tricky Pony»;
Δημοσθένης: Ναι, υπάρχει! Αυτό το project με τις διασκευές έχει ξεκινήσει σαν ένας τρόπος γνωριμίας μεταξύ των μελών και νομίζω ότι ο απώτερος στόχος είναι αυτός. Υπάρχει ήδη κάποιο υλικό. Όπως προείπε και η Μαρία έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν και υπάρχουν κάποια τραγούδια που έχουμε κάνει μαζί και κάποιες ιδέες που θα δούμε πως θα εξελιχθούν. Είναι νωρίς ακόμα αλλά σαφώς προς τα εκεί θα κατευθυνθούμε.

Music Corner: Έχετε προγραμματισμένες κάποιες άλλες εμφανίσεις;
Μαρία: Θα συνεχίσουμε εδώ, έχουμε άλλη μία Τρίτη στις 18/12 και συνεχίζουμε μετά τις γιορτές.

Music Corner: Το μαγαζί απόψε γέμισε, και αυτό είναι κάτι που πλέον τείνει να γίνει σπάνιο μιας και ο κόσμος προσέχει πολύ που θα δώσει τα 5 ή τα 10 ευρώ όσον αφορά τη διασκέδασή του. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα επιλέξει κάποιος να έρθει να σας δει;
Δημοσθένης: Ξεκάθαρα για το Μανώλη!!!
Μανώλης: Για μένα! Σοβαρά τώρα, πιστεύω ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου έρχεται επειδή γνωρίζει τη Μαρία, και την ακολουθεί σε ό,τι κάνει. Πολλοί έτυχε να μας δουν σε κάποια εμφάνιση, τους άρεσε και συνεχίζουν να έρχονται, κάτι που είναι καλό. Κι εμείς το βρίσκουμε πολύ ευχάριστο και μας χαροποιεί και είμαστε και λίγο έκπληκτοι με το ότι ο κόσμος έρχεται και όντως ξοδεύει έστω και λίγα χρήματα για να διασκεδάσει εδώ και αυτός μας δίνει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στο να το κάνουμε καλύτερα όλο αυτό γιατί φαίνεται πως έχει αντίκτυπο.

Music Corner: Για εσάς δεν ήταν ρίσκο να εμφανιστείτε σαν ερμηνεύτρια, ενώ ο κόσμος σας γνωρίζει σαν ηθοποιό;
Μαρία: Δε μπορώ να πάρω τον τίτλο της τραγουδίστριας, ούτε καν της ερμηνεύτριας. Χαίρομαι πάρα πολύ όταν τραγουδάω σε μία παράσταση αλλά πραγματικά δε μπορώ να εμφανιστώ ξαφνικά σαν τραγουδίστρια. Για μένα είναι απλά ένας ακόμα πολύ ωραίος τρόπος να πω μια ιστορία, πιο σύντομη, όπως γίνεται και στο θέατρο. Αλλά μέχρι εκεί. Ό,τι άλλο μου φαίνεται και λίγο υπερφίαλο.

Music Corner: Ετοιμάζετε κάτι άλλο;
Δημοσθένης: Η Μαρία δουλεύει στο Εθνικό Θέατρο στην παράσταση του Bob Wilson και οι τρεις μας, εγώ, ο Μανώλης και η Δανάη θα είμαστε σε μια παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Default Company, που λέγεται «Ιστορίες Καιρού» και θα ξεκινήσει σε μία εβδομάδα…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here