13/12/2012
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στον ανανεωμένο χώρο του Σταυρού του Νότου Plus για να παρακολουθήσουμε το live του Στέλιου Δάβαρη, με αφορμή την κυκλοφορία της νέας του δισκογραφικής δουλειάς, με τίτλο «Ρεύματα». Λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός μίλησε κατ’ αποκλειστικότητα στο Music Corner:

Music Corner: Στέλιο, καλοτάξιδο το νέο σου CD! Απ’ ό,τι ξέρω είναι δουλειά που την ετοιμάζεις αρκετό καιρό τώρα…
Στέλιος Δάβαρης: Την ετοιμάζω περίπου εδώ και ενάμισι με δύο χρόνια. Αυτή η δουλειά με βρίσκει σε μια περίοδο της ζωής μου πολύ ανήσυχη. Αισθάνομαι -όχι μόνο εγώ, το αφουγκράζομαι κι απ’ όλους γύρω μου, είτε είναι δικοί μου άνθρωποι είτε περαστικοί στον δρόμο- πως υπάρχει μια ένταση. Είναι σαν να είμαστε όλοι σε μια ηλεκτρική καρέκλα. Αυτή η ένταση όμως, μπορεί παράλληλα να έχει και μια θετική πλευρά. Το ρεύμα αυτό συμβολίζει για μένα, την ενέργεια που μας δίνει κουράγιο και αντοχή. Γι’ αυτό και διάλεξα τον συγκεκριμένο τίτλο για τον δίσκο.

Music Corner: Είναι ωραίο να προσπαθούμε πάντα να βλέπουμε και θετικές πλευρές στα πράγματα…
Στέλιος Δάβαρης: Αν δεν βλέπουμε θετικές πλευρές, δεν προχωράμε και δεν υπάρχει αύριο. Αν δεν ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο…

Music Corner: Στον δίσκο υπάρχει και ένα ντουέτο με την Ευρυδίκη. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Στέλιος Δάβαρης: Ήταν πάρα πολύ φωτεινή στιγμή! Προέκυψε από την προηγούμενη εταιρεία μου, τη Minos EMI. Η διευθύντριά μας εκεί μάς έφερε σε επαφή. Η Ευρυδίκη άκουσε το τραγούδι στο στούντιο, κατευθείαν, της άρεσε πολύ κι έτσι δημιουργήθηκε μια πάρα πολύ όμορφη στιγμή γι’ αυτόν το δίσκο.

Music Corner: Τον δίσκο τον έχεις γράψει εξ ολοκλήρου εσύ;
Στέλιος Δάβαρης: Ναι, και τα δέκα τραγούδια είναι σε στίχους και μουσική δικά μου.

Music Corner: Τι θα δούμε, λοιπόν, στο αποψινό live;
Στέλιος Δάβαρης: Απόψε το live έχει δύο όψεις. Σίγουρα υπάρχει η καινούργια, με τα δέκα νέα τραγούδια που αποτελούν το πρώτο μέρος του προγράμματος. Στο δεύτερο μέρος θα παίξουμε τραγούδια από τον πρώτο μου δίσκο, αλλά και κάποια άλλα που αγαπάω, πολύ γνωστά.

Music Corner: Πέρα από την αποψινή παρουσίαση, έχεις άλλα επαγγελματικά σχέδια στο μυαλό σου ή είναι νωρίς ακόμη;
Στέλιος Δάβαρης: Όχι, δεν είναι νωρίς! Σίγουρα κάνω σχέδια, είτε τα λέω είτε όχι. Πάντα σκέφτομαι τί θα κάνω την επόμενη φορά. Υπάρχουν κάποια live στο μυαλό μου, με κλεισμένο αυτό στο 6 D.O.G.S τον Γενάρη κι ελπίζω σύντομα να ανακοινωθούν κι άλλα…

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουμε αποκλειστικά με την Ευρυδίκη:

Music Corner: Tο ντουέτο «Απομακρυνόμαστε» είναι αυτό που έχουμε ακούσει ως προπομπό αυτής της δουλειάς του Στέλιου Δάβαρη. Θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια για τη συνεργασία σας…
Ευρυδίκη: Τον Στέλιο τον γνώρισα μέσω μιας κοινής φίλης και μετά άκουσα τη δουλειά του. Μου έκανε εντύπωση στην αρχή το πόσο γλυκό παιδί ήταν, γι’ αυτό άκουσα και τη δουλειά αρχικά. Έτσι, όταν μου πρότεινε να τραγουδήσω μαζί του, εννοείται ότι δέχτηκα αμέσως, χωρίς καν να ακούσω το τραγούδι! Έχοντας ήδη ακούσει δείγμα της προηγούμενης δουλειάς, πίστεψα ότι είναι ένα από τα πιο ταλαντούχα νέα παιδιά. Όταν μπήκα στο στούντιο και άκουσα το ντουέτο μας, το τραγούδησα εκείνη την ώρα. Το μάθαμε μαζί, το ηχογραφήσαμε κι αυτό κρατήσαμε, την πρώτη λήψη ουσιαστικά. Η οποία είναι καμιά φορά και η πιο αληθινή. Έκανα και μια ακρόαση των υπόλοιπων τραγουδιών του δίσκου και πραγματικά πιστεύω ότι πρόκειται για εξαιρετική δουλειά. Αυτό που εκπέμπει ο Στέλιος όταν τον γνωρίσεις -πέρα από τη γλύκα και τη σεμνότητα, στοιχεία πολύ σημαντικά για ένα νέο παιδί-, βλέποντάς τον στη σκηνή, διαπιστώνεις πόσο αισθάνεται πραγματικά τη μουσική. Είναι πάρα πολύ όμορφο αυτό και χαίρομαι που είμαστε σ’ αυτή τη δουλειά παρέα, που συμμετέχω κι εγώ και συνεισφέρω μ’ αυτόν τον τρόπο. Ακόμη πιο πολύ χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί του στην παρουσίαση του δίσκου, ο οποίος εύχομαι να πάει πάρα πολύ καλά γιατί το αξίζει πραγματικά!

Music Corner: Έχουμε ανάγκη γενικά από νέες ωραίες δουλειές στη δισκογραφία μια τόσο δύσκολη εποχή, έτσι δεν είναι;
Ευρυδίκη: Και τόσο καλές δουλειές! Γιατί σ’ αυτές τις εποχές που είναι πραγματικά δύσκολες, ειδικά για τη δισκογραφία που περνάει τέτοια κρίση, το σημαντικό είναι να βγαίνουν δουλειές που να έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν. Δυσκολεύουν τα πράγματα, αλλά οι καλλιτέχνες που τολμούν να βγάλουν την αλήθεια τους προς τα έξω και επιμένουν στα αληθινά και καλά πράγματα, νομίζω ότι είναι αυτοί που θα έχουν διαχρονικότητα.

Λίγο μετά τις 23:00, ο Στέλιος Δάβαρης με τους τέσσερις εξαιρετικούς μουσικούς του και την τραγουδίστρια Λουίζα Σοφιανοπούλου, η οποία τον συνόδευσε στα φωνητικά, έκαναν την είσοδό τους στη σκηνή ερμηνεύοντας τα «Ρεύματα», ένα δυναμικό κομμάτι που έδωσε και τον τίτλο στο CD. Ακολούθησαν ένα προς ένα και τα δέκα τραγούδια αυτής της δουλειάς, η οποία διαθέτει εξαιρετικές ενορχηστρώσεις σε ρυθμούς που ποικίλλουν από ροκ μέχρι μπλουζ και αργές μπαλάντες. Ο ίδιος ο τραγουδοποιός στάθηκε ιδιαίτερα στη «Σοκολάτα», ένα τραγούδι το οποίο, όπως μας αποκάλυψε το έλεγε ως ανκόρ όταν παρουσίαζε τον πρώτο του δίσκο. «Μετά όλοι έρχονταν κι αντί να μου ζητούν τα τραγούδια του δίσκου, μου ζήταγαν τη “Σοκολάτα”! Κι έτσι κι εγώ δεν την ξανάπαιξα σε ανκόρ!» Τώρα προφανώς ήρθε και η δική της στιγμή, αφού ηχογραφήθηκε «επισήμως» και περιλαμβάνεται στο νέο CD.

Αμέσως μετά, ο Στέλιος Δάβαρης κάλεσε στη σκηνή την Ευρυδίκη και μαζί τραγούδησαν το «Απομακρυνόμαστε», ένα όμορφο μελωδικό ντουέτο που τους ταιριάζει, νομίζω, πολύ. Ο Στέλιος επέλεξε να κλείσει το πρώτο μέρος του προγράμματος με δύο, κατά τη γνώμη μου, από τα πιο ιδιαίτερα και ευαίσθητα τραγούδια του δίσκου. Τη μπαλάντα «Ξεχασμένη Αυλή», την οποία ερμήνευσε στο πιάνο, αλλά και την πιο μπλουζ «Γκρι Λεωφόρο».

Τα τραγούδια του δίσκου του είναι κατά κύριο λόγο ερωτικά και καταπιάνονται με προβληματισμούς και συναισθήματα προφανώς αυτοβιογραφικά. Όπως εύστοχα διατύπωσε η Ευρυδίκη, η δουλειά του Δάβαρη ξεχωρίζει γιατί «…τολμά σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές να βγάζει την αλήθεια του προς τα έξω και αυτό είναι που χρειαζόμαστε».

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ο Στέλιος Δάβαρης θέλησε να συμπεριλάβει αγαπημένα του τραγούδια, τα οποία επεφύλασσαν εκπλήξεις και ανέδειξαν το ιδιαίτερο γούστο ενός καλά καταρτισμένου μουσικού. Εναλλάσσοντας συχνά την αγαπημένη του κιθάρα με το πιάνο, ο Δάβαρης επέλεξε πρόσφατες επιτυχίες, όπως τα “Born to Die” και “Set Fire to the Rain”, αλλά και «άγνωστα» κομμάτια αγαπημένων του δημιουργών, όπως ο Ορφέας Περίδης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δικός του «Ρομπέν των Καμένων Δασών», ο οποίος, όπως επεσήμανε ο Δάβαρης, «αν και βρίσκεται στον πρώτο δίσκο του Ορφέα, είναι σαν να γράφτηκε χθες».

Η Λουίζα Σοφιανοπούλου μας εκπλήσσει με μια swing εκδοχή του αγαπημένου «Ας Ερχόσουν για Λίγο», ενώ και η Ευρυδίκη ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, ερμηνεύοντας τη διασκευή της στο τραγούδι του Κώστα Τουρνά «Στιγμές», αλλά και το «Ονειρεύομαι Ακόμα Μαμά».

Ο Στέλιος Δάβαρης δεν παραλείπει να συνδυάσει δικά του τραγούδια όπως το «Όλα Είναι Νερό», με τα “Lovesong” των The Cure και «Πίσω Δε Γυρνάω» των Active Member, ενώ δίνει μία από τις καλύτερες ερμηνείες του στο “Tell Her Today” του Tom Baxter. Για το τέλος της βραδιάς, κάθεται στο πιάνο και μας χαρίζει δύο τραγούδια από τον πρώτο του δίσκο, τα οποία προφανώς τον εκφράζουν πολύ: «Πλάι Σου Μπορώ» και «Τίποτα» αποτέλεσαν έναν όμορφο ακουστικό επίλογο…

Στην παράσταση έπαιξαν οι μουσικοί:
Πέτρος Φατής: Τύμπανα
Χρήστος Κεχρής: Μπάσο
Γιώτης Παρασκευαΐδης: Κιθάρα
Δημήτρης Κουζής: Βιολί

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here