2/5/2013
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Γενέθλια είχαν οι Opera Chaotique και δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερο τρόπο εορτασμού από ένα live σε έναν νέο και άνετο χώρο, το Stage Volume 1 στην καρδιά της Αθήνας. Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν δεν είχα την τύχη να παρακολουθήσω κάποιο live τους, οπότε η επετειακή αυτή εμφάνιση ήταν ιδανική ευκαιρία για μια πρώτη επαφή μου με τους Opera Chaotiqiue.

opera_chaotique_live_2014_04_025

Η διαδρομή με τον ηλεκτρικό μέχρι το Μοναστηράκι ήταν πολύ σύντομη και στα λίγα λεπτά που μας χώριζαν από το σταθμό μέχρι το SV1 είχαμε την ευκαιρία να χαζέψουμε τους «καλλιτέχνες του δρόμου», που έχουν μετατρέψει την πλατεία Μοναστηρακίου στη δική τους σκηνή έκφρασης.

Μπήκαμε στο SV1 λίγο πριν τις 21.30 και μετά από λίγα λεπτά κατεβήκαμε στα καμαρίνια όπου γνωρίσαμε τον frontman του συγκροτήματος Γιώργο Τζιουβάρα, γνωστό ως Tenorman, και τον Χρήστο Κουτσογιάννη, τον Voodoo Drummer της μπάντας. Η προσπάθειά μας για κάποιες δηλώσεις ήταν αρκετά δύσκολη! Γιώργος και Χρήστος σε μεγάλα κέφια, ήταν σχεδόν αδύνατο να πάρουμε μια …σοβαρή κουβέντα απ’ τα χείλη τους! Τα πειράγματα, οι αστεϊσμοί και τα συνεχή γέλια μετέτρεψαν τη «δουλειά» σε πλήρη διασκέδαση, πριν ακόμα αρχίσει το live. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε την ουσία όσων μας είπαν…

MusicCorner: Κατ’ αρχάς να σας ευχηθούμε το «Χρόνια Πολλά, να τα κατοστήσετε».
Tenorman: Τις εμφανίσεις ή τα χρόνια; Τις εμφανίσεις τις ξεπεράσαμε (γέλια)

MusicCorner: Τα χρόνια, εννοείται. Άλλωστε σε καμιά 20ετία θα βγει και το χάπι της αθανασίας, οπότε έχετε περιθώριο!!! Πείτε μας λίγο γι’ αυτά τα τρία χρόνια.
Voodoo Drummer: Τι να πω, ήμουν νέος κι έχω γεράσει. Είχα μαλλιά, μούσια, ήμουν Jesus!
Tenorman: Αλλά η Μαρία η Μαγδαληνή του είπε να κουρευτεί (γέλια). Είμαστε συγκινημένοι που γιορτάζουμε αυτά τα τρία χρόνια μαζί με φίλους, σοπράνο, χορεύτριες, τσελίστες κλπ.

MusicCorner: Τι έχετε αποκομίσει αυτά τα τρία χρόνια;
Voodoo Drummer: Τίποτα, αν μιλάμε για οικονομικά οφέλη.
Tenorman: Έχουμε αποκομίσει πλούτη ψυχικά, φήμη, εμπειρίες, έχουμε κάνει πολύ ωραίες συνεργασίες, έχουμε παίξει σε διάφορες χώρες στο εξωτερικό, σε jazz club και άλλους ωραίους χώρους.

opera_chaotique_live_2014_04_001

MusicCorner: Η ανταπόκριση του κοινού στο εξωτερικό πώς είναι;
Tenorman: Αλλού συγκλονιστική, αλλού πολύ καλή, αλλού απλά καλή. Αλλά ποτέ δεν έτυχε να μην έχουμε θετική ανταπόκριση και σχόλια.
Voodoo Drummer: Γι’ αυτό άλλωστε και μας καλούν συνέχεια και ξαναπηγαίνουμε στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Τουρκία. Είναι σαφής ένδειξη ότι τους αρέσει η παράστασή μας. Και όταν σε κάθε «επιστροφή» μας βλέπουμε το κοινό να πολλαπλασιάζεται αποδεικνύει ότι η δουλειά μας είναι καλή.

MusicCorner: Τα σχέδιά σας για το καλοκαίρι που έρχεται;
Voodoo Drummer: Ακόμα δεν έχουμε οριστικοποιήσει κάτι, εκτός από μια εμφάνιση στην Τήνο στα τέλη Ιουλίου, αλλά θα κάνουμε αρκετές συναυλίες, θα συμμετάσχουμε σε δύο φεστιβάλ στην Αγγλία τον Αύγουστο, ενώ θα εμφανιστούμε και στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη, όπως μάθαμε μόλις σήμερα.
Tenorman: Είμαστε σε μια φάση που προγραμματίζουμε τις συναυλίες μας, ενώ ετοιμάζουμε και το νέο μας cd.

MusicCorner: Δηλαδή είστε και στο studio;
Voodoo Drummer: Οι ηχογραφήσεις έχουν γίνει και βρισκόμαστε στο στάδιο της παραγωγής. Αν βοηθήσει λίγο η τύχη και ο Θεός θα το κυκλοφορήσουμε σε πρώτη ευκαιρία.

MusicCorner: Υπάρχουν εκπλήξεις σήμερα που είναι και επετειακό το live;
Voodoo Drummer: Υπάρχουν αλλά δεν θα σας τις πούμε για να μη τις «χαλάσουμε»! Θα τις δείτε επί σκηνής…

MusicCorner: Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή επιτυχία και πάλι εκατόχρονοι!
Opera Chaotique: Ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά!

opera_chaotique_live_2014_04_004

Επιστρέψαμε στο χώρο και περιμέναμε την έναρξη που μας έπιασε απροετοίμαστους. Με τη σκηνή ακόμα κλειστή, οι πρώτες νότες από το πιάνο του Tenorman αλλά και τα tom του Voodoo Drummer γέμισαν το χώρο. “To the whore who took my poems” είναι η επιλογή του γκρουπ για την έναρξη, με τον Tenorman να ερμηνεύει και στη συνέχεια να μας καλωσορίζει και να αφηγείται μελωδικές ιστορίες για τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ, «ανακατεύοντάς» τον με τον Σαίξπηρ, τη Ζαν Ντ’ Αρκ και τον Δον Ζουάν.

Η σκηνή αρχίζει να γεμίζει με την είσοδο του τσελίστα Σταύρου Παργινού και της υψιφώνου Λητούς Μεσσήνη που ερμηνεύει “Primadonna” και στη συνέχεια ο Tenorman αφηγείται ιστορίες για …αγρίους και συνδυάζει αφρικανικούς ρυθμούς με …Beach Boys (αν και η αρχική έκδοση του “In the jungle” προέρχεται από εκπρόσωπο των Ζουλού στις αρχές του περασμένου αιώνα).

opera_chaotique_live_2014_04_008

Λίγο αργότερα στη σκηνή ανεβαίνει η Ειρήνη Παργινού για να τραγουδήσει το “Temptation” της Diana Krall, την ώρα που η Εύα Χατζηχρήστου έδινε το δικό της χορευτικό show στη σκηνή, λικνιζόμενη αισθησιακά και αφαιρώντας τα λίγα ρούχα της, καλύπτοντας το στήθος της με πούπουλα. “La Donna e Mobile” σε …remix  με «Que sera sera”, δεν είχαμε ξανακούσει, αλλά όταν ο καλλιτέχνης έχει κέφια όλα μπορεί να τα κάνει!

opera_chaotique_live_2014_04_017

Συνέχεια με Μπαχ από τον τσελίστα και το πρώτο cd των Opera Chaotique …ξετυλίγεται στο χώρο. “Is it the Opera Ghost?”, “Scared to Love”, “The Phantom of the Opera is Dead”, με τον Tenorman, τη Λητώ και τη σοπράνο Βάσσια Ζαχαροπούλου να εναλλάσσονται στις ερμηνείες, και τους ρυθμούς να αποκτούν έντονη jazz διάθεση στο “Jazz Funeral”. Παράλληλα η Ανθή Τσιώνη συμμετείχε στο ρεσιτάλ με τα χορευτικά της.

opera_chaotique_live_2014_04_021

Κάθε μουσική παύση περιέχει ευφάνταστες και έξυπνες ιστορίες από τον Tenorman που προκαλούν γέλιο στο κοινό, όπως και η ερμηνεία – express της άριας του “Figaro”. Με “Carmen” από τη Λητώ και με πολύ jazz διάθεση συνεχίστηκε το πάρτι γενεθλίων των Opera Chaotique ενώ στο “Ne me quittez pas” του Jacques Brel προστέθηκαν ελληνικοί και γερμανικοί στίχοι.

opera_chaotique_live_2014_04_027

Η Κατερίνα Τσιάτη πήρε τη σκυτάλη για να ερμηνεύσει το “Why Don’ t You Do Right?”, ένα τραγούδι που πρωτογράφτηκε το 1936 από τους Harlem Hamfats αλλά έγινε επιτυχία λίγα χρόνια αργότερα από τον Benny Goodman και την Peggy Lee, ενώ στη συνέχεια ο Λευτέρης Χαρέλλη «ερμήνευσε» “Traviata” μιμούμενος εξαιρετικά τις κινήσεις της πρωταγωνίστριας του Giuseppe Verdi και σκορπίζοντας απλόχερα το γέλιο στο κοινό.

opera_chaotique_live_2014_04_034

Φινάλε με “Cabaret”, “I will survive” και “Rolling in the Deep”, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκτέλεση. Φύγαμε …τρέχοντας για να προλάβουμε τον τελευταίο συρμό, (αλήθεια, Παρασκευή και Σάββατο δε μπορεί ο ΗΣΑΠ να παρατείνει λίγο το ωράριο;) και δεν προλάβαμε να συγχαρούμε τους συντελεστές της παράστασης.

Θα το κάνουμε από εδώ, αφού σημειώσουμε πως οι δύο σοπράνο (Λητώ και Βάσσια) και ο Tenorman θα έπρεπε να βρίσκονται στο δυναμικό της Λυρικής! Φωνές εξαιρετικές, δουλεμένες, ώριμες, με κλασική τοποθέτηση που ξεχωρίζουν και θα μπορούσαν να δώσουν νέα πνοή στο λυρικό μας θέατρο και να το στελεχώσουν σε βάθος χρόνου.

opera_chaotique_live_2014_04_024

Ωστόσο, χωρίς αυτές τις εξαιρετικές φωνές, οι Opera Chaotique δεν θα ήταν οι ίδιοι. Ένα σύνολο ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών με αγάπη και πάθος για τη μουσική, με κέφι, με όρεξη για πειραματισμό και πρωτοτυπία. Δημιουργούν ένα πρόγραμμα που ξεφεύγει από τα στενά μουσικά όρια, με την προσθήκη των χορευτικών, της μίμησης, της αφήγησης που «δένει» το σύνολο και δημιουργεί ένα εξαιρετικό μουσικό και εύθυμο αποτέλεσμα.

Κι αν έχετε επιφυλάξεις από το όνομα του συγκροτήματος, αφήστε τες στο σπίτι και την επόμενη φορά που θα δείτε ότι εμφανίζονται κάπου, να πάτε να τους απολαύσετε όπως κι εμείς.

opera_chaotique_live_2014_04_011

Όλοι οι συντελεστές της παράστασης (εκτός Γιώργου και Χρήστου):
Σταύρος Παργινός – Τσέλο
Λητώ Μεσσήνη -Σοπράνο
Ειρήνη Παργινού – Τραγουδίστρια
Βάσσια Ζαχαροπούλου – Σοπράνο
Ανθή Τσιώνη – Χορεύτρια
Εύα Χατζηχρήστου – Χορεύτρια
Λευτέρης Χαρέλλη – Μίμος
Κατερίνα Τσιάτη – Τραγουδίστρια

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here