25/2/2013
Γράφει η Μαρίνα Σκοπελίτου
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την περασμένη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στη δημοσιογραφική βραδιά που ετοίμασαν για τους ανθρώπους των Μέσων και τους φίλους τους, ο Μανώλης Μητσιάς, η Αφροδίτη Μάνου και ο Γιάννης Μηλιώκας. Στους βασικούς συντελεστές αυτής της παράστασης θα πρέπει να προσθέσουμε τους Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, οι οποίοι ανέλαβαν την επιμέλεια της μουσικής παράστασης «Τραγούδια που επιμένουν» που είναι αφιερωμένη, αποκλειστικά, στα τραγούδια που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου και αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία όσο ωριμάζουν.

Και όταν λέω αποκλειστικά, το εννοώ. Στο άκουσμα των ονομάτων των δύο πετυχημένων σεναριογράφων φαντάζεται κανείς μία μουσική παράσταση γεμάτη δραματικά στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, οι συντελεστές επέλεξαν να ρίξουν όλο το βάρος στα τραγούδια…

Τα φώτα χαμήλωσαν και στη σκηνή εμφανίστηκε ο Γιάννης Μηλιώκας για να τραγουδήσει το «Στην Ελευσίνα μια φορά». Δεύτερη ανέβηκε στη σκηνή η κυρία της βραδιάς για να ακολουθήσει ο Μανώλης Μητσιάς και το τραγούδι «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο».

Μετά την πρώτη τους εμφάνιση, έμεινε μόνος του στη σκηνή ο Γιάννης Μηλιώκας για να ερμηνεύσει δικές του δημιουργίες, όπως το «Γκρέκο Μασκαρά», το «Ποιμενικό Rock» που το έγραψε «σε μία περίοδο που άρχισαν να δίνονται κάποια παράξενα λεφτά στην επαρχία», το «Άντρα μου πάει» ένα από τα πιο πρόσφατα τραγούδια του που βγάζει όλη την «τσαντίλα» του για την γραφειοκρατία και φυσικά το τόσο συγκινητικό «Για το καλό μου».

Με την ίδια σειρά, και πάλι η Αφροδίτη Μάνου στη σκηνή για να τραγουδήσει το «Μια παλιοκατίνα» σε στίχους δικούς της και μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου, το «Η ημέρα μιας Μαίρης» του Λουκιανού Κηλαηδόνη και «Το Μήλο» που αποτελεί επίσης δημιούργημα δικό της και του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Τελευταίος, αλλά σε καμία περίπτωση …καταϊδρωμένος, εμφανίστηκε ο Μανώλης Μητσιάς. Ξεκίνησε με το «Αν ο αγέρας φυσά» και συνέχισε με το «Η μικρή Ραλλού», το «Πάρτι» (δεν είναι του Μιχάλη Χατζηγιάννη, μην μπερδεύεστε!), το «Λούζεται η αγάπη μου», το «Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες» και φυσικά το «Ερωτικό».

Μετά το διάλειμμα ανέβηκαν όλοι μαζί στη σκηνή και ακολούθησαν λίγα ακόμη τραγούδια. Από τις πιο όμορφες στιγμές του δεύτερου μέρους ήταν τα τραγούδια «Βόλτα σε ένα παπούτσι» του Γιάννη Μηλιώκα, το ντουέτο του τελευταίου με τη Μάνου στο «Ροζ», το «Δε λες κουβέντα» και το «Ο νότος».

Η αλήθεια για αυτό το πρόγραμμα είναι ότι δεν πρόκειται τόσο για διασκεδαστικό πρόγραμμα, όσο για ψυχαγωγικό. Τι εννοώ; Κατά τη διάρκεια του θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τα τραγούδια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Γκάτσος, ο Σεφέρης, ο Μικρούτσικος, ο Μούτσης και πολλοί άλλοι. Τραγούδια για τον έρωτα και την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Όλα αυτά τα τραγούδια λοιπόν μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα και τροφή για σκέψη και αυτοκριτική και όχι μία πρόσκαιρη παρηγοριά για να ξεχάσετε τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Οι πέντε βασικοί συντελεστές αυτής της μουσικής παράστασης διάλεξαν ένα πιο δύσκολο δρόμο. Μένει να δούμε αν η επιλογή τους θα τους δικαιώσει…

Όσοι θέλετε να δοκιμάσετε αυτή την πρόταση δεν έχετε παρά να βρεθείτε στη μουσική σκηνή «Γραμμές» κάθε Παρασκευή και Σάββατο!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here