ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (11/2010)

Η Φωτεινή Δάρρα, μία από τις σημαντικότερες νέες τραγουδίστριες του σήμερα, ερμηνεύει κάποια από τα δυσκολότερα ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών και τιμά την …παράνομη και αμαρτωλή μας σχέση με τα άδικα απαξιωμένα αλλά πασίγνωστα τραγούδια της δεκαπενταετίας ’60-’75.

Σήμερα πια, ο Έλληνας μπορεί να επανεξετάσει αυτό το είδος με μια πιο χαλαρή και σοφή προσέγγιση: αυτή της ίδιας της ζωής του. Τα τραγούδια αυτά θέλοντας και μη, μεγάλωσαν, στοίχειωσαν και έθρεψαν τα παιδικά και εφηβικά χρόνια μιας ολόκληρης γενιάς: ανέμελα και (αλήθεια τί περίεργο!) από τότε ήδη να νοσταλγούν προκαταβολικά το καλοκαίρι της νεότητας, που δυστυχώς τόσο σύντομα θα ήταν παρελθόν. Υπέροχα ακόμα και στην υπερβολή τους, τα “αισθηματικά” ελαφρά και ελαφρολαϊκά τραγούδια που ερμηνεύτηκαν συνταρακτικά από σπουδαίες φωνές και που ποτέ δεν ξανατραγουδήθηκαν από τότε, ακούγονται και από το νεότερο ακροατήριο με δίψα πρωτόγνωρη. Γιατί είναι τραγούδια που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μιλούν στο κοινό αίσθημα χωρίς υπεκφυγές.

Η Φωτεινή Δάρρα με τα τραγούδια “του έρωτα και της αμαρτίας” τολμά να προσεγγίσει ταπεινά και να ξανασυστήσει με σύγχρονο τρόπο και χωρίς ταμπού την υπέροχη – στην υπερβολή της – ευαισθησία των τραγουδιών της δεκαπενταετίας ’60-’75, φέρνοντας τα σημαντικότερα από αυτά στο σήμερα, με νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις και ενορχηστρώσεις. Δεκαπέντε τραγούδια αυτής της εποχής που υπογράφουν οι: Μίμης Πλέσσας, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Μουζάκης, Αργύρης Κουνάδης τη μουσική και Ηλίας Λυμπερόπουλος, Κώστας Κινδύνης, Κώστας Πρετεντέρης, Μίνως Αργυράκης, Δανάη, Νίκος Φώσκολος, Γιώργος Γιαννακόπουλος τους στίχους.

Ερμηνεύτρια υψηλών προδιαγραφών η Φωτεινή Δάρρα ξεχωρίζει για τις ερμηνευτικές και φωνητικές επιδόσεις της τολμώντας να ερμηνεύσει με αλήθεια και πάθος τραγούδια που μετά την πρώτη τους εκτέλεση έμειναν ανέγγιχτα από επανεκτελέσεις λόγω υπερβολικών ερμηνευτικών αλλά και τεχνικών δυσκολιών.

«Αν σ’ αρνηθώ, αγάπη μου», «Σε βλέπω στο ποτήρι μου», «Σ’αγαπώ (η αγάπη αυτή με πεθαίνει)», «Η σκλάβα», «Ο αναμάρτητος», «Από σένα αρχίζουν όλα», «Τώρα», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που περιλαμβάνονται σε αυτό το cd που κυκλοφορεί από τη Lyra

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάννα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Χιλιοτραγουδισμένα, αλλά και λιγότερο γνωστά τραγούδια της περιόδου 1960-1975, περιλαμβάνει η νέα δισκογραφική δουλειά της Φωτεινής Δάρρα με τον αντιπροσωπευτικότατο τίτλο «Του έρωτα και της αμαρτίας». Ύστερα από έναν εξαιρετικό live δίσκο, στον οποίο η ερμηνεύτρια ξεδίπλωσε το πολύπλευρο ταλέντο της παρουσιάζοντας ένα ελάχιστο δείγμα από ανάλογα κομμάτια (ενδεικτικά θυμίζω τα «Πρέπει», «Συ μου χάραξες πορεία», «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ» και «Αγόρι μου»), επιστρέφει δισκογραφικά με ένα album εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο σε κομμάτια της δεκαπενταετίας αυτής.

Η ιδέα για τον εν λόγω δίσκο ξεκίνησε από το κομμάτι «Αγόρι μου», που είχε συμπεριληφθεί στο προηγούμενο album της τραγουδίστριας, αλλά και από μία έμπνευση του Γιώργου Τσάμπρα που βρήκε σύμφωνη τη Φωτεινή Δάρρα για την ηχογράφηση ενός ολοκληρωμένου δίσκου με κομμάτια ανάλογου ύφους και αισθητικής. Έτσι προέκυψαν τα 15 αυτά κομμάτια, που εξυμνούν την αγάπη και τον έρωτα και παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα μέχρι σήμερα. Το υλικό μάλιστα αυτής της δισκογραφικής προσπάθειας παρουσιάστηκε σε μία άκρως επιτυχημένη παράσταση, στις 29 Νοεμβρίου στο Παλλάς.

Αν μη τι άλλο σε κάθε δισκογραφική δουλειά της Φωτεινής Δάρρα αναμενόμενες είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες μέσα από την κρυστάλλινη φωνή της. Στα συν όμως του συγκεκριμένου album πρέπει αναμφίβολα να αναφερθεί και το γεγονός πως η ερμηνεύτρια δεν αναμετράται μόνο με τραγούδια γνωστά και ας μου επιτραπεί η έκφραση, «πολυφορεμένα», όπως τα «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», «Σε βλέπω στο ποτήρι μου», «Αν σ’ αρνηθώ» και «Σ’ αγαπώ», αλλά δοκιμάζεται και σε τραγούδια λησμονημένα, δίνοντας τους νέα πνοή. Κομμάτια όπως «Ο αναμάρτητος», «Σταγόνα, σταγόνα», «Μικρή μου σελήνη» και «Από σένα αρχίζουν όλα», ιδωμένα με μια φρέσκια ματιά σε εκτελέσεις που καταδεικνύουν την αγάπη και το σεβασμό με τα οποία τα έχει προσεγγίσει η ερμηνεύτρια. Σε αυτό ασφαλώς συμβάλουν καταλυτικά και οι νέες, πιο σύγχρονες ενορχηστρώσεις που τα ντύνουν.

Ένα κομψό ένθετο συμπληρώνει το δίσκο, με ένα σημείωμα της Φωτεινής Δάρρα, που χαρακτηρίζει την κυκλοφορία αυτή σαν ένα τρελό όνειρο. Φωτογραφίες της και οι στίχοι των τραγουδιών ολοκληρώνουν το booklet, αμελώντας όμως την αναφορά στους πρώτους ερμηνευτές των κομματιών.

Τα τραγούδια «Του έρωτα και της αμαρτίας» μεταφέρουν με ιδανικό τρόπο την αίσθηση της περιόδου που τα γέννησε, αλλά προσφέρουν και μία νέα οπτική μέσα από τα μάτια της Φωτεινής Δάρρα που έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του εγχειρήματος.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Αν είναι η αγάπη αμαρτία
02. Σε βλέπω στο ποτήρι μου
03. Εδώ τελειώνει ο ουρανός
04. Ο αναμάρτητος
05. Σταγόνα, σταγόνα
06. Ένα ψέμα κι εσύ
07. Μικρή μου σελήνη
08. Αν σ’ αρνηθώ, αγάπη μου
09. Σ’ αγαπώ
10. Η σκλάβα
11. Τι κρίμα
12. Θα ‘ρθεις και θα με βρεις
13. Η αγάπη μας
14. Τώρα
15. Από σένα αρχίσουν όλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here