5/3/2012
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ιωάννα Γκόγκου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Κάθε εμφάνιση του Γιάννη Χαρούλη αποτελεί γεγονός για όσους θέλουν να απολαύσουν τον πραγματικά ιδιαίτερο αυτό ερμηνευτή. Έτσι δεν απορήσαμε καθόλου που ο κόσμος σχεδόν είχε κλείσει την οδό Θαρύπου – τον δρόμο μπροστά από την κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου – ήδη από τις δέκα παρά τέταρτο το βράδυ. Η φετινή πρώτη εμφάνιση του καλλιτέχνη εκεί θα ξεκινούσε σχεδόν μιάμιση ώρα αργότερα, αλλά αυτό ουδεμία σημασία είχε για τους θεατές που έμπαιναν στο μαγαζί κατά δεκάδες! Οι λέξεις «το αδιαχώρητο» είναι μικρές για να περιγράψουν τί πραγματικά συνέβαινε μέσα στο μαγαζί κι έτσι, όταν ο Γιάννης Χαρούλης ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν ένα τέταρτο μετά τις 11, ήταν σαν να βρέθηκε σε χώρο συναυλίας! Ναι, καλά διαβάσατε, ο νεαρός τραγουδοποιός από την Κρήτη κατάφερε, για τις τρεις ώρες που διήρκεσε το πρόγραμμά του, να προσδώσει στη μουσική σκηνή τον παλμό και την ατμόσφαιρα που είχε η ανοιχτή συναυλία του στην Τεχνόπολη, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.

Οι νότες από το λαούτο του Γιάννη Χαρούλη, σε συνδυασμό με τις μουσικές από την εξαιρετική τετραμελή μπάντα του (Κωνσταντής Πιστιόλης, Μιχάλης Πορφύρης, Παύλος Συνοδινός και Πάνος Τόλιος), μάς ταξιδεύουν από την πρώτη στιγμή σε ήχους οικείους και ζεστούς, εμφανώς επηρεασμένους από την παράδοση της Μεγαλονήσου. Η χαρακτηριστική χροιά της φωνής του Γιάννη ξεδιπλώνεται υπηρετώντας σοφά κάθε τραγούδι που επιλέγει να ερμηνεύσει. Κατανοώ όσους συγκρίνουν ή μπερδεύουν τη φωνή του με αυτήν του Νίκου Ξυλούρη, ωστόσο θεωρώ ότι κάθε μία από τις δυο αυτές φωνές είναι εξίσου ξεχωριστή, με μόνο, ίσως, σημείο ταύτισης την ικανότητα που έχουν να σε καθηλώνουν σε κάθε ερμηνεία.

Επίσης, κατά μία έννοια, ο Γιάννης Χαρούλης είναι ροκ καλλιτέχνης. Όπως δηλαδή όταν πρωτοεμφανίστηκε η ροκ μουσική δημιούργησε άλλη οπτική στα πράγματα -με ακούσματα μέσα, πέρα αλλά και ταυτόχρονα μπροστά από την εποχή τους-, έτσι κι ο Χαρούλης καταφέρνει να στηρίζεται με σεβασμό στην παράδοση και να προσφέρει μια μουσική εμπειρία που ζει στο τώρα και το υπερβαίνει ταυτόχρονα. Άλλωστε με τη φωνή του χαρακτηρίζει κάθε τραγούδι σε τέτοιο βαθμό, που είναι λες και γράφτηκε γι’ αυτόν ακόμη κι αν δεν το έχει ερμηνεύσει πρώτος.

Το πρώτο μέρος της βραδιάς περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια, όπως «Του Λασιθιού η Στράτα», μαντινάδες, αλλά και τραγούδια όπως «Ο Τρελός», που γνωρίσαμε από τη φωνή του Μιλτιάδη Πασχαλίδη, τα οποία, όπως επισημαίνει ο Χαρούλης, «πάντα κάνουν κύκλους και ξανακουμπώνουνε. Και μακάρι να ‘ρθουν εποχές που να μην τα χρειαζόμαστε πια…»

Από τις ωραιότερες ερμηνείες του το «Έλα Πάρε Με», αλλά και το γλυκόπικρο «Μανούλα μου» του Χατζιδάκι, έρχονται να δέσουν όμορφα με τα «Σύννεφα του Γιαλού» και τον «Ακροβάτη». Τα «Τριανταφυλλάκι» και «Διάφανος» του Θανάση Παπακωνσταντίνου – μπλεγμένο με το “Richest Man in Babylon” που τραγουδά ο Παύλος Συνοδινός – κλείνουν το πρώτο μέρος. Οι θεατές έχουν γίνει ένα και – αν και οι περισσότεροι παρέμεναν λόγω συνωστισμού σχεδόν ακίνητοι – να είναι σαν να χορεύουν όλοι μαζί σε κρητικό γλέντι!

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ξεκινά σε πιο συναισθηματικούς τόνους, καθώς ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει ακουστικά, μόνος στη σκηνή, παραδοσιακά τραγούδια όπως η «Θάλασσα» (Μεσοπέλαγα Αρμενίζω), αλλά και τον «Σεβάχ τον Θαλασσινό» του Λοΐζου. Έπειτα έρχεται η ώρα για ένα υπέροχο σόλο του στο λαούτο. Έτσι όπως κουρνιάζει ο Γιάννης πάνω απ’ το λαούτο, γίνεται κυριολεκτικά ένα μ’ αυτό και βυθίζεται σε έναν εντελώς δικό του κόσμο, τον οποίο όμως καταφέρνει να επικοινωνεί με αμεσότητα σε καθέναν από μας ξεχωριστά. Είναι επίσης απορίας άξιο πώς καταφέρνει να μη σπάει τις χορδές του λαούτου του με τον δυναμισμό που παίζει και απλά να το ξεκουρδίζει μόνο!

Η μπάντα τον συναντά ξανά στη σκηνή μόλις ακούγονται από το λαούτο του οι πρώτες νότες από τα εξαιρετικά «Εκατόφυλλα». Ακολουθούν ο «Χειμωνανθός», αλλά και τραγούδια που μας μεταφέρουν σε παραδοσιακούς ήχους της Ηπείρου, με εξαιρετικά σόλο στο κλαρίνο από τον Κωνσταντή Πιστιόλη.

Ο Χαρούλης αναφέρεται σε τρόπους μετακίνησης του παλιού καιρού -«γαϊδούρια, άλογα, άμαξες για τους πιο πλούσιους»- και λέει ότι έφτασε η ώρα να πουν ένα τραγούδι για ένα τετράποδο. «Αν και σήμερα πολλά δίποδα έχουν χαρακτήρα …τετράποδου, το τραγούδι αυτό μιλάει για κανονικό τετράποδο!», σχολιάζει μεταξύ αστείου και σοβαρού. «Η Ουρά του Αλόγου» του Θανάση Παπακωνσταντίνου ξεσηκώνει τον κόσμο, ενώ ο παλμός των θεατών αυξάνεται με κάθε τραγούδι που ακολουθεί. «Περνάτε καλά, κοπέλια;», ρωτά κάποια στιγμή ο Γιάννης για να εισπράξει ένα ομόφωνο και ηχηρότατο «Ναιαιαιαιαι!!!».

Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών τραγουδιών που ακούσαμε ήταν τα «Η Ρόζα» του Μαρκόπουλου που γνωρίσαμε με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού, «Στις Χαραυγές Ξεχνιέμαι», «Βοσκαδουράκι Αμούστακο», «Πάντα Θλιμμένη Χαραυγή» και «Το Σκουλαρίκι», πάλι με υπογραφή του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Η επιλογή του Γιάννη να ερμηνεύσει πολλά τραγούδια του Θανάση μάλλον δεν είναι τυχαία, διότι, απ’ όσο γνωρίζουμε, οι δύο καλλιτέχνες ετοιμάζουν δίσκο μαζί. Από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές στιγμές του προγράμματος ήταν επίσης η τόσο απλή και γεμάτη συναίσθημα ερμηνεία που έδωσε ο καλλιτέχνης στον «Ερωτόκριτο».

Γύρω στις 2.15, ο Γιάννης Χαρούλης μάς αποχαιρετά, ευχαριστώντας μας για τη «γερή σμπρωξιά» που του δώσαμε στην πρεμιέρα. Ο κόσμος όμως δεν έχει πάψει στιγμή να τραγουδά και χτυπά παλαμάκια ασταμάτητα κι έτσι το ανκόρ είναι κάτι παραπάνω από αναπόφευκτο. Οι επιλογές του είναι τρεις κι εξίσου ξεχωριστές: το “Venceremos” του Νικόλα Άσιμου, τα «Μαλαματένια Λόγια» του Μαρκόπουλου, αλλά και μια συγκλονιστική a capella ερμηνεία στο «Λίγα Γαρούφαλλα» του Μάνου Λοΐζου, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ και ελληνική απόδοση Γιάννη Ρίτσου: «Κι εγώ γεμάτος απ’ την απουσία σου / Φορτωμένος με την ανυπομονησία των μεγάλων ταξιδιών / Περιμένω σαν αγκυροβολημένο φορτηγό / μέσα στην Προύσα»…

Γιάννη Χαρούλη, εμείς γεμίσαμε απ’ την παρουσία σου και σ’ ευχαριστούμε για κάθε μουσικό και συναισθηματικό ταξίδι που μάς χαρίζεις. Κι όπως αγαπάς να λες όταν μας αποχαιρετάς, «Καλή αντάμωση!» …

—————

Δείτε επίσης, το δελτίο τύπου του προγράμματος http://www.musiccorner.gr/?p=42362

—————

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη παράσταση…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here