17/2/2014
Γράφει ο Φίλιππος Λαμπρινός
Φωτογράφηση: Μαρίζα Παπαδημητρίου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Βράδυ Παρασκευής, ημέρας των ερωτευμένων, κατηφορίσαμε στον Πειραιά και το Passport για να απολαύσουμε ένα διαφορετικό δείπνο. Το μενού πλούσιο: μπάσο, drums, κρουστά, κλαρίνο, σαξόφωνο, ηλεκτρική κιθάρα, μπουζούκι. Οκτώ μουσικοί να αναμειγνύουν τις γεύσεις και τα αρώματα στο πιάτο της σκηνής του Passport.

Ο ζεστός, ειδικά διαμορφωμένος χώρος, σε προϊδέαζε για το τι θα ακολουθήσει. Τα τραπέζια και οι καρέκλες είχαν εξαφανιστεί, ανοίγοντας έτσι τον χώρο, και δεν έβλεπες την ώρα να ξεκινήσεις τον χορό!

imam_baildi_passport_2014_02_003

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση, ανοίγοντας μας έτσι κι άλλο την όρεξη και αφού η σάλα είχε πλέον γεμίσει από λαίμαργους θαμώνες. Οι Imam Baildi πήραν τις θέσεις τους στη σκηνή, με την πανέμορφη Ρένα Μόρφη, όπως είναι φυσικό να τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω της, δίνοντας μας το ορεκτικό της βραδιάς. «Δε θέλω πια να ξαναρθείς», «Η ζωή μας είναι λίγη», «Λόγια ανταλλάξαμε βαριά» αρκούσαν για να μας δώσουν μια πρώτη γεύση και να ξεσηκώσουν το κοινό.

imam_baildi_passport_2014_02_001

Γίνεται όμως καλό φαγητό χωρίς τα κατάλληλα καρυκεύματα; Η απάντηση …μα φυσικά και όχι! Ο δυναμικός mc Yinka φρόντισε γι’ αυτό, δίνοντας μια πικάντικη γεύση με τη γνωστή εκρηκτική παρουσία του, πλημμυρίζοντας τη σκηνή με ενέργεια, παρασύροντας έτσι το κοινό στους μοναδικούς ρυθμούς των Imam Baildi!

imam_baildi_passport_2014_02_015

Μετά την πρώτη αυτή γεύση, ακολούθησε το κυρίως πιάτο της βραδιάς, το αγαπημένο λαϊκό κομμάτι, με την υπέροχη και συνάμα νοσταλγική φωνή της Ρένας Μόρφη σε συνδυασμό με τις ρετρό διαφημίσεις και σκηνές από παλιές ταινίες που έπαιζαν πάνω απ’ τους Imam Baildi, να μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. «Γιατί θες να φύγω», «Το πες και το ’κανες», «Αρχόντισσα» ήταν αρκετά για να …«εξαγριώσουν» τον mc Yinka και να τον υποχρεώσουν να αποδείξει τις ικανότητες του ακόμα και στο λαϊκό τραγούδι, οδηγώντας μας έτσι στο διάλειμμα.

imam_baildi_passport_2014_02_022

Καθώς όμως τα στομάχια μας δεν είχαν ακόμα γεμίσει, οι Imam Baildi επέστρεψαν στη σκηνή προσφέροντάς μας ένα γλυκόπικρο επιδόρπιο όπως μόνο αυτοί με τόση μαεστρία μπορούν να κάνουν. Απ’ τη μία η Ρένα Μόρφη μας ανατρίχιαζε με τα «Αργοσβήνεις μόνη», «Πασατέμπο», «Τα παιδιά της γειτονιάς», και απ’ την άλλη ο mc Yinka μας απογείωνε με τα «Rumba», «Busca ritmo». Πραγματικά, δε χόρταινες να βλέπεις ή μάλλον να ακούς όλες αυτές τις μουσικές αλχημείες, τις εναλλαγές στον ρυθμό και τις “κόντρες” ανάμεσα σε διαφορετικές μουσικές κουλτούρες.

imam_baildi_passport_2014_02_019

Μιας και λέω δε χόρταινες, όπως φυσικά καταλαβαίνετε το «δείπνο» αυτό δε θα μπορούσε να τελειώσει πριν το απαραίτητο encore. Έτσι, οι Imam Baildi επέστρεψαν μέσα σε αποθέωση στη σκηνή τραγουδώντας το «Πόσο λυπάμαι», κλείνοντας ιδανικά μια υπέροχη βραδιά, ικανοποιώντας βέβαια και τους πιο αυστηρούς γευσιγνώστες.

imam_baildi_passport_2014_02_012

Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι οι Imam Baildi θα συνεχίσουν για ακόμα τρεις εβδομάδες να μας ανοίγουν την όρεξη στο Passport και κανείς δε θα θέλει να χάσει ούτε μπουκιά απ’ αυτό το εξαιρετικό μενού για όλα τα γούστα!

 —————

Μετά το τέλος της συναυλίας είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο καμαρίνι των Imam Baildi και να συνομιλήσουμε με τους εφευρέτες αυτής της εξαιρετικής συνταγής, τον Λύσανδρο και τον Ορέστη Φαληρέα.

Music Corner: Συγχαρητήρια για την εξαιρετική παράσταση που δώσατε! Πώς σας φάνηκε η πρεμιέρα; Υπήρχε άγχος;
Imam
Baildi: Πραγματικά, ήταν η πρώτη φορά που κάναμε πρεμιέρα και ανυπομονούσαμε τόσο πολύ. Κάναμε ένα μεγάλο διάλειμμα, πρώτη φορά σταματήσαμε να παίζουμε για τρεις μήνες, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρεμιέρα στην πόλη σου, στην Αθήνα, είναι ένα ζήτημα. Πάντα υπάρχει περισσότερο άγχος.

Music Corner: Ξεκινήσατε σήμερα 14 Φεβρουαρίου. Υπάρχει κάποιος συμβολισμός, κάποια συσχέτιση με την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου;
Imam
Baildi: Η αλήθεια είναι ότι δεν επικεντρωθήκαμε στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πολλοί μας ρώτησαν, αλλά ήμασταν τόσο επικεντρωμένοι στο μουσικό κομμάτι, στα βίντεο, στα φώτα, να στήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη παράσταση. Ήταν το πρώτο μας live μετά από καιρό στην Αθήνα.

Music Corner: Θέλετε να μεταδώσετε κάποιο γενικότερο μήνυμα για τη συγκεκριμένη μέρα;
Imam
Baildi: Ερωτευτείτε ελεύθερα! Μη φοβάστε!

Music Corner: Θα ήθελα να μιλήσουμε τώρα λίγο γενικότερα για το συγκρότημα. Πώς ξεκίνησαν οι Imam Baildi;
Imam
Baildi: Ξεκίνησε πολύ παλιά, γύρω στο 2000. Ξεκίνησα με τον Ορέστη και κάναμε remix από παλιά κομμάτια, κάναμε το «Η ζωή μας είναι λίγη» και το «Δε θέλω πια να ξαναρθείς», στη λογική που είχαν ξεκινήσει ο Dj Shadow, ο Moby και οι Thievery Corporation κάνοντας remix από ανάλογα μουσικά κομμάτια της δικής τους μουσικής κουλτούρας. Το 2005 ήρθε η πρόταση απ’ την EMI να κάνουμε αυτό το concept έναν ολοκληρωμένο δίσκο και τότε αρχίσαμε να δουλεύουμε πιο συστηματικά. Το 2007 βγήκε ο πρώτος δίσκος και τότε αρχίσαμε να έχουμε ζήτηση για να κάνουμε συναυλίες, το οποίο δεν είχαμε σκεφτεί γιατί ήταν ένα στουντιακό project, οπότε αρχίσαμε να βρίσκουμε μουσικούς.

Music Corner: Και η ονομασια Imam Baildi πως προέκυψε;
Imam
Baildi: Επειδή δεν γράφαμε στίχους δεν είχαμε κάποιο όνομα για κομμάτια, οπότε από παλιά και πριν τους Imam κάναμε κομμάτια και τους δίναμε ονόματα φαγητών. Όταν προέκυψε η ανάγκη να δώσουμε ένα όνομα σ’ αυτό το project διαλέξαμε το Imam Baildi γιατί έχει σχέση με την Ανατολή και γιατί είναι και οι μίξεις διαφορετικών πραγμάτων. Πάντως δεν ήταν και καμιά σπουδαία απόφαση! (γέλια)

Music Corner: Ποιες είναι οι επιρροές των Imam Baildi.
Ι
mam Baildi: Τα πάντα! Ακούμε όμως κυρίως ξένη μουσική!

Music Corner: Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που δημιουργείτε οκτώ μουσικοί επί σκηνής. Αλήθεια πώς καταφέρνετε και συνυπάρχετε;
Imam
Baildi: Πολλά live, πολλές δοκιμές, πολλές πρόβες. Μικρές μικρές βελτιώσεις κάθε φορά και σιγά σιγά γίνεται.

Music Corner : Ετοιμάζετε κάτι νέο δισκογραφικά;
Imam
Baildi: Θα κυκλοφορήσει ο νέος μας δίσκος σε περίπου δύο μήνες. Θα έχει το συγκλονιστικό όνομα «Τρία» επειδή θα είναι ο τρίτος μας δίσκος. Είσαι ο πρώτος που το μαθαίνει, έχεις την αποκλειστικότητα! (γέλια)

Music Corner: Θα είστε στο Passport για ακόμα τρεις Παρασκευές. Μετά τι ακολουθεί;
Imam
Baildi: Μετά επαρχία. Κυρίως μετά τον Μάρτιο θα παίξουμε πολύ εκτός Αθηνών. Έχουμε προγραμματίσει και μια περιοδεία στο εξωτερικό!

Music Corner: Ευχαριστούμε πολύ! Καλή συνέχεια!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here