2/2/2012
Γράφει ο Αποστόλης Ντόντος
Φωτογράφηση: Νίκος Μπουζιτσέπης
www.musiccorner.gr

Κυριακή 29 Ιανουαρίου και κάπου στα Εξάρχεια συμβαίνει ένα live, διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Η Ελληνική hip-hop σκηνή ενώθηκε για ένα διαφορετικό σκοπό, αν θέλετε για έναν ανθρώπινο σκοπό. O Αλέξανδρος Τζιαβάρας, 28 ετών, γεννήθηκε με τη νόσο Wilson (η οικογένεια του έχει χάσει ήδη ένα παιδί από την ίδια ασθένεια) και λίγο πριν τα Χριστούγεννα μεταφέρθηκε επειγόντως σε νοσοκομείο της Γερμανίας για μεταμόσχευση ήπατος, αφού στη χώρα μας τον διαβεβαίωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα (αρκετά περίεργο θα έλεγα). Αυτό το live λοιπόν είχε σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα προς βοήθεια του Αλέξανδρου και της οικογένειας του… Υπήρξε ένας χρηματικός στόχος, και μπορώ να πω ότι τον αγγίξαμε, αφού η προσέλευση και η υποστήριξη του κόσμου ήταν συγκλονιστική (το μαγαζί απλά τίγκαρε!). Ο Αλέξανδρος τυχαίνει να είναι προσωπικός μου φίλος και πριν από λίγες ημέρες μιλήσαμε και με ευχαρίστησε για όλο αυτό το ‘‘σκηνικό’’. Γι’ αυτό το live λοιπόν είναι υπεύθυνοι ο Αλέξης (Alex Kidone), ο Παύλος (Killah P) και η Ειρήνη. Συγχαρητήρια και μπράβο στα παιδιά και ένα ευχαριστώ στο 7Sins (το μαγαζί) που παραχώρησε το χώρο για να πραγματοποιηθεί αυτή η κίνηση χωρίς να πάρει καθόλου χρήματα, το πιο μεγάλο μπράβο βέβαια πρέπει να πάει σε όλο το κόσμο που ήρθε και στήριξε.

Αυτό που μπορώ να πω για τη συναυλία είναι σίγουρα ότι ήταν πάνω απ’ όλα μια γιορτή, με οικοδεσπότη το hip-hop. Ήταν επίσης μια ευκαιρία για όλους που δεν γνωρίζουν καλά αυτό το χώρο, να δουν από κοντά τι συμβαίνει σε πραγματικές hip-hop συναυλίες.  Ήταν ένα …γεμάτο (και αν θέλετε βάλτε ένα α αντί του ε!) live με b-boys, mc’s, dj’s, freestyles, beatbox… Μόνο γκραφιτάδες δεν είδαμε επί τω έργω, αλλά είμαι σίγουρος ότι υπήρχαν πολλοί ανάμεσα μας.

Οι πόρτες άνοιξαν γύρω στις έξι με τον κόσμο να περιμένει από νωρίτερα και το πρόγραμμα ξεκίνησε με dj set από τον Alex Kidone (όποιος ήταν εκεί σίγουρα θα γούσταρε τον μικρούλη breaker που μας τρέλανε) και μετά από καμιά ώρα και κάτι, ανέβηκαν οι πρώτοι mc’s. To line up της συναυλίας ήταν πολύ μεγάλο (περίπου στα σαράντα ονόματα) και όλα τα παιδιά είπαν από ένα κομμάτι, δίνοντας ότι καλύτερο είχαν (η ροή του live ήταν το μοναδικό μικρό ελάττωμα και είναι και λογικό, αφού έπρεπε να συντονιστούν και να οργανωθούν τόσα πολλά άτομα, αλλά δε θα σταθώ περισσότερο σ’ αυτό) αφού όλοι έπαιζαν για ένα κοινό σκοπό.

Όταν βλέπεις μια τέτοια συναυλία με τόσους πολλούς καλλιτέχνες δεν γίνεται να σου αρέσουν όλοι και επειδή όλοι έπαιζαν για τον ίδιο σκοπό δεν χρειάζεται να σχολιάσω το πώς έπαιξαν ή ποιο κομμάτι είπαν ή ποιος ήταν καλύτερος από τον άλλον και διάφορα άλλα τέτοια, σας διαβεβαιώνω όμως ότι ήταν ένα πολύ αρμονικό live και ότι όποιος δεν ήρθε, ενώ ήθελε, σίγουρα έχασε. Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω για τα παιδιά είναι ότι υπήρξαν πολλά κρυφά ‘‘διαμάντια’’ που μένουν στην αφάνεια είτε γιατί το θέλουν, είτε γιατί δεν το προσπαθούν αρκετά, μιας και ένα video clip στο youtube δε σημαίνει και πολλά. Σας λέω με σιγουριά ότι κάποιοι απ’ όλους αυτούς έχουν πολλά πράγματα να πουν και να δώσουν και την επόμενη φορά ίσως να πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που λένε. Κάτι άλλο που είδα και με χαροποίησε αλλά και με στενοχώρησε παράλληλα, είναι οι παρουσίες και οι απουσίες των μεγαλύτερων ηλικιακά αυτού του χώρου που θα έπρεπε να ήταν εκεί, αλλά και πάλι δε θα σταθώ περισσότερο…

Το live τέλειωσε κατά τις δώδεκα και το συναίσθημα που μου έμεινε ήταν απλά μια τεράστια ικανοποίηση και χαρά, γιατί το πρώτο μεν hip-hop live με τέτοιο σκοπό στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αλλά και γιατί από το συγκεκριμένο live βοηθήθηκε ένας άνθρωπος που τυχαίνει να ξέρω και σίγουρα θα του δώσει δύναμη και κουράγιο για όταν επιστρέψει στην Ελλάδα. Από όλο αυτό το ‘‘σκηνικό’’ έχω μόνο ένα παράπονο και, συγχωρέστε με, μα πρέπει να το πω. Υπήρξαν δυστυχώς άτομα τα οποία κλήθηκαν για να παίξουν, που αμφισβήτησαν την φερεγγυότητα της διοργάνωσης και θεώρησαν ότι ο Αλέξανδρος ήταν μια πρόφαση για να βγάλουν κάποιοι χρήματα. Στο blog που έχει δημιουργηθεί για τον Αλέξανδρο υπάρχει και φωτογραφία με την απόδειξη της κατάθεσης (helpforalexandros.blogspot.com). Πιστεύω πως υπάρχουν δεκάδες άλλα ζητήματα τα οποία τίθενται προς αμφισβήτηση και καιρός είναι να αρχίσουμε να δείχνουμε λίγη εμπιστοσύνη μεταξύ μας σε αυτούς τους καιρούς και να καταλάβουμε ποιος είναι ο ‘‘εχθρός’’.

Αυτή η συναυλία έδωσε ένα μάθημα σε όλους μας, ότι καλές πράξεις γίνονται ακόμα και σήμερα, επίσης ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και τέλος ότι η μουσική είναι από τα τελευταία πράγματα που έχουν απομείνει που μας ενώνει και μας φέρνει κοντά, οπότε πρέπει να την προφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού, αν θέλουμε να καταφέρνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα σε συλλογικό επίπεδο.

Ο Αλέξανδρος σε λίγες μέρες επιστρέφει από το νοσοκομείο και μας ευχαριστεί όλους. Υγεία σε όλους και να θυμάστε, αν θέλουμε όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε…!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here