19/2/2013
Γράφει ο Γιάννης Νανίδης
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Μετά από διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για το αν τελικά θα συμμετέχει η χώρα μας στον 58o διαγωνισμό της Eurovision στο Malmo της Σουηδίας, τελικά η ΕΡΤ συνεργάστηκε με το MAD και τις δισκογραφικές Platinum Records και Panic Records για να καταστεί δυνατός ο ελληνικός τελικός για την επιλογή του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό.

 

Πλήθος κόσμου γέμισε το Gazi Music Hall και φυσικά ανάμεσά τους διακρίναμε πολλούς καλλιτέχνες και ανάμεσά τους πολλούς που στο παρελθόν εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο διαγωνισμό…

 

Τη βραδιά “Euro Song 2013: A Mad Show” παρουσίασαν ο Γιώργος Καπουτζίδης, που επιστρέφει στον διαγωνισμό μετά από 7 χρόνια, και η Δέσποινα Βανδή, που δυστυχώς απεδείχθει άπειρη στην παρουσίαση, αφού ήταν η πρώτη της προσπάθεια. Το περισσότερο “βάρος” της παρουσίασης έπεσε λοιπόν στον χαρισματικό Γιώργο Καπουτζίδη, ενώ η τραγουδίστρια απλά διάβαζε το auto-queue της, χωρίς να προσφέρει τίποτα από το επικοινωνιακό χάρισμα που έχει.

Τον ελληνικό τελικό επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο Φωκάς Ευαγγελινός, που μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικές παραγωγές, όσον αφορά τον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού.

Ο τελικός νικητής αναδείχθηκε μέσα από διαδικασία συμψηφισμού των ψήφων του κοινού και της απόφασης της κριτικής επιτροπής που αποτελούνταν από τη Πρόεδρο Βίκυ Λέανδρος και τους Ανδρέα Πυλαρινό (αρχιμουσικός), Δημήτρη Κοντόπουλο (συνθέτης), Μαρίνα Λαχανά (Διευθύντρια Προγράμματος Ελληνικής Ραδιοφωνίας), Ρεγγίνα Κουρή (Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων MAD) (φωτο κάτω)…

Η βραδιά άνοιξε με μία εντυπωσιακή έναρξη που μας προετοίμασε για τη συνέχεια. Η Δέσποινα Βανδή παρουσίασε τους επίτιμους ξένους καλεσμένους της βραδιάς που ήταν οι Ruslana, Dima Bilan, Marija Serifovic και Alexander Rybak. Η παρουσίαση έγινε με μικρά χορευτικά στα οποία συμμετείχε η Βανδή με τους καλεσμένους και μέσα από αυτά ακούστηκαν για λίγο τα τραγούδια με τα οποία είχε κερδίσει ο καθένας από αυτούς, τη πρώτη θέση.

 

Έπειτα στη σκηνή ανέβηκαν ένας ένας οι καλεσμένοι της βραδιάς…

Η Ελένη Φουρέιρα τραγούδησε με τη Ruslana το “Wild Dances” και μπορούμε να πούμε πως τα πήγε και καλύτερα από την original! Και οι δύο εμφανίστηκαν ντυμένες με sexy δερμάτινα όπως αρμόζει στο …wild τραγούδι, αλλά με τη Φουρέιρα να είναι σαφώς πιο εντυπωσιακή από την Ουκρανή!

Στη συνέχεια οι Μέλισσες συνόδεψαν τη Σέρβα Marija Serifovic στη σκηνή για να ερμηνεύσουν μαζί το “Molitva” (προσευχή) που πήρε τη πρώτη θέση στη Eurovision το 2007! Τα μέλη του group εμφανίστηκαν με μαύρα κουστούμια και μαύρα γυαλιά, μιμούμενοι την εμφάνιση της τραγουδίστριας το 2007! Η Marija …ίδια κι απαράλλαχτη, τραγούδησε με παρόμοιο πάθος τη δυναμική μπαλάντα της…

Η στιγμή για το επόμενο ντουέτο ήρθε, με τον γεννημένο στη Λευκορωσία αλλά μεγαλωμένο στη Νορβηγία Alexander Rybak που η εμφάνισή του στη σκηνή συνοδεύτηκε από έντονα χειροκροτήματα και ενθουσιασμό! Μαζί με τον Κώστα Μαρτάκη ερμήνευσε το “fairytale” και με το βιολί του έφερε στα μάτια μας ξανά εικόνες από τη Eurovision του 2009, όταν πήρε τη πρώτη θέση για τη Νορβηγία. Μια χαρά το ερμήνευσε πάντως και ο Μαρτάκης!

Στη συνέχεια η σκηνή γέμισε καπνό, στο background εικόνες μεγαλούπολης και μια εντυπωσιακή γυναίκα ντυμένη στα κόκκινα τράβηξε τα βλέμματα όλων! Ήταν η δικιά μας Demy που μαζί με τον Ρώσο Dima Bilan ερμήνευσαν το “Believe” που είχε κερδίσει τη Eurovision του 2008. Με ιδιαίτερο αισθησιασμό ερμήνευσαν τη μπαλάντα, αν και οι τσιριχτές κορώνες στο τέλος του Dima μας …αιφνιδίασαν!

Η τελευταία παρουσίαση είχε να κάνει με το “My number One“, το τραγούδι που έφερε τη μοναδική πρωτιά στη χώρα μας, το 2005! Η πάντα εντυπωσιακή Έλενα Παπαρίζου το ερμήνευσε ξανά, έχοντας στο πλευρό της τους Vegas! Η εμφάνιση αυτή μας έκανε να κουνηθούμε ξανά ρυθμικά, παρ’ όλο που το άκουσμα μας ξένισε αρκετά, καθώς είχε προστεθεί μέχρι και hip hop στο τραγούδι!

Μετά ξεκίνησε το διαγωνιστικό μέρος. Πρώτη στη σειρά ήταν η Θωμαή Απέργη με το τραγούδι της “One Last Kiss”. Πλαισιωμένη από μία μπάντα από γυναίκες η νεαρή τραγουδίστρια εμφανίστηκε με ένα εντυπωσιακό φόρεμα που θύμιζε σημαία και δεν άφηνε πολλά από τα σωματικά χαρίσματα της στην φαντασία! Ωστόσο η Θωμαή Απέργη βασίστηκε μόνο στη δική της εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση και στο τραγούδι της, χωρίς να προσδίδει τίποτα ιδιαίτερο στην παρουσίαση του τραγουδιού.

 

Δεύτεροι στη σειρά ήταν ο Alex Leon και η Giorgina με το “Angel”. Με ένα ενδιαφέρον λιτό στήσιμο με τέσσερις χορευτές και τη Giorgina στη μέση της σκηνής και τον Alex Leon στα decks στο πίσω μέρος. Η τραγουδίστρια είχε κάποια φωνητικά προβλήματα, αν και όλοι είχαν εκθειάσει τις φωνητικές της ικανότητες, ενώ τα πολλά μουσικά είδη που εμπεριέχονται στο τραγούδι συνέχισαν να μας μπερδεύουν.

 

Τρίτοι βγήκαν οι Koza Mostra μαζί με τον Αγάθωνα.  Το τραγούδι “Alcohol is Free” παρουσιάστηκε πάνω στη σκηνή με τρόπο παρόμοιο της παρουσίασης των τραγουδιών πριν δύο εβδομάδες. Ξεσήκωσαν τον κόσμο, χωρίς όμως να παρουσιάζουν κάτι ιδιαίτερο.

 

Τελευταία συμμετοχή του Euro Song 2013 ήταν αυτή της Αγγελικής Ηλιάδη με το τραγούδι “Χίλιες και μία νύχτες”. Πάλι το στήσιμο ήταν πολύ απλό, μάλλον γενικότερη κατεύθυνση των εμφανίσεων της βραδιάς. Το τραγούδι, αν και αποδέκτης πολλών κακών κριτικών, παρουσιάστηκε εξαιρετικά.

 

Και η ψηφοφορία ξεκίνησε!

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη σκηνή ανέβηκαν οι περσινές διαγωνιζόμενες για την Ελλάδα και την Κύπρο, Ελευθερία Ελευθερίου και Ήβη Αδάμου, που εκτέλεσαν τις περσινές τους συμμετοχές. Ο ήχος ήταν εκπληκτικός, κάτι που οφείλεται στο playback και δικαιολογεί τις θέσεις των δύο τραγουδιών πέρυσι!

 

Η φετινή διαγωνιζόμενη για την Κύπρο, Δέσποινα Ολυμπίου, παρουσίασε το τραγούδι “Αν με θυμάσαι”, μια χαρακτηριστική μπαλάντα! Η ερμηνεία της ήταν πολύ καλή, ενώ και η ίδια εμφανίστηκε πιο ανανεωμένη από ποτέ… BRAVA!

Οι τέσσερις ξένοι νικητές της Eurovision εμφανίστηκαν πάλι στη σκηνή για μια μικρή συνέντευξη – σκετς με τους παρουσιαστές. Οι συνεντεύξεις έγιναν στις γλώσσες των καλεσμένων και στα αγγλικά και αναγκαστικά βαρεθήκαμε λιγάκι περιμένοντας τις μεταφράσεις από το ακουστικό του Γιώργου Καπουτζίδη. Η προσπάθεια των τραγουδιστών να μιλήσουν ελληνικά ήταν τουλάχιστον άβολη για τους δύο παρουσιαστές, ενώ τεράστια αμηχανία τους έφερε η αυθόρμητη ατάκα της Ruslana πως όταν θέλει να βγει με ωραίο χαμόγελο σε μια φωτογραφία, σκέφτεται το …σεξ!!!

Τελευταία καλεσμένη της βραδιάς ήταν η Βίκυ Λέανδρος, η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision για λογαριασμό του Λουξεμβούργου. Μία πιο πρόσφατη ηχογράφηση των τραγουδιών “Μυστικό” και “Apres Toi”, ίσως να ήταν πιο ταιριαστή, ώστε να μην φαίνεται κραυγαλέα ότι τραγουδούσε playback! Όταν στη σκηνή ανέβηκε η Έλενα Παπαρίζου το αποτέλεσμα φαινόταν πιο φυσικό με την νεαρή τραγουδίστρια να συνοδεύει στα ελληνικά την αγέραστη “βαρώνη”. Όπως και να ‘χει ήταν μάλλον η πιο συγκινητική στιγμή του τελικού…

Και ξαφνικά (!) ανέβηκε ο Δημήτρης Κοντόπουλος στη σκηνή, εκεί που συζητούσαν οι δύο Ελληνίδες νικήτριες με τους παρουσιαστές, και παρέδωσε έναν …tablet υπολογιστή στην Βίκυ Λέανδρος η οποία στην πιο αντικλιματική και απότομη ανακοίνωση αποτελέσματος στην ελληνική τηλεόραση, μας ανακοίνωσε ότι στoν Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2013 θα μας εκπροσωπήσουν οι Koza Mostra με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη με το τραγούδι “Alcohol is Free”!

Η βραδιά φυσικά έκλεισε ως είθισται, με τους νικητές να ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή για μια θριαμβευτική επανάληψη της παρουσίασης του “Alcohol is free” !

Καλοτάξιδοι και Καλή Επιτυχία!

Δείτε εδώ τι δήλωσαν στα media οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, μετά τη νίκη τους στον ελληνικό τελικό…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τον τελικό!


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μας κοροιδευεις; Ειναι γενικά αποδεκτό οτι το καλυτερο της νυχτας ηταν η παρουσιαση της Βανδή!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here