9/5/2013
www.musiccorner.gr

Ο B.D.Foxmoor, των Active Member, στιχουργός και μουσικός παραγωγός είναι αυτός που πρώτος έντυσε με ελληνικό στίχο το hip hop, και μάλιστα εισήγαγε ένα καινούριο όρο, Low Bap, θέλοντας να τονίσει την αυτονόητη σχέση που έχει ο λόγος με την ζωή και το αντίστροφο. Ο Ελληνο-αυστραλός Luka Lesson, ποιητής αλλά και στρατευμένος hip-hop καλλιτέχνης, ταγμένος να δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στα δύο, μιλάει ή μήπως τραγουδάει – για αγάπη και οδηγεί όσους τον παρακολουθούν στις κατά τόπους εμφανίσεις του μέσα από τα αρχέγονα, προγονικά μονοπάτια στην κοινωνική αλλαγή.

Μαζί οργανώνουν μέσα στον Μάιο του 2013 μια Spoken Word περιοδεία σε διάφορα μέρη σε όλη την Ελλάδα, το Kaskarika tour. Η σχέση τους ξεκίνησε με μια φάρσα, ή μήπως θα έπρεπε να πούμε με μια «κασκαρίκα» αφού αυτό σημαίνει… Το ομότιτλο τραγούδι ηχογραφήθηκε τον Νοέμβριο 2012 για τον πρόσφατο δίσκο των Active Member “Αρσενάλι». Από εκεί ξεκίνησε ένα ακόμα ταξίδι για τον Luka – που έτσι κι αλλιώς ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με τα ποιήματά του, αλλά ποτέ πριν δεν είχε έρθει στην Ευρώπη και πόσο μάλλον στην χώρα των παππούδων του. Παράλληλα, ξεκίνησε και ένα ακόμα δημιουργικό «στοίχημα» για τον B.D.Foxmoor, κατά κόσμον Μιχάλη Μυτακίδη, που θα δοκιμάσει πρώτη φορά να απαγγείλει με έναν δικό του τρόπο τα πονήματα της σκέψης του, που ως τώρα έντυνε μόνο με μουσική. 

foxmoor_2013_05

Τι πάει να πει Spoken Word…
Η παραστατική ποίηση (spoken word) είναι ένα από τα πιο γρήγορα ανερχόμενα λογοτεχνικά είδη σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα όχι και τόσο διαδεδομένο εκτός ίσως ανάμεσα στους ανθρώπους και δημιουργούς που ασχολούνται εξειδικευμένα με την ποίηση. Ο όρος spoken word αναφέρεται στην ποίηση που γράφεται για την σκηνή, παρά για να εκδοθεί σε έντυπη μορφή και συχνά διασταυρώνεται με άλλα είδη τέχνης, όπως είναι το θέατρο, και η μουσική. Οι παραστάσεις ποίησης έχουν γίνει δημοφιλείς και φιλοξενούνται σε μεγάλες θεατρικές σκηνές, φεστιβάλ, αλλά και σε μικρότερους χώρους πολιτισμού. 

Λίγα λόγια για τους ίδιους:
Ο B.D.Foxmoor έχει συμμετάσχει δραστικά στην κυκλοφορία 120 δισκογραφικών δουλειών από το 1993. Έχει κάνει παραγωγή σε 1100 κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο, ενώ έχει γράψει στίχους και τραγουδήσει στα περισσότερα από αυτά. Ήδη κυκλοφορεί ο 17ος στη σειρά δίσκος των Active Member ενώ ο ίδιος έχει περισσότερους από 15 δίσκους προσωπική δισκογραφία. Έχει εμφανιστεί ζωντανά εκτοντάδες φορές στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα μέρη στην Ευρώπη, σε φυλακές, σε φεστιβάλ και σε διάφορα πρότζεκτ (βλ. Ονειρολόγια Μοτοσυκλέτας) με συμμετοχή από μικρές παρέες, και άλλες πολιτιστικές ομάδες νέων ανθώπων. Έχει δημιουργήσει μουσική και στίχους για ταινίες, ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις – πρόσφατα το 2010, έγραψε για το Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση “Κοινός Τόπος”, και έχει συμμετάσχει σε πολλές δράσεις που αφορούν στον λόγο και στην σχέση του με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση και την ζωή γενικότερα. Μαζί με τους Active Member έχει δώσει το στίγμα του ξεκάθαρα και έχει δράσει καταλυτικά στα κοινωνικά ζητήματα που εξελίσσονται γύρω του. Σε μια εποχή, που όχι μόνο ο πολιτικός, αλλά και γενικά ο λόγος δεν βρίσκει εύκολα χώρο, ο B.D.Foxmoor κοιτάει σε μακρινούς ορίζοντες και ανοίγει το βλέμμα του ακόμα παραπέρα αγκαλιάζοντας νεους τρόπους έκφρασης.
Ο Luka Lesson είναι ένας Ελληνο-Αυστραλός «διαφορετικής κοπής». Ποιητής, μουσικός και spoken word artist, έχει έναν αυθεντικά κλασσικό τρόπο να αγγίζει με τις λέξεις του ανθρώπους κάθε λογής, ανθρώπους που διαβήκαν αλλιώτικα μονοπάτια. Το 2010 ήταν η χρονιά που αναγνωρίστηκε το ταλέντο του καθώς αναδύθηκε στη σκηνή του Spoken Word Poetry νικώντας σε διαγωνισμούς συμπεριλαμβανομένου του τελικού Australian Poetry Slam και τον τελικό του Φεστιβάλ Ποίησης της Μελβούρνης. Από τότε επηρεάζει δημιουργικά εκείνους που έρχονται σε επαφή με την τέχνη του να πάρουν ένα μολύβι και να αρχίσουν να γράφουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012 περιόδευσε σε αντίστοιχα φεστιβάλ συγγραφής και ποίησης σε Αυστραλία, Ασία, Ωκεανία, και Βόρεια Αμερική. 
Κάνει hip hop και Παραστατική Ποίηση (spoken word) και είναι ένα πραγματικά σπάνιο ταλέντο που ξέρει καλά τα βήματα για το μονοπάτι που πρέπει κανείς να διανύσει προκειμένου να πετύχει στους δύο αυτούς τρόπους εκφοράς του λόγου. Το τελευταίο του album “Please Resist me” είναι ένα δυναμικό πάντρεμα hip hop και spoken word poetry: 17 τραγούδια για την αγάπη, την κοινωνική αλλαγή, τα μονοπάτια των προγόνων μας, και για τα εσωτερικά ερωτήματα του καθενός. Εκτός από την προσωπική του δουλειά, αφοσιώνεται ιδιαιτέρως και στο να βρίσκει τρόπους να στηρίζει κοινότητες ή ομάδες ανθρώπων κάθε κοινωνικής καταγωγής προκειμένου να εδραιώσει μια σχέση ανάμεσα στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, την ποίηση και την πνευματική και ψυχική ενδυνάμωση.
Έχει μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση τέτοιων εργαστηρίων συνδυάζοντας το hip hop με την ποίηση και οι εμφανίσεις του περιλαμβάνουν μέρη όπως πανεπιστήμια στην Κίνα, σχολεία στο Bronx (ΗΠΑ), και εργαστήρια για το πως να ξεπερνάει κανείς κάποιο ψυχικό τραύμα μέσω της ποίησης. 

Στο Kaskarika Tour ετοιμαστείτε για ποιητικές ευθύβολες ριπές λέξεων που δεν γνωρίζουν όρια και κινούνται με ευχέρεια και χιούμορ. Μια διαφορετική παράσταση που θα ξεκινάει ως εργαστήρι και σίγουρα θα αλλάξει την εικόνα σας για το τι είναι ποίηση. 

Πληροφορίες : info@lowbap.com και 210.4022413 (Δευτ.-Παρασκευή 10 π.μ. – 2 μ.μ.) 

Εισιτήριο: 9 ευρώ, Τριήμερο εισιτήριο: 15 ευρώ

9, 10, 11 Μαϊου 2013
Ώρα: 22.00

ΧΥΤΗΡΙΟ – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Διεύθυνση: Ιερά οδός 44, Γκάζι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here