5/10/2010
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Νίκος Παπανικολάου

Σήμερα, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, θα έκανε κανείς τα πάντα για τα χρήματα. Στο χώρο της μουσικής, τουλάχιστον, αυτό έχει διαφανεί. Φτηνές δουλειές σε ακριβές τιμές, συναυλίες – αρπαχτές και άλλα πολλά που φέρνουν όχι απλά χρήμα. Κυρίως εύκολο χρήμα. Ειδικότερα αν η μπάντα ή ο καλλιτέχνης θεωρούνται μεγάλο όνομα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο απλά.

Όμως σε κάθε κανόνα, υπάρχει και η εξαίρεση. Και όταν μιλάμε για τους Radiohead η εξαίρεση είναι, τουλάχιστον, λαμπρή. Λίγο πριν κυκλοφορήσουν τον νέο τους δίσκο σκέφτονται σοβαρά να ξαναγράψουν από την αρχή όλα τα κομμάτια, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό που η μπάντα φαντάζεται. Σε αυτό που οι θαυμαστές τους περιμένουν. Σε καιρούς που το εύκολο είναι της μόδας.

Οι Radiohead άλλωστε πότε δεν περπάτησαν σε συνηθισμένα μονοπάτια. Πρώτοι αυτοί καθιέρωσαν το δωρεάν downloading. Κάθε δίσκος τους είναι κάτι το μοναδικό. Ένα μουσικό ταξίδι. Γι΄ αυτό άλλωστε και θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες μπάντες στον πλανήτη. Αν όχι η μεγαλύτερη. Ποτέ δεν επαναπαύτηκαν στη δόξα τους, πάντα έψαχναν κάτι διαφορετικό. Αλλά όχι φτηνό. Όχι πρόχειρο.

Και ενώ σήμερα το μουσικό star system δημιουργεί είδωλα μέσα σε μία νύχτα, αναζητώντας το εύκολο και βάζοντας το μουσικό κομμάτι σε δεύτερη μοίρα, μπάντες όπως οι Radiohead αποτελούν αχτίδα φωτός στην μουσική, η οποία περνάει κρίση. Και ίσως κάποιες μπάντες, τραγουδιστές θα έπρεπε να λάβουν σοβαρά την παραπάνω κίνηση. Γιατί το διαχρονικό δύσκολα επηρεάζεται από κάτι. Και η μπάντα που σέβεται την ιστορία της και το κοινό της, ακόμα δυσκολότερα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here