ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Heaven (3/2011)

Οι 15 50 είναι ένα από τα πιο δημοφιλή groups της ελληνικής μουσικής σκηνής! Με εκρηκτική σκηνική παρουσία, αυθεντικότητα, rock αντισυμβατική διάθεση, πρωτοποριακές επιλογές στο ρεπερτόριο και την παρουσίαση των live προγραμμάτων τους, οι 15 50 μετρούν σπουδαίες συνεργασίες και ένα πιστό κοινό που τους ακολουθεί σε κάθε live τους!

Αυτήν την περίοδο τους βρίσκουμε μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης, καθώς εμφανίζονται μαζί με τη Ζέτα Δούκα στο Socialista στην Αθήνα και μαζί με τη Νίνα Λοτσάρη στο Fix της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας την κατάλληλα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα για …άγριες νύχτες.

«Άγριες νύχτες» είναι και ο τίτλος του νέου τους album – και πρώτη συνεργασία με τη νέα τους εταιρία Heaven – που κυκλοφόρησε στις 21 Μαρτίου στα δισκοπωλεία και on line stores.

Δείγματα της δουλειάς έχουμε ήδη ακούσει στα ραδιόφωνα: «Άγριες νύχτες» και «Αμερικάνος» (διασκευή του Tu vuo fa l’ americano) είναι τα πρώτα singles που μας προετοίμασαν για τις …άγριες διαθέσεις του group!

Το νέο radio single που έχει ήδη ξεχωρίσει είναι η διασκευή του «Σαν σταρ του σινεμά».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη – eleni_lampraki@musiccorner.gr

«Άγριες Νύχτες» είναι ο τίτλος του 4ου δίσκου των γνωστών “τρελόπαιδων” της ελληνικής rock σκηνής, των 1550. Ένας τίτλος χαρακτηριστικός ως προς το περιεχόμενο του album, το οποίο αποπνέει λίγη από την αύρα των ζωντανών τους εμφανίσεων. «Άγριες Νύχτες» λοιπόν, από ένα συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1998, και κέρδισε θετικές κριτικές από την πρώτη του κιόλας δουλειά. Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του προηγούμενου τους album και με την εταιρεία Heaven πλέον δίπλα τους, θεωρώ πως έχουν συγκεντρώσει ένα δυνατό υλικό για έναν πετυχημένο δίσκο.

Ο δίσκος αποτελείται από 11 κομμάτια, 9 καινούρια και 2 πολύ καλές διασκευές. Κινείται σε γρήγορους rock και ενίοτε punk ήχους, με κάποιες rap στιγμές. Ακόμα και τα πιο slow κομμάτια που πλησιάζουν στη μπαλάντα, είναι  έντονα και δυναμικά. Προσωπικά ξεχώρισα το «Παιχνίδια της ζωής» σε μουσική του Ρουσσέτου Δημητρόγλου και στίχους του Αλέξανδρου Μίχου, και το «Κάτι απ’ τη δική σου εικόνα» σε μουσική του Γιάννη Κουμέττη και στίχους πάλι του Αλέξανδρου Μίχου. Το «Παιχνίδια της ζωής» κεντρίζει το ενδιαφέρον με το πρώτο άκουσμα, αρχικά για τη χαρούμενη μελωδία του που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα κομμάτια, αλλά ουσιαστικά για την πιο θεατρική performance στην ερμηνεία του τραγουδιστή. Το «Κάτι απ’ τη δική σου εικόνα» ένα ροκ κομμάτι όπως τα περισσότερα, με κέρδισε με τους στίχους του, οι οποίοι συνοδεύονται από μία ενδιαφέρουσα μελωδία. Θεωρώ πως είναι κομμάτι που επίσης μπορεί να ξεχωρίσει.

Κατά τ’ άλλα το album ξεκινάει πολύ δυναμικά με τις «Άγριες Νύχτες» και το «Ακούω βήματα» τα οποία φλερτάρουν με το χώρο της punk. Ήχος που θυμίζει τα Μωρά στη Φωτιά, με τον σχετικό «εκμοντερνισμό» φυσικά. Από τα υπόλοιπα δικά τους κομμάτια το «Πριν ο ήλιος φανεί» είναι ένα ρομαντικό βαλσάκι με rock ενορχήστρωση και ένα νοσταλγικό μουσικό γύρισμα μετά το τρίτο κουπλέ με ήχο πιθανόν από ξυλόφωνο. Το «Τις νύχτες ντύνομαι παιδί», σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είναι ένα rap κομμάτι με δηκτικό στίχο. Όπως λέει και ένας στίχος του πολύ χαρακτηριστικά «Κανονικά ακούω ροκ μα απόψε θα ραπάρω»! Παρ’ όλα αυτά προσωπικά τους προτιμώ σε rock κομμάτια, καθώς το rap τους δεν έχει κάτι το ξεχωριστό και η ερμηνεία στο ρεφραίν γίνεται κάπως πομπώδης για το είδος.

Τα άλλα τρία δικά τους κομμάτια το «Αλλάζω», η «Παράξενη σιωπή» και ο «Μικρός Πρίγκηπας», πιο slow και mainstream, χωρίς να αποποιούνται τις rock καταβολές τους. Θεωρώ το «Μικρό Πρίγκηπα» από τα πιο αδύναμα κομμάτια του δίσκου καθώς η μελωδία του μου ακούστηκε αρκετά συνηθισμένη.

Όσον αφορά τις διασκευές, πρόκειται για δύο πολύ γνωστά κομμάτια. Το πρώτο είναι το «Σαν σταρ του σινεμά», το οποίο ηχογράφησε ο δημιουργός του Νίκος Ζιώγαλας το 1985 και έκτοτε είναι από τις πιο δημοφιλή κομμάτια του είδους του. Η διασκευή των 1550 θεωρώ πως είναι πολύ καλή και πιστή στο αρχικό πνεύμα του κομματιού, κάνοντας το πιο ηλεκτρικό και δυνατό. Παρ’ όλα αυτά η προσθήκη κάποιων rap στίχων με ξένισε, αν και εκτιμώ την επιλογή του group να δώσει το δικό του στίγμα. Το δεύτερο δεν είναι άλλο από το «Tu vuo fa l’ Americano» των Renato Carosone και Nicola Salerno, το οποίο έχει γίνει ξανά της μόδας λόγω των διάφορων remix του. Άλλο ένα πολύ ωραίο και χιουμοριστικό κομμάτι που παίζεται ήδη στα ραδιόφωνα με τον τραγουδιστή να  καταλήγει πως αντί για Αμερικάνος θέλει να γίνει …Ουκρανός!

Αν και έχει κάποιες – λίγες – αδύναμες στιγμές, ο δίσκος είναι μια πολύ καλή δουλειά, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει το εν λόγω συγκρότημα. Ακούγεται δυνατά και ανεβάζει τη διάθεση με τα γκάζια στον ήχο του. Οι στίχοι του πότε χιουμοριστικοί και πότε πιο ποιητικοί αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή. Σίγουρα θυμίζει στιγμές από τα live των παιδιών. Και θα κλείσω με τα δικά τους λόγια που ίσως είναι και ευχή προς όλους εμάς: «Μέσα σε μια πόλη να χαθούμε και να μας γεμίσουνε φιλιά / μεθυσμένοι να ονειρευτούμε και να τραγουδάμε δυνατά»!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Άγριες νύχτες
02. Ακούω βήματα
03. Κάτι απ’ τη δική σου εικόνα
04. Σαν σταρ του σινεμά
05. Αλλάζω
06. Παιχνίδια της ζωής
07. Αμερικάνος
08. Παράξενη σιωπή
09. Τις νύχτες ντύνομαι παιδί
10. Πριν ο ήλιος φανεί
11. Μικρός πρίγκιπας

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here