9/10/2012
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Μίνα Ρήγα
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, η πρώτη μέρα του πολυσυζητημένου TrollFestival ήταν πλέον γεγονός! Για δεύτερη φορά, ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός Trollradio.gr διοργάνωσε ένα festival με συμμετέχοντες Έλληνες καλλιτέχνες της ελληνικής εναλλακτικής μουσικής σκηνής και μας κάλεσε όλους στο Gagarin 205 για να γιορτάσουμε μαζί και τον ένα χρόνο λειτουργίας του σταθμού. Η αλήθεια είναι ότι το Trollradio.gr είναι ίσως ο μοναδικός διαδικτυακός σταθμός που έχει καταφέρει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έχοντας μια αυτονομία και λαμβάνει τη θερμή υποστήριξη του κοινού, αλλά και καλλιτεχνών της ελληνικής μουσικής κοινότητας.

Οι πόρτες άνοιξαν από νωρίς, καθώς η ώρα έναρξης είχε οριστεί αυστηρά στις 20:00. Στην είσοδο, υπήρχαν παραγωγοί και συνεργάτες του σταθμού, οι οποίοι υποδέχονταν τον κόσμο με ένα μεγάλο χαμόγελο και πολλά δώρα! Για φέτος, το TrollFestival χάρισε δίσκους διάφορων καλλιτεχνών, με αποτέλεσμα κάθε δώρο να είναι μια μικρή έκπληξη για τον καθένα.

Το line-up της βραδιάς ήταν δυναμικό και ανταποκρινόμενο στο κοινό του σταθμού, ο οποίος παραμένει νεανικός, εναλλακτικός και πάντα σε … «troll» διαθέσεις!

Το festival άνοιξε το αγγλόφωνο συγκρότημα Biotech. Πρόκειται για ένα καινούργιο συγκρότημα, το οποίο, μόλις τον Απρίλη που μας πέρασε, κυκλοφόρησε το πρώτο του album με τίτλο «Alive we die». Με άκρως ηλεκτρονική διάθεση, μας παρουσίασαν κομμάτια από την πρώτη δουλειά τους, όπως «Freeze from the sun» και «Relief», τα οποία ξεχώρισαν για τον σχεδόν ψυχεδελικό και χαοτικό ήχο τους.

Λίγα μόλις λεπτά πριν εμφανιστούν, ξεκλέψαμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε μαζί τους…

Music Corner: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη συμμετοχή σας στο lineup του TrollFestival και πώς κρίνετε αυτή την προσπάθεια;
Biotech: Είναι μια αρκετά σοβαρή προσπάθεια, από ένα ιντερνετικό κιόλας ραδιόφωνο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τους ίδιους να στήσουν ένα τόσο μεγάλο event. Έχουν όμως καταφέρει να βρουν αξιόλογα και καινούργια άτομα που παίζουν και είναι πολύ σημαντικό να καταφέρεις να συγκεντρώσεις αυτά τα άτομα σε ένα διήμερο. Είναι πολύ θετικό που βρίσκουν καινούργια άτομα και τα προωθούν μέσα από το ραδιόφωνό τους.

Music Corner: Έχετε σχέδια μετά το TrollFestival;
Biotech: Η αλήθεια είναι πως όχι, γιατί μας πετυχαίνεις στο τελευταίο live. Κάναμε αρκετά το καλοκαίρι, παίξαμε σε διάφορα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Με το σημερινό live τελειώνει ουσιαστικά ένας κύκλος, ξεκινώντας από την παρουσίαση του δίσκου μέχρι σήμερα. Είναι και το κλείσιμο του καλοκαιριού για μας. Από δω και πέρα, θα δούμε. Ετοιμάζουμε και καινούργια δουλειά.

Music Corner: Μείνατε ευχαριστημένοι από την προηγούμενη δουλειά σας;
Biotech: Μείναμε ευχαριστημένοι. Δουλέψαμε σκληρά για αυτό και φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα κοντά σε αυτό που θέλαμε. Πλέον κοιτάμε το επόμενο! Μετά από μια δουλειά, αμέσως αρχίζει μια καινούργια. Δεν πρέπει να στέκεσαι στο προηγούμενο. Είσαι ικανοποιημένος με αυτό που έγινε, αλλά δεν κοιτάς άλλο πίσω.

Στη συνέχεια, στη σκηνή του Gagarin υποδεχθήκαμε τους 9mm, οι οποίοι είχαν μια πιο progressive rock διάθεση, με ελληνικό στίχο αυτή τη φορά. Με πολλή ενέργεια και ένταση, οι 9mm γέμισαν το χώρο με τις αφηνιασμένες κιθάρες και τα ντραμς τους, αλλά και τη δυναμική φωνή του Μιχάλη Σκαράκη. Μετά την εμφάνισή τους, και προσπαθώντας να πάρουν μια ανάσα, μας μίλησαν κι εκείνοι για τη συμμετοχή τους στο festival αυτό.

Music Corner: Πρώτη σας φορά στο festival του Trollradio.gr… Πώς σας φάνηκε;
9mm: Απίστευτα καλό!

Music Corner: Τα παιδιά του Trollradio.gr θα μπορούσαν να κάνουν θεσμό αυτό το festival…
9mm: Πρέπει να το κάνουν! Εννοείται πως χρειάζεται και το μόνο που έχουμε να συμβουλέψουμε τα παιδιά είναι υπομονή, γιατί τα καλά πράγματα σε αυτό τον τόπο δυστυχώς τη χρειάζονται. Όταν κάποιοι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο και χώρο για να κάνουν τόσο όμορφα πράγματα, τους αξίζουν μόνο συγχαρητήρια. Ένα τέτοιο φαινόμενο λείπει πάρα πολύ. Κάποτε υπήρχαν festival, υπήρχαν δρώμενα. Λείπουν πλέον άτομα να στηρίζουν την ελληνική σκηνή, όσον αφορά ας πούμε κάτι καινούργιο. Και ποιος δεν έχει βαρεθεί να ακούει συνέχεια τα ίδια και τα ίδια; Μιλάμε φυσικά για όλα τα παιδιά, όχι μόνο για εμάς. Πρέπει να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες και να μην αναμασάμε το ίδιο, σαν πρόβατα…

Music Corner: Νομίζετε ότι ο σταθμός αυτός είναι το «λαμπρό παράδειγμα»;
9mm: Όπως ακριβώς το είπες! Για αρχή, είναι το μέλλον. Πλέον το Internet είναι πέρα του ραδιοφώνου. Και σ’ αυτό έγκειται η γνησιότητα του, δεν έχει playlist, δεν έχει ανάγκη να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και καλά κάνει!

Music Corner: Μετά από αυτό το festival τι άλλα σχέδια έχετε;
9mm: Ετοιμάζουμε το δεύτερο δίσκο μας και, μέχρι να βγει, τα κεφάλια μέσα! Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι η κυκλοφορία του δίσκου, ο οποίος αναμένεται σε τρεις με τέσσερις μήνες, μετά τις γιορτές, αν και θα ακούσετε και κάποια πράγματα πριν.

Music Corner: Το ύφος θα παραμείνει το ίδιο;
9mm: Και ναι και όχι! Δεν είμαστε και μικρά παιδιά, όπως βλέπεις, αλλά όλες οι καινούργιες μπάντες χρειάζονται έναν πρώτο δίσκο για να βρουν τον ήχο τους, το χώρο τους, το χρόνο τους. Αυτή είναι η δουλειά μας, πιστεύουμε. Αν το θες, είναι η φυσική συνέχεια. Δεν θα πούμε αν η επόμενη δουλειά θα είναι καλύτερη από την πρώτη, αλλά στη δεύτερη θα ακούς, αυτό που λέμε, «τη χημεία μιας μπάντας».

Music Corner: Νομίζω ότι αυτό θα είναι για καλό… Κάτι άλλο που θα θέλατε να μας πείτε;
9mm: Καλή επιτυχία και στο Trollradio.gr και σε εσάς! Καλή δύναμη και καλή συνέχεια, γιατί είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, κι όσο πάνε θα χειροτερεύουν. Μην το παρατήσετε όμως, θα έρθουν πολλά, αλλά παλέψτε το. Αξίζει να κρατήσουμε ότι μέσα από πολύ άσχημες καταστάσεις προκύπτουν πολύ όμορφα πράγματα στην Τέχνη.

Όσο εμείς μιλούσαμε με τους 9mm, οι Δραμαμίνη είχαν πάρει τη σκυτάλη επί σκηνής και παρουσίαζαν στο κοινό του TrollFestival παλιά και καινούργια τους κομμάτια, όπως «Τα παράπονα μιλούν», «Σήμερα», «Το σύμπαν μέσα μου» και το δυνατό, κοινωνικοπολιτικής διάστασης, κομμάτι τους «Στρατιώτης», το οποίο ξεσήκωσε για άλλη μια φορά τον κόσμο.

Αμέσως μετά, είχε έρθει η ώρα για τον αγαπημένο του Trollradio.gr, Κύριο Κ! Ο νεαρός που έχει κερδίσει το κοινό με τη ξέφρενη κιθάρα του και την ιδιαίτερη φωνή του, ξεσήκωσε το κοινό, το οποίο δε σταματούσε να φωνάζει «Μπαμ μπαμ»… «μέχρι να πέσει το ρεύμα»! Για δεύτερη φορά στο TrollFestival, ο Θοδωρής Κοντάκος έδωσε το δικό του ιδιαίτερο στυλ στη μουσική παρέα.

Στο σημείο αυτό, θα τολμήσω να πω πως το επόμενο άτομο που ανέβηκε στη σκηνή, έκλεψε για τα καλά την παράσταση της βραδιάς. Μιλώντας για το Σπύρο Γραμμένο, δε θα έλεγε κανείς πως δε θα το περίμενε! Ο Σπύρος Γραμμένος είναι επίσης από τους αγαπημένους καλλιτέχνες του σταθμού και προσέφερε την υποστήριξή του από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μεταφερόμενοι σε περισσότερο funky και groovy διάθεση, ξεφύγαμε εντελώς με τα αγαπημένα πλέον κομμάτια «Από παγκάκι σε παγκάκι», «Τζίβες και κοτσίδες», «Ένας σκύλος στην Αθήνα», «το 4», «Η Αλίκη στη χώρα των γαμάτων» και άλλα. Αυτό που παρατήρησα με το Σπύρο είναι ότι μέσα από τα κομμάτια του, καθημερινά, λιτά, χιουμοριστικά, καταφέρνει πάντα να μας προσγειώνει στην πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, όμως, μας κάνει να ξεφεύγουμε εντελώς μέσα από το γέλιο και τη funky διάθεση της μουσικής. Άλλωστε, φαντάζομαι, για αυτό το Trollradio.gr τον αγαπάει τόσο!

Επόμενοι στο πρόγραμμα ήταν οι Transistor, με τους οποίους είχαμε μια μικρή κουβέντα πριν εμφανιστούν στη σκηνή.

Music Corner: Πρώτη φορά λοιπόν και για σας στο TrollFestival…
Transistor: Είναι πολύ ωραίο το όλο σκηνικό. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, βλέπω πολλή ενέργεια, από παραγωγούς, απο ακροατές, από όλους. Μας έκαναν λοιπόν την πρόταση να παίξουμε, είπαμε ναι κατευθείαν και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό.

Music Corner: Πώς σας φαίνεται σα μουσικό γεγονός;
Transistor: Η αλήθεια είναι ότι αφού γίνεται για δεύτερη φορά και έχει ανταπόκριση, θα πάει καλά. Όπως είπαμε, υπάρχει πολλή μεγάλη ενέργεια στο Διαδίκτυο. Δε συζητάμε φυσικά για την υποστήριξη! Για παράδειγμα, τα παιδιά παίζουν ήδη το δεύτερο δίσκο μας, ο οποίος έχει ακουστεί πολύ λίγο γενικά, δύσκολα περνάει σε playlist. Πλέον γνωρίζουμε όλοι πώς είναι τα πράγματα. Κάνεις όμως ένα κλικ στο trollradio και βλέπεις Transistor. Είναι απίστευτο. Κι αυτό φυσικά ισχύει για όλους, και για αυτούς που συμμετέχουν στο σημερινό festival, και για αυτούς που δε συμμετέχουν, αλλά μπορεί να συμμετάσχουν στο μέλλον.

Music Corner: Σχέδια για το φετινό χειμώνα έχετε;
Transistor: Αυτή τη στιγμή, στην ουσία τελειώνουμε μια περιοδεία που έχει αρχίσει από την άνοιξη. Μόλις βγάλαμε το δεύτερο δίσκο, παίξαμε σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Σε πολύ δύσκολες μέρες για όλους, καταφέραμε να παίξουμε από την Καβάλα μέχρι την Κρήτη. Προς το παρόν, περιμένουμε να δούμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα.

Music Corner: Όσον αφορά κάποιο δίσκο, ετοιμάζετε κάτι ή απολαμβάνετε ακόμα τη δεύτερη δουλειά σας;
Transistor: Μετά από αυτό το festival, θα αρχίσουμε γενικότερα πρόβες για κάποια καινούργια κομμάτια. Ήδη γίνονται κάποια remixes σε κομμάτια του δίσκου από διάφορους γνωστούς remixers και μια μπάντα. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Υλικό υπάρχει, σε κάθε πρόβα βγαίνει κάτι. Ύστερα τα μαζεύουμε όλα. Συνήθως δεν είμαστε μπάντα που κρατάει κομμάτια. Ό,τι φτιάχνουμε, το βγάζουμε και σε δίσκο. Δεν έχουμε πολλά back-ups. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολες μέρες, χωρίς να θέλουμε να κλαφτούμε. Απλά δεν είναι πλέον τόσο εύκολο. Μας αρέσει όμως πολύ και γι’ αυτό άλλωστε το κάνουμε! Λογικά θα υπάρχει ένας τρίτος δίσκος… Να μην τριτώσει; Πρέπει!

Οι Transistor λοιπόν εμφανίστηκαν προτελευταίοι στο πρόγραμμα του festival και μας επανέφεραν, για λίγο όμως, σε μια alternative rock διάθεση, με τα ατμοσφαιρικά φωνητικά της Μαρίας Κουρμούλη. Μεταξύ των κομματιών που επέλεξαν ήταν τα «Living», από τα πιο δημοφιλή τους πλέον, «Divine» και «Epsilon».

Η τελευταία λέξη της βραδιάς δε θα μπορούσε να ανήκει σε άλλη από την αγαπημένη Θεοδοσία Τσάτσου, μια από τις γυναικείες καλλιτεχνικές παρουσίες που έχουμε αγαπήσει τόσο σε έξαλλες rock διαθέσεις, όσο και σε πιο βαθιά, αισθαντικά τραγούδια. Με το μοναδικό και χαρακτηριστικό της λίκνισμα επί σκηνής, μας χάρισε δικά της κομμάτια, όπως τα «Γυμνή Σοκολάτα» και «Νιώθω ενοχές», κλασικά αλλά πάντα άριστα φορεμένα σε αυτή τη ξεχωριστή φωνή. Για καλή μου τύχη, το δικό μου δώρο από το Trollradio.gr ήταν ο δικός της δίσκος, «Α γαπήσου»!

Φυσικά, αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς έπεται συνέχεια με τη δεύτερη μέρα του TrollFestival και πολλούς ακόμα καλεσμένους!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το festival

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here