Γράφει η Γιώτα Πριόνα
Φωτογραφίες: Μάριος Γκούβας

Το απόγευμα της Δευτέρας υψώθηκε η πιο ισχυρή μουσική ασπίδα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό. 30 καλλιτέχνες ένωσαν της φωνές τους στο Pantheon Theater με σκοπό να μεταφέρουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα στήριξης στα παιδιά που βίωσαν την αγριότητα του bullying.

bullying_livei_2015_05_070_orxistra

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης, όπως και το κομμάτι των ενορχηστρώσεων ανέλαβε ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, εμπνευστής της ιδέας, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού». Η βραδιά χρωματίστηκε από την μουσική αξιόλογων καλλιτεχνών, οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Το λαϊκό «παντρεύτηκε» με την rock, την pop και  την έντεχνη μουσική σε ένα αμάγαλμα με αξία …χρυσού, μιας και τα έσοδα της βραδιάς επρόκειτο να διατεθούν εξ ολοκλήρου για την λειτουργία της νέας δομής «Το σπίτι του παιδιού», δράση για την οποία είναι υπεύθυνος ο οργανισμός «Το χαμόγελο του παιδιού».


Τεράστιο πλεονέκτημα της βραδιάς, εξαιρώντας τους συμμετέχοντες, αποτέλεσε ο χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε. Η εντυπωσιακή αίθουσα με την επιβλητική κεντρική σκηνή, σε συνδυασμό με την άψογη ηχητική, λειτούργησαν ιδανικά για την διεξαγωγή του προγράμματος. Δεδομένου ότι ένα από τα ομορφότερα, σύγχρονα αθηναϊκά θέατρα παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς, εξυπηρετώντας αυτού του είδους την κίνηση, εμείς δεν έχουμε παρά να την συγχαρούμε και να επικροτήσουμε ανάλογες μελλοντικές προσπάθειες.


Άξια συγχαρητηρίων ήταν μεταξύ άλλων και η άψογη «Ορχήστρα των Αισθήσεων» που συντρόφευσε τους καλλιτέχνες, υπό την καθοδήγηση του Μαυρίκιου Μαυρικίου. Τις ικανότητες των μουσικών επιβεβαίωσε η σχεδόν 5ωρη συνεχόμενη παραμονή στην σκηνή, μιας και δεν πραγματοποιήθηκε διάλειμμα έπειτα από …συναπόφαση μεταξύ των ίδιων και του κοινού!

bullying_livei_2015_05_011_orxistra

Στον μουσικό αυτό μαραθώνιο μας κράτησαν συντροφιά οι Λένα Αλκαίου, Χρήστος Δάντης, Φωτεινή Δάρρα, Ελένη Δήμου, Ευρυδίκη, Νίκος Ζιώγαλας, Ηρώ, Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, Μελίνα Κανά, Σία Κοσκινά, Κωνσταντίνα, Μαυρίκιος Μαυρικίου, Ευτυχία Μητρίτσα, Αντώνης Μίτζελος, Πάνος Μουζουράκης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μίλτος Πασχαλίδης, Ορφέας Περίδης, Μίμης Πλέσσας, Σαλίνα, Σταύρος Σιόλας, Μαριέττα Φαφούτη, Γιώργος Χατζηνάσιος, Ραλλία Χρηστίδου και Julie Massino. Ένας προς έναν, ξεχωριστά, μετέφεραν το μήνυμα τους κατά του σχολικού εκφοβισμού και έπειτα τραγούδησαν κομμάτια γνωστά και αγαπημένα. Η μουσική μπήκε μπροστά για άλλη μια φορά με τις σημαντικότερες φωνές της Ελλάδας να βρίσκονται εκεί. Συγκινητική και άκρως τιμητική, η παρουσία του κ. Πλέσσα, ο οποίος μάλιστα συνόδευσε μουσικά τον Μαυρίκιο Μαυρικίου επί σκηνής, παίζοντας πιάνο…


Δ
ύο εκ των «πρωτεργατών» της βραδιάς, ο Μαυρίκιος Μαυρικίου και ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος στο «Χαμόγελου του Παιδιού», μίλησαν στο MusicCorner.gr σχετικά με την συναυλία και τους στόχους της.

Μαυρίκιε έμεινες ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου σήμερα;
Μαυρίκιος Μαυρικίου: Φυσικά! Όταν ανέβηκα στην σκηνή και είδα κόσμο σε όλη την πλατεία αλλά και στα 2 θεωρεία του επιβλητικού Pantheon Theater ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση. Ήθελε μεγάλο θάρρος από όλη την ομάδα να γίνει πράξη αυτή η ιδέα. Μέσα σε ένα μήνα αναπτύξαμε την αρχική ιδέα, βρήκαμε τον χώρο, προσκαλέσαμε τους συνθέτες-ερμηνευτές, αποφασίσαμε το ρεπερτόριο της συναυλίας, κάναμε ολοήμερες πρόβες με την “Ορχήστρα των Αισθήσεων” και τους καλλιτέχνες, προβάλαμε όσο μπορούσαμε και όσο προλάβαμε με την βοήθεια των χορηγών επικοινωνίας την συναυλία και είχαμε μόλις 5 μέρες προπώληση εισιτηρίων. Το γεγονός ότι η προσέλευση ξεπέρασε τα 1000 άτομα είναι για μένα μεγάλη επιτυχία. Σημαντικό βεβαίως δεν είναι μόνο το ότι ήρθε όλος αυτός ο κόσμος αλλά και το ότι σε όλη την διάρκεια της συναυλίας συμμετείχε θερμά, τραγουδώντας και δίνοντας ρυθμό στα τραγούδια και παλμό στην εξέλιξη της βραδιάς.

bullying_livei_2015_05_010_mavrikiou

Υπήρξες ποτέ θύμα bullying; Πώς το ξεπέρασες, ποιος σε στήριξε;
Μαυρίκιος Μαυρικίου: Υπήρξα για τα καλά! Έζησα πολλά και άσχημα περιστατικά. Αυτό που με κρατούσε πάντα όρθιο ήταν οι γονείς μου. Όποιο πρόβλημα είχα το συζητούσα μαζί τους και με βοηθούσαν να το χειριστώ. Ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα μου. Αυτή η ασφάλεια και η σιγουριά μου δίνει και την απαραίτητη δύναμη να συνεχίσω. Μέχρι και σήμερα είναι σε όλα τα καλά αλλά και τα άσχημα πάντα μαζί μου. Το bullying υπάρχει παντού και δυστυχώς το περνάνε αρκετά παιδιά σε διάφορες φάσεις της ζωής τους, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στο στρατό. Το σημαντικό είναι να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που να μπορούν να σε στηρίξουν και να σε βοηθήσουν να ξεφύγεις. Εμένα η στήριξη ήρθε από τους γονείς μου και διέξοδος μου ήταν η μουσική και το τραγούδι…

Τι μήνυμα – παρότρυνση θα έδινες σε παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό;
Μαυρίκιος Μαυρικίου: Το πρώτο είναι να μιλήσουν! Να μην κρατήσουν μέσα τους όλα αυτά που τους στεναχωρούν και τους καταπιέζουν. Είναι απαραίτητο να έχουμε κάποιον που εμπιστευόμαστε, έναν γονιό, έναν συγγενή, έναν δάσκαλο ή ακόμα και έναν φίλο να μοιραζόμαστε μαζί του όλα αυτά που μας απασχολούν και αυτός να μας συμβουλεύει. Μια φίλη μου είπε πρόσφατα ότι η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός και είχε απόλυτο δίκιο. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν έχουμε πάντα κάποιον να μιλήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Είναι σίγουρα πιο δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Πρέπει να είμαστε δυνατοί και να έχουμε υπομονή και επιμονή. Όταν ζούμε μια δύσκολη περίοδο να σκεφτόμαστε ότι τα καλύτερα θα έρθουν σύντομα. Στις μέρες μας το bullying μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα. Υπάρχουν πια Οργανισμοί όπως “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και εξειδικευμένες δομές ενάντια στο bullying που μπορούν να βοηθήσουν όλους αυτούς που τους έχουν ανάγκη και δεν έχουν κάποιο να μιλήσουν.

———–

bullying_livei_2015_05_069_giannopoulos_mavrikiou

Κ. Γιαννόπουλε, πείτε μου δυο λόγια για την «ανάμειξη» του Χαμόγελου του Παιδιού» στην σημερινή συναυλία.
Γιαννόπουλος Κώστας: Σήμερα υλοποιούμε μια επιθυμία ενός καλλιτέχνη, του Μαυρίκιου Μαυρικίου, ο οποίος είχε υποστεί bullying. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει δώσει μάχες σ αυτό το θέμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έχει τον κεντρικό συντονισμό της Ευρώπης στο Anti bullying network , στο οποίο διατηρεί την προεδρία. Καθημερινά προσπαθούμε να σταματήσουμε το φαινόμενο αυτό μέσα στα σχολεία. Οι καλλιτέχνες ήρθαν όλοι αφιλοκερδώς φυσικά. Να είναι καλά η οικογένεια Παπαθεωχάρη που μας προσέφερε με μεγάλη χαρά και το θέατρο και τα ηχητικά και τα φωτιστικά. Αυτά δεν είναι αυτονόητα ξέρετε. Επίσης οι μουσικοί, εκτός από τους καλλιτέχνες που δήλωσαν παρόντες, δεν θέλησαν να πάρουν χρήματα. Ίσως λέω πράγματα κάποια από τα οποία τα θεωρούν αυτονόητα. Αλλά, ξέρετε, άνθρωποι του μεροκάματου δήλωσαν παρόντες χωρίς να πάρουν χρήματα. Έτσι αυτή η προσπάθεια γίνεται αφιλοκερδώς, με την συμπαράσταση όλων, για έναν σοβαρό σκοπό. Να ενώσουμε την φωνή μας κατά της βίας μέσα στα σχολεία. Αυτό που καθημερινά μαστίζει και ταλαιπωρεί χιλιάδες παιδιά κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Η μουσική βοηθάει; Θα σας δώσω μια απάντηση που έχω ξαναδώσει. Διαπιστώσαμε ότι σε μουσικά σχολεία δεν υπάρχει bullying. Άρα τελικά η μουσική ίσως εξημερώνει και τα πιο άγρια θηρία. Άλλο τόσο τα παιδιά που δεν φταίνε. Καμιά φορά τα παιδιά που θεωρούμε παραβατικά δεν είναι έτσι, απλά χρειάζονται βοήθεια. Και τα παιδιά που δέχονται την φρίκη της βίας δεν μπορούν αργότερα να συνεχίσουν την ζωή τους… Εκεί πρέπει να τα προλάβουμε. Να μην φτάσουμε ξανά στην υπόθεση Γιακουμάκη.

bullying_livei_2015_05_006_giannopoulos

Τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που υπέστησαν εκφοβισμό;
Γιαννόπουλος Κώστας: Μίλα τώρα. Μίλα στον γονιό σου, στον δάσκαλό σου ή στο 1056, στην γραμμή SOS. Για εσάς παιδιά, που είναι ανώνυμα και που μπορούμε να σας δώσουμε την λύση προσπαθώντας να βοηθήσουμε, ώστε στην σχολική κοινότητα να σταματήσει αυτό το φαινόμενο που, ενώ σε εσένα υπάρχει και σου τρώει την ψυχή, για κάποιον άλλο είναι πλάκα. Αλλά και εκείνον τον άλλο πρέπει να δούμε. Μήπως τελικά η πλάκα που κάνει κρύβει κάτι άλλο, μήπως έχει εξίσου ανάγκη για βοήθεια.

Εσύ υπήρξες ποτέ ο γυαλάκιας, ο χοντρός, η άσχημη, ο καθυστερημένος, η χαζή; Εκείνος που κάποτε έβρισαν, χτύπησαν, εξευτέλισαν, εκείνοι που κάποτε μίσησαν και βασάνισαν. Σε σχολεία κλουβιά, ανίκανα να υμνήσουν την διαφορετικότητα, ανίκανα να καλλιεργήσουν ανθρώπους με ήθος και αξίες. Δάσκαλοι και συμμαθητές που αδιαφόρησαν. Παιδιά που έμαθαν να ζουν στον φόβο και να σιωπούν στην θέα του. Εσύ, εγώ, ο φίλος σου, η αδερφή σου, μαζί με όλους εκείνους που μπορεί να μην γνωρίσουμε ποτέ, μα που κάποτε δέχθηκαν την ίδια βία με εμάς, σωματική ή ψυχολογική. Σε όλα εκείνα τα παιδιά που κουβαλούν τις μικρές, πικρές τους ιστορίες ήταν αφιερωμένο το live της Δευτέρας.

Η κοινωνία δείχνει την πιο σκληρή, απάνθρωπη πλευρά της στην –αποδεδειγμένα- μοναδική σανίδα σωτηρίας που διαθέτει, τα παιδιά. Στο σκοτάδι του εκφοβισμού δεν υπάρχουν θύτες και θύματα. Υπάρχουν άνθρωποι που αποζητούν εξίσου την βοήθειά. Έτσι μπορούμε να αναλογιστούμε με τρόπο διαφορετικό την ουσία κ τον σκοπό της βραδιάς αυτής. Έστω ένας από τους παρευρισκόμενους να στρέψει το βλέμμα και να απλώσει το χέρι σε ένα παιδί που πραγματικά χρειάζεται βοήθεια, θα έχει γίνει το πρώτο σπουδαίο βήμα. Η ουσία της αλλαγής βρίσκεται μέσα μας…

Είτε με την ιδιότητα του γονιού, του φίλου, του γνωστού, όλοι μας στο Pantheon δηλώσαμε «παρόντες» στον ατέρμονο αγώνα. Καλλιτέχνες και κοινό σχημάτισαν τείχος ατσάλινο μπροστά από εκείνα τα παιδιά που υποφέρουν, είτε έχουν τον ρόλο του «θύτη», είτε του «θύματος». Γιατι δεν υποφέρει πάντοτε και αποκλειστικά, ξέρετε, ο «αδύναμος». Συχνά υποφέρει και ο «δυνατός».

Μιλήστε στα παιδιά σας και θυμίστε τους πόσο σημαντικό είναι να μην φοβούνται εκείνο που το μάτι τους δεν αναγνωρίζει ως οικείο. Μυήστε τα στην ομορφιά της διαφορετικότητας. Είτε αυτή μεταφράζεται ως χρώμα, είτε ως ύψος, ως ανάγκες και επιθυμίες. Διδάξτε τα πόσο εύκολο είναι με μία μόνο κίνηση να σβήσουν μέσα τους τον πόνο της βίας. Από εμάς ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Μαυρίκιο Μαυρικίου και στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, οι οποίοι απέδειξαν πως πέρα από κάθε κέρδος και πάνω κάθε φήμη, οφείλεις στον εαυτό σου και στους γύρω σου να παραμένεις άνθρωπος.

Όχι άλλα χαμένα, κατατρεγμένα παιδιά στον βωμό της κοινωνικής κτηνωδίας…

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από τη συναυλία

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here