5/7/2012
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Οι Εκδόσεις Cambia σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τα «Δημήτρια»  παρουσιάζουν στην εναρκτήρια τελετή των Δημητρίων, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012, στον περίβολο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 4 μοναδικά ελληνικά μουσικά συγκροτήματα με διαφορετικό ηχόχρωμα και μουσικό ύφος.

Ψηφίστε το σχήμα που σας αρέσει περισσότερο ώστε να εκδοθούν τα έργα του σε έντυπο μουσικό βιβλίο – παρτιτούρες. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα δημοσιευθούν στις 30/9/2012

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
«ΔΗΜΗΤΡΙΑ» – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο Φεστιβάλ της χώρας, μετά το Ελληνικό Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Αθηνών και Φεστιβάλ Επιδαύρου) και σίγουρα το μακροβιότερο, διαθέτοντας ευρωπαϊκό προφίλ και προσανατολισμό. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη έχει αναδειχθεί σε κέντρο ανάδειξης των πιο εμπνευσμένων μορφών της Τέχνης.

Η άλλοτε λαμπρή βυζαντινή πανήγυρη της περιόδου του “Χρυσού αιώνα” της Θεσσαλονίκης, τον 14ο αι. μ.Χ., επέστρεψε – ευτυχώς για να μείνει – τον Οκτώβριο του 1966.

Το μοναδικό ίσως φεστιβάλ της χώρας που έχει άμεσα τις ρίζες του στο ιστορικό μας παρελθόν. Τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ , η μεγάλη εμποροπανήγυρις των Βυζαντινών χρόνων της Θεσσαλονίκης προς τιμήν του πολιούχου της πόλης, μετεξελίχτηκε αιώνες μετά στο μεγαλύτερο πολιτιστικό Φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας, με Πανελλήνια αποδοχή και διεθνή αναγνώριση.

Αρχικά ονομάστηκε “Νέο Φεστιβάλ”.

Όταν ξεκίνησε να διοργανώνεται, το 1966, περιελάμβανε μόλις 11 γεγονότα. Στην πορεία γιγαντώθηκε προσφέροντας περισσότερες από 80 εκδηλώσεις σε βάθος 2 και πλέον μηνών.

Σήμερα, 47 χρόνια μετά, ένα πρόγραμμα με 35 εκδηλώσεις  επιδιώκει να ταξιδέψει το κοινό της συμπρωτεύουσας – και όχι μόνο –  σε αξιοπρόσεκτους πολιτιστικούς προορισμούς και να τονίσει το μητροπολιτικό χαρακτήρα της πόλης.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου και για περισσότερο από ένα μήνα, η γιορτή του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη έχει ένα όνομα:  «ΔΗΜΗΤΡΙΑ».

Με το φεστιβάλ η πόλη γνώρισε μια περίοδο γεμάτη συναρπαστικές καλλιτεχνικές στιγμές. Κορυφαίες προσωπικότητες των τεχνών έδωσαν το παρών όλα αυτά τα χρόνια, τοποθετώντας τα «Δημήτρια» στην υψηλή θέση την οποία όφειλαν από τη φύση τους να κατέχουν.

Από το 1995, ο θεσμός συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα  της Ευρώπης, με την ένταξη του στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΔιεθνών Φεστιβάλ ( E.F.A ), κερδίζοντας έτσι, επιπλέον κύρος και καταξίωση.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here