25/5/2012
Γράφει ο Αποστόλης Ντόντος
Φωτογράφηση: Νίκος Μπουζιτσέπης
www.musiccorner.gr

Παρασκευή 18 Μαΐου, στο 7 Sins στα Εξάρχεια είδαμε τους Univers, όχι τους Universe 217 (τι φωνή έχει η τύπισσα!). Αν είσαι λάτρης της hip-hop μουσικής και γουστάρεις άπειρα το thugιλίκι και ν’ ακούς τη μπάντα να βρίζει και να μιλάει για πεντάφυλλα και κιλά στα κομμάτια τότε καλά έκανες και δεν ήρθες. Αν γουστάρεις τώρα γενικά το hip-hop και πιστεύεις ότι ο στίχος είναι το Α και το Ω σε αυτή τη μουσική τότε λυπάμαι που στο λέω αλλά, έχασες ένα πολύ ωραίο live.

Στο μαγαζί έφτασα κατά τις 9 και κάτι και ομολογώ ότι περίμενα να είχε παραπάνω κόσμο, βέβαια λίγο πριν βγουν οι Univers πλάκωσε λίγο λαός και υπήρξε ένα συναυλιακό κλίμα. Support o Φιλοκτήτης aka Mr.Φίλο και ο Άγρυπνος aka Μόνιμος Κάτοικος (όχι Θεσσαλονίκης και στο κορμί της σαν τον Τερζή· ok και λίγο πλάκα δεν είναι κακό) μαζί με τον Infinik. To Φιλοκτήτη να πω την αλήθεια τον είχα δει και ξεχωρίσει απ’ όταν ήμουν στη Πάτρα και όταν ήταν μαθητής ακόμα, σε ένα livάκι με διαφόρους local κάνοντας support στον Πετσούκη (Σκηνοθέτη) αν θυμάμαι καλά. Τη παρατήρηση μου θα την κάνω βέβαια. So Mr. Φίλο μια Φιλική συμβουλή. Είναι καλό να έχεις αυτοπεποίθηση σε ένα live δε λέω, αλλά μια καλύτερη συμπεριφορά στον ηχολήπτη δε βλάπτει, είχες ένα πρόβλημα στα monitor, δεκτό αλλά, 1ον ακριβώς πίσω σου υπάρχει ο dj και μπορείς να απευθυνθείς και σε αυτόν για οποιοδήποτε πρόβλημα και 2ον ο ηχολήπτης εκεί ΔΟΥΛΕΥΕΙ και παράλληλα τα μουσικά του ακούσματα μπορεί να είναι από Obituary μέχρι Akercocke και από BoltThrower μέχρι Dodheimsgard και να παρακαλάει τον Odin πότε θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο (ελπίζω να προβληματίστηκες με το χαρακτηρισμό Νταλάρα, εγώ θα θιγόμουν σίγουρα πάντως). Δηλαδή σεβάσου τον άνθρωπο την ώρα κι όλας που εγώ από κάτω σε άκουγα ‘‘καμπάνα’’. Τον άλλο support τώρα (τον Άγρυπνο) τον είχα ακούσει, τυχαία κι όλας σε μια περιήγηση στο Youtube πριν καιρό και δεν μου είχε γεμίσει το μάτι. Η αλήθεια είναι ότι το παλικάρι κάνει πολύ καλό live, θετικότατος με πολύ ενέργεια και ζωντάνια, που αυτό περνάει και στο κοινό, δηλαδή ό,τι πρέπει να έχει ένας mc (παραδέχτηκε επίσης ότι ο ήχος ήταν απ’ τους καλύτερους που έχει ακούσει). Εμβόλιμα του support και με προτροπή του Άγρυπνου ‘‘έσκασαν’’ για freestyle ο Sifu Versus (δεν έχω να πω πολλά για αυτό το τύπο, όποιος δε ξέρει να τον ψάξει ΤΩΡΑ, παίζει και ένα πρόσφατο single), o TNT (Ορθολογιστές) και ο Killah P.

Κάπως έτσι λοιπόν έφτασε και η ώρα των Univers. Πρώτα απ’ όλα να πω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του live και μετά που κάναμε μια κουβέντα-συνέντευξη ένιωσα να μου επιβεβαιώνουν το στίχο τους ‘‘…πάντα με lowprofile και με διάθεση’’. Που σημαίνει ότι σε όλο το live ήταν  κινητικότατοι και γουστάρανε με τον κόσμο, που γούσταρε και αυτός και η μύτη τους καθόλου υψωμένη, δηλαδή φυσιολογικοί άνθρωποι. Είχα ακούσει πριν το live το cd τους το ‘‘Big Bang’’ (προφανώς ξεκαθαρίζουν και την άποψή τους για τη δημιουργία του σύμπαντος) και ήξερα από πριν ότι τουλάχιστον τα κομμάτια τους μ’ αρέσουν. Με ειλικρίνεια τώρα λέω ότι μου αρέσουν και στο live κομμάτι. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας  ανέβηκε πάλι ο TNT μιας και έχουν κομμάτι μαζί, το ‘‘Ένοχοι’’, επίσης ο Anser (Flowjob) ήταν εκεί αλλά για κάποιον λόγο δεν ανέβηκε. Επίσης στο cd συμμετέχει και ο Λόγος Απειλή (Απέχεις και Ladose) αλλά φαντάζομαι ότι δε τα κατάφερε να έρθει από τη συμπρωτεύουσα. Μαζί με τους Univers και με όλους τους προαναφερθέντες πίσω απ’ τα decks ο  dj Alexkid One, (όχι το παιδάκι από το ρετρό παιχνίδι του Sega Master System) που αν και έχει ένα μικρό πρόβλημα με τη μέση του έβγαλε όλο το live προσφέροντας απλόχερα scratch. Αν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιες στιγμές του live σίγουρα είναι όταν ακούστηκε το ‘‘Big Bang’’ και το ‘‘Δυο παπούτσια’’, αλλά εγώ ξεχωρίζω το ‘‘Δελτίο των 7’’ αν ακούσετε αυτό το κομμάτι σίγουρα θα καταλάβετε το πνευματικό επίπεδο της μπάντας.

 

Ακολουθεί συνέντευξη των Univers.

 

MusicCorner: Πείτε μου μερικά λόγια για εσάς και τις δουλειές σας. Ποιοι είστε, αριθμητικά ποιο cd ήταν αυτό και τι άλλο έχετε βγάλει.
Univers: Είμαστε οι MegaT, Ίων, AndriJ, Wibone, Nashek, djMotive (stylesunlimited) και o djSkp. Οι παραγωγές είναι του djMotive, επίσης κάποιες του Ίων και του Andri. To ‘‘BingBang’’ είναι το πρώτο μας επίσημο, ολοκληρωμένο cd. Έχουν κυκλοφορήσει κάποια mix-tape όπως το Univers the promo και το mix-tape απ’ το dj μας.

 

MusicCorner: Πόσα χρόνια υπάρχουν οι Univers.
Univers: Σαν Univers είμαστε νέο σχήμα. Υπάρχουμε από το 2008, είναι η σύμπραξη δύο συγκροτημάτων των Alcofour και των NNT (NameNThing). Υπάρχει επίσης μια δουλειά των Alcofour το 2010, όπως και το ‘‘Επισήμως’’ από NNT. Μετά από πολλούς καφέδες έχοντας κολλήσει σα παρέα αποφασίσαμε να γίνουμε ένα.

 

MusicCorner: Δε θα σας ρωτήσω τι είναι αυτό που σας αρέσει στο hip-hop γιατί αν δε σας άρεσε κάτι δε θα κάνατε κιόλας hip-hop. Θέλω να μου πείτε τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει ή τι είναι αυτό που δε μπορείτε σε αυτή τη μουσική…
Univers: Αυτά που δε μας αρέσουν είναι παραπάνω απ’ αυτά που μας αρέσουν.
-Δε μ’ αρέσει η ηλιθιότητα στη σκέψη του κόσμου και ότι έχει γίνει πλέον μόδα, με ενοχλεί το RnB που έγινε swag και αντί για drums βάζουν ‘‘μπρίκια’’ που και αυτό έγινε μόδα. Η ευκολία του λόγου, ότι δεν ψάχνεται ο άλλος παρά μιλάει για το τι έκανα, τι έρανα, ο αυθορμητισμός έχει εξαφανιστεί και δεν ακούμε κάτι καινούργιο. Ασφαλώς και αυτό δεν ισχύει για όλους. Με ενοχλεί ιδιαίτερα ο μισογυνισμός και τα gangsterιλίκια που δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση. Όποιος πιστεύει τέτοια εδώ(στην Ελλάδα) αλήθεια δε ξέρω τι να πω…
-Το μεγαλύτερο κακό είναι το ‘‘δήθεν’’, όχι μόνο στη μουσική, είναι κακό να το έχεις στη ζωή σου το να προσπαθείς να αποδείξεις ότι είσαι κάποιος άλλος. Την εποχή που βγήκαμε εμείς και με το internet να είναι γεμάτο με διάφορους, που όλοι λένε βέβαια ότι διαφέρουν και ότι η μουσική τους διαφέρει είναι πολύ δύσκολο να βρεις αυτό που αξίζει. Έχω βαρεθεί να ακούω πράγματα τα οποία δεν αξίζουν. Άμα δεν έχει ‘‘κάτι’’ αυτό που βγάζεις μην το βγάλεις, δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται και δε χρειάζεται να το βγάλεις στη τελική γιατί τραβάς άλλα προς τα πίσω.
-Βασικά η όλη ‘‘φάση’’ έχει γίνει fast food έχουμε γίνει καταναλωτές. Από εκεί που δεν είχαμε τίποτα να ακούμε ξαφνικά υπάρχουν ‘‘χίλια’’ και από αυτά ακούς τα ‘‘πέντε’’.
-Εμείς σα παρέα καταλαβαίνουμε ότι το επίπεδο μας είναι λίγο πιο ανεβασμένο και δε στο λέω ούτε ψωνίστικα, ούτε εγωκεντρικά θα προτιμούσαμε να ανεβαίνουμε για live και να μας λέγανε ότι δεν είμαστε καλοί ότι είμαστε ‘‘ξεφτύλες’’. Θα θέλαμε όλη η ‘‘φάση’’ να ήταν αρκετά επίπεδα πιο πάνω και το δικό μας επίπεδο να ήταν χαμηλότερο ώστε να μην επαναπαυόμαστε ποτέ.

 

MusicCorner: O Παύλος (Killah P) είπε κατά τη διάρκεια του live ότι είμαστε 70-80 ‘‘αληθινοί’’ άνθρωποι σήμερα στο μαγαζί. Στο διαδικτυακό κόσμο οι ‘‘φίλοι’’ που δήλωσαν συμμέτοχη για το live δε θα χωρούσαν στο 7Sins. Tο γεγονός ότι δεν ήρθε τόσος πολύς κόσμος δε λέει τίποτα από μόνο του βέβαια. Εσείς πως το βλέπετε αυτό.
Univers: -Κοίτα να δεις δε με πειράζει. Όντως το facebook είναι ένα μέσο που βοηθάει στο να γίνεις γνωστός αλλά και από την άλλη, σου έρχεται μια πρόσκληση θα αναρωτηθείς το ξέρω αυτό το άτομο? Θα στεναχωρηθεί? Δε θα στεναχωρηθεί? Κάθεσαι στο καναπέ σου και απλά πατάς ένα κουμπάκι.
-Εμένα δε με πειράζει, αντίθετα μου αρέσει. Ίσως πάει κι από στόμα σε στόμα, το να μην έρθουν τόσοι πολλοί δε λέει κάτι, αυτοί που θα έρθουν στη τελική είναι αυτοί πραγματικά που θέλουμε να μας ακούσουν και να τους ακούσουμε, να ακούσουμε τη γνώμη τους.

Οι Univers με τον Αποστόλη Ντόντο του MusicCorner.gr

 

MusicCorner: Πριν από κάποιους μήνες είχατε πάρει μέρος σε μια κίνηση το ‘‘Hip-Hop for a reason’’, στο ίδιο μαγαζί. Τι έχετε να πείτε.
Univers: -Ασφαλώς και μια τέτοια κίνηση, τέτοιου επιπέδου είναι θετική και σε ταρακουνάει και σε ξυπνάει ώστε να βοηθάς το διπλανό σου. Όπως είχαν πει και κάτι παιδιά δε τον βοηθάς απλά, δεν είναι φιλανθρωπία αλλά είναι περισσότερο θέμα αλληλεγγύης τον βοηθάς για να σε βοηθήσει και αυτός όταν θα έχεις κάποιο πρόβλημα.
-Επιτέλους το hip-hop έκανε κάτι, μιας και θεωρείται κίνημα. Αν μείνουμε μόνο στα yo, yo, στα σου κάνω-μου κάνεις και στα ποζεριλίκια…

 

MusicCorner: Είστε νέοι άνθρωποι, κάνετε hip-hop τα βλέπετε τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε περίεργες και πρωτόγνωρες μέρες. Εσείς πως βλέπετε όλες αυτές τις εξελίξεις.
Univers: -Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες. Αν εννοείς τη κρίση υπάρχει. Υπάρχει και δεν είναι μόνο στον οικονομικό τομέα, υπάρχει παντού.
-Κοίτα να δεις. Όλες αυτές οι κρίσεις και οι συνθήκες μας επηρεάζουν και δεν έχει να κάνει πλέον με το χαρακτήρα του άλλου. Τα προβλήματα τα συναντάς στη πόρτα σου, τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε να πεις πρέπει να κάνω κάτι και εγώ, ότι πρέπει να βρω μια λύση, γενικά να ασχοληθώ. Έτσι πάει και με το hip-hop δε γίνεται πλέον να παίρνει το μικρόφωνο ο άλλος και να λέει ότι να ‘ναι. Πρέπει να μας απασχολεί όλους. Δε λέω καλό και το πάρτυ, καλό και το funk και όλη η διάθεση του να περάσουμε καλά. Δεν γίνεται όμως πλέον να αναλώνεται ο άλλος στο κράξιμο και στο είμαι καλύτερος από σένα κι απ’ τον άλλον. 

 

MusicCorner: Πριν από λίγο καιρό μάθαμε μια πολύ αισιόδοξη είδηση, δεν είναι οριστική, αποσύρθηκε το νομοσχέδιο ACTA, SOPA, PIPA. Τι πιστεύετε, θα υπάρξει και συνέχεια;
Univers: -Βασικά όπως το είπες, αισιόδοξη είδηση και ασφαλώς θα υπάρξει συνέχεια.
-Μακάρι να έχουμε την ίδια άποψη και τις ίδιες ιδέες και το μυαλό μας καθαρό μετά από καιρό. Μας έχουν αποδείξει ότι έχουν τα μέσα και τις μηχανορραφίες ώστε να σε κάνουν, μετά από καιρό να πιστέψεις ότι είχαν δίκιο. Πάρε παράδειγμα τα σκηνικά με τα πανεπιστήμια, υπάρχουν φορές που ίσως και εσύ ο ίδιος να παρακαλούσες να ήταν ιδιωτικά.

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here