Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…
 

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr
 

Η Λίνα Νικολακοπούλου γιορτάζει φέτος 30 χρόνια στο ελληνικό τραγούδι! Με αφορμή αυτά τα γενέθλια καταγράφονται για πρώτη φορά σε μια συλλεκτική έκδοση τα σημαντικότερα από τα τραγούδια στα οποία έχει γράψει στίχους η σπουδαιότερη Ελληνίδα στιχουργός των τελευταίων 30 χρόνων. Από τα 6 CD της κασετίνας με τίτλο «Χρόνια πολλά τραγούδι μου» παρελαύνουν οι σημαντικότεροι τραγουδιστές της σύγχρονης Ελλάδας: Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μανώλης Μητσιάς και πλήθος άλλων. Η εν λόγω έκδοση αποτελεί μια ιδέα της Χαρούλας Αλεξίου και συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό της στιχουργού με τους σπουδαιότερους έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές.

Παράλληλα η Λίνα μας ετοιμάζει και νέα πράγματα… Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε η νέα της συνεργασία με το αγαπημένο Τρίφωνο σε ένα τραγούδι που από την πρώτη στιγμή κέρδισε τις καρδιές μας… Το τραγούδι έχει τίτλο “Σαν παράσταση“, είχε γραφτεί για μία θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη και το τραγουδούσε ο θίασος στο τέλος του έργου. Έπειτα το ακούγαμε στις επιτυχημένες παραστάσεις της Γλυκερίας και της Ελένης Τσαλιγοπούλου με το Τρίφωνο τη χειμερινή περίοδο 2008-2009 στο Polis Theater. Από τότε, περίμενε υπομονετικά να ξανακάνει την εμφάνιση του στην σκηνή, φέρνοντας το αφοπλιστικό μήνυμα πως όλα στη ζωή είναι διπλά και πως η ίδια η ζωή μας είναι μία παράσταση που πότε πρωταγωνιστεί ο ένας και πότε ο άλλος.

Το Τρίφωνο διάλεξε και ενορχήστρωσε μαζί με το “Δίδυμο” με κέφι και νέο ήχο αυτό το τραγούδι για να γίνει προπομπός στις καλοκαιρινές του συναυλίες και να δώσει μία γεύση από την επόμενη δισκογραφική συνεργασία του με τη Λίνα Νικολακοπούλου, η οποία αναμένεται το Φθινόπωρο.
Το τραγούδι κυκλοφορεί στο κοινό μόνο σε digital μορφή και μέσω ενός πανέμορφου video clip που καταφέρνει να μας μεταφέρει όντως σ’ έναν φανταστικό κόσμο όπου οι αγαπημένοι μας ερμηνευτές είναι ήρωες πλέον σ’ ένα παραμύθι…!
 

——- 

Την Τρίτη 30 Ιουνίου θα απολαύσουμε στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη μία ξεχωριστή συναυλία, με τέσσερις υπέροχους καλλιτέχνες και πολλά διαχρονικά και αγαπημένα τραγούδια! Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Γιάννης Κούτρας ενώνουν τις φωνές τους και μοιράζονται μαζί μας μερικές από τις καλύτερες στιγμές της ελληνικής μουσικής.

Ο Θάνος Μικρούτσικος μας ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι σε μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση, περιστοιχισμένος από τρεις αγαπημένους ερμηνευτές. Ο Χρήστος Θηβαίος ερμηνεύει τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου που έχει πει ο ίδιος, αλλά και τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από τη νεολαία. Η Ρίτα Αντωνοπούλου, εξαιρετική ερμηνεύτρια, αποδίδει με το δικό της προσωπικό στίγμα τραγούδια που παντρεύουν το παλιό με το νέο. 

Σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι δεν θα μπορούσε να λείπει ο Γιάννης Κούτρας, ο πρώτος ερμηνευτής του ιστορικού έργου «Σταυρός του Νότου» του Νίκου Καββαδία (που φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του), έργο το οποίο τραγουδιέται ασταμάτητα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και έχει αγαπηθεί από τρεις γενιές Ελλήνων. 

——-

Η “Εποχή Της Αγάπης 2” είναι το νέο album με ερμηνείες του Μάριου Φραγκούλη σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Το νέο cd που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες έρχεται ως φυσική συνέχεια του πρώτου album «Η Εποχή Της Αγάπης» που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2009 και έτυχε θερμής υποδοχής από κοινό και κριτικούς, που το χαρακτήρισαν ως ένα ειλικρινές και άψογα εκτελεσμένο εγχείρημα απόδοσης κλασικών τραγουδιών του Χατζιδάκι. 

Στην «Εποχή Της Αγάπης 2», οι συντελεστές παραμένουν οι ίδιοι. Το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις αποδίδει με την χαρακτηριστική του ευαισθησία και πιστότητα το αυθεντικό ύφος των συνθέσεων του Μάνου Χατζιδάκι. Στο album περιλαμβάνονται αρκετά από τα κινηματογραφικά τραγούδια του Χατζιδάκι («Πες Μου Μια Λέξη», «Το Φεγγάρι Είναι Κόκκινο», «Τα Παιδιά Κάτω Στον Κάμπο», «Θάλασσα Πλατειά») αλλά και τραγούδια από σπουδαίους κύκλους τραγουδιών του, όπως τα «Dedication» και «Κεμάλ» (από τα Reflections), «Αθανασία» (από τον ομώνυμο κύκλο).

Στο album συμμετέχουν ερμηνευτικά στα τραγούδια «Τριαντάφυλλο Στο Στήθος» και «Μια Πόλη Μαγική», η νέα ερμηνεύτρια Άννα Λινάρδου αλλά και η Στέλλα Γαδέδη, που ερμηνεύει με τον Μάριο Φραγκούλη το «Πες Μου Μια Λέξη». Η ερμηνεία του Μάριου Φραγκούλη σκύβει ευλαβικά στην ατμόσφαιρα των τραγουδιών. Με ευαισθησία, μέτρο και – κυρίως – αλήθεια στην ερμηνεία του, τοποθετεί εαυτόν στους αυθεντικούς χατζιδακικούς ερμηνευτές. Ακούγεται λιτός, εσωτερικός και προσεχτικός σε κάθε του φράση, σε κάθε τραγούδι. Η “Εποχή Της Αγάπης 2”, είναι μια τρυφερή υπενθύμιση της ανυπέρβλητης αξίας των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και ένα πολύτιμο και αναγκαίο μουσικό φάρμακο για την δύσκολη εποχή που διανύουμε…

——- 

Ο Κώστας Μακεδόνας, ένας από τους πιο σημαντικούς ερμηνευτές μας με μια σπουδαία φωνή που καταφέρνει με την έκφραση, το πάθος και την «τεχνική του» να τραγουδά και να μαγεύει, να ταράζει και να συγκινεί, θα αγγίξει και το φετινό καλοκαίρι με ευαισθησία τις νύχτες μας μετατρέποντας τες σε μαγικές… 

Με τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του και με τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της τελευταίας του πολύ επιτυχημένης δισκογραφικής δουλειάς με τραγούδια του Νίκου Γούναρη μας ο αγαπημένος ερμηνευτής μας υπόσχεται υπέροχες καλοκαιρινές βραδιές. Μαζί του η Σαββέρια Μαργιολά, μία υπέροχη νέα ερμηνεύτρια που πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Πράξη πρώτη», ο οποίος κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις. Την όμορφή παρέα συμπληρώνουν τα αδέρφια Γιώργος και Σταύρος Μυλωναδάκης που φέρνουν το δικό τους φρέσκο ήχο στην εξαίρετη αυτή παράσταση. 

Το πρόγραμμα των εμφανίσεων τους έχει ως εξής:
26/6 Δροσιά
28/6 Ανθούσα
3/7 Πτολεμαΐδα
12/7 Κοζάνη
14/7 Αίγιο
31/7 Λάρισα
8/8 Μύκονος
11/8 Αμφιλοχία
12/8 Φιλιατρά
21/8 Χίος
1/9 Πάτμος
 

——- 

Για μια ζωή που είναι σε κώμα, πιάνω χρυσάφι και γίνεται χώμα… Πρόκειται για στίχο από το νέο τραγούδι του Φίλιππου Πλιάτσικα σε στίχους του Βασίλη Καρρά, το οποίο σηματοδοτεί τη νέα συνεργασία του αγαπημένου τραγουδοποιού με τον λαϊκό βάρδο και αποτελεί τον προπομπό της επερχόμενης δισκογραφικής δουλειάς του που αναμένεται το φθινόπωρο. 

Το νέο cd του Φίλιππου Πλιάτσικα έχει τίτλο «Την Αλήθεια Να Πω» και μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο Βασίλης Καρράς φυσικά, η  Μαρία Λούκα, οι «Ειρήσθω Εν Παρόδω», η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στα φωνητικά και ο Μύρωνας Στρατής στις ηλεκτρικές κιθάρες. Συναντούμε επίσης εξαιρετικούς μουσικούς όπως ο Α. Αράπης στο μπάσο, ο Α. Κούρτης στα τύμπανα, ο Στ. Φράγκος στις κιθάρες και ο Α. Ανδρέου στα πνευστά.
Στην συλλεκτική έκδοση συμπεριλαμβάνεται και ένα cd με τα 9 πιο ιδιαίτερα τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του Φίλιππου από την εποχή των Πυξ Λαξ μέχρι σήμερα σε ακουστικές εκδοχές κυρίως με πιάνο και κιθάρες στην οποία βοήθησε ο Γιάννης Σκούταρης.

Ένα δείγμα από αυτή τη δουλειά θα παρουσιάσει ο τραγουδοποιός στις συναυλίες που θα πραγματοποιήσει σε όλη την Ελλάδα αρχής γενομένης από το θέατρο του Λυκαβηττού στις 30 Ιουνίου. Στις φετινές του εμφανίσεις θα έχει στο πλευρό του τον Μύρωνα Στρατή και τον Mc Yinka. 

Ο Μύρωνας Στρατής συναντάει και πάλι στη σκηνή τον Φίλιππο Πλιάτσικα με την φόρα του ταλέντου του και της τεράστιας ραδιοφωνικής επιτυχίας που έχει σημειώσει τα τελευταία δύο χρόνια. 

Ο Mc Yinka στενός συνεργάτης τα τελευταία χρόνια του Φίλιππου Πλιάτσικα, ένας ιδιαίτερος τραγουδοποιός με έντονη σκηνική παρουσία, που θα παρουσιάσει και τραγούδια από την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Αλάνα”. 

——- 

Ο Κώστας Λειβαδάς, παρά την πλούσια παραγωγή του σε τραγούδια για άλλους τραγουδιστές, τις μουσικές του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και τις συμμετοχές – συνεργασίες του, είχε πάνω από πέντε χρόνια να παρουσιάσει προσωπικό άλμπουμ. Το «Κρατήσου απʼ τη στάχτη» είναι το ολοκαίνουριο προσωπικό του άλμπουμ και κυκλοφορεί τώρα από τη Legend. 

 Υλικό σφιχτό, που αντλεί έμπνευση από τα γεγονότα, προσωπικά και κοινωνικά, που τον επηρέασαν όλο αυτό τον καιρό. Ένα άλμπουμ πολύ σημερινό, που καταφέρνει να εκπέμπει αισιοδοξία και ευαισθησία, παρά τα – αδιέξοδα συχνά – θέματα που σχολιάζει. Στο album συμμετέχουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και δύο ονόματα – έκπληξη, η Δέσποινα Γλέζου και ο Γιώργος Ρωμανός! Ένα άλμπουμ που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση!

——- 

Νέο album για τον Γιώργο Μαζωνάκη με τίτλο «Τα ίσια ανάποδα», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτή τη βδομάδα από την Heaven. Προπομπός της νέας αυτής δουλειάς ήταν «Η καρδιά μου» ενώ εδώ και λίγες μέρες ακούμε στα ραδιόφωνα το τραγούδι «Εξάρτηση-Εξάντληση» σε μουσική Στέλιου Μάρη και στίχους Νίκης Παπαθεοχάρη. 

Το album, το οποίο ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στο Black Rock Studio στη Σαντορίνη, περιλαμβάνει 14 τραγούδια ανάμεσα στα οποία συναντάμε 3 κομμάτια τούρκων δημιουργών, το «Στιγμές που δεν σ’ έχω» της Sezen Aksu, το «Έλα να δεις» και το «Παραλογισμός» σε ελληνικούς στίχους της Νίκης Παπαθεοχάρη, ένα νέο τραγούδι του Γιώργου Γκικοδήμα των Ο.P.A, καθώς και τη διασκευή του πασίγνωστου τραγουδιού των Μίκη Θεοδωράκη-Μιχάλη Γκανά, «Κοίτα με στα μάτια».

Στη νέα δουλειά συμμετέχουν ακόμη στο συνθετικό κομμάτι ο Γιώργος Σαμπάνης, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Στέλιος Μάρης ενώ στους στίχους συναντάμε το Γιάννη Δόξα, το Νίκο Γρίτση και το Νικόλα Νικολάου. Το album περιέχει επίσης τις επιτυχίες «Η καρδιά μου» και «Οι άντρες δεν κλαίνε» καθώς και 2 remixes. 

Τραγούδια από τη νέα αυτή δουλειά καθώς και όλες τις μεγάλες του επιτυχίες ο Γιώργος Μαζωνάκης θα παρουσιάσει σε εμφανίσεις που ετοιμάζει σε όλη την Ελλάδα. Μαζί του όλοι οι συνεργάτες του που ακολουθούν και συμμετέχουν στο καλοκαιρινό σχήμα, dj, χορευτές, η μπάντα με την ενορχηστρωτική διεύθυνση του Γιάννη Λιονάκη ενώ στο τραγούδι τον συνοδεύουν η Άννα Τζαφέρη και ο Τηλέμαχος Ζέης. Η παρέα συμπληρώνεται με τον Νικηφόρο, ένα ταλαντούχο τραγουδοποιό και τραγουδιστή που γνωρίσαμε από το τελευταίο X-Factor και που πρόσφατα μας συστήθηκε δισκογραφικά με την μπαλάντα του «Υποσχέσου». O Κωνσταντίνος Ρήγος έχει την επιμέλεια του concept και ο Γιώργος Τέλλος τους φωτισμούς.

Κάποιοι από τους σταθμούς της περιοδείας του είναι οι εξής:
Σάββατο 26 Ιουνίου : Ηράκλειο Κρήτης – Olympia Palace
Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Ιουλίου : Θεσσαλονίκη – Politia Live Clubbing
Σάββατο 10 Ιουλίου : Λουτράκι – Club Fourteen
 

 ——- 

Δυναμική επιστροφή στη δισκογραφία πραγματοποιεί εδώ και λίγες μέρες ο Πασχάλης Τερζής. Ο κορυφαίος λαϊκός τραγουδιστής κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι που τιτλοφορείται «Δεν έχει η κόλαση φωτιές»,το οποίο υπογράφει ο εκκεντρικός Νίκος Καρβέλας! Το τραγούδι αυτό που σημειώνει ήδη σημαντική επιτυχία στα ραδιόφωνα όλης της χώρας, θα συμπεριλαμβάνεται στη νέα δισκογραφική δουλειά του Πασχάλη Τερζή η οποία αναμένεται σύντομα.

——-

Ο Γιώργος Λιανός επιστρέφει αυτό καλοκαίρι δισκογραφικά με ένα δυναμικό, ρυθμικό τραγούδι που έγραψε για τη φωνή του ο Αντώνης Βαρδής σε στίχους του Βασίλη Γιαννόπουλου. Το τραγούδι με τίτλο «Είσαι τα πάντα» κυκλοφορεί σε digital μορφή από την ΕΜΙ και θα συμπεριλαμβάνεται στο νέο του δίσκο που ηχογραφεί αυτόν τον καιρό ο συμπαθής τραγουδιστής και πρόκειται να κυκλοφορήσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Αυτό τον καιρό μάλιστα ο Λιανός πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, δίπλα στην Γλυκερία και τη Μελίνα Ασλανίδου, ενώ έχει ετοιμάσει κι ένα νεανικό πρόγραμμα μαζί με τον Γιάννη Βαρδή.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here