Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΑΣ
«ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ» (SONORA 1218)

 

Τον Νοέμβριο του 1978 ξεκίνησε να προβάλλεται στην τότε ΥΕΝΕΔ η «Αναδυομένη», ένα από τα πολλά μυθιστορήματα του Γρηγορίου Ξενόπουλου που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση («Τερέζα Βάρμα Δακόστα», «Αφροδίτη», «Τυχεροί και άτυχοι», «Μυστικοί αρραβώνες» κ.α.). Τη διασκευή είχε κάνει η Σούλα Πιερράκου, τη σκηνοθεσία ο Ερρίκος Ανδρέου και πρωταγωνιστούσαν η Νόρα Βαλσάμη, ο Δάνης Κατρανίδης, ο Πάνος Χατζηκουτσέλης, ο Ανδρέας Φιλιππίδης και άλλοι εκλεκτοί ηθοποιοί. Δυστυχώς, οι «φωστήρες» της κρατικής τηλεόρασης «φρόντισαν» στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να σβήσουν ολόκληρη τη σειρά από το αρχείο κι έτσι σήμερα υπάρχουν ελάχιστα πλάνα…

Η ιστορία αγάπης της κοντεσίνας Κλαίλιας (Βαλσάμη) με τους αδελφούς Ντένη και Παύλο Μεμάρη (Κατρανίδη-Χατζηκουτσέλη αντιστοίχως) καθήλωνε κάθε Παρασκευή το ελληνικό κοινό μπροστά στις -ακόμα ασπρόμαυρες- τηλεοράσεις και σημείωνε πολύ υψηλές τηλεθεάσεις. Η υπέροχη μουσική που ακουγόταν, ήταν του Βαγγέλη Πιτσιλαδή που είχε εγκαταλείψει το «εμπορικό» τραγούδι κι έγραφε μελωδίες για τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις.

Η μεγάλη επιτυχία της «Αναδυομένης» λοιπόν, έδωσε την ιδέα να κυκλοφορήσει ένας δίσκος με τον ίδιο τίτλο και τη μουσική του συνθέτη υπό τύπου soundtrack. Επιπλέον, προτάθηκε στην πρωταγωνίστρια Νόρα Βαλσάμη να ερμηνεύσει η ίδια τα μουσικά θέματα της σειράς στα οποία θα έβαζε στίχους ο Γιάννης Κιούρκας, στενότατος συνεργάτης του Πιτσιλαδή από τη δεκαετία του ’60. Εκείνη δέχτηκε κι έτσι το 1979 βγήκε στα δισκοπωλεία η «Αναδυομένη» και μάλιστα με δύο εξώφυλλα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Βαλσάμη επιχειρούσε να τραγουδήσει, αφού το είχε ξανακάνει τρία χρόνια πριν (1975) σε μια από τις τελευταίες ταινίες της θρυλικής “FINOS FILMS” με τίτλο «Οι βάσεις και η Βασούλα». Εκεί, ακουγόταν στο «Κόκκινο γαρούφαλλό μου» σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Ντίνου Δημόπουλου.

Στην «Αναδυομένη» λοιπόν, η πανέμορφη και δημοφιλής πρωταγωνίστρια αποδεικνύει ότι εκτός από πολύ καλή ηθοποιός, θα μπορούσε να γίνει και μια άκρως «συμπαθητική» τραγουδίστρια. Η φωνή της δεν είναι καθόλου κακή κι ερμηνεύει μ’ ευαισθησία τα κομμάτια του Πιτσιλαδή, μεταφέροντάς μας νοερά στην ατμόσφαιρα του σίριαλ.

Ξεχωρίζει το ομότιτλο κομμάτι, καθώς και τα «Να μπορούσα» και «Υπάρχεις παντού» όπως και τα ορχηστρικά του Πιτσιλαδή, ένα εκ των οποίων είναι το μουσικό θέμα των τίτλων της επίσης «ξενοπουλικής» σειράς «Τυχεροί και άτυχοι» που εκείνη την εποχή προβαλλόταν στην ΥΕΝΕΔ με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Πολίτη.

Σήμερα, το άλμπουμ της «Αναδυομένης» θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο καθώς μάλιστα δεν έχει κυκλοφορήσει και σε ψηφιακή μορφή. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον …Αντώνη Καφετζόπουλο (λογικά, πρόκειται για τον πολύ γνωστό ηθοποιό), ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα σημείωμα της εταιρείας και μια φωτογραφία του συνθέτη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Κοντεσίνα Κλαίλια (Προσευχή)
02) Αναδυομένη
03) Όνειρο (Ορχηστρικό)
04) Δικαίωμά μου
05) Τυχεροί και άτυχοι (Ορχηστρικό)
06) Όσα εμπόδια κι αν βρούμε
07) Αυτό δε γίνεται
08) Να μπορούσα
09) Υπάρχεις παντού
10) Κοντεσίνα Κλαίλια (Ορχηστρικό)
11) Πόσο λυπάμαι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ» (POLYDOR 2421144)

 

Ο Βασίλης Δημητρίου έχει υπογράψει μουσικά ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες και καλογυρισμένες σειρές στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης, τις περισσότερες εκ των οποίων σκηνοθέτησε ο Κώστας Κουτσομύτης. Μέσα από αυτές, «βγήκαν» ορισμένα εξαιρετικά και πασίγνωστα τραγούδια όπως τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Το πεπρωμένο», «Τάκα-τάκα», «Πρόβα νυφικού» κ.α. που έφεραν τον συνθέτη πιο «κοντά» στο ευρύ κοινό.

Ωστόσο, ο Δημητρίου είχε ξεκινήσει τη μουσική επένδυση τηλεοπτικών σειρών από πολύ παλιά και μια από αυτές θα δούμε σήμερα. Πρόκειται για τη μεταφορά του μυθιστορήματος της Ειρήνης Γαλανού «Κόντρα στον άνεμο», που ξεκίνησε να προβάλλεται στην ΕΡΤ τον Αύγουστο του 1980 κι έπεσε επίσης θύμα των «φωστήρων» της κρατικής τηλεόρασης που το έσβησαν ολόκληρο (26 επεισόδια)…

Τη διασκευή είχε κάνει ο Βαγγέλης Γκούφας και πρωταγωνιστούσαν οι Κώστας Αρζόγλου, Νίκος Λυκομήτρος, Ηλίας Λογοθέτης, Χρύσα Σπηλιώτη κ.α., ενώ εμφανίζονταν και οι Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Τζόλυ Γαρμπή και Χρυσούλα Διαβάτη. Η ιστορία, άκρως «ελληνική» και «εμπορική»: Ο έρωτας ενός ψαρά για μια αρχοντοπούλα, η οποία φεύγει από το σπίτι της για να τον παντρευτεί με αποτέλεσμα ο πατέρας της να την αποκληρώσει…

Το φθινόπωρο του 1980 λοιπόν, κυκλοφόρησε ο δίσκος με τα τραγούδια και τη μουσική της σειράς που έγραψε ο Βασίλης Δημητρίου (και τους στίχους) και ήταν το πρώτο τηλεοπτικό soundtrack που εξέδιδε ο εν λόγω συνθέτης. Ερμηνευτές ήταν η Τζίνα Σπηλιωτοπούλου (με πρόσφατο το πρώτο βραβείο που είχε κερδίσει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με «Της γιαγιάς τα παραμύθια), αλλά και οι Χρυσούλα Διαβάτη και Ηλίας Λογοθέτης.

Το ομότιτλο τραγούδι ακούστηκε αρκετά εκείνη την περίοδο, όπως και το «Αχ κοντραμπατζή» τα οποία αμφότερα περιλήφθηκαν αργότερα και στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ της Σπηλιωτοπούλου με τίτλο το ονοματεπώνυμό της…

Είναι κι αυτός ένας εξαιρετικά σπάνιος δίσκος και μπορεί η σειρά να μην υπάρχει πλέον στο αρχείο της ΕΡΤ, αλλά τουλάχιστον έμεινε το soundtrack για να θυμίζει ότι κάποτε παίχτηκε στην τηλεόραση ένα σίριαλ που λεγόταν «Κόντρα στον άνεμο»…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Κόντρα στον άνεμο (Τζ. Σπηλιωτοπούλου)
02) Θεατρίνοι (Χρ. Διαβάτη-Αλ. Σταυράκης και ο θίασος)
03) Καντάδα (Χρ. Διαβάτη-Ηλ. Λογοθέτης)
04) Αχ κοντραμπατζή (Τζ. Σπηλιωτοπούλου)
05) Μενουέττο (Ορχηστρικό)
06) Αιγαιοπελαγίτισσα (Χρ. Διαβάτη)
07) Ένα μεσημέρι (Τζ. Σπηλιωτοπούλου)
08) Σαν καντάδα (Ορχηστρικό)
09) Χίλιες πίκρες έχει ο κόσμος (Χρ. Διαβάτη)
10) Θαλασσινό (Σόλο φλογέρα)
11) Καρδιά κοιμήσου (στίχοι Αχιλλέα Παράσχου) Χρ. Διαβάτη-Ηλ. Λογοθέτης
12) Κόντρα στον άνεμο (Ορχηστρικό)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here