23/12/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μάριος Γκούβας

Ο Michael Eavis, ο ιδρυτής του περίφημου Glastonbury Festival, είναι το πρόσωπο που θα τιμηθεί φέτος στην απονομή των ευρωπαϊκών φεστιβαλικών βραβείων.

Ο Eavis θα παραλάβει το βραβείο για τη συνολική του προσφορά στο χώρο, καθώς «με το όραμα και την ενέργειά του έδωσε ώθηση στη βιομηχανία των φεστιβάλ και την εξέλιξε με δυναμικό, δημιουργικό και θετικό τρόπο».

Ο Michael Eavis δικαίως θα παραλάβει το βραβείο αυτό, καθώς ο πρωταγωνιστικός του ρόλος με τη δημιουργία του Glastonbury επηρέασε πολλούς που ακολούθησαν το παράδειγμά του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα «δίκτυο» φεστιβάλ στην Ευρώπη. Μετά από 41 χρόνια δουλειάς, η βράβευση με ένα τέτοιο βραβείο με κάνει απίστευτα περήφανο. Το να συνεχίζω μετά από τόσα χρόνια είναι ένας πραγματικός άθλος”, δήλωσε ο Eavis όταν έμαθε για τη βράβευσή του.

Ο Michael ξεκίνησε το Glastonbury το 1970, εμπνεόμενος από άλλες ανάλογες εκδηλώσεις της εποχής όπως το Isle of Wight Festival. Επί 11 χρόνια χρηματοδοτούσε ο ίδιος το φεστιβάλ, καθώς δεν ήταν κερδοφόρο. Από το 1982 και μετά, το φεστιβάλ άρχισε να έχει κέρδη, αλλά ο Eavis προτίμησε να διαθέσει τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη σε φιλανθρωπικούς σκοπούς στη Βρετανία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι ο Eavis διαθέτει περίπου 2.000.000 λίρες Αγγλίας ετησίως, ενισχύοντας οργανώσεις και ιδρύματα που σκοπό έχουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία φεστιβάλ, αποτελούν την ύψιστη αναγνώριση προσφοράς στους διοργανωτές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ απευθύνονται και στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στα φεστιβάλ. Τα πολιτιστικά αλλά και οικονομικά οφέλη από τη διοργάνωση των φεστιβάλ είναι σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για νέους καλλιτέχνες που έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν σε ένα μεγάλο κοινό.

Η απονομή του βραβείου στον Eavis, αλλά και στους άλλους νικητές, θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου στην Ολλανδία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here