Με αφορμή τον διεθνή εορτασμό για τα ενενήντα χρόνια του διάσημου γάλλου συνθέτη Pierre Boulez, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ωδείο Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν στην Αθήνα τρεις συναυλίες σύγχρονης μουσικής με το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων», γνωστό μέχρι σήμερα ως «Σύνολο Φεστιβάλ των Παξών».

Μετά τις δύο πρώτες συναυλίες που έλαβαν χώρα στις 11 Ιανουαρίου 2015 με την πανελλήνια πρώτη πλήρη παρουσίαση του εμβληματικού έργου του Pierre Boulez Le marteau sans maître και στις 17 Φεβρουαρίου με έργα γάλλων συνθετών του 20ού και του 21ου αιώνα, υπό τη διεύθυνση του διάσημου γάλλου αρχιμουσικού Pierre-André Valade, ακολουθεί η τρίτη συναυλία που θα κλείσει και τον κύκλο αυτό στο Ωδείο Αθηνών στις 26 Μαρτίου με έργα συνθετών που έχουν έμμεση σχέση με τον Boulez. Αφετηρία του προγράμματος είναι ο Ravel και ο μαθητής του Ριάδης, εκπρόσωπος μεν της ελληνικής εθνικής σχολής, αλλά και μέγας θαυμαστής της γαλλικής μουσικής και τέχνης γενικότερα. Στο μέσο του προγράμματος αφενός ο γερμανός Zender και η μελοποίηση που πραγματοποίησε σε δύο rondel του γάλλου ποιητή Mallarmé και αφετέρου ο Ξενάκης, μια εξέχουσα προσωπικότητα της μουσικής αλλά κυρίως της γαλλικής πραγματικότητας τόσο στις τέχνες όσο και στις επιστήμες. Το αφιέρωμα κλείνει με δύο κορυφαίους σύγχρονους Γάλλους συνθέτες: τον Murail, από τους πρωτοπόρους του σπεκτραλισμού και τον Manoury, από τους πιο πολύγραφους συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής.

Το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίου που απαρτίζουν οι μουσικοί: Φαίδων Μηλιάδης (βιολί), Θανάσης Σουργκούνης (βιόλα), Μαρία Ανισέγκου (τσέλο), Ναυσικά Τσάρα (φλάουτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Θεόδωρος Μιλκόβ (κρουστά), Στέφανος Νάσος (πιάνο) θα συνοδεύσει και πάλι η έμπειρη στη σύγχρονη μουσική Αγγελική Καθαρίου.

Τη συναυλία που ξεκινάει στις 20:30, θα πλαισιώσει η έκθεση: «Από τον Camille Saint-Saëns στον Pierre Boulez. Εκατό χρόνια γαλλικής μουσικής παρουσίας στην Ελλάδα», με υλικό από τα αρχεία του Ωδείου Αθηνών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, μια έκθεση που εικονογραφεί τη γαλλική μουσική παρουσία στην Ελλάδα από το 1920 μέχρι τις μέρες μας (εγκαίνια: 19:30)

pierre_boulez_2015_03

 

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19

Γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό: 5 ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here