Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

“Η σημασία αυτής της στήλης του musiccorner είναι ακριβώς ότι λέει ο τίτλος της: “Αφιερωμένη εξαιρετικά” σε ανθρώπους που προσέφεραν στο ελληνικό τραγούδι, αλλά μένοντας ηθελημένα στην “οπισθοφυλακή” και χωρίς ποτέ να ζητήσουν κάτι περισσότερο από το να κάνουν αυτό που αγαπούσαν.

Η δουλειά τους περιορίστηκε στην πίστα, στο στούντιο, στη γραφή μουσικής και στίχου και πουθενά αλλού. Άλλοι έκαναν μεγάλη επιτυχία, άλλοι μικρότερη. Άλλοι συνεχίζουν την πορεία τους και παλεύουν, άλλοι έχουν αποχωρήσει. Άλλοι έχουν φύγει από τη ζωή.

Όμως, όλοι τους ανεξαιρέτως έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ελληνική μουσική σκηνή και δικαιούνται αυτό που τους προσφέρουμε: Μια γωνιά “αφιερωμένη εξαιρετικά”…!

 

———————————————————–

Τάκης Μουσαφίρης – Δημήτρης Μητροπάνος:
Πες μου πού πουλάν …σουξέ!

 

Λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Τάκης Μουσαφίρης έχει ήδη ξεκινήσει με δειλά βήματα την πορεία του στα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής γράφοντας τα πρώτα του τραγούδια, χωρίς πάντως ιδιαίτερη επιτυχία. Έχοντας έλθει από τα Γιάννενα στην Αθήνα, τραγουδά σε ταβερνάκια για να βγάλει το μεροκάματο.

Από την άλλη, ο Δημήτρης Μητροπάνος βρίσκεται στο κατώφλι της συμπλήρωσης δέκα χρόνων καριέρας κι έχει γίνει γνωστός από τις ερμηνείες του στον «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση και στο «Δρόμο για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού, καθώς κι από τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Σπύρου Παπαβασιλείου, του Γιώργου Μανισαλή κ.α.

Κάποιο βράδυ, ο γαμπρός του τραγουδιστή πηγαίνει σε μια ταβέρνα κι ακούει τον Μουσαφίρη να τραγουδά ορισμένα δικά του κομμάτια, τα οποία του αρέσουν πολύ. Ενημερώνει λοιπόν τον Μητροπάνο κι έτσι γίνεται η πρώτη συνάντηση στο μαγαζί κι εν συνεχεία στο σπίτι του συνθέτη και στιχουργού.

Το πρώτο τραγούδι που του παίζει, είναι το «Πες μου πού πουλάν καρδιές». Ο τραγουδιστής εντυπωσιάζεται κι από εκεί και πέρα αρχίζει μια μακρά συνεργασία που μέτρησε 34 ολόκληρα χρόνια, ως το 2008 (με διακοπές βεβαίως…).

Ο συνθέτης συνήθως μοιράζεται με τον Σπύρο Παπαβασιλείου τους προσωπικούς δίσκους του αλησμόνητου ερμηνευτή από το 1976 ως το 1980, ενώ του γράφει και δύο ολοκληρωμένους στα τέλη της δεκαετίας του ’80: «Αγάπη μου αγέννητη» (1986) και «Εμείς οι δυο» (1989).

Ένα …μπαούλο τραγούδια

Ο Μητροπάνος έλεγε χαρακτηριστικά ότι πήγαινε στο σπίτι του συνθέτη, άνοιγε ένα μπαούλο γεμάτο τραγούδια κι έψαχνε να βρει αυτά που θα του πηγαίνανε καλύτερα. Μάλιστα, πολλές φορές έκαναν συνδυασμό τραγουδιών, δηλαδή έπαιρναν κομμάτια από διάφορα και έφτιαχναν ένα ξεχωριστό!

Τάκης Μουσαφίρης και Δημήτρης Μητροπάνος έχουν συνδέσει το όνομά τους με πολύ μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες αντέχουν στο χρόνο και πρωταγωνιστούσαν πάντα στο επί σκηνής ρεπερτόριο που επέλεγε ο αξέχαστος ερμηνευτής. Την εποχή που κυκλοφόρησαν όμως, κάποιοι «κουλτουριάρηδες» τις θεωρούσαν «εμπορικές» και «του συρμού». Η διαχρονικότητά τους είναι η καλύτερη απάντηση…

Ο Μητροπάνος έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση συνολικά 53 τραγούδια του Μουσαφίρη στις 33 και 45 στροφές, αλλά και σε ψηφιακή μορφή. Τα περισσότερα είναι πασίγνωστα και παρατίθενται με τη χρονολογική σειρά που ηχογραφήθηκαν:

1974: «Πες μου πού πουλάν καρδιές», «Πες μου τι κρατώ» (κυκλοφόρησε μόνο στις 45 στροφές), «Ξεκινήσαμε πρωί», «Καρδιά βαλαντωμένη».

1975: «Της ζωής το μαγαζί», «Το μικρό παιδί» (κυκλοφόρησε μόνο στις 45 στροφές).

1976: «Ότι πιάνω εγώ στα χέρια», «Όλοι μου λένε», «Κάνε κάτι να χάσω το τρένο», «Σε μια στοίβα καλαμιές».

1977: «Σ’ αγαπώ ακόμα», «Τι το θες το κουταλάκι», «Ο μοναχογιός του πόνου», «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις», «Δε με νοιώθει ο χάρος», «Πώς παγώσανε οι ώρες».

1978: «Δειλινά», «Το σ’ αγαπώ το κρατάω για σένα», «Τι έντεκα, τι δώδεκα».

1980: «Σ’ αγαπώ σου λέω», «Εμένα δε μ’ αγάπησε κανείς», «Πού πας κορίτσι μου πού πας», «Αγάπη μου», «Βράδιασε», «Περιμένω».

1984: «Το Σαββατόβραδο», «Έτσι τον είδα τον αητό», «Όταν ξημερώνει γιορτή», «Μαύρη πολιτεία».

1986: «Λαϊκά τραγούδια θα λέω μια ζωή», «Τ’ όνομά σου», «Αγάπη μου αγέννητη», «Δε θέλω κοντά μου κανένα», «Οι ξενύχτες», «Οι νύχτες φωτιές που με καίνε», «Θα πάρω το ίδιο το τρένο», «Οι μοναχικοί», «Εργένης στου Γκύζη», «Έτσι μου ‘ρχεται να…», «Το γράμμα», «Άκου…».

1989: «Εμείς οι δυο», «Τόσο πολύ σ’ αγαπάω», «Χιονάνθρωπος», «Εσύ τη ζωή σου την έφτιαξες», «Ένας πρώην Θεός», «Μήπως δεν έπρεπε να φύγω», «Μόνο κοντά σου», «Κάθε Σεπτέμβρη», «Μόνο εγώ το ξέρω (Μη ρωτάς αν σ’ αγαπάω)», Τι όμορφα που μ’ αγαπάς».

2008: «Αγάπη μου, την άλλη φορά», «Ο μονομάχος».

Να πούμε επίσης ότι ο Τάκης Μουσαφίρης το 2010 έγραψε ένα τραγούδι στη μνήμη του Πάνου Γεραμάνη με τίτλο «Ο χορευτής». Το ερμήνευσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Μητροπάνος κι επρόκειτο να το συμπεριλάβει σε μελλοντική δισκογραφική δουλειά του, όμως δυστυχώς δεν πρόλαβε…

Σημείωση: Ο Δημήτρης Μητροπάνος συμμετείχε στο δίσκο του Μουσαφίρη «Καινούργια χρώματα» το 1988, ηχογραφώντας σε δεύτερη εκτέλεση και σε μορφή ποτ-πουρί τα «Ένα τραγούδι πες μου ακόμα», «Έχω κι εγώ τα δικά μου», «Θυμάμαι» και «Μια ζωή πληρώνω».

———————

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ανεπανάληπτες στιγμές της Ελληνικής δισκογραφίας. Κορυφαίοι και οι δυό στο είδος τους, φτιάξανε κάποια από τα πιό πρωτότυπα λαϊκά τραγούδια όλων των εποχών.

    Η Κύπρος τους αγαπάει και τους δυό και χαιρετάει την δουλειά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here