Γράφει η Ευδοκία Αραβαντινού – Σιμωνέτου

Όχι σπάνια, συμβαίνει στη δισκογραφία να κάνουν την εμφάνισή τους αξιόλογες μουσικές συλλογές προορισμένες (κατ’ αρχήν) για λιλιπούτιους ακροατές. Πέραν της αξεπέραστης Λιλιπούπολης του Κυπουργού και του Χατζιδάκι πίσω στα 1976-1980, πολλές άλλες τέτοιες δουλειές έχουν απασχολήσει τα παιδικά μουσικά αυτιά μέχρι και σήμερα -όπως είναι ο Τεμπέλης Δράκος του Χατζηπιερή- με συντελεστές σημαντικούς καλλιτέχνες. Μια τέτοια δουλειά, που πρόσφατα προστέθηκε στα παιδικά ράφια των δισκάδικων, είναι το «Φόραγε κίτρινο σκουφί», ο όγδοος δίσκος του οποίου τη σύνθεση υπογράφει η Τατιάνα Ζωγράφου.

zografou_forage_kitrino_skoufi_cover_2017_11_001Γνωστοί ερμηνευτές (Πρωτοψάλτη, Νταλάρας, Μαχαιρίτσας, Ζερβουδάκης, Στρατηγού, Φασούλη) ένωσαν τις δυνάμεις τους με λιγότερο γνωστούς, αλλά και με παιδιά. Οι πρώτοι κλήθηκαν να ξεχάσουν το ύφος στο οποίο τους έχουμε συνηθίσει και να κλείσουν το μάτι με τρυφερότητα, μια δόση παιδικότητας και θεατρικότητα στους μικρούς τους ακροατές. Στο κομμάτι αυτό, για μένα την ιδιαίτερη έκπληξη έκανε κυρίως ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ως ένας διαφορετικός Κακός Λύκος, αλλά και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Ασπασία Στρατηγού και η Νεφέλη Φασούλη. Εξαιρετικοί θα σας φανούν, επίσης, ο Τάσος Αποστόλου, η Δάφνη Πανουριά, η ίδια η Τατιάνα Ζωγράφου, ο Κωστής Ρασιδάκις, ο Κώστας Ζαμπούνης, ο Δημήτρης Αλεξανδρίδης, η Χριστίνα Γιαννακοπούλου, ο Θωμάς Μασούρας και η Έλενα Παπανικολάου που μεταφέρουν με τη φωνή τους το κλίμα ενός ζωντανού παραμυθιού, μιας παιδικής παράστασης, και φυσικά τα ίδια τα παιδιά που συμμετέχουν.

Αντίθετα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιώργος Νταλάρας δε φαίνεται να άλλαξαν καθόλου το ύφος και το «χρώμα» της ερμηνείας τους. Μπορεί να μας χαρίζουν και οι δύο όμορφες ερμηνείες, αλλά τελικά μέσα στο σύνολο των τραγουδιών αυτές μοιάζουν ξένες.

Κι είναι κρίμα, γιατί η δουλειά που έχει γίνει στους στίχους, μια δουλειά – συνισταμένη των έργων πολλών, είναι εξαιρετική, όπως, άλλωστε, και η μουσική της Ζωγράφου, και απαιτεί μια τέτοια θεατρική και «παιχνιδιάρικη» ερμηνεία. Ευφάνταστες εικόνες και μαγεμένοι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν κάτω από την πένα των στιχουργών – παραμυθάδων του δίσκου, οι τόνοι κύλισαν απ΄ τη σωστή τους συλλαβή, υπακούοντας στην ανυπακοή που η παιδικότητα επιβάλλει στους κανόνες και η μουσική απλή, για να την τραγουδήσει και ο μικρότερος από εμάς, και συνεχώς εναλλασσόμενη στα χρώματα και τους ρυθμούς της, για να την αγαπήσει και ο μικρότερος από εμάς.

Ο Βασιλιάς Αλφόνσο που αγάπησε την Έμμα, ο Καλός Λύκος που οδηγεί ένα κίτρινο Ντεσεβό, η Κιτρινοσκουφίτσα, ο ερωτευμένος Γρύλλος ζωντανεύουν για να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά, να βοηθήσουν να λάμψει η αλήθεια των παραμυθιών επιτέλους – αν αυτή τελικά είναι μία κι όχι πολλές. Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες μπορούν, κατά τη γνώμη μου, να κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών, των αυστηρότερων από τους ακροατές, αμείωτο από το πρώτο έως και το τελευταίο τραγούδι.

Λίγο αδύναμο σημείο σε έναν κατά τα άλλα υπέροχο δίσκο, είναι και αυτό της σειράς των τραγουδιών. Πολλά τραγούδια μοιάζουν να βρίσκονται σε «λάθος» θέση, όπως για παράδειγμα το δεύτερο τραγούδι «Το κουβαράκι κύλησε» που μας καληνυχτίζει πολύ νωρίς ή το «Παραμύθια κι απόψε» που, αν και βρίσκεται έκτο κατά σειρά, μοιάζει να αποτελεί μια εισαγωγή, που καθυστέρησε να παίξει.

Ίσως, όμως, ως προς αυτό, να είμαι πολύ αυστηρή, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δίσκο παιδικό. Κανένα παιδί δε θα σταθεί στη σειρά των τραγουδιών, όταν μπροστά του θα παρελαύνουν οι πιο παραμυθένιες εικόνες, φτιαγμένες από το άυλο υλικό της φαντασίας της πιο παιδικής γωνιάς του μυαλού μας. Μιας φαντασίας που περιφρονεί με χιούμορ την πραγματικότητα, για χάρη της παιδικής αθωότητας που όλοι – μικροί, μεγάλοι – έχουμε ανάγκη να αγγίζουμε πότε πότε.

Μήπως τελικά το διασημότερο σκουφί στην ιστορία δεν ήταν κόκκινο;

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι…
Οι νάνοι ήταν οχτώ
τα γουρουνάκια δύο
κι ο βασιλιάς ο Βάτραχος
τα πήγαινε σχολείο

Φόραγε κίτρινο σκουφί
η Κοκκινοσκουφίτσα
και λύκο δε συνάντησε
μονάχα μια νυφίτσα[/pull_quote_center]

* (Στίχοι : Μάκης Τσίτας)

Τα τραγούδια του CD:

01. Φόραγε κίτρινο σκουφί [ Νεφέλη Φασούλη, στίχοι: Μάκης Τσίτας ]
02. Το κουβαράκι κύλησε [ Κατερίνα Κανελλοπούλου (10 ετών) κ’ Χορωδία, στίχοι: Φίλια Δενδρινού ]
03. Χωρίς φεγγάρι [ Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, στίχοι : Βεατρίκη Κάντζολα – Σαμπατάκου ]
04. Στο μαγαζί των παιχνιδιών [ Τάσος Αποστόλου, στίχοι: Ιουλίτα Ηλιουπούλου ]
05. Ο βασιλιάς Αλφόνσο [ Δάφνη Πανουργιά, στίχοι: Ιουλίτα Ηλιουπούλου ]
06. Παραμύθια κι απόψε [ Γιώργος Νταλάρας, στίχοι: Στέλλα Τζίβα ]
07. Στη χαμένη Ατλαντίδα [ Κωστής Ρασιδάκις κ’ Κώστας Ζαμπούνης κ’ Χορωδία, στίχοι: Ιουλίτα Ηλιουπούλου ]
08. Σαν τα παιδιά [ Έλενα Παπανικολάου, στίχοι: Ελισάβετ Τάρη ]
09. Λύκε, λύκε! [ Δημήτρης Ζερβουδάκης κ’ Λεωνή Κανελλοπούλου (5 ετών), στίχοι: Μάκης Τσίτας κ’ Τατιάνα Ζωγράφου ]
10. Στων παραμυθιών τα δάση [ Δημήτρης Αλεξανδρίδης κ’ Δάφνη Πανουργιά κ’ Χορωδία, στίχοι: Φίλια Δενδρινού ]
11. Της Σταχτοπούτας [ Τατιάνα Ζωγράφου κ’ Θωμάς Μασούρας κ’ Χορωδία, στίχοι: Φίλια Δενδρινού ]
12. Ο έρωτας του γρύλου [ Τάσος Αποστόλου, στίχοι: Τατιάνα Ζωγράφου ]
13. Θα ‘ρθει πάλι το φεγγάρι [ Ασπασία Στρατηγού, στίχοι: Μαριάννα Αβούρη ]
14. Ο χορός του πρίγκιπα [ Χριστίνα Γιαννακοπούλου κ’ Τάσος Αποστόλου, στίχοι: Φίλια Δενδρινού ]
15. Στη χώρα που δεν έχει χρόνο [ Άλκηστις Πρωτοψάλτη, στίχοι: Ιουλίτα Ηλιοπούλου ]

Δισκογραφική: MUSIC LINKS KNOWLEDGE (MLK)
Παραγωγή: 11/2017

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ