Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Η νεαρή Kya (Daisy Edgar-Jones) επιβιώνει για χρόνια μόνη της, ζώντας δίπλα σε ένα απομακρυσμένο έλος, καθώς όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έχουν εγκαταλείψει το σπίτι τους. Όταν ένας νεαρός, ο Chase (Harris Dickinson), με τον οποίο είχε σχέση η Kya, βρίσκεται νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, η κοπέλα κατηγορείται για τον φόνο του…

Η Olivia Newman σκηνοθετεί το «Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες» (“Where the Crawdads Sing”), έργο βασισμένο στο ομώνυμο, εξαιρετικά ευπώλητο μυθιστόρημα της Delia Owens. Με φόντο τα επιβλητικά και, ενίοτε, απόκοσμα τοπία των βάλτων της Βόρειας Καρολίνας, η Newman ξεδιπλώνει με σωστό ρυθμό και σε μορφή flashbacks το παρελθόν της κεντρικής ηρωίδας. Η πολύ ωραία ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, μάς χαρίζει έναν πολύπλευρο γυναικείο χαρακτήρα, που ξεχωρίζει. Η νεαρή, την οποία όλοι αποκαλούν «Κορίτσι του Έλους» ζει παραγκωνισμένη και σχεδόν ξεχασμένη από την μικρή κοινωνία της πόλης της. Επιβιώνει μέσα σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον και, έπειτα, μέσα στη μοναξιά, χάρη στη θέληση, τον δυναμισμό της και στην αγάπη που τρέφει –και σταδιακά αναπτύσσει ακόμη περισσότερο– για τη φύση και όλα τα ζωντανά πλάσματα γύρω της. Αυτή ακριβώς η χαρισματική φυσιοδίφης είναι η καρδιά της ταινίας, η οποία επωφελείται και από την, όπως πάντοτε, αξιόπιστη παρουσία του David Strathairn, στον ρόλο του δικηγόρου που αναλαμβάνει την υπεράσπισή της.

Ισχυρό αρνητικό του φιλμ, η έλλειψη έντασης, η οποία θα μπορούσε να «ζωντανέψει» περισσότερο τους χαρακτήρες και την πλοκή, η οποία στα περισσότερα σημεία θυμίζει… «Άρλεκιν». Δεν βοηθά, επίσης, η έλλειψη αληθοφάνειας όσον αφορά στο πώς καταφέρνει να επιβιώσει η Kya, ειδικά κατά την παιδική της ηλικία, ούτε και το γεγονός ότι η εμφάνισή της συχνά δεν αντιστοιχεί σε άτομο που ζει πραγματικά στερημένα και στο περιθώριο. Παρ’ όλα αυτά, ο σωστός σκηνοθετικός ρυθμός, οι σεναριακές ανατροπές και, κυρίως, η σπάνια σχέση της Kya με τη φύση, χαρίζουν στον θεατή ένα ψυχαγωγικό κινηματογραφικό δίωρο.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Feelgood Entertainment, από την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here