ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Heaven (5/2011)

Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Στέφανος Κορκολής, «Ένα πιάνο-Μια φωνή» : Η παράσταση που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές επί δύο συνεχόμενες χρονιές στην ατμοσφαιρική σκηνή του Gazarte, και ταξίδεψε τη μουσική και τα τραγούδια μας εκτός συνόρων (Λονδίνο, Βοστόνη Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Στουτγκάρδη, Ζυρίχη, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Μόναχο, Βουκουρέστι, Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα), ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε 2πλό cd.

Μια φωνή που μας ταξιδεύει στα πιο αγαπημένα μας ακούσματα με τρόπο μοναδικό και ένα πιάνο που με μαεστρία «παίζει» αναπάντεχα μουσικά παιχνίδια. Η μουσική τους συνάντηση στη σκηνή του Gazarte έκλεψε τις καρδιές του κόσμου. Λιτά, ουσιαστικά, ανθρώπινα, μελωδικά… «Λιώσαμε τα συναισθήματα των τραγουδιών και τα μεταφράσαμε εκ νέου. Ανοίξαμε τα μάτια της ψυχής και της καρδιάς μας και αφήσαμε τη μουσική να πλημμυρίσει το κάθε κύτταρό μας» αναφέρει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο σημείωμά της.

Οι καλύτερες στιγμές των παραστάσεων ‘αιχμαλωτίστηκαν’ σε ένα διπλό cd. 39 τραγούδια, ‘αρωματισμένα’  από τη μοναδική χημεία των δύο καλλιτεχνών στη σκηνή, ξεκινούν το ταξίδι τους στο χρόνο… “το ταξίδι των δικών μας ψυχών στις ψυχές του κόσμου» , όπως δηλώνει ο Στέφανος Κορκολής!

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου – m.poutakidou@musiccorner.gr

Τις δύο χρόνων άκρως επιτυχημένες παραστάσεις με «Ένα πιάνο και μία φωνή» ηχογράφησαν και προσφέρουν στο μουσικόφιλο κοινό ο Στέφανος Κορκολής και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Πρόκειται για ένα διπλό CD με μια επιλογή 39 τραγουδιών από όσα ακούστηκαν στη σκηνή του Gazarte τις σαιζόν 2009 και 2010. Ο πρώτος δίσκος ανοίγει με την «Αλεξάνδρεια» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και συνεχίζει με 19 κομμάτια από την προσωπική δισκογραφία των δύο, («Έξοδος κινδύνου», «Ξαφνικά», «5 άνεμοι», «Ανθρώπων έργα», «Τράβα σκανδάλη», «Η κιβωτός»), αλλά και άλλων καλλιτεχνών («Το πάτωμα», «Στη βάρκα», «Οδός ονείρων», «Έλα σε μένα»). Εδώ βρίσκουμε μεταξύ άλλων, δύο μικρά, τρόπον τινά, tributes, το ένα στο δίδυμο Κραουνάκη-Νικολακοπούλου και το άλλο στον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι. Η πρόταση των δύο, έγκειται στη λιτότητα, τόσο στην ερμηνεία, όσο και στην ενορχήστρωση των τραγουδιών, που αναδεικνύει ιδανικά το νόημα, αλλά και το συναίσθημα τους. Ξεχωριστές στιγμές του πρώτου CD, αποτελούν το «Όλα αυτά που φοβάμαι», με τα κρουστά του Βραζιλιάνου Ze Louis Nascimendo (συμμετείχε στις παραστάσεις στο δεύτερο χρόνο τους), το «Δεν είσαι εδώ», που πρωτακούσαμε από τη Δήμητρα Γαλάνη, που γίνεται πιο βαθύ και εσωτερικό μόνο με τη συνοδεία πιάνου, καθώς και η πιο jazz εκδοχή του «Ξύπνα αγάπη μου».

Η έναρξη του δεύτερου CD, γίνεται πάλι με το «Έλα σε μένα», μικρή αστοχία κατά την προσωπική μου άποψη αυτή η επανάληψη του τραγουδιού και στα δύο μέρη του δίσκου. Επανάληψη και για το «Δεν είσαι εδώ», που εν μέρει δικαιολογείται από το γεγονός ότι στο δεύτερο δίσκο η ερμηνεία του κομματιού από τον Στέφανο Κορκολή είναι πιο δυναμική, σε αντιστοιχία με την original εκτέλεση, συγκριτικά με αυτή της Πρωτοψάλτη στο πρώτο CD. Στα 19 τραγούδια του δεύτερου δίσκου η πλειοψηφία ανήκει στο συνθέτη. Απολαμβάνουμε τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο ίδιος, καθώς και τραγούδια που έχει γράψει για άλλους ερμηνευτές. Ρομαντισμός και ευαισθησία στο «Της θάλασσας νανούρισμα», δυναμισμός και ένταση στο «Άγγελος» και στο δίγλωσσο (ελληνικά-ιταλικά) «Σκόνη και θρύψαλα», πρωτοτυπία στα λαϊκά «Φραγκοσυριανή» και «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ».

Το ένθετο του δίσκου πλήρες, περιέχει σημειώματα και φωτογραφίες των δύο καλλιτεχνών, λίστα με τα τραγούδια και τους συντελεστές τους, στους οποίους βέβαια θα ήθελα να υπάρχουν και τα ονόματα των πρώτων εκτελέσεων, καθώς και αποσπάσματα από τον τύπο σχετικά με τις παραστάσεις στο Gazarte.

Ο δίσκος «Ένα πιάνο και μία φωνή» αποτελεί το πέμπτο live της ερμηνεύτριας και το πρώτο για τον συνθέτη. Πρόκειται για ένα album που θα ικανοποιήσει στο έπακρο όσους παρακολούθησαν και έζησαν από κοντά το κλίμα των παραστάσεων, αλλά και όσους τελικά επιλέξουν να το συμπεριλάβουν στη δισκοθήκη τους!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ CD

CD1
01. Αλεξάνδρεια
02. Το πάτωμα
03. Έξοδος κινδύνου
04. Ροζ γραβάτα
05. Ξαφνικά
06. Δε μπορούμε
07. 5 άνεμοι
08. Όλα αυτά που φοβάμαι
09. Ανθρώπων έργα
10. Τρίτο στεφάνι
11. Κάθε μια νύχτα
12. Εμένα με συμφέρει
13. Δεν είσαι εδώ
14. Τράβα σκανδάλη
15. Ξύπνα αγάπη μου
16. Χάρτινο το φεγγαράκι
17. Στην βάρκα
18. Οδός ονείρων
19. Έλα σε μένα
20. Η κιβωτός

CD2
01. Έλα σε μένα
02. Σ’ αγαπώ / Ti amo
03. Ζήτα μου ότι θες
04. Καρδιά μου λιώνω
05. Της θάλασσας νανούρισμα
06. Γιατί γιατί γιατί
07. Άγγελος
08. Σκόνη και θρύψαλα
09. Δεν είσαι εδώ
10. Κύκνειο άσμα
11. Θέλεις να ‘μαι καλά
12. Η σωτηρία της ψυχής
13. Φέρτε μου ένα μαντολίνο
14. Φραγκοσυριανή
15. Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ
16. Στρώσε το στρώμα σου
17. Madalenha
18. Post love
19. Η δουλειά

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here