Γράφει η Κάλλια Βαβουλιώτη

Η πατρική οικεία του Μάνου Χατζιδάκι, μετά από εργασίες αναστύλωσης υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παραδίδεται στο κοινό ως ένας χώρος που θα προάγει τις τέχνες και την σκέψη.

Η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «αμέριστη υπήρξε η συμπαράσταση και βοήθεια, όπου ζητήθηκε από τους επιγόνους και γνώστες της προσωπικότητας του Μάνου Χατζιδάκι. Η συμβολή τους στο να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια με αγάπη και σεβασμό στη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού ήταν απεριόριστη. Επίσης, με μεγάλη χαρά μας χορήγησαν υλικό από το προσωπικό αρχείο του συνθέτη. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον με μοναδικό σκοπό ο κόσμος να γνωρίσει και να κάνει κτήμα το έργο του Μάνου Χατζιδάκι».

Το κτίριο που εναλλακτικά αναφέρεται ως φρουραρχείο της Ξάνθης, βρίσκεται στην Παλιά Πόλη και χαρακτηρίζεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το σπίτι του κορυφαίου δημιουργού, θα ανοίξει για το κοινό στις 17 Απριλίου επίσημα, ενώ είναι άξιο αναφοράς ότι στον συγκεκριμένο πολυχώρο τέχνης, θα λειτουργούν τομείς δραστηριοτήτων, όπως αυτός της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, των αγώνων τέχνης, των μουσικών συνόλων, του ραδιοφωνικού σταθμού, τομέας πολύτροπο,  δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, των παραγωγικών εκδόσεων, των πολιτιστικών ανταλλαγών, τομέας πολίτης Χατζιδάκις (καλλιέργεια και παραγωγή ήθους και συνείδησης του πολίτη που μετέχει στα κοινά και προασπίζεται τις αξίες της δημοκρατίας).

xatzidaki_oikia_anastilwsi_2016_03_001

Στα πλαίσια των εγκαινίων αυτού του πολυχώρου τέχνης, θα διεξαχθεί  στις 21 Απριλίου και ημερίδα-εκδήλωση με τίτλο «Ο πολίτης Μάνος Χατζιδάκις» για το έργο και την ζωή του μεγάλου συνθέτη από το «Δίκτυο Λόγου και Πράξης» σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης» υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, η οποία θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, παρεμβάσεις , απαγγελίες και αναγνώσεις , οι οποίες θα πλαισιώνονται από φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύματα ,βινύλια καθώς και άλλα τεκμήρια από το έργο του.

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κηρύξει ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

xatzidaki_oikia_anastilwsi_2016_03_002

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here