Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογραφίες: Μάριος Γκούβας

Ξεκινώντας αυτό το κείμενο, οφείλω να πω ότι ακούω ελάχιστη ξένη μουσική και η επαφή μου με την jazz περιορίζεται μόνο στα… SOS. «Προς τί η διευκρίνιση;», θα πείτε. Είναι μάλλον απαραίτητη, αν λάβετε υπ’ όψιν σας ότι ο τίτλος του live που παρακολούθησα είναι “Jazz Plus Project”

Όλοι μου είχαν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την πολυτάλαντη Αγγελική Τουμπανάκη, κι έτσι κατευθυνόμουν με ανυπομονησία εκείνο το βράδυ Πέμπτης στο φιλόξενο στέκι «Ο Μπαμπάς», στο Κουκάκι. Τίποτε ωστόσο δεν ήταν ικανό να με προετοιμάσει για το τί θα ακολουθούσε… Παρέα με τρεις δεξιοτέχνες μουσικούς –τον Γρηγόρη Ντάνη στην κιθάρα, τον Κώστα Κωνσταντίνου στο κοντραμπάσο και τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα–, η γεμάτη θετική ενέργεια και χαμογελαστή Αγγελική παρουσίασε τη δική της εκδοχή σε κλασικές jazz επιτυχίες, όπως το “Bye Bye Blackbird”, φθάνοντας μέχρι το “Come Together” των Beatles.

toumpanaki__live_2016_02_004

Αυτό που κάνει η Αγγελική με τους μουσικούς της δεν περιγράφεται ακριβώς –μάλλον βιώνεται. Ξεκινώντας από μία βασική μελωδική γραμμή, σωματοποιεί με τη φωνή της το εκάστοτε τραγούδι, όχι μόνο ερμηνεύοντας τους στίχους, αλλά παράγοντας και ήχους –φυσικούς ή μουσικών οργάνων. Οι φωνητικές της χορδές υπερβαίνουν κάθε μουσικό όργανο και προσφέρουν ακούσματα που μόνο η ανθρώπινη φωνή θα μπορούσε να δημιουργήσει. Πάνω απ’ όλα, μεταφέρουν ενέργεια και συναίσθημα, η οποία, κατά τη γνώμη μου, έφθασε στο αποκορύφωμά της όταν η καλλιτέχνις μάς χάρισε μια βαθιά εσωτερική, σχεδόν απόκοσμη, ερμηνεία του “Nature Boy”. Οι δε μουσικοί της έκαναν σε κάθε κομμάτι απίστευτα σόλο και τζάμαραν με την ψυχή τους, βρίσκοντας πολλές φορές συνοδεία και στο κοινό, καθώς όλο και κάποιος μετέτρεπε το σκαμπό ή το τραπέζι του σε κρουστό, κρατώντας τον ρυθμό!

Στην παρέα βρέθηκε εκείνο το βράδυ η ταλαντούχα Κατερίνα Πολέμη, η οποία βάδισε με την Αγγελική σε πιο έθνικ αυτοσχεδιαστικά μονοπάτια σε ρυθμό σάμπα, αλλά και η Ειρήνη Βαρθακούρη, τραγουδίστρια του συγκροτήματος “Banda Valeu”.

Το στοιχείο που κράτησα πιο πολύ από το συγκεκριμένο live, πέρα από τη μοναδικότητα που του προσφέρει ο αυτοσχεδιαστικός χαρακτήρας του, είναι η θετική ενέργεια και η αγάπη όλων των συμμετεχόντων γι’ αυτό που κάνουν. Σίγουρα είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο να βλέπεις μια κοπέλα να «εισπνέει» τη μουσική και να τη βγάζει από μέσα της νότα-νότα, συλλαβή τη συλλαβή, γεμάτη από την ενέργεια και το συναίσθημα της στιγμής. Το “Jazz Plus Project” είναι μια παράσταση χωρίς συνταγή και πεπατημένη, ευλογημένη από την αυθεντικότητα και το απρόβλεπτο του πειραματισμού. Αξίζει, νομίζω, να την παρακολουθήσετε ως μουσική και ενεργειακή εμπειρία. Ακόμη κι αν κάτι τυχόν σας ξενίσει, το βέβαιο είναι ότι θα έχετε βιώσει κάτι μοναδικό. Α, και τώρα που το σκέφτομαι, η διευκρίνιση που έκανα στην αρχή ήταν εντελώς περιττή. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε, αν βρεθείτε σε κάποιο live της Αγγελικής, είναι… τίποτε! Απλά ζήστε το!

toumpanaki__live_2016_02_013

Λίγο πριν από την έναρξη του live, η Αγγελική Τουμπανάκη έκανε αποκλειστικές δηλώσεις στο MusicCorner!

MusicCorner: Απόψε θα μας παρουσιάσεις το “Jazz Plus Project”. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό…
Αγγελική Τουμπανάκη: Είναι ένα από τέσσερα project που κάνω αυτόν τον καιρό, το οποίο επικεντρώνεται στη jazz και συμμετέχουν τρεις εκλεκτοί μουσικοί. Είναι κυρίως vocal jazz και το πρόγραμμα έχει πάρα πολύ αυθορμητισμό, αυτοσχεδιασμό και πολλή αγάπη. Για μένα έχει επίσης υψηλή αισθητική –και αναφέρομαι κυρίως στο παίξιμο των συναδέλφων. Πίσω από τη σύνθεση του προγράμματος υπάρχει ένα ελεύθερο «αλισβερίσι», πολύ άμεσο και αγαπησιάρικο. Το παρουσιάζουμε εδώ και δύο χρόνια και για το συγκεκριμένο project μπορώ να πω ότι κάθε φορά είναι διαφορετικό και βασίζεται στην ενέργεια της στιγμής. Είναι το project για το οποίο έχω κάνει τις λιγότερες πρόβες, από επιλογή όμως. Κάθε φορά είναι πρόκληση, ένα διαφορετικό μουσικό ερωτικό παιχνίδι!

MusicCorner: Ουσιαστικά το στοιχείο του πειραματισμού και του αυτοσχεδιασμού είναι ένα από τα πράγματα που σε έλκουν στη μουσική;
Αγγελική Τουμπανάκη: Μ’ αρέσει η έκπληξη γιατί είναι πρόκληση στην οποία ουσιαστικά μπορείς να ανταποκριθείς, εάν έχεις γνώσεις. Όταν είσαι επάνω στο «πατάρι», όπως το λένε και οι τοπικοί μας μουσικοί, εκείνη τη στιγμή ανασύρεις τα συναισθήματα σου και τις γνώσεις σου εντελώς αυτόματα. Λειτουργούν μόνο αυτοματισμοί, δεν υπάρχει σκέψη. Ό,τι γεννιέται έχει σχέση με το συναίσθημα και τη στιγμή, όχι μόνο το δικό σου, αλλά και των συναδέλφων σου και του κοινού. Είναι κάθε φορά μία διάδραση, μια επικοινωνία που εύχομαι να είναι πάντα δημιουργική και μαγική. Ακόμη και ο χώρος στον οποίον παίζουμε κάθε φορά έχει να κάνει, ο οποίος, εν προκειμένω, είναι πολύ φιλόξενος. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει απλά να παίζω, αλλά να δημιουργώ σχέσεις με όλους τους ανθρώπους γύρω μου.

toumpanaki__live_2016_02_001

MusicCorner: Ετοιμάζεις κάτι άλλο αυτό το διάστημα;
Αγγελική Τουμπανάκη: Κάνω τέσσερα projects, ουσιαστικά. Πέρα από το αποψινό, υπάρχουν οι “Buzz Bastardz”, ένα πειραματικό project τύμπανα-φωνή με τον Ηλία Ρουμάνη, με λούπες και εφέ, καθώς και ένα ντουέτο με την αρπίστρια Μαρία Χριστίνα. Επίσης ασχολούμαι με τη διδασκαλία και μ’ αρέσει πολύ γιατί ουσιαστικά είναι οι δάσκαλοί μου οι μαθητές μου και τους υπεραγαπώ. Θέλω να πω επίσης ότι αυτόν τον καιρό είμαστε με τους “Buzz Bastardz” σε νέο υλικό και να αναφέρω, πρώτα σε εσάς, ότι εξαντλήθηκε το CD που κυκλοφορήσαμε και πάμε για επανέκδοση! Υπάρχει και ζήτηση από το εξωτερικό, ειδικά από τη Νέα Υόρκη, όπου είχαμε πάει πέρυσι το καλοκαίρι. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αγαπάνε τη μουσική και θέλουν να πιάνουν το χαρτί από το βιβλιαράκι που συνοδεύει ένα CD, να το μυρίζουν και να το διαβάζουν… Υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που θέλω να κάνω στο μέλλον και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω, καλά να είμαστε! Αυτό εύχομαι σε όλους μας: υγεία ψυχική και σωματική και εμμονή στην καλή διάθεση και την καλή καρδιά!

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από το live…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here