aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, κάθε 15 ημέρες θα σας παρουσιάζει κι από μία σειρά που έγραψε τη δική της ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 20 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Η εύθυμη πλευρά των υποθέσεων που κατά καιρούς εκδικάζονται στις δικαστικές αίθουσες, καταγράφηκε με πολύ εύστοχο και σπαρταριστό τρόπο από το Δημήτρη Ψαθά. Άλλωστε, δικό του έργο ήταν η πρώτη απόπειρα τηλεοπτικής μεταφοράς του είδους, με την τριλογία «Η Θέμις έχει νεύρα», «Η Θέμις έχει κέφια» και «Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια», που μεταδόθηκε από το ΕΙΡΤ (και μετέπειτα ΕΡΤ) από το 1975 ως το 1977.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία στη μικρή οθόνη με τα φαιδρά των ελληνικών δικαστηρίων, έμελλε να είναι το «Ορκιστείτε παρακαλώ». Μια σειρά βασισμένη στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Καραμπατσάκη «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια», η οποία ξεκίνησε το 1982 και ολοκληρώθηκε το 1987, αλλά «σπαστά». Δηλαδή, μεταδόθηκε τρεις τηλεοπτικές σεζόν (1982-83, 1983-84 και 1986-87), όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έλειψε σχεδόν ποτέ από την τηλεόραση, καθώς υπήρχαν και αρκετές επαναλήψεις της…

Πρωταγωνιστής ήταν ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, στο ρόλο του προέδρου του δικαστηρίου. Ο αξέχαστος ηθοποιός που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες, δημιούργησε μια πολύ αναγνωρίσιμη κι αγαπητή τηλεοπτική προσωπικότητα, προσθέτοντας άλλη μια μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό του, μετά το «Δημοσθένη Παρλάτο» που υποδυόταν στη σειρά του Κώστα Πρετεντέρη «Ο κύριος συνήγορος» από το 1970 ως το 1972…

orkisteite_parakalo_aspromavra_03

Η σημερινή στήλη λοιπόν, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. Έτσι κι αλλιώς, το «Ορκιστείτε παρακαλώ» δε θα μπορούσε να λείψει απ’ αυτήν, αλλά το παρόν αφιέρωμα είναι κι ένα είδος φόρου τιμής στο σπουδαίο κι αείμνηστο πρωταγωνιστή…

Πρώτη περίοδος

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 1982 στις 20:00, μεταδόθηκε από την ΥΕΝΕΔ το πρώτο επεισόδιο του «Ορκιστείτε παρακαλώ». Η σειρά ήταν από τις τελευταίες που ξεκίνησαν για λογαριασμό του συγκεκριμένου σταθμού, ο οποίος μετά το τέταρτο επεισόδιο μετονομάστηκε σε ΕΡΤ-2…

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 13 ημίωρα κι αυτοτελή επεισόδια τα οποία έγραφε η Έλενα Πανταζώνη (γνωστή από τη μεγάλη επιτυχία της δεκαετίας του ’70 «Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο»), με βάση βεβαίως το βιβλίο του Καραμπατσάκη. Σκηνοθέτης ήταν ο Μήτσος Λυγίζος, ο οποίος είχε τον ίδιο ρόλο και στα «δικαστικά» έργα του Ψαθά, που αναφέραμε παραπάνω.

orkisteite_parakalo_aspromavra_02

Το 13ο και τελευταίο (όπως αναφερόταν στα έντυπα της εποχής), μεταδόθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1982. Ωστόσο, επειδή η σειρά είχε κερδίσει μεγάλο μέρος των τηλεθεατών, αποφασίστηκε να πάρει «παράταση» επιπλέον δεκατριών επεισοδίων, αλλά με νέους συντελεστές.

Έτσι, τα κείμενα ανατέθηκαν στον Κώστα Παπαπέτρο και η σκηνοθεσία στο Δημήτρη Νικολαΐδη, οι οποίοι συνέχισαν τη δουλειά τους μέχρι την ολοκλήρωση του «Ορκιστείτε παρακαλώ», το 1987. Στις 4 Ιανουαρίου 1983 ξεκίνησε η μετάδοση των νέων επεισοδίων, που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαρτίου.

orkisteite_parakalo_aspromavra_04

Όμως, ήδη είχε αποφασιστεί να γυριστούν άλλα 16, τα οποία άρχισαν να μεταδίδονται στις 4 Απριλίου, τερματίζοντας αυτό τον πρώτο κύκλο στις 26 Ιουλίου 1983 κι έπειτα από συνολικά 42 επεισόδια, ενώ από τις αρχές Αυγούστου άρχισαν οι επαναλήψεις κάποιων εξ αυτών.

orkisteite_parakalo_aspromavra_08

Σε τούτη την πρώτη σεζόν, συμμετείχαν ως guest stars αρκετοί σημαντικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τους Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννη Βογιατζή, Σπύρο Καλογήρου, Ευαγγελία Σαμιωτάκη, Σωτήρη Τζεβελέκο, Αθηνόδωρο Προύσαλη, Βάσια Τριφύλλη, Ερρίκο Μπριόλα, Γιώργο Γεωγλερή, Σούλη Σαμπάχ (που είχε τη μουσική επιμέλεια της σειράς και συμμετείχε και τις επόμενες χρονιές) κ.α.

Δεύτερη περίοδος

Με την ολοκλήρωση της επανάληψης ορισμένων επεισοδίων που είχανε μεταδοθεί την πρώτη σεζόν, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 1983 άρχισε η μετάδοση της δεύτερης. Όμως, από την επόμενη εβδομάδα κιόλας, το «Ορκιστείτε παρακαλώ» άλλαξε ημέρα και μετατέθηκε την Παρασκευή, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος του, το 1987.

Σε αυτή την περίοδο, δεν υπήρξαν τα πολύ «δυνατά» ονόματα ηθοποιών, ως προς τις έκτακτες συμμετοχές. Ωστόσο, στις 30 Δεκεμβρίου 1983 εμφανίστηκε ο Στάθης Ψάλτης ως guest, έπειτα από αρκετά χρόνια τηλεοπτικής αποχής, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και «διαφημίστηκε» αναλόγως από τα έντυπα της εποχής.

orkisteite_parakalo_aspromavra_05

Η δεύτερη χρονιά της σειράς, ολοκληρώθηκε στις 27 Απριλίου 1984, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα κι έπειτα από 24 επεισόδια…

Μέχρι τότε, είχανε γυριστεί 66 συνολικά. Κατόπιν επιλογής, 13 από αυτά μεταδόθηκαν σ’ επανάληψη από το Σάββατο 14 Ιουνίου ως τις 6 Σεπτεμβρίου 1986. Εν συνεχεία, τόσο αυτά, όσο και τα υπόλοιπα 53, διαγράφηκαν από το αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης και δε νομίζουμε ότι χρειάζεται κάποιο σχόλιο επί του θέματος…

Τρίτη περίοδος

Έπειτα από δύο σεζόν “αποχής”, το «Ορκιστείτε παρακαλώ» επέστρεψε στους τηλεοπτικούς δέκτες την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 1986 στις 20:50, πάντα από την ΕΡΤ-2. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε 18 επεισόδια, τα οποία τελικώς γίνανε 24 και το τελευταίο μεταδόθηκε στις 6 Μαρτίου 1987. Όλα αυτά, είναι και τα μοναδικά που σώζονται στο αρχείο της ΕΡΤ…

Στις ξεχωριστές στιγμές τούτης της περιόδου, περιλαμβάνεται η εμφάνιση-έκπληξη του Σωτήρη Μουστάκα και μάλιστα στο πρώτο επεισόδιο της σεζόν. Το παρασκήνιο που υπήρξε αναφορικά μ’ αυτή, θα το διαβάσετε παρακάτω, δια στόματος Κώστα Παπαπέτρου…

orkisteite_parakalo_aspromavra_07

Επίσης, σ’ ένα από τα τελευταία επεισόδια έκανε ένα «πέρασμα» και πάλι ο Στάθης Ψάλτης, ενώ κατά πάσα πιθανότητα είχαμε και την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση της Χριστίνας Παππά. Επιπλέον, προστέθηκε η μόνιμη παρουσία της Ελένης Φιλίνη, στο ρόλο της δικηγόρου Ηλέκτρας…

Σχόλιο

Δε θυμάμαι να έχασα πολλά επεισόδια του «Ορκιστείτε παρακαλώ», οπότε έχω έντονες μνήμες από αυτό. Ουσιαστικά, όλη η σειρά στηριζόταν στο Γιάννη Μιχαλόπουλο, ο οποίος πραγματικά ήταν απολαυστικός στο ρόλο του προέδρου. Στα πρώτα επεισόδια εμφανιζόταν πιο αυστηρός κι απόμακρος, αλλά στη συνέχεια έμπαινε όλο και περισσότερο στην εκάστοτε «εκδικαζόμενη» υπόθεση και γινότανε μέρος της.

Φυσικά, ουδείς «καταδικάστηκε» στα σχεδόν 90 επεισόδια της σειράς, που προκαλούσαν αυθόρμητο και συνεχές γέλιο. Και όχι μόνον εξαιτίας των ηθοποιών που ενσάρκωναν τους ρόλους, αλλά και των καλογραμμένων σεναρίων που έγραφε ο Κώστας Παπαπέτρος (και στην αρχή η Έλενα Πανταζώνη).

Επιπλέον, η καινοτομία του «Ορκιστείτε παρακαλώ» ήταν ότι η πλοκή δεν περιοριζόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά γίνονταν και πολλά εξωτερικά γυρίσματα που «αφηγούνταν» την εκάστοτε ιστορία στον τηλεθεατή, κάνοντάς την πιο άμεση και «ζωντανή»…

Ο Κώστας Παπαπέτρος θυμάται…

Με αφορμή τούτο το αφιέρωμα, η στήλη θέλησε να παρουσιάσει τη σειρά μέσα από τα μάτια κάποιου εκ των βασικών συντελεστών της. Ο κ. Κώστας Παπαπέτρος ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή και δεν αρνήθηκε να μοιραστεί τις αναμνήσεις του από το «Ορκιστείτε παρακαλώ», αναφερόμενος παράλληλα και σε κάποια άκρως ενδιαφέροντα παρασκήνια:

«Τη σειρά την άρχισε η Έλενα Πανταζώνη, αλλά μετά 10-11 επεισόδια κάτι έγινε και σταμάτησε. Κάποιο βράδυ σ’ ένα σινεμά, με βρίσκει ο Μιχαλόπουλος και μου λέει να επικοινωνήσω γρήγορα με τον παραγωγό και να τη συνεχίσω εγώ, με σκηνοθέτη το Δημήτρη Νικολαΐδη. Έτσι κι έγινε και τη συνέχισα μέχρι το τέλος της.

Τα γέλια του ακροατηρίου, γίνονταν με νόημα του Νικολαΐδη προς τους κομπάρσους. Πολλές φορές τους έκανα κι εγώ νόημα πού να γελάσουν (ήμουνα πίσω από την κάμερα).

orkisteite_parakalo_aspromavra_06

Από τη σειρά, πέρασαν όλοι σχεδόν οι ηθοποιοί τού θεάτρου σε διάφορους ρόλους -ακόμα και ο Ψάλτης, που τότε ήταν πολύ στα πάνω του και τον χρυσοπληρώσαμε φυσικά. Επίσης, η Χριστίνα Παππά έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην τηλεόραση -αν δεν κάνω λάθος. Μόλις είχε έρθει από το Βόλο.

Εμφανίστηκε και ο Μουστάκας…απρόσκλητος σ’ ένα επεισόδιο και μας ξάφνιασε όλους, αφού δεν υπήρχε ανάλογος ρόλος στο κείμενο. Έπαιζε σ’ ένα γειτονικό πλατό, «πετάχτηκε» στο δικό μας να δει το γύρισμα κι όταν ο «πρόεδρος» Μιχαλόπουλος φώναξε το όνομα ενός μάρτυρα, πετάγεται ο Μουστάκας και φωνάζει «Παρών»! Σκάσαμε όλοι στα γέλια, αλλά κρατήσαμε το στιγμιότυπο και το μοντάραμε στο συγκεκριμένο επεισόδιο».

Ο κ. Παπαπέτρος, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη σχέση του με το Γιάννη Μιχαλόπουλο, αλλά και στο χαρακτήρα του αξέχαστου ηθοποιού: «Με το Γιάννη  ήμασταν φίλοι, μέχρι που μας “άφησε” πρόσφατα. Ένας κύριος με όλη τη σημασία της λέξης -πράγμα σπάνιο στο χώρο. Καλλιεργημένος, συνεπής, πάντα διαβασμένος, με χιούμορ και σοβαρότητα, όταν έπρεπε. Του στοίχισε πολύ που είχε χάσει τη γυναίκα του πριν μερικά χρόνια, με την οποία ήταν πολύ δεμένος…».

 

Σημείωση: Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here