aspromavra_egxrwma_logo_500

Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης 

Τηλεοπτικές στιγμές που μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να μελαγχολήσουμε, να ταυτιστούμε με τους ήρωες και να πάσχουμε μαζί τους. Πόσα συναισθήματα δε γέννησαν σε όλους μας αξέχαστα σίριαλ της μικρής οθόνης. «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα», άφησαν το σημάδι τους στο μυαλό και στην καρδιά μας και τα θυμόμαστε με νοσταλγία μέσα σ’ αυτό το άθλιο τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα…

Αυτή η στήλη λοιπόν, από φέτος κάθε εβδομάδα, θα σας παρουσιάζει εναλλάξ μία σειρά και μία εκπομπή που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στην ασπρόμαυρη ή στην έγχρωμη τηλεόραση στα πρώτα 25 χρόνια πορείας της. Φιλοδοξία της, να σας θυμίσει μοναδικές κι ανεπανάληπτες στιγμές που δε θα σβήσουν ποτέ ο χρόνος και η μνήμη!

———————————————–

Όταν λέμε «μουσική εκπομπή» στην ελληνική τηλεόραση, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει στο Γιώργο Παπαστεφάνου, ο οποίος έγραψε τη δική του ξεχωριστή και σημαντικότατη ιστορία στην εγχώρια μικρή οθόνη.

Αρχικώς με τη «Μουσική βραδιά» (η στήλη την έχει παρουσιάσει σε δύο μέρη) κι αργότερα με τους «Παλιούς μας φίλους», έδωσε τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό ν’ ακούσει τους αγαπημένους καλλιτέχνες του σε «απρόβλεπτες» ερμηνείες, αλλά και να μάθει το έργο σημαντικότατων συνθετών και στιχουργών.

Δική του ιδέα ήταν και μια άλλη εκπομπή, που μπορεί να είχε σχετικώς βραχύβια πορεία στη μικρή οθόνη, όμως άφησε ένα ισχυρό στίγμα στα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας μας. Ο λόγος για την «Πρόβα» της ΕΡΤ-1, την οποία παρουσίαζε η αξέχαστη Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ζερβάκη και διεύθυνση παραγωγής Κατερίνας Κατωτάκη.

Το δυστυχές της υπόθεσης με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει να κάνει με το ότι η παρουσιάστριά του έφυγε από τη ζωή εντελώς ξαφνικά και σε ηλικία μόλις 47 ετών, χτυπημένη από την επάρατη νόσο σε καλπάζουσα μορφή. Τα Χριστούγεννα του 1987 διαγνώστηκε, τρεις μήνες αργότερα (31 Μαρτίου 1988) πέθανε…

Όμως, έστω και σ’ αυτό το σύντομο τηλεοπτικό πέρασμά της, η «Πρόβα» παρουσίασε σχεδόν το σύνολο των μεγάλων ερμηνευτών κι ερμηνευτριών της χώρας μας (παλιών και νέων) και όλων των ειδών μουσικής, αλλά και αρκετούς σημαντικότατους δημιουργούς.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκπομπής, ήταν ότι οι προσκεκλημένοι ερμήνευαν «ζωντανά» τα τραγούδια με συνοδεία ορχήστρας, πολλά εκ των οποίων ήταν εντελώς διαφορετικού ρεπερτορίου από εκείνα που είχε συνηθίσει ν’ ακούει ο κόσμος απ’ αυτούς.

Αυτό φάνηκε ήδη από την πρεμιέρα της «Πρόβας», το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 1987. Καλεσμένος ήταν ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά μελωδίες και ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής, αλλά κι ελληνικά τραγούδια που είχανε γραφτεί με ανάλογο ύφος. Έτσι, «γεννήθηκαν» τα θρυλικά «Latin», τα οποία κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς σε διπλό άλμπουμ, με πωλήσεις άνω των 700.000 αντιτύπων. Μαζί του, εμφανίστηκαν οι Διονύσης Θεοδόσης και Ελένη Δήμου…

Ο αρχικός σχεδιασμός, ήταν η εκπομπή να μεταδίδεται ανά δεύτερο Σάββατο, εναλλάξ με το «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» του Διονύση Σαββόπουλου. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές ο προγραμματισμός δεν τηρήθηκε και για διάφορους λόγους, συνήθως εμφανιζότανε μια φορά το μήνα…

Ο πρώτος κύκλος, που όπως είδαμε ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1987, ολοκληρώθηκε στις 22 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Κατά τη διάρκειά του, στην «Πρόβα» μετά το Νταλάρα εμφανίστηκαν κατά σειράν η Λένα Πλάτωνος (14/3), η Πίτσα Παπαδοπούλου με τον Αντώνη Βαρδή (21/3), η Μαρίζα Κωχ (11/4), ο Θάνος Μικρούτσικος με τη Χαρούλα Αλεξίου και τους αδελφούς Κατσιμίχα (25/4), ο τότε νέος συνθέτης Γιάννης Καραλής, τραγούδια του οποίου ερμήνευσαν οι Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Γιούλη Τσίρου, Κατερίνα Στανίση και Θανάσης Κομνηνός (23/5 και 4/7), ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με τους «Νορμάλ» και τη Στέλλα Παρασκευά (6/6), ο μουσικός Στέλιος Βήχος με διάφορους οργανίστες (25/7) και η Ελένη Βιτάλη (22/8) με τους σολίστες Βασίλη Σαλέα (κλαρίνο) και Λάζαρο Κουλαξίζη (ακορντεόν).

Όπως είπαμε, κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των εκπομπών, ήτανε το γεγονός ότι οι καλεσμένοι ερμήνευαν κυρίως τραγούδια που ήτανε «μακριά» από το προσωπικό ρεπερτόριό τους. Με άλλα λόγια, για κείνους ήταν ένα είδος «ρίσκου», αλλά ίσως κι επιθυμίας τους να δοκιμαστούν σε διαφορετικές μουσικές διαδρομές…

Ο δεύτερος και τελευταίος κύκλος της «Πρόβας», ήταν περισσότερο …συνεπής στην ανά δεκαπενθήμερο μετάδοσή του. Ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου 1987 με τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα σε τρία τραγούδια. Συνεχίστηκε με την Αθηναϊκή Κομπανία (7/11), τους Μαρία Δημητριάδη και Στέφανο Κορκολή (21/11), το Στράτο Διονυσίου με το γιο του Άγγελο (5/12), το Δήμο Μούτση που παρουσίασε το νέο δίσκο του με τίτλο «Να!» (19/12), τον Αντώνη Καλογιάννη (2/1/1988), το Δημήτρη Κοντογιάννη και τη Ρεμπέτικη Κομπανία (16/1), την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με τη φιλική συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου και της Μάγιας Μελάγια (30/1), το Σταμάτη Κόκοτα (13/2) και τη Βίκυ Μοσχολιού (27/2), όπου η Λυκιαρδοπούλου εμφανίστηκε για τελευταία φορά στη μικρή οθόνη.

Ακολούθησαν άλλες δύο «Πρόβες», αλλά χωρίς παρουσίαση, καθώς εκείνη βρισκόταν ήδη στο νοσοκομείο. Στις 12 Μαρτίου 1988, «φιλοξενήθηκαν» οι Αλέκα Κανελλίδου και Γιώργος Χατζηνάσιος, παρουσιάζοντας τη νέα δουλειά τους με τίτλο «Μικρές επαναστάσεις», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Και τέλος, στις 26 του μηνός, οι «Φατμέ» και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Πέντε μέρες αργότερα, η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή στον «Ευαγγελισμό», νικημένη από τον καρκίνο…

Η «Πρόβα» έμεινε στη μέση. Ωστόσο, άφησε πίσω της ένα πολύ σημαντικό υλικό, το οποίο ευτυχώς σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ και υπάρχει ψηφιοποιημένο στο διαδίκτυο. Πάλι καλά…

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τεύχη του περιοδικού “Ραδιοτηλεόραση”, που υπάρχουν στο αρχείο του συντάκτη της στήλης.

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here