21/1/2013
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Δε νομίζουμε ότι θα υπήρχε πιο ταιριαστός τίτλος για ένα «επαναστατικό» live, όπως αυτό που μας ετοίμασαν οι Kollektiva! Τρίτη 15 Γενάρη το γνωστό συγκρότημα έκανε «κατάληψη» στη σκηνή του Σταυρού του Νότου και μας θύμισε ότι υπάρχουν τρόποι αντίστασης στα στραβά κι ανάποδα που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Έστω κι αν αυτή η αντίσταση είναι μόνο «τραγουδιστή» και «υποκινημένη» από ένα ροκ γκρουπ.

Φτάνοντας στο club του Σταυρού αμέσως αναζητήσαμε τα μέλη του συγκροτήματος για να μας κάνουν δηλώσεις. Με το συγκρότημα να χαλαρώνει στα καμαρίνια, η ερώτησή μας «ποιοι θα μας κάνουν δηλώσεις;» είχε μονολεκτική απάντηση : «Ο Θανάσης» αναφώνησαν όλοι μαζί! Με τον Θανάση Χουλιαρά, λοιπόν, τη «φωνή» των Kollektiva, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση…

MusicCorner: Ξεκινήσατε τις σας εμφανίσεις τον περασμένο Δεκέμβρη από τη Ραφήνα και τώρα σας βλέπουμε στο Σταυρό.
Θανάσης Χουλιάρας: Ξεκινήσαμε από τα περίχωρα της Αθήνας και τώρα μπαίνουμε στο κέντρο. Θα είμαστε εδώ απόψε και την άλλη Τρίτη στις 22 του μήνα.

MusicCorner: Η συνέχεια τι περιλαμβάνει;
Θανάσης Χουλιάρας: Θα συνεχίσουμε με εμφανίσεις στην Αθήνα, ενδεχομένως και σ’ αυτή τη σκηνή τους επόμενους μήνες. Αλλά προγραμματίζουμε και την ηχογράφηση του καινούριου μας άλμπουμ, που είναι ένα concept άλμπουμ στα πρότυπα μιας ροκ όπερας. Ο τίτλος «εργασίας» είναι «Στρατιώτης του κόσμου» και είναι πιθανό να είναι και ο οριστικός τίτλος του άλμπουμ. Έχει ολοκληρωθεί κατά 90% – 95% συνθετικά και μένει να ολοκληρωθούν οι ενορχηστρώσεις και να μπούμε στο studio για τις ηχογραφήσεις, κάτι που μάλλον θα είναι μια σχετικά χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία καθώς πρόκειται για ένα concept άλμπουμ και χρειάζεται ειδικούς χειρισμούς. Πρέπει να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος, τα κομμάτια να έχουν μια συνέχεια, έχουν δουλευτεί με τρόπο που να είναι πλήρη.

MusicCorner: Ποιος είναι ο ήχος που πρέπει να περιμένουμε σ’ αυτό το άλμπουμ; Ο όρος «όπερα» παραπέμπει σε ιδιαίτερα φωνητικά.
Θανάσης Χουλιάρας: Η βάση είναι το «ροκ» και όχι το «όπερα», τουλάχιστον φωνητικά, ανεξάρτητα αν το είδος το έχω υπηρετήσει άλλες στιγμές κάνοντας μιούζικαλ ή μουσικό θέατρο. Τον όρο τον χρησιμοποιούμε για να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τι κάνουμε, με την έννοια ότι είναι ένα concept άλμπουμ στα πλαίσια των progressive rock concept άλμπουμ της δεκαετίας του ’70 από συγκροτήματα όπως οι Genesis, οι Yes, οι Pink Floyd και άλλα. Το ονομάζουμε ροκ όπερα για να εξηγήσουμε ότι πρόκειται για ένα ενιαίο έργο. Ότι υπάρχει μια ιστορία, ότι υπάρχουν χαρακτήρες, υπάρχει πλοκή. Είναι ένα ολοκληρωμένο έργο. Προφανώς δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, έχει ξαναγίνει στο παρελθόν κυρίως, βέβαια, στο εξωτερικό, αν και ίσως λόγω εποχής φαίνεται ότι όλοι οι καλλιτέχνες προσπαθούν να δώσουν άλμπουμ και όχι τραγούδια. Σαν μια ενιαία αισθητική πρόταση, πιο ολοκληρωμένη δουλειά. Φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν και να προωθούνται στο ραδιόφωνο cd singles, κάτι που αξιοποιούμε κι εμείς ως μέσο με το single «Σκάρτη εποχή», αλλά νομίζω ότι η εποχή ζητάει κάτι πιο ολοκληρωμένο που θα παρουσιάζει όλη τη σκέψη και τη στάση που τηρεί ο καλλιτέχνης σ’ αυτή τη φάση.

MusicCorner: Το «Σκάρτη εποχή» είναι το πρώτο τραγούδι από το νέο άλμπουμ;
Θανάσης Χουλιάρας: Είναι ο προπομπός του άλμπουμ. Θα υπάρχει, φυσικά, στο cd, ενδεχομένως λίγο διαφοροποιημένο στιχουργικά για να εξυπηρετεί περισσότερο την εξέλιξη της πλοκής.

MusicCorner: Ποια είναι η ανταπόκριση στο «Σκάρτη εποχή;».
Θανάσης Χουλιάρας: Είναι καλή. Γενικά παίζεται στα ραδιόφωνα. Θεωρούμε, βέβαια, ότι είμαστε ακόμα στην αρχή αυτού του κύκλου, αλλά η υποδοχή που είχε από το ραδιόφωνο και τον κόσμο στις συναυλίες που το παρουσιάσαμε, ήταν πάρα πολύ θετική.

MusicCorner: Τι άλλο νέο υλικό θ’ ακούσουμε απόψε;
Θανάσης Χουλιάρας: Πέρα από τη «Σκάρτη εποχή», θα παίξουμε 3-4 τραγούδια που επιλέξαμε επειδή είναι πιο ολοκληρωμένα και παράλληλα «φωτογραφίζουν» το ηχητικό εύρος του άλμπουμ. Υπάρχουν τραγούδια που είναι στον πιο ακραίο ήχο, τον πιο heavy ήχο και υπάρχουν τραγούδια σε πιο σοφιστικέ, πιο jazzy, πιο theatrale, κάποια πιο groovy, θέλοντας να δώσουμε μια γεύση των ηχητικών «άκρων» στα οποία βρίσκεται ο δίσκος. Των ορίων μέσα στα οποία κινούμαστε.

MusicCorner: Δεν έχετε «κλείσει» ακόμα τις επόμενες εμφανίσεις σας;
Θανάσης Χουλιάρας: Περιμένουμε να ολοκληρώσουμε από το Σταυρό του Νότου και σιγά σιγά κάθε μήνα θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουμε και τον σχεδιασμό των συναυλιών στην επαρχία. Είναι δύσκολη η περίοδος και γι’ αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο στο παρελθόν, αλλά πιστεύω ότι με τους κατάλληλους συνεργάτες, στους κατάλληλους χώρους και, κυρίως, αφουγκραζόμενοι το κοινό στην επαρχία που σε κάποιες πόλεις έχει διάθεση να μας δει, νομίζω πως θα καταφέρουμε να κάνουμε πολλούς σταθμούς σ’ όλη την Ελλάδα.

MusicCorner: Πέρυσι είχατε κάνει κάποιες εμφανίσεις μαζί με την Κατερίνα Τσάβαλου. Αναμένεται κάποια άλλη ανάλογη συνεργασία;
Θανάσης Χουλιάρας: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Ήταν μια συνεργασία που έγινε πέρυσι κάπως τυχαία. Δεν θα υπάρξει κάτι αντίστοιχο…

MusicCorner: Σχεδιάζετε κάτι άλλο αυτήν την εποχή;
Θανάσης Χουλιάρας: Αξίζει ν’ αναφέρουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που έχουμε πάρει με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ελληνοφρένεια»,  για τη δημιουργία ενός αντιφασιστικού cd, δηλαδή με τραγούδια σύγχρονου αντιφασιστικού περιεχομένου. Έχουμε ήδη κάνει ένα κοινό κάλεσμα με την «Ελληνοφρένεια» μέσω δελτίου τύπου, που είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από μουσικούς και μικρότερης ηλικίας και «επώνυμους», φτασμένους, κάτι που μας χαροποιεί πάρα πολύ, και το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε μαζέψει αρκετό πρωτότυπο υλικό που είναι πολύ καλό. Θα έχουμε πρόβλημα στο πώς θα γίνει η επιλογή. Αυτό θα «τρέχει» μέχρι τέλη Φλεβάρη και όποιος θέλει μπορεί να στείλει mail στο kollektiva2010@gmail.com. Αυτό θα έχει τη μορφή μάλλον ενός βιβλιο – cd, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα την ακριβή μορφή που θα έχει. Η κυκλοφορία θα είναι μάλλον την άνοιξη και θα βρει και τη συναυλιακή του εκδοχή σε κάποιο φεστιβάλ σε μεγάλο χώρο στην Αθήνα.

MusicCorner: Ευχαριστούμε πολύ. Καλή επιτυχία!
Θανάσης Χουλιάρας: Κι εμείς σας ευχαριστούμε…

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Θανάσης Χουλιαράς και οι συνεργάτες του ανέβηκαν στη σκηνή και ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους με το «Δυο μαθήματα» ενώ στην οθόνη «έσβηνε» η τελευταία σκηνή από το “Casablanca” με τον Humphrey Bogart. Στη συνέχεια ακούσαμε το καινούριο «Σκάρτη εποχή», ένα πολύ μελωδικό κομμάτι με την τρομπέτα να δίνει άλλο ύφος συνολικά στον ήχο, και λίγο αργότερα το «Μαίρη μη λυπάσαι πια» να αλλάζει, προσωρινά, την ένταση. Η «ήπια» εισαγωγή του live ολοκληρώθηκε με το «Αγάπη είναι να μένεις».

Αλλαγή ύφους και «ανέβασμα» στις κιθάρες με το «Τώρα πια» και συνέχεια με «Τόσοι άγγελοι», δηλαδή το “All you zombies” με ελληνικό στίχο, και “Gimme Shelter” των Rolling Stones που ακολουθήθηκε από το «Κατάληψη ξανά» που ανέβασε και πάλι τους ρυθμούς. Λίγο αργότερα οι Kollektiva μας αποκάλυψαν το «Εδώ». Ένα ακόμα από τα νέα τους κομμάτια με «σκληρό» ήχο, πιθανότατα τα hard όρια της όπερας που ετοιμάζουν, ενώ το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με το «Κάθε φορά» ενώ στην οθόνη βλέπαμε και το clip του τραγουδιού.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε και πάλι με απόσπασμα από την “Casablanca” στην οθόνη και, μουσικά, με το «Μελίνα», ένα επίσης νέο slow κομμάτι τους με κιθάρα και συνεχίστηκε με όλο το μαγαζί να συμμετέχει στο «Ο δρόμος που τραβάω». Αμέσως μετά το “Guns of Brixton” ήρθε η ώρα της «επανάστασης» και του ξεσηκωμού. “Disco Partizani”, “Bandiera Rossa”, “Kalashnikov”, “Bella Ciao”, μας έκαναν να τραγουδάμε και να χορεύουμε χωρίς σταματημό.

Κάπου εκεί οι ρυθμοί «ισορρόπησαν» με το «Ακορντεόν» σε μια διασκευή με ροκ στοιχεία, και άλλαξαν ύφος με το «Νόμος είναι». Ένα ακόμα νέο κομμάτι, το «Της καρδιάς επαναστάσεις», μας οδήγησε στο “La grange” των ZZTop. Ιδανική επιλογή για την παρουσίαση των μουσικών του συγκροτήματος με τα «απαραίτητα» σόλο τους, και ολοκλήρωση του προγράμματος με “Rock and roll” και το μαγαζί να σείεται.

Οι Kollektiva δε χρειάστηκε να κατεβούν από τη σκηνή για να συνεχίσουν μετά το μπιζάρισμα με το «Κέρασμα», το τελευταίο από τα καινούρια τραγούδια που μας παρουσίασαν, το “Which side are you on” και να ολοκληρώσουν, οριστικά αυτή τη φορά, με το “Killing in the name”.

Το συγκρότημα έκανε και πάλι μια εξαιρετική εμφάνιση. Πέραν των τεχνικά άρτιων μουσικών, η μελωδικότητα της φωνής του Θανάση Χουλιαρά δίνει πάντα το «κάτι παραπάνω» σε κάθε live και κάνει τους Kollektiva να ξεχωρίζουν στο χώρο της ροκ μουσικής. Η video προβολή, από την ομάδα Eyellusion, δίνει «πόντους» στα live των Kollektiva. Τα νέα τραγούδια που ακούσαμε αποδεικνύουν ότι το συγκρότημα συνεχίζει με πολύ καλό υλικό και υποδεικνύουν ότι ο «Στρατιώτης του κόσμου», η ροκ όπερα που μας ετοιμάζουν, θα ανοίξει νέους δρόμους στην καριέρα τους και θα τους «ανεβάσει» στην εκτίμηση του ευρύτερου κοινού.

Οι Kollektiva, που μας ξεσήκωσαν την περασμένη Τρίτη και θα το επαναλάβουν στις 22 Γενάρη στο “Σταυρός του Νότου – Club» είναι οι:

Θανάσης Χουλιαράς: τραγούδι
Φάνης Μαργαρώνης: κιθάρες, φωνές
Γιώργος Θεοφάνους: κιθάρες, πλήκτρα
Μάκης Κρέτσης: κρουστά, φωνές
Πέτρος Κρεμυζάκης: μπάσο, φωνές
Δημήτρης Μποσινάκος: τύμπανα
Γιώργος Καλτσούνης: τρομπέτα

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here