4/11/2013
www.musiccorner.gr

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η “Jon Lord Tribute Band” και το σύνολο εγχόρδων “Hellenic Musica Viva” παρουσιάζουν ένα μουσικό αφιέρωμα, στο συνθέτη και οργανίστα, ιδρυτικό μέλος του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Deep Purple, Jon Lord (9/6/1941-16/7/2012), με συνθέσεις από την προσωπική του δισκογραφία.

Θα ακουστούν αποσπάσματα από τα κυριότερα albums του συνθέτη, “Sarabande”, “Before I Forget”, “Pictured Within”, “Beyond The Notes” και “To Notice Such Things”. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κλασική ορχήστρα και ροκ μπάντα ενώνουν τις δυνάμεις τους με ένα κοινό σκοπό!

jon_lord_2013_11_001

Παρακάτω, διαβάστε πως περιγράφει ο εμπνευστής του αφιερώματος, Πάνος Πολίτης, τη διαδρομή από την αρχική ιδέα μέχρι την υλοποίηση του Jon Lord Tribute Band:

«Στα «περίεργα» και δύσκολα για πολλούς από εμάς εφηβικά χρόνια, τότε που «ψαχνόμαστε» και ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ωμή πραγματικότητα μέρα με τη μέρα και αναζητούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, στα χρόνια εκείνα λοιπόν, γινόμουν καθημερινά δέκτης μουσικών και ήχων που εξιτάριζαν την φαντασία και την περιέργειά μου για τον τρόπο με τον οποίο παράγονται.

Ευτυχώς, η μουσική παιδεία μου ήταν πολύπλευρη και πλούσια, εντούτοις από το μυαλό μου δεν ξεκόλλαγε το σκληρό μα και συνάμα άκρως δελεαστικό και εκφραστικό άκουσμα της παραμορφωμένης ηλεκτρικής κιθάρας σε συνδυασμό με έναν άλλο ήχο, εξίσου σκληρό μα και ακατανόητο για τα ηλικιακά και μουσικά μου γνωστικά δεδομένα της εποχής.

Ανακάλυψα πως ήταν ο μοναδικός ήχος του Hammond organ που μόνο ο Jon Lord μέσα από τους πειραματισμούς του, παικτικούς και ηχητικούς, καθιέρωσε, όντας ένας από τους πρωτοπόρους στο είδος του. Ήθελα με κάθε τρόπο να του μοιάσω, να φτιάξω κι εγώ κάποτε μία μπάντα που να παίζει παρόμοια και γι’ αυτό το λόγο δόθηκα στη μουσική εκπαίδευση, ψυχή και σώμα. Ολοκλήρωσα επιτυχώς τις μουσικές σπουδές. Αργότερα, ήρθε στη ζωή μου αυτό το λατρεμένο όργανο, ένα αυθεντικό Hammond C-3 organ μαζί με δύο καμπίνες leslie 122. Ήταν το μέσο για να γνωρίσω τον “μέντορά” μου και τιμώμενο καλλιτέχνη, το 2000, σε δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μέσο όπου απελπισμένα ο έλληνας διοργανωτής έψαχνε να βρει. Η ευκαιρία; Μοναδική! Ας είναι καλά ο Στάθης Παναγιωτόπουλος που μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή του στην τότε ΕΤ-3 “Jammin'”, ανακοίνωνε την επιτακτική ανάγκη εύρεσης ενός τέτοιου οργάνου. Η συνεννόηση με τον διοργανωτή ολοκληρώθηκε άμεσα. Οι πολυπόθητες συναντήσεις με τον Lord έγιναν και θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στο μυαλό και την ψυχή μου. Ακόμα περισσότερο, έγινα κι εγώ μέρος της προετοιμασίας των δύο live, σαν αντάλλαγμα για την δωρεάν παραχώρηση του οργάνου. Οι στιγμές που έζησα, δύσκολο να ειπωθούν με λόγια! Και ήταν τότε που έβαλα ένα στόχο, ένα όνειρο ζωής, να τιμήσω κάποτε τον Jon Lord, έτσι, όπως του πρέπει. Μα συνάμα έπρεπε και οι συνθήκες της ζωής να ωριμάσουν και να έρθουν έτσι τα πράγματα που κάποια μέρα τελικά να ευοδωθούν…

jon_lord_2013_11_002

Τα κομμάτια που θα παρουσιαστούν στο αφιέρωμα αυτό, είναι προσεκτικά επιλεγμένα ως από τα πιο αντιπροσωπευτικά του έργου του Jon Lord. Στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσω πρωτίστως τον manager κ. Tarquin Gotch καθώς και τον στενό φίλο και συνεργάτη του Lord για τα τελευταία μα αρκετά χρόνια, κ. Paul Mann, του οποίου η εμπλοκή με το project αυτό είναι καθοριστικής σημασίας. Ο Mann έχει αναλάβει το δύσκολο και επίπονο έργο της μεταγραφής του συνόλου του έργου του Lord ώστε σε λίγο καιρό να είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση για εκτέλεση από ενδιαφερόμενους μουσικούς. Και οι δύο πλευρές λοιπόν, είχαν την ευγενική καλοσύνη να μου επιτρέψουν να αναπαράξω μέρος του έργου αυτού χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις μα με μοναδικό ίσως όρο, την μουσική συγγραφή και ενορχήστρωση του συνόλου των κομματιών από μένα. Ο κόπος τεράστιος. Ατελείωτες ώρες με τον υπολογιστή και τα σχετικά προγράμματα συγγραφής/αναπαραγωγής μουσικών κειμένων. Το αποτέλεσμα; Θα φανεί στο χειροκρότημα… Και εάν το εγχείρημα πετύχει, θα ακολουθήσει σειρά εμφανίσεων και αλλού. Ο στόχος φιλόδοξος μα και δύσκολος αναλόγως των καιρών. Και μετά, ένα βήμα παραπέρα: Η ζωντανή παρουσίαση του “Concerto for group & Orchestra”. Αυτά για τώρα. Η συνέχεια επί σκηνής, σε λίγο καιρό…»

“Hellenic Musica Viva”: Σύνολο εγχόρδων

“Jon Lord Tribute Band”:
Πάνος Πολίτης – Πιάνο/Hammond organ/Φωνητικά
Ξένια Κόντου – Φωνητικά
Παύλος Καλτουρουμίδης – Keyboards
Άγγελος Καραγιάννης – Ηλεκτρική Κιθάρα
Νίκος Ζηλάκος – Ηλεκτρικό Μπάσο
Πάνος Θεοχαρίδης – Τύμπανα/Κρουστά

Διεύθυνση Ορχήστρας: Πέτρος Καρπαθάκης
Παραγωγή-Ενορχήστρωση: Πάνος Πολίτης, με την ευγενική άδεια του Jon Lord management

Σκίτσο αφίσας (αναπαραγωγή από το πρωτότυπο): Ελευθερία Πολίτη

Προλογίζει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος

Κυριακή 11 Νοεμβρίου

Passport
Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς
τηλ. 2104296401

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00 – Είσοδος: 12 euro (με μπύρα ή κρασί)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here