29/3/2013
www.musiccorner.gr

Ο νέος JAZZ δίσκος της Αλέξιας και του Peter Massink έχει τον τίτλο: “Birds Have To Fly“.

Περιέχει καινούργιες συνθέσεις του Peter Massink ενορχηστρωμένες με μαεστρία από τον ίδιο σε στίχους και ερμηνεία της Αλέξιας!

Οι μελωδίες του Peter Massink, πλούσιες, βαθιές όπως και οι στίχοι της Αλέξιας οι οποίοι είναι βαθιά ποιητικοί, προσωπικοί, υποβλητικοί.

Η φωνή της Αλέξιας, για άλλη μια φορά μαγευτική με ένα διαφορετικό τρόπο από την προηγούμενη δουλειά της, το εξαιρετικό Re-bE. Κάθε φορά αποπνέει μια διαφορετική δύναμη η οποία μεταδίδεται σε όλους, με μιά υφή η οποία γιά άλλη μια φορά υπενθυμίζει στο κοινό της, όλους εμάς που την γνωρίζουμε από τα πρώτα της χρόνια, και που υπήρξαμε μάρτυρες στην θαυμάσια εξελικτική πορεία της, αλλά και σε όσους την πρωτοακούν: πόσο σπουδαία και Αληθινή καλλιτέχνις είναι!

Η Αλέξια μας έχει συνηθίσει σε υψηλών προδιαγραφών μουσικές εκπλήξεις αφού το 1996 κυκλοφόρησε τον 1ο Jazz δίσκο της “IN A JAZZ MOOD” στον οποίο παίζει ο ίδιος ο θρυλικός CHICK COREA, ο JOHN PATITUCCI, ο Gary Novak, ο Peter Massink, o Antoni Donchev, o Σταύρος Λάντσιας ο οποίος έκανε την μουσική προετοιμασία γιά την ηχογράφηση που έγινε στο τότε στούντιο του Chick Corea στο Λος Άντζελες, το Mad Hatter! Στον δίσκο αυτό η Αλέξια τραγούδησε το δύσκολο “SPAIN”. Η Αλέξια είναι η 3η στον κόσμο και η μόνη γυναίκα, που όχι μόνο τραγούδησε το “SPAIN”, αλλά το τραγούδησε συνοδευόμενη από τον ίδιο τον συνθέτη και πιανίστα, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει συνοδεύσει μόνο τους σπουδαιότατους Al Jarreau και Bobby McFerrin στο ίδιο τραγούδι.

Η Αλέξια, είναι φτιαγμένη από αυτή την στόφα, την σπάνια η οποία παραπέμπει μόνο στις σπουδαίες γυναικείες Φωνές της Υφηλίου. Τα θέματα που πραγματεύεται, πού τόσο ουσιαστικά και με τον δικό χαρακτηριστικό τρόπο ερμηνεύει εδώ, είναι επίσης ένα από τα δώρα που μας προσφέρει και με αυτές τις λέξεις έτσι όπως της εναπόθεσε την μία δίπλα στην άλλη, μας συμπαρασύρει σέ καινούργιους τρόπους και δρόμους τους οποίους εξερευνούμε μαζί της.

Αυτό το έργο είναι τόσο μουσικά όσο και λογοτεχνικά άρτιο. Το μήνυμα του δίσκου καθαρό και άμεσο: “Μέσα από ότι προσπαθεί να μας αλλάζει, να παραμένουμε η Αυθεντική μας φύση, όπου όλα είναι οικεία, απλά, εύκολα. Έχουμε την άδεια συμπαντικά, να πετάξουμε ελεύθερα και άφοβα, σε ουρανούς που μας καλούν” όπως η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι επιρροές της όπως λέει η ίδια, μέρος της έμπνευσης της, είναι μουσικοί, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, εκπρόσωποι της Φεμινιστικής Λογοτεχνίας, τέχνη γυναικών δημιουργών όπως των:

Betty Carter, την οποία και γνώρισε όταν ακόμα η Αλέξια σπούδαζε στο BERKLEE COLLEGE OF MUSIC, όπου η Carter ερχόταν γιά διαλέξεις. Την Betty Carter η Αλέξια ξαναείδε αρκετές φορές όταν πήγε στο Λος Άντζελες το 1994 γιά την ηχογράφηση με τον Corea. Κατά την διάρκεια των σπουδών της, ο επίσης θρυλικός Βιμπραφονίστας της Jazz, ο Gary Burton ήταν καθηγητής της Αλέξιας. Άλλες επιρροές, η Nina Simone, Billie Holiday, Alice Coltrane, Abbey Lincoln, Ella Fitzgerald, μιά από της αγαπημένες της Αλέξιας.

Έμπνευση και οι: Langston Hughes ποιητής και εκπρόσωπος του Harlem Renaissance, η Sylvia Plath, η Anne Sexton, η Hélène Cixous, ο Jacques Derrida, η Frida Kahlo, η Louise Bourgeois, Gertrude Stein, Djuna Barnes, Jamaica Kinkaid, η Αβάντ γκάρντ ακορντεονίστρια Dr. Pauline Oliveros, η Rachel Rosenthal η οποία διδάσκει αυτοσχεδιασμό, την οποία η Αλέξια γνώρισε στο Los Angeles εκεί που έζησε η άλλη αγαπημένη της, η Maya Deren, η κυριότερη εκπροσώπος του πειραματικού κινηματογράφου και της Avant garde. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους ‘δασκάλους’ της. Το “Birds Have to Fly” αποτελεί ένα συνδυασμό στοιχείων από τα κινήματα της Harlem Renaissance, των Μπήτνικς, της Nina Simone, του Eric Dolphy.

Ο δίσκος αυτός έφερε πολλούς μουσικούς μαζί, από πολλές χώρες, να συνδημιουργήσουν: Ολλανδία, Ουγγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Αμερική. Ο καθένας τους να προσθέτει και να προσφέρει στοιχεία της δικής του χώρας, της δικής του κουλτούρας και παράδοσης.

To τραγούδι “As A Last Resort“, είναι το μουσικό θέμα της ταινίας μικρού μήκους Film Noir του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Ησαία, με τον ίδιο τίτλο, η οποία κινηματογραφήθηκε και προβλήθηκε στο Λος Άντζελες. Στην ταινία η Αλέξια παίζει και ως ηθοποιός δίπλα στον διάσημο νέο ηθοποιό Keegan Allen και πρωταγωνιστή της σειράς του ABC “Pretty Little Liars”.

Καλή Επιτυχία λοιπόν στα παιδιά και τους ευχαριστούμε που μας δίνουν κάθε φορά το καλύτερο τους χωρίς να σκέφτονται: “για να δούμε φέτος τι πουλάει…”

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εξαιρετικά λόγια που περιγράφουν την πραγματικότητα σε ότι αφορά το φαινόμενο Αλέξια, αλλά και αυτή την τόσο έξοχη δουλειά, το “Birds have to fly”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here