2/5/2012
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την προηγούμενη Πέμπτη 26/4 βρεθήκαμε σε ένα από τα πιο αναμενόμενα μουσικά event για φέτος! Με αφορμή τα 67 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μουσικού Bob Marley (06/02/1945) η One Love Reggae Ideas οργάνωσε για 2η συνεχή χρονιά μια συναυλία προς τιμήν του.  Για πάνω από τρεις ώρες ο Βοτανικός λικνίστηκε στους ρυθμούς της reggae ενώ Έλληνες καλλιτέχνες ανέβαιναν διαδοχικά στη σκηνή για να ερμηνεύσουν από ένα κομμάτι του Marley. Στη φετινή διοργάνωση μάλιστα υπήρχε και ένας εκλεκτός προσκεκλημένος, ο Earl “Chinna” Smith, ένας επίσης σπουδαίος Τζαμαϊκανός κιθαρίστας και μέλος των Soul Syndicate. Με την παρουσία του τίμησε επίσης τη διοργάνωση ο Jahcoustix, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ευρωπαϊκής reggae σκηνής καθώς και πάνω από είκοσι (!) εγχώριοι καλλιτέχνες, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από εντελώς διαφορετικά μουσικά είδη!

Earl “Chinna” Smith

Ο Βοτανικός είχε μετατραπεί  σ’ έναν τεράστιο συναυλιακό χώρο για να χωρέσει τον κόσμο που ήδη από τις 21.00 που άνοιγαν οι πόρτες είχε σχηματίσει ουρές απ’ έξω. Το γεγονός μάλιστα πως η μπροστινή είσοδος ήταν κλειστή τη συγκεκριμένη βραδιά και η πρόσβασή ήταν μόνο από τις πίσω εισόδους σε συνδυασμό -απ’ ότι φάνηκε- με τη συνήθειά μας να αγνοούμε την προπώληση και να παίρνουμε εισιτήρια τη τελευταία στιγμή, δημιούργησε κάποια προβλήματα μιας και ο κόσμος έπρεπε να περιμένει πάρα πολλή ώρα στην ουρά για να καταφέρει να μπει στο μαγαζί. Η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια, αν διανοηθούμε πως είχε γεμίσει όλος ο κεντρικός χώρος (όπου φυσικά είχαν απομακρυνθεί τραπέζια και καρέκλες), κάτι το οποίο είναι απόλυτα λογικό μιας και οι fan της reggae μουσικής στη χώρα μας δεν απολαμβάνουν πολλές μεγάλες διοργανώσεις.

Jahcoustix

Μετά την επιτυχία του περσινού Tribute φέτος τα ονόματα είχαν πολλαπλασιαστεί. Τη σκυτάλη κρατούσε ο Σταύρος Νταντούς ο οποίος καλοσώρισε τον κόσμο και μαζί με τους Los Tigainos σαν backing band έδινε το line up της βραδιάς φωνάζοντας τον κάθε καλεσμένο. Η βραδιά διήρκησε πάνω από τρεις ώρες ενώ ακούστηκαν πάνω από 30 τραγούδια του Bob Marley («Redemption Song», «No woman no cry», «Iron Lion Zion», «Stir it up», «Forever loving jah». «Soul Rebel», «Concrete Jungle», «Get up stand up» κλπ). Καλλιτέχνες reggae, ροκάδες, έντεχνοι, pop, Έλληνες, ξένοι, διάσημοι, πρωτοεμφανιζόμενοι, όλοι είχαν μία θέση! Σε κάποιους ταίριαξε περισσότερο, σε κάποιους λιγότερο, αλλά οι αμήχανες στιγμές ήταν λίγες και υπερκαλύφθηκαν από τις φωνές του ακροατηρίου το οποίο δε σταμάτησε να χορεύει και να τραγουδάει. Γενικά το πρόγραμμα ήταν αρκετά δεμένο και υπήρξαν πολύ λίγα κενά. Κάποιοι ξεχώρισαν με τις επιλογές τους όπως η Σοφία Κουρτίδου που τραγούδησε unplugged και παράλληλα το ηχογράφησε, και ο Μάνος Πυροβολάκης ο οποίος με τη λύρα του πάντρεψε τον κρητικό ήχο με τη reggae, κάποιοι με το humor τους όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος που δήλωσε χαρακτηριστικά πως ξέρει μόνο τον τίτλο, άρα …μόνο αυτό θα λέει αν και το κοινό με το χειροκρότημά του έδειξε μια ιδιαίτερη προτίμηση στους κατ’ εξοχήν καλλιτέχνες της συγκεκριμένης σκηνής όπως η Sistah Jammaroots, o Stefanatty, οι Fundracar με τους One Drop. Προσωπικά ξεχώρισα την εμφάνιση του Γιώργου Δημητριάδη και της Δέσποινας Ολυμπίου οι οποίοι με εξέπληξαν θετικά με το πόσο «μέσα» ήταν στα κομμάτια που κλήθηκαν να τραγουδήσουν, ενώ τους έχουμε συνηθίσει σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το τελευταίο μισάωρο το λόγο είχαν οι προσκεκλημμένοι της βραδιάς. O Jahcoustix ανέβασε τους τόνους τραγουδώντας μαζί με τη Ραλλία το «Could you be loved» και στη συνέχεια το «I shot the sheriff» και το «Jammin» ενώ μετά από παράκληση του κόσμου τραγούδησε ακόμα ένα unplugged κομμάτι. Η μπάντα είχε ήδη απομακρυνθεί και η σκηνή ανήκε εξ’ ολοκλήρου στον Earl «Chinna» Smith, ο οποίος κάθισε σε ένα σκαμπό μπροστά με την κιθάρα του και έπαιξε αβίαστα και χαλαρά, μιλώντας για αγάπη, ευτυχία και ενότητα. Για το τέλος μας τραγούδησε το «One Love» μαζί με όσους καλλιτέχνες είχαν απομείνει και με το κοινό να συνοδεύει χωρίς σταματημό. Ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη συναυλία και οι παρευρισκόμενοι έδειξαν να την απολαμβάνουν ιδιαιτέρως. Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες διοργανώσεις γιατί η reggae είναι αρκετά παραμελημένη στη χώρα μας, ενώ υπάρχει φανατατικό και μεγάλο κοινό που τη στηρίζει και την αγαπάει.

Τέλος θα πρέπει να πούμε πως όπως και πέρυσι τα έσοδα της διοργάνωσης δόθηκαν στην Κιβωτό του Κόσμου, φέτος θα δωθούν στον Αντώνη Τουρκογιώργη για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος με σειρά εμφάνισης είναι οι εξής:
Σταύρος Νταντούς
Sistah Stella
Tabula Rasta
Κατερίνα Μορένα
Σοφία Παπουλάκου
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Μάρω Μαρκέλλου
Δημήτρης Καρράς
Φώτης Ανδρικόπουλος
Σοφία Κουρτίδου
Στάθης Δρογώσης
Ηρώ
Ανδριάνα Μπάμπαλη
Μάνος Πυροβολάκης
Λάκης Παπαδόπουλος
Mc Yinka
Sistah Jammaroots
Stefanatty
Fundracar
Γιώργος Δημητριάδης
Τζώρτζια
Δέσποινα Ολυμπίου
Πάνος Μουζουράκης
Αντώνης Μιτζέλος
Ραλλία Χρηστίδου

—————-

Διαβάστε τι μας είπε ο ίδιος ο Earl “Chinna” Smith για τη συμμετοχή του στη συναυλία:

MusicCorner.gr: Hello, and welcome to our country. Would you like to say a few words for the concert tonight?
Earl: Well I ’m asking for everyone to come, if they love Bob Marley that much they should come and support a positive energy. As Bob said “Let’s get together and feel allright”. Greeks can unite too. United we stand, divited we fall. I ’m gonna play music for tonight.

Ο σπουδαίος Earl “Chinna” Smith μιλάει στη δημοσιογράφο του MusicCorner.gr, Ελένη Λαμπράκη...

MusicCorner.gr: Have you ever played to our country before? A lot of people here, love Bob Marley and his music, you know…
Earl: No, it’s my first time! It’s  beautiful and I ’m glad to come here at this time. I am already enjoining myself!

MusicCorner.gr: Would you like to say something to all those who will listen you tonight or read this interview?
Earl: All I ’m saying to these people is come and support the music. The music has a positive meaning, it’s for kids, for middle-aged, for old people… It unites the people and as I said before, today we need unity. It’s a simple message, just support positive energy!

—————-

Διαβάστε όμως τι μας είπαν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη βραδιά:

Σταύρος Νταντούς:
«Είναι μια τρελή εμπειρία που παίζουμε με τον Earl “Chinna” Smith” εδώ μαζί. Πάντα είχα κόλλημα με τον Bob Marley και το να παίζω με έναν από τους συντελεστές της μπάντας του είναι τρομερή τιμή! Η αποψινή βραδιά έχει όλους αυτούς τους Έλληνες καλλιτέχνες και είναι μια πολύ ωραία εμπειρία να τους ακούμε σε μια διαφορετική μουσική πλευρά. Δεν υπάρχουν και οι διαφορές, ποιος παίζει, τι είδος μουσικής κλπ. Μια πολύ αισιόδοξη και θετική βραδιά. One love one heart!»

Γιώργος Δημητριάδης:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι απόψε εδώ γιατί πρόκειται για έναν καλλιτέχνη τον οποίο τον θαυμάζω απεριόριστα, έναν καλλιτέχνη που από την πατρίδα του τη Τζαμάικα έκανε τη reggae μουσική πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο με μία σειρά εξαιρετικών δίσκων, μία εμβληματική φυσιογνωμία! Μάλιστα απόψε λέω και δύο κομμάτια δικά του το «Rastaman Vibration» και το «Concrete Jungle» και θα ακολουθήσω τα παιδιά και στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα! Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε ωραίους καλλιτέχνες και είναι μεγάλη μου τιμή που με καλέσαν τα παιδιά σ’ αυτό»…

Πάνος Μουζουράκης:
«Η σχέση μου με το Bob Marley και τη μουσική του είναι η σχέση που έχει ένας ακροατής με έναν τραγουδοποιό που του αρέσει πάρα πολύ. Ανάμεσα στις μουσικές μου επιρροές υπήρξε ο Marley. Τη reggae μουσική την έμαθα πιο πολύ μέσα απ’ αυτόν, ίσως επειδή ήταν γοητευτικός όλος αυτός ο μύθος που υπάρχει γύρω του. Μου αρέσει πάρα πολύ και ο στίχος του, το μέρος τουλάχιστον που μπορώ να καταλάβω γιατί η διάλεκτος είναι λίγο περίεργη, αλλά οι λέξεις, το ύφος που τα μεταδίδει και το γεγονός ότι έχει αυτή την αισιόδοξη μουσική από πίσω που λέγεται reggae, είναι μία επανάσταση η οποία δεν πηγάζει από τη γκρίνια και την οργή αλλά από την αισιοδοξία και την ελπίδα για κάτι καλύτερο, τοποθετώντας αυτο το χαρούμενο vibe από πίσω»…

Μάνος Πυροβολάκης:
«Μου φάνηκε πολύ ωραίο όταν με πήραν τηλέφωνο για να συμμετάσχω σ’ αυτή τη βραδιά για τον Bob Marley. Η αλήθεια είναι ότι εγώ επειδή έχω άθλιο accent στα αγγλικά και δεν ήξερα τι θα κάνω, θα μπορούσα να έπαιζα κάτι σα μουσικός, να κάναμε έναν αυτοσχεδιασμό πάνω σε ένα reggae τραγούδι. Πηγαίνοντας στο studio είχα μια ιδέα για μια κρητική μαντινάδα η οποία θα μπορούσε να ταίριαζε σε ένα reggae ρυθμό, οπότε θεωρώ πολύ δημιουργικό αυτό που φτιάξαμε και ενδιαφέρον αυτό που θα παρουσιάσουμε σήμερα, μια κρητική μαντινάδα μεταξύ …Κρήτης και Τζαμάικα!»

Ανδριάνα Μπάμπαλη:
«Με καλέσαν τα παιδιά που διοργανώνουν την αποψινή βραδιά και το δέχτηκα με πολλή μεγάλη χαρά γιατί εντάξει, τον Marley τον αγαπάμε όλοι, για κάποιο λόγο αυτό συζητούσαμε και τώρα, ότι είναι συνδεδεμένος με τα καλοκαίρια μας! Είναι κάτι διαφορετικό, οπότε γιατί όχι;»

Λάκης Παπαδόπουλος:
«Ο σκοπός είναι καταπληκτικός, υπάρχει λόγος που ήρθαμε εδώ και για τον Bob Marley και για τον συνάδελφό μας τον Αντώνη τον Τουρκογιώργη που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και ευχόμαστε να κυλήσει ωραία η βραδιά. Νομίζω πως όλοι περνάμε ωραία. Όσο περνάει ο καιρός μου αρέσει όλο και πιο πολύ η reggae, είναι μια παράξενη μουσική, μια πολύ ωραία μουσική, απλά είναι μακριά από τα δικά μου ακούσματα»…

Τζώρτζια:
«Εγώ με πολλή χαρά είμαι εδώ παρ’ όλο που δεν έχουμε τεράστια σχέση με τη reggae όσον αφορά τη μουσική που βγάζουμε με τους Μπλε. Ωστόσο το να συναντιόμαστε με καλλιτέχνες του χώρου μας και να συμπράττουμε και να ενώνουμε δυνάμεις και για καλό σκοπό και για να διασκεδάσουμε είναι ό,τι καλύτερο πιστεύω. Εγώ θα βάλω τα φιλτράκια μου και όλα τα ακούσματα που έχω όλα αυτά τα χρόνια και πιστεύω πως θα βγει κάτι ιδιαίτερο και γι’ αυτό και ενδιαφέρον!»

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος:
«Με πήραν τα παιδιά και χάρηκα που μου πρότειναν ένα κομμάτι που λέγεται “War” δηλαδή πόλεμος, μιας και διανύουμε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρα είναι και επίκαιρο! Τη reggae την αγαπώ, με Loco είχαμε ξεκινήσει, έπαιζα σε ένα cd σαν μέλος της μπάντας, μετά ακολουθώ ένα δικό μου δρόμο και πιστεύω ότι θα είναι πολύ ωραία η βραδιά. Εγώ πιστεύω πως η μουσική είναι μία και ο Marley αυτό έλεγε. Γενικά δε μπορώ τους ανθρώπους που είναι πωρωμένοι ή με παρωπίδες. Η μουσική είναι παντού. Άμα είσαι μάγκας παίξε reggae, παίξε Βαμβακάρη, παίξε Chopin, παίξε Bach και Τσιτσάνη και ταίριαξε τα. Δε μπορώ τις ταμπέλες που βάζουμε στην Ελλάδα. Έξω η σκηνή reggae δεν είναι όπως εδώ. Εγώ στα “μπερδέματα” είμαι πάντα δεκτικός, μου αρέσει να πειραματίζομαι!»

Μάρω Μαρκέλλου:
«Χαίρομαι πολύ που συμμετέχω, συμμετείχα και πέρυσι και ήταν πάρα πολύ ωραία. Ο Bob Marley νομίζω είναι η αρχή και η μέση για να μην πω και το τέλος της reggae. Κι εμείς δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να reggae-άρουμε οπότε είναι μια πολύ καλή στιγμή!»

Στάθης Δρογώσης:
«Δεν έχω ξανατραγουδήσει ποτέ reggae στη ζωή μου και μου αρέσει να πειραματίζομαι. Είναι και εξαιρετικοί συνάδελφοι μαζί μας, τρομερή μπάντα, κόσμος… Τα τραγούδια τα ακούμε απλά, είναι δύσκολο είδος για Έλληνες καλλιτέχνες, οπότε ελπίζω να πάει καλά»…

Φώτης Ανδρικόπουλος:
«Θα είναι μια συναρπαστική βραδιά πιστεύω, θα περάσουμε ωραία, η μπάντα είναι τέλεια, υπάρχει ωραίο κλίμα και από τις πρόβες. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα πάρτυ και θα περάσουμε όλοι πολύ όμορφα!»

Δημήτρης Καρράς:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που γνώρισα από κοντά τον Earl. Τις πρόβες τις κάναμε όλες σε studio και υπήρχε μια ατμόσφαιρα που σήμερα θα κορυφωθεί, θα είναι η έκρηξή της!»

Σοφία Κουρτίδου:
«Όλοι είμαστε εδώ για έναν ιερό σκοπό. Εγώ θα κάνω ένα κομμάτι με λούπες, με φωνές δηλαδή χωρίς μουσικά όργανα, με beat box και όλες τις φωνές εδώ ζωντανά!»

Ηρώ:
«Είναι μια βραδιά αφιερωμένη στο Bob Marley. Είμαστε πάρα πολλοί τραγουδιστές εδώ, Έλληνες, που τιμάμε τ’ όνομά του. Πιστεύω θα περάσουμε καλά, έχει πάρα πολύ κόσμο και θα είναι μια πολύ ωραία βραδιά. Όταν συμμετέχει τόσος πολύς κόσμος και τόσοι διαφορετικοί καλλιτέχνες, η βραδιά αποκτά ένα άλλο ενδιαφέρον»…

Ραλλία Χρηστίδου:
«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ. Δεν έχει τύχει να ξανασυμμετάσχω σε μια βραδιά που να έχει τόσο τιμητικό αντικείμενο όπως είναι ο μεγάλος Bob Marley. Είμαστε πάρα πολύ ωραία παρέα εδώ, η βραδιά απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι εξαιρετική, ο κόσμος είναι ενθουσιώδης. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να περάσουμε όλοι πολύ όμορφα!»

Δέσποινα Ολυμπίου:
«Η χαρά μου είναι διπλή για έναν καλλιτέχνη που έχω αγαπήσει στο παρελθόν, με έχουν συνοδέψει σε πολύ ωραίες στιγμές τα τραγούδια του και το γεγονός ότι συμμετέχω με όλους αυτούς τους συναδέλφους σε μια κοινή μουσική σκηνή και το κάνουμε όλο αυτό για έναν καλό σκοπό ο οποίος είναι να βοηθήσουμε ένα συνάδελφό μας, τον Αντώνη Τουρκογιώργη, σε μια δύσκολη στιγμή του. Έτσι καταλαβαίνω καλύτερα τι σημαίνει μουσική για μένα, γιατί η μουσική μας ενώνει και μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, για έναν καλύτερο σκοπό»…

Αντώνης Μιτζέλος
«Είναι εξαιρετικός ο Bob Marley, ένας από τους καλλιτέχνες που έφερε το πολιτικό μήνυμα μέσα στο τραγούδι, μίλαγε πάντα για την ελευθερία των λαών και των ανθρώπων. Και μιας και περνάει η μουσική του από την Ελλάδα όλοι εμείς θέλουμε να τον τιμήσουμε. Είναι θέμα τιμής στο Bob Marley σε πρώτο επίπεδο και σε δεύτερο επίπεδο, τουλάχιστον για μένα προσωπικά, φόρος τιμής για τον Αντώνη Τουρκογιώργη, για τον οποίο παίζω απόψε, για τον τραγουδιστή τον Socrates ο οποίος με κάποιο τρόπο συμμετέχει κι αυτός δίπλα μας»…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here