Γράφει η Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Φωτογραφίες: Λία Διαμαντοπούλου

Μετά τη συγκινητική υποδοχή και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε η μουσικοθεατρική παράσταση «Χειρόγραφο», η Χάρις Αλεξίου ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, στο «Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου», στις 12 Οκτωβρίου και για 12 μόνο παραστάσεις, σε μία προσωπική εξομολόγηση που μεταδίδει εικόνες, μνήμες, όνειρα και πολλές συγκινήσεις.

Με αυτή την αφορμή, λοιπόν, στις 4 Οκτωβρίου η Χάρις Αλεξίου και ο Γιώργος Νανούρης ανέβηκαν στη σκηνή και κάθισαν στο τραπέζι που ετοίμασε η μεγάλη ερμηνεύτρια, υπό τον ήχο του πιάνου, του ακορντεόν και του βιολοντσέλου.

 

Η Χάρις Αλεξίου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Για μένα είναι η πρώτη φορά που αυτό το έργο επαναλαμβάνεται χωρίς καμία αλλαγή και ξεκινάει ένα μεγαλύτερο ταξίδι που θα κάνει φέτος. Εγώ δεν φανταζόμουν ότι αυτό το κείμενο, αυτό το χειρόγραφο, θα με πήγαινε εκεί που με πήγε τελικά. Σε αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο ο Γιώργος Νανούρης, που κατάφερε να συντονίσει και να συρράψει αυτό το χάος των κειμένων μου».

Συνέχισε προσθέτοντας: «Αυτή η δική μου ιστορία είναι κομμάτια της δικής μας ζωής. Τελικά βλέπουμε ότι οι ζωές των ανθρώπων ταιριάζουν πάρα πολύ, γιατί ζούμε στην ίδια χώρα, γιατί οι περισσότεροι από εμάς προερχόμαστε από μία επαρχιακή πόλη ή και ένα χωριό, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε με τις ίδιες συνθήκες, της πολιτείας τα έθιμα, τα ήθη μας, είναι κοινά. Ο τρόπος που μεγάλωνε μια γυναίκα στη χώρα αυτή είναι ίδιος, οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους, με τους έρωτες, με τα παιδιά μας, τους γονείς μας είναι λίγο-πολύ γνωστά, γνωστός ο χάρτης των συναισθημάτων και ο τρόπος που έχουμε βιώσει και μεγαλώσει. Αυτό που πέρασα στους ανθρώπους, που πέρασε στην παράσταση, αυτό είναι που τους συγκινεί γιατί, πέρα από το καλλιτεχνικό δρώμενο που οφείλεται στον Γιώργο, η ιστορία είναι κοινή για πάρα πολλούς από μας. Πέρασα, λοιπόν, το πρώτο στάδιο, να ακούσω τον εαυτό μου να λέει αυτά που έχει γράψει –γιατί στη γραφή είμαστε μόνοι μας δεν λογοκρινόμαστε εκείνη την ώρα, είμαστε μόνο παρέα με την αλήθεια. Μα η λογοκρισία και η αυτολογοκρισία ξεκινάνε από τη στιγμή που αυτό γίνεται ήχος. Ακούω αυτά που έχω γράψει, κρίνω, φοβάμαι, εκθέτω, μαζεύω, εξοικειώνομαι και στο τέλος αυτό περνάει σε ένα άλλο στάδιο, σε ένα άλλο επίπεδο πιστεύω, και φέτος θα έχω κατακτήσει ακόμα άλλο ένα σκαλοπάτι. Αυτό γίνεται η ιστορία μιας γυναίκας και όχι ιστορία δική μου. Μιας γυναίκας που ζει στην Ελλάδα».

 

Η ερμηνεύτρια παρέδωσε τον λόγο στον σκηνοθέτη, Γιώργο Νανούρη, ο οποίος ανέφερε: «O λόγος που δεν έγινε πέρυσι συνέντευξη τύπου, όπως είθισται, είναι γιατί πραγματικά δεν ξέραμε τί ακριβώς είναι αυτό το οποίο ετοιμάζαμε. Δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόθεση. Σκεφτήκαμε με τη Χαρούλα Αλεξίου να γράψει μερικά κείμενα, τα οποία γράφει εξαιρετικά. Μαζεύτηκε ένα υλικό και, όταν αρχίσαμε να κόβουμε και να ράβουμε, άρχισε να βγαίνει ως ιστορία μιας γυναίκας που έμελλε να γίνει, από ένα μικρό κορίτσι που μεγάλωσε στη Θήβα, μία μεγάλη τραγουδίστρια, η μεγαλύτερη φωνή της χώρας. Είμαστε συγκινημένοι από την απήχηση που είχε και από τους ανθρώπους που γράφουν για θέατρο και μουσική, αλλά και από το κοινό. Και αυτή η ανταπόκριση μας οδήγησε να το επαναλάβουμε».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Χάρις Αλεξίου εξέφρασε τα συναισθήματά της όταν παρουσιάζει πάνω στη σκηνή τις δικές της μνήμες, τις προσωπικές της εμπειρίες και εικόνες και, κυρίως, τον τρόπο που συνδέονται τα τραγούδια που επέλεξε να παρουσιαστούν.

 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των 12 παραστάσεων στο «Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου» στην Αθήνα, «Το Χειρόγραφο» θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, από τις 4 Νοεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το έργο θα ανέβει στη Συμπρωτεύουσα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις, στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, θα ταξιδέψει στην Πάτρα, όπου στις 7 & 8 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί στο «Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών». Με την καινούργια χρονιά, το «Χειρόγραφο» θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

alexiou_sunenteyksi_typou_2016_10_004

Συντελεστές:
Κείμενο-Ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Σύνθεση κειμένων – επιλογή τραγουδιών: Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νανούρης

Μουσικοί:
Παναγιώτης Τσεβάς: ακορντεόν – πιάνο
Γιώργος Λιμάκης: κιθάρα
Άρης Ζέρβας: βιολοντσέλο

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here