3/2/2014
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το πολλά υποσχόμενο δελτίο τύπου, η εμπειρία μας από παλιότερη εμφάνιση των “Nefelopetra”, αλλά και το promotional video, οδήγησε τα βήματά μας στο μοναστήρι της τέχνης (“El Convento del’ Arte”) το περασμένο Σαββατόβραδο, για να παρακολουθήσουμε τη νέα παράσταση του συγκροτήματος. Συγκροτήματος είπα; Όχι ακριβώς. Οι Nefelopetra δεν είναι ένα συγκρότημα με την «κλασική» έννοια του όρου, αλλά ένα σύνολο καλλιτεχνών με μουσικό, χορευτικό, ακροβατικό και σκηνοθετικό ταλέντο. Ένα σύνολο που δημιουργεί παραστάσεις που ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια της λέξης «παράσταση» και εντυπωσιάζουν.

circusexplosiva_2014_02_06_002

Αφού πλύναμε τα χέρια μας για να αποβάλουμε ό,τι μας βαραίνει, όπως μας εξήγησε η …αδελφή Αναστασία στην είσοδο, τακτοποιηθήκαμε στο τραπέζι που πρόσθεσε για μας η διεύθυνση της φιλόξενης …μονής και περιμέναμε να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Χρόνος για δηλώσεις δεν υπήρχε καθώς οι καλλιτέχνες ετοιμαζόντουσαν εντατικά για την παράστασή τους. Λίγα λεπτά αργότερα, τα φώτα σβήνουν και την έκρηξη που ακούγεται, ακολουθεί η είδηση για τις τραγικές της συνέπειες. Τον βίαιο θάνατο των καλλιτεχνών του τσίρκου που δεν ευτύχησαν να έχουν κοινό στην τελευταία τους παράσταση. Οι ζωντανοί – νεκροί, πλέον, καλλιτέχνες, με έντονο μακιγιάζ σε όλο το πρόσωπο και εντυπωσιακά κοστούμια, πήραν τις θέσεις τους στη σκηνή και το πρώτο νούμερο της βραδιάς ξεκίνησε. Η ακροβάτιδα Promithea ανέβηκε στο εναέριο στεφάνι και μας έδωσε μια πρώτη γεύση από την ιδιαίτερη τέχνη της, ακροβατώντας στο αιωρούμενο στεφάνι. Τα σιαμαία αδέλφια που αποφάσισαν να χωριστούν, χορεύουν το τελευταίο τους ταγκό και στη συνέχεια ο κονφερασιέ παρουσιάζει τους συντελεστές της παράστασης : Pierrot, Bang Jay, Nelfi, Niri, Sir Yes. Στο τραγούδι οι Mefistofilio και Mrs Fragile και στα χορευτικά και ακροβατικά οι Serpantina Elastina και Promithea.

circusexplosiva_2014_02_06_003

Ο Mefistofilio, μεταμφιεσμένος σε «κυκλοθυμική σοπράνο», ερμηνεύει αποσπάσματα από διάσημες άριες σε ένα medley με έντονο το στοιχείο της έκπληξης και στην οθόνη προβάλλονται εικόνες από την προετοιμασία της παράστασης, με το concept των video να «υπακούει» στους κανόνες του βωβού κινηματογράφου. Η συνέχεια μας εξέπληξε ευχάριστα. Με τον κονφερασιέ να μιλάει για το κορίτσι – φίδι που έπιασε μόνος του, η Serapntina Elastina δίνει μια εκπληκτική αναπαράσταση των κινήσεων του φιδιού υπό τους ήχους του “Changing My Skin” που ερμηνεύει η Mrs Fragile και το πρώτο μέρος οδηγείται στην ολοκλήρωση με τα “I put a spell on you” και “Roxanne” σε εξαιρετικές διασκευές.

circusexplosiva_2014_02_06_012

 Το δεύτερο μέρος ξεκινάει με τη Nelfi να χορεύει και να ακροβατεί στις πλάτες του Pierrot και του Niri, τη Mrs Fragile να τραγουδά το “Skyfall”, τον Mefistofilio να ερμηνεύει “The world in our hands”, “Flying”, “Dancing Hands”, την Promithea και την Serpantina Elastina να χορεύουν με το στεφάνι, την κορδέλα και στην κούνια, και τον κονφερασιέ να παρουσιάζει τα νούμερα της παράστασης με τα video να «παρεμβαίνουν» δίνοντας επεξηγήσεις για την παράσταση, ενώ ο Pierrot αναλαμβάνει και ρόλο ζογκλέρ. Η παράσταση κλείνει όπως ξεκίνησε, με την είδηση της έκρηξης. Τα φώτα σβήνουν, οι καλλιτέχνες «εξαφανίζονται» μέσα στο σκοτάδι και αφήνουν τη σκηνή άδεια και όλους εμάς, χειροκροτώντας, να προσπαθούμε να «συνέλθουμε» και να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα.

circusexplosiva_2014_02_06_007

Μετά την παράσταση, και αφού αφήσαμε τους καλλιτέχνες να ξεβαφτούν, μιλήσαμε με τη Νεφέλη Μαρκάκη, ή Nelfi, που εκτός από βιολί παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο στη δημιουργία των χορογραφιών της ομάδας, αλλά επιμελείται και το μακιγιάζ όλων των συντελεστών.

Music Corner: Είστε ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κοινού στην παράσταση;
Νεφέλη Μαρκάκη
: Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Είμαστε sold-out από την πρώτη μας εμφάνιση και ελπίζουμε να συνεχιστεί έτσι. Δε υπάρχει κάτι καλύτερο για να ελπίζουμε. Ο χώρος είναι υπέροχος, η φιλοξενία φανταστική. Οι συνθήκες είναι τέλειες. Είναι η πρώτη φορά που οι συνθήκες είναι ιδανικές, άψογες.

Music Corner: Και είστε ‘ένα δεμένο σύνολο.
Νεφέλη Μαρκάκη:
Είμαστε πολλά χρόνια μαζί. Έχουμε γίνει οικογένεια πια, γεγονός που θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό. Μας αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνουμε και το δουλεύουμε από τον περασμένο Μάϊο. Και στις διακοπές ακόμα το μυαλό μας ήταν σ’ αυτό το project. Τη χτίζουμε πολλούς μήνες αυτήν την παράσταση. Και κάθε μέλος της ομάδας μας, είναι μοναδικό σ’ αυτό που κάνει.

Music Corner: Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια.
Νεφέλη Μαρκάκη: Κι εμείς ευχαριστούμε.

circusexplosiva_2014_02_06_011

Λίγο αργότερα, μιλήσαμε με τον κύριο εμπνευστή της παράστασης, τον Πέτρο Πολίτη ή Pierrot, τον άνθρωπο που γράφει τη μουσική και επιμελείται τα video που προβάλλονται.

Music Corner: Παρακολουθήσαμε μια εντυπωσιακή παράσταση που ξεφεύγει από κάθε άλλο θέαμα στη χώρα κι εσύ κάνεις σχεδόν τα πάντα.
Πέτρος Πολίτης:
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Εγώ με τη Νεφέλη είχαμε την κεντρική ιδέα αυτής της παράστασης σε concept τσίρκου. Εγώ υπογράφω όλη τη μουσική και τις διασκευές και η Νεφέλη έχει αναλάβει τις χορογραφίες και το μακιγιάζ. Τους στίχους των τραγουδιών και τα κείμενα της παράστασης τα γράφει ο Γιάννης Φίλιας. Και είναι εκπληκτικό το πώς επικοινωνούμε με τον Γιάννη. Αυτά που έχουμε στο μυαλό μας, ο Γιάννης καταφέρνει και τα εκφράζει απόλυτα. Σα να πραγματοποιεί τα όνειρά μας. Η συνεργασία με τη Νεφέλη και το Γιάννη ήταν η καλύτερη που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου, στο επίπεδο του σχεδιασμού και της δημιουργίας της παράστασης αυτής. Φυσικά, και με όλα τα άλλα παιδιά της ομάδας είμαστε τόσο δεμένοι που αμέσως «συλλαμβάνουν» αυτά που θέλουμε να παρουσιαστούν. Υπάρχει απίστευτη χημεία μεταξύ μας και νομίζω φαίνεται και στο αποτέλεσμα.

Music Corner: Είσαι κι εσύ ικανοποιημένος από την παράσταση.
Πέτρος Πολίτης:
Η φετινή ομάδα είναι σα να πραγματοποιήθηκε ένα παιδικό μου όνειρο. Έχουμε στο σχήμα εξαιρετικές φωνές, μοναδικούς μουσικούς, ανθρώπους με τους οποίους γνωρίζομαι πολλά χρόνια ή γνώρισα στην πορεία, όπως ο Γιάννης, με τον οποίο έχουμε εκπληκτική συνεργασία.

Music Corner: Το δέσιμο μιας ομάδας, ενός συγκροτήματος παίζει σίγουρα πολύ σημαντικό ρόλο. Τι θέλετε να «μοιραστείτε» με το κοινό;
Πέτρος Πολίτης:
Σ’ αυτήν την παράσταση δεν θέλαμε να «μιλήσουμε» με τις φωνές, τα δάχτυλα, τα όργανα. Θέλαμε να «μιλήσουμε» στους θεατές από την ψυχή μας. Δε μ’ ενδιαφέρει τι και πώς θα το παίξω, αλλά τη χαρά, το γέλιο, το δάκρυ μου, να το εκδηλώσω με τέτοιο τρόπο ώστε να το νιώσει ο θεατής. Θεώρησα ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή για να επικοινωνήσω με τον κόσμο, ως καλλιτέχνης. Δε θέλω να κάνω τέχνη για την τέχνη. Έχω περάσει και από αυτό το «στάδιο», αλλά δε συγκρίνεται σε τίποτα με αυτό που κάνω σήμερα. Σ’ αυτό το σημείο ήθελα να φτάσω και με τη βοήθεια των συνεργατών μου τα καταφέραμε.

Music Corner: Πες μας λίγο για πόσες παραστάσεις θα σας δούμε εδώ και τι πρόγραμμα έχετε για τη συνέχεια.
Πέτρος Πολίτης:
Η παράσταση θα παίξει εδώ σίγουρα μέχρι τέλη Φλεβάρη. Πιστεύω πως αν συνεχίσουμε να έχουμε αυτήν την εικόνα κάθε Σάββατο, θα δοθεί κάποια παράταση, κάτι που ελπίζουμε. Μετά έχουμε δύο εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Regency Casino, ένας απίστευτος χώρος με εξαιρετικές προδιαγραφές. Και έχουμε πρόταση για μια εμφάνιση στο μαντείο των Δελφών.

Music Corner: Σ’ ευχαριστούμε πολύ Πέτρο και ευχόμαστε καλή συνέχεια στην παράσταση.
Πέτρος Πολίτης:
Σας ευχαριστούμε κι εμείς πολύ.

circusexplosiva_2014_02_06_017

Πλησιάσαμε τη Νάστα Κοντοπίδη ή Serpantina Elastina, ή Anna Bellen Raiosa ή Pardavilla, αφού στο Circus Explosiva η γλυκύτατη μπαλαρίνα έχει πολλά ονόματα.

Music Corner: Εντυπωσιακή η χορογραφία σου ως φίδι. Πόσο δύσκολες είναι οι κινήσεις;
Νάστα Κοντοπίδη:
Είναι κάτι που βγαίνει εύκολα πλέον. Από μικρή έκανα ρυθμική και η ευλυγισία που απέκτησα είναι ένα στοιχείο που με έχει βοηθήσει πολύ. Από εκεί και πέρα βρίσκω το ρυθμό και βγαίνει σχεδόν φυσικά. Δε χρειάζεται να το σκεφτώ. Το απολαμβάνω εκείνη την ώρα.

Music Corner: Και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! Συγχαρητήρια.
Νάστα Κοντοπίδη:
Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας άρεσε.

circusexplosiva_2014_02_06_019

Για το τέλος αφήσαμε την Αλεξάνδρα Κόνιακ, ή μάλλον τη Mrs Fragile.

Music Corner: Πέρυσι σε είδαμε με τους Nefelopetra ως guest, αλλά φέτος είσαι στο βασικό σχήμα. Πώς προέκυψε;
Αλεξάνδρα Κόνιακ:
Από την περσινή μας συνεργασία διαπιστώσαμε ότι υπάρχει χημεία μεταξύ μας και δέσαμε πολύ σύντομα.

Music Corner: Είναι μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση.
Αλεξάνδρα Κόνιακ:
Σ’ αυτήν την παράσταση δεν υπάρχει η αίσθηση του χρόνου. Τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Δεν έχω την αίσθηση του χρόνου. Το ότι μεσουρανούμε μεταξύ ζωής και θανάτου, φθοράς και αφθαρσίας, σε βάζει σε έναν άλλο κόσμο όπου δεν ξέρεις ποιος είναι ο χρόνος.

Music Corner: Η μπάντα σου πώς πάει;
Αλεξάνδρα Κόνιακ:
Πολύ καλά, είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη και είμαι περήφανη για τους συνεργάτες μου. Έχουμε διαμορφώσει ένα πρόγραμμα που μας ταιριάζει απόλυτα.

Music Corner: Καλή επιτυχία στη συνέχεια Αλεξάνδρα.
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Ευχαριστώ.

 circusexplosiva_2014_02_06_025

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των δηλώσεων, παραμείναμε για λίγο ακόμα στο χώρο προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε τι είδαμε και να το «μεταφράσουμε» με λόγια. Εν ολίγοις, η παράσταση “Circus Explosiva” που παρουσιάζει η ομάδα Nefelopetra στο El Convento Del’ Arte, είναι μια μαγική παράσταση. Μουσικές, τραγούδια, χορευτικά, ακροβατικά, video, μακιγιάζ, σε οδηγούν σε άλλη διάσταση, όπου, όπως σωστά παρατήρησε η Αλεξάνδρα, χάνεις την αίσθηση του χρόνου. Το concept δίνει την «πολυτέλεια» να ξεφύγεις από τις καθημερινές σκοτούρες και σε ταξιδεύει στο τσίρκο των ονείρων, με εξαιρετικές ερμηνείες και πολύ όμορφα, έως εντυπωσιακά, χορευτικά.
Η παράσταση είναι σίγουρα πολύ διαφορετική από οτιδήποτε άλλο έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για Έλληνες καλλιτέχνες. Και πιστεύουμε ότι αυτή η παράσταση πρέπει να παρουσιαστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις, καθώς είναι μια πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά που πρέπει να τύχει της προσοχής και της αποδοχής που αξίζει. Φεύγοντας, χαιρετήσαμε τους καλλιτέχνες, τους συγχαρήκαμε και τους ευχαριστήσαμε για την μοναδική παράσταση που παρουσίασαν, ευχόμενοι καλή συνέχεια.

Οι συντελεστές της παράστασης:
Πέτρος Πολίτης: Pierrot
Νεφέλη Μαρκάκη: Nelfi
Γιάννης Φίλιας: Mefistofilio
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Mrs Fragile
Χρίστος Σερενές: Sir Yes
Ιάκωβος Παυλόπουλος: Bang Jay
Νάστα Κοντοπόδη: Serpantina Elastina
Μυρτώ Πετροχείλου: Promithea
Νηρεύς Μαρκάκης: Niri

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here