18/10/2012
Γράφει η Φωτεινή Κοκκινάκη
Φωτογράφηση: Μίνα Ρήγα
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς αγαπάτε την εγχώρια ροκ, αγγλόφωνη, μουσική σκηνή, εύχομαι ότι είστε πολλοί. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα του μπουζουκιού και του ξέφρενου – μέχρι πρόσφατα – nightlife, έχουν ανθίσει μουσικοί – θαύμα. Περιπτώσεις από εκείνες που ακούς στο ραδιόφωνο και σιγομουρμουρίζεις τα τραγούδια τους με την εσωτερική βεβαιότητα ότι πρόκειται για καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Είμαι δε αρκετά βέβαιη ότι αναρωτιέστε κατά καιρούς γιατί δεν υπάρχουν τέτοια ταλέντα στην Ελλάδα. Μέγα λάθος… Γιατί εδώ, στον πλανήτη Greece, τα τελευταία χρόνια γίνεται σπουδαία δουλειά στο χώρο της μουσικής! Τέτοια δουλειά που η εσωτερική μου ανάγκη να ευχηθώ, μια μέρα των ημερών να σταματήσω να ακούω βαβούρα κάνοντας searching στα ραδιόφωνα και να επικρατήσει η ουσία – ανεξαρτήτως είδους – ολοένα και μεγαλώνει…

Το Σάββατο λοιπόν, ήταν μια πολύ όμορφη μέρα. Κι αυτό γιατί από νωρίς σκεφτόμουν με χαρά το βραδινό live των Cyanna παρέα με τους The Verge. Γύρω στις δέκα το βράδυ λοιπόν, βρεθήκαμε στο «Τώρα Κ44», ακριβώς την στιγμή που άρχιζε σταδιακά να μαζεύεται και ο κόσμος. Το κλίμα καλό. Ζεστό και φιλόξενο. Τα μέλη και των δύο συγκροτημάτων κυκλοφορούσαν χαλαρά ανάμεσα στον κόσμο, σε φίλους και θαυμαστές, με περίσσεια καλή διάθεση. Ήταν σαν φιλική μάζωξη, στο ρυθμό του αποκαλόκαιρου. Έτσι για να πούμε τα νέα μας και να μιλήσουμε για τα σχέδια του χειμώνα.

Έπειτα λοιπόν από την καθιερωμένη – κατά το ακαδημαϊκό τέταρτο – καθυστέρηση στην σκηνή ανέβηκαν οι The Verge. Και έρχομαι να κάνω παρατήρηση στον εαυτό μου – μικρή αλλά οφείλω να είμαι δίκαιη – γιατί δεν τους είχα ακούσει ξανά και ήταν πραγματικά πολύ καλοί. Ενθουσιώδεις, ζωηροί αν και λίγο αγχωμένοι – γόνιμο άγχος, από αυτό που σε πιάνει όταν έχεις δώσει τον εαυτό σου σε μια δουλειά. Η δουλειά τους προσεγμένη, με επιρροές από παλιότερες δεκαετίες και ήχο που θύμιζε τα παλιά καλά ξεκινήματα της ροκ σκηνής. Μας έπαιξαν τραγούδια από εκείνα που δούλευαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διευκρινίζοντας ότι οι ίδιοι δεν άραζαν κατά το θερινό πρόσταγμα, αλλά φρόντισαν να εμπλουτίσουν το υλικό τους. Στα highlights της βραδιάς συμπεριλαμβάνονται το «A Little More» αλλά και το «Ridding on a Highway». Και αν κρίνω από τα θετικά σχόλια που άκουγα γύρω μου αλλά και το χειροκρότημα, κατάφεραν να περάσουν το μήνυμα: Έχουν πολλά πράγματα να δώσουν!

Ολιγόλεπτο διάλειμμα για την αλλαγή σκυτάλης. Οι Cyanna στήνουν, ετοιμάζονται και είναι ανυπόμονοι για το ξεκίνημα. Και πάνω εκεί που μετράμε τέσσερα άτομα επί σκηνής και αναρωτιόμαστε Που είναι ο πέμπτος;, μας ανακοινώνουν ότι θα ακούσουμε έναν αυτοσχεδιασμό, από εκείνους που παίζουν στις πρόβες, όταν ο «J» καθυστερεί, με τον Spyrea να παίρνει θέση στα drums! Ευχάριστη έκπληξη που λειτούργησε και ως εισαγωγή για να σπάσει ο πάγος. Έπειτα από λίγο όλοι είναι στη θέση τους και το live ξεκινά. Ένταση, πάθος, ενθουσιασμός, αυτό το συγκρότημα είναι αποκάλυψη κάθε φορά. Ο ήχος τους έντονος, ηλεκτρισμένος, γεμάτος πάθος. Και οι στίχοι τους αιχμηροί, γεμάτοι αλήθειες αλλά και νόημα βαθύ.

Μας παίξανε κομμάτια από το υπέροχο «Undressed EP» αλλά και άλλα, από τα παλιά, από το «Just a Crass» και το «End is Near» τα άλμπουμ με τα οποία κέρδισαν μια θέση στην καρδιά μας και πολλούς πόντους στην εκτίμησή μας. «TV Nation», «Done Be» και «Shine» είναι ένα ελάχιστο δείγμα από τα όσα ακούσαμε το βράδυ του Σαββάτου ενώ θέλω να κάνω ειδική μνεία στην εξαιρετική διασκευή του «Like Fire» από τους Dubrovniks, μιλώντας προσωπικά είναι η καλύτερη διασκευή που έχω ακούσει στο εν λόγω κομμάτι. Μας έλειψαν βέβαια κάποια κομμάτια, τα οποία πολλοί από εμάς θα θέλαμε να έχουν συμπεριλάβει στην playlist της βραδιάς, αλλά θα χρειάζονταν πολλή ακόμα ώρα επί σκηνής για να μας τα παίξουν όλα.

Κλείνοντας, δε μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να μιλήσω για τον χαρισματικό frontman της μπάντας. Ένας άνθρωπος με ξεχωριστή σεμνότητα που μεταμορφώνεται κρατώντας το μικρόφωνο, κάτι σαν σούπερ ήρωας! Είναι αδύνατο να μην σε ξεσηκώσει, ενώ ταυτόχρονα σου δίνει τη ώθηση να γοητευτείς από την μουσική και να βιώσεις μια υπερβατική ροκ διάσταση, παρέα με τους Cyanna οι οποίοι είναι μοναδικοί σε αυτό που κάνουν…!

Πριν το live ωστόσο μιλήσαμε και με τα δύο group. Ας δούμε όσα είχαν να μας πουν:

The Verge

Music Corner: Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις. Ποιοι είναι οι The Verge;
The Verge: Είμαστε μια πενταμελής μπάντα που παίζει vintage rock με επιρροές από 60’s και 70’s. Είμαστε μαζί πολλά χρόνια ως μουσικοί, αλλά ως “The Verge” παίζουμε λίγο περισσότερο από έξι μήνες.

Music Corner: Τι έχετε κάνει δισκογραφικά μέχρι τώρα και τι περιμένουμε στην συνέχεια;
The Verge: Έχουμε βγάλει μέχρι στιγμής τρία κομμάτια online. Έχουμε γυρίσει και ένα βίντεο κλιπ στο κομμάτι «A little more» το οποίο έχει αρχίσει να παίζει και στο ραδιόφωνο. Θέλουμε κάποια στιγμή να πάμε και για δίσκο και μαζεύουμε υλικό. Δεν είμαστε σε κάποια δισκογραφική ακόμα, έχουμε κάνει κάποιες επαφές αλλά θέλουμε να βρούμε την εταιρεία που θα θέλει και η ίδια να κάνει κάτι καλό, γι’ αυτό και δε βιαζόμαστε.

Music Corner: Υπάρχουν άλλες εμφανίσεις στα σκαριά;
The Verge: Αυτό είναι το πρώτο μας live εν όψει του χειμώνα. Στοχεύουμε να κάνουμε ένα με δύο live το μήνα, αλλά για την ώρα δεν έχουμε κλείσει κάτι άλλο.

Music Corner: Υπάρχει καλή χημεία φαντάζομαι με τους Cyanna
The Verge: Παλιότερα διέφερε η μουσική μας, τώρα όμως νομίζω ότι κολλάμε περισσότερο από ποτέ.

Music Corner: Είναι καλό διάστημα αυτό για μια μπάντα να κάνει το ξεκίνημά της;
The Verge: Όταν έχει κανείς να δώσει κάτι καλλιτεχνικά, πάντα είναι καλό διάστημα. Το αρνητικό είναι ότι η ροή των χρημάτων από και προς τις μπάντες γίνεται δύσκολα. Δύσκολα δίνονται χρήματα ώστε να στηριχθούν οι διάφορες προσπάθειες. Αν δεν είναι κάποιος σίγουρος για κάτι δεν πρόκειται να το στηρίξει. Από την άλλη, το καλό της υπόθεσης είναι ότι λίγο πολύ όλοι έχουμε αναγκαστεί να ανεξαρτητοποιηθούμε από αυτούς τους εμπορικούς παράγοντες και υπάρχει μια σχετική ελευθερία στη δημιουργία. Οπότε, βγαίνουν σίγουρα λιγότερα αλλά πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα. Δεν υπάρχει πια η νοοτροπία του σουπερμάρκετ. Τα κάνουμε όλα μόνοι μας, όπως και οι Cyanna. Το που θα τραγουδήσουμε, ποιος θα διαφημίσει το live, όλα. Και αυτό το κάνουν σχεδόν όλοι πλέον…

Cyanna

Λίγο πριν την έναρξη του live είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Spyrea, τον frontman των Cyanna

Music Corner: Θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια για το Undressed EP. Πως πάει;
Cyanna: Πάει πολύ καλά. Δεν το έχουμε πάει καθόλου στα δισκάδικα, κρατάμε να το δίνουμε μόνο εμείς, χέρι με χέρι. Το feedback όμως είναι πολύ καλό. Νομίζω ότι δικαιωθήκαμε σε αυτή την επιλογή που κάναμε. Κάναμε ένα EP ακουστικό, συνειδητά και το γουστάρουμε αλλά βλέπω ότι πηγαίνει και καλά και ότι το καταλαβαίνει κι ο κόσμος, ότι έχει μια άλλη ποιότητα και μια άλλη ωριμότητα. Ήτανε για εμάς ένα στοίχημα που πέτυχε.

Music CornerΚαι πότε περιμένουμε το ολοκληρωμένο άλμπουμ;
Cyanna: Μέσα στο 2013 σίγουρα, δεν μπορώ να σου πω όμως, με ακρίβεια το πότε.

Music Corner: Είστε όμως σε διαδικασία δουλειάς και δημιουργίας…
Cyanna: Ναι! Και ιδέες υπάρχουν. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα κομμάτια αυτά καθαυτά. Το μισό και παραπάνω άλμπουμ είναι έτοιμο. Επειδή όμως θα το ηχογραφήσουμε live, θα μπούμε μέσα στο στούντιο να το γράψουμε και να τελειώσει, είναι τόσες πολλές οι λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα κι επειδή δεν το έχουμε ξανακάνει και θέλουμε να γίνει σωστά, ακόμα είμαστε στην προεργασία του τεχνικού μέρους.

Music Corner: Από άποψη live εμφανίσεων έχετε κάποιο προγραμματισμό;
Cyanna: Θα παίξουμε σε δύο εβδομάδες στο “Let me know festival” με τον Στάθη Δρογώση και τους Gad. Μετά από αυτό υπάρχουν κάποια, κάποιο – ακουστικό live ίσως – στο “Blue” στο Χαλάνδρι, που κλείνει είκοσι χρόνια φέτος και θέλουμε να κάνουμε ένα live μεγάλο, σε μεγάλο χώρο προς Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, όταν θα έχουμε και καινούρια κομμάτια πλέον.

Music CornerΑυτό που παρατηρώ είναι ότι ενώ γενικά τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, τα live καλά κρατούν. Ισχύει;
Cyanna: Θα μπορούσαν να πάνε και καλύτερα, η κρίση δεν έχει χτυπήσει τους μουσικούς χώρους και τα συγκροτήματα. Πολλά πράγματα είναι δύσκολα. Αλλά έχουν γίνει βήματα, έχουν πέσει οι τιμές στα ποτά, στη νύχτα, ώστε να κρατηθεί κάπως ο κόσμος. Γιατί ο κόσμος θέλει να βγει. Ακόμα περισσότερο στην κρίση, το έχει ανάγκη. Και ειδικά το live. Και βλέπω τα τελευταία χρόνια ότι η «νέα γενιά» έχει καλύτερη επαφή με τις live συναυλίες απ’ ότι πριν, όσον αφορά τα ελληνικά συγκροτήματα. Υπάρχει μια υγεία.

Music Corner: Και για την ποιότητα των ελληνικών συγκροτημάτων; Βγαίνουν ωραίες δουλειές;
Cyanna: Βγαίνει πάρα πολύ καλό υλικό κι αυτό είναι η άλλη πλευρά. Από την μια λες ότι παρά την κρίση βγαίνουν τόσα ωραία πράγματα, από την άλλη λες ότι αν δεν υπήρχε η κρίση όλα αυτά τα ωραία πράγματα θα αναδεικνύονταν ακόμα καλύτερα. Τώρα τα κάνουμε όλα πόρτα – πόρτα, χέρι – χέρι οι καλλιτέχνες. Δεν μας βοηθάει κανείς. Βέβαια, από μια άλλη πλευρά μπορείς να πεις ότι αν δεν υπήρχε κρίση μπορεί να μην έβγαινε τόσο καλό υλικό. Η πίεση δημιουργεί καλλιτεχνικές εκρήξεις.

Music Corner: Φως σε αυτό το τούνελ υπάρχει;
Cyanna: Δεν ξέρω, όσο ζω ελπίζω… Προσπαθείς μέρα με την μέρα. Όσο μπορούμε και κάνουμε αυτό που αγαπάμε, αντέχουμε. Άμα κοπεί κι αυτό, δεν ξέρω τι θα γίνει.

Music Corner: Και για το κοινωνικό σύνολο; Νομίζεις ότι υπάρχει περίπτωση να πάρουν μια πιο καλή τροπή τα πράγματα;
Cyanna: Σε μια τέτοια ερώτηση άμα δεν μπεις στην πολιτική δεν μπορείς να απαντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνουν πολύ ανησυχητικά πράγματα, καθημερινά. Παρακολουθώντας social media και ίντερνετ, αλλά και στο δρόμο και παντού, συνειδητοποιώ ότι συμβαίνουν πολύ άσχημα πράγματα τα οποία ελπίζω να είναι απλώς σημάδια των καιρών, λόγω της κατάστασης. Ότι όλα αυτά κάπως, ως δια μαγείας, μόλις πάρει τα πάνω του το σύστημα, θα φύγουν. Ελπίζω ότι δεν ήρθανε για να μείνουνε. Αυτή η επιθετικότητα, αυτός ο κανιβαλισμός, αυτό το πράγμα ο ένας να φάει τον άλλον, τα φασιστικά κινήματα και τα μισάνθρωπα. Προφανώς, περισσότερο απ’ όλα, κάνει σε όλους μας αίσθηση η Χρυσή Αυγή και όλοι αυτοί που σκέφτονται έτσι, που έχουν στραφεί προς τα εκεί. Αλλά γενικά υπάρχει επιθετικότητα από παντού. Κανένας δεν κρατάει την ψυχραιμία του και γι’ αυτό η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει. Έχει πατήσει στο ότι όλοι έχουν βγάλει μαχαίρια. Όλη αυτή η ανεξέλεγκτη επιθετικότητα και αυτή η χωρίς σκοπό ψευτοεπαναστατικότητα άνοιξε το δρόμο για μία Χρυσή Αυγή να έρθει να καπελώσει όλο αυτό που συνέβη στους δρόμους. Το κυρίως σύστημα το ξέρουμε εδώ και τριάντα χρόνια, τα τελευταία όμως πέντε έχει γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο το τι είναι. Και είναι ένα πράγμα άρρωστο. Η χώρα είναι υπό κατάρρευση. Θέλει παιδεία το πράγμα. Παιδεία και ψυχραιμία.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here