Κάνοντας τον πειραματισμό μέρος της καθημερινότητάς της και εισάγοντάς μας στο προσωπικό της σύμπαν, η dreamy-pop Danai Nielsen κάνει ένα μουσικό, καλοκαιρινό διάλειμμα από τη σκοτεινιά της προηγούμενης περιόδου και το γιορτάζει με την πιο multi-culti δημιουργία που μπορούσαμε να περιμένουμε!

Η Δανάη, ιδιαίτερη, δημιουργική και τόσο ανήσυχη που δεν διστάζει να καταρρίψει όρια και δεδομένα, έρχεται τώρα, στην καρδιά του πιο ιδιαίτερου καλοκαιριού μας, με μια απρόσμενη διασκευή του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού “Κοντούλα Λεμονιά”. Αν η καλοκαιρινή διάθεση ήταν τραγούδι, αν η ψυχολογία της καραντίνας μπορούσε να μεταφραστεί σε ήχο, θα ήταν αυτό το τραγούδι μέσα από τον χαρακτήρα και τη προσέγγιση της Danai Nielsen.

Η περίφημη “Κοντούλα Λεμονιά” πρωτακούστηκε, σύμφωνα με τον θρύλο, στη Βήσσανη Ιωαννίνων, το 1928, σε ένα γάμο, από έναν γέρο που τραγούδησε το τραγούδι και τα όργανα άρχισαν να τον συνοδεύουν. Είναι νυφιάτικο τραγούδι, όπως άλλωστε δηλώνουν οι στίχοι.

Το κομμάτι αυτό ήταν στο μυαλό της Δανάης από παλιά. Εξυμνεί τη γυναίκα και τη δυναμική της, συμβολίζει το πέρασμα από την δροσερή νεότητα στην ώριμη γυναικεία φύση. Ηχογραφήθηκε το 2014 από τη Δανάη που ζούσε τότε ως μετανάστρια στη Γερμανία, μιλώντας σπαστά γερμανικά – όπως ακριβώς τραγουδάει τους ελληνικούς στίχους στο κομμάτι. Στα ακούσματα της Δανάης άλλωστε υπάρχουν και τα σπαστά ελληνικά, όπως τα μιλούσαν στην οικογένειά της. Ακούσματα και αναμνήσεις που σίγουρα ενισχύουν την αίσθηση αποδοχής της διαφορετικότητας και οδήγησαν την Δανάη σε νέες δημιουργίες και μουσικές εξερευνήσεις.

Όπως λέει η ίδια:
“Είναι το τελευταίο τηλεφώνημα της γιαγιάς μου.
Ήταν Χριστούγεννα και οι γυναίκες της οικογένειας, με πρώτη τη γιαγιά Λευκή, μου το τραγούδησαν…
Είναι η αγάπη προς το γυναικείο φύλο, την γυναικεία δύναμη και φρεσκάδα.
Η “Κοντούλα Λεμονιά” είναι αυτό που με ξύπνησε από την καραντίνα.
Είναι τραγουδισμένη στην αθηναϊκή μας διάλεκτο.
Είμαστε multi culti κι αυτό είναι όμορφο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here