ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία :
Friday Records (9/2011)

Οι de facto είναι ένα συγκρότημα με κάτι περισσότερο από 20 χρόνια ζωής στην Ελληνική ποπ/ροκ σκηνή και με 13 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας, που συνεχίζει να συνθέτει, να ηχογραφεί και να δίνει συναυλίες σε όλη τη χώρα μέχρι και σήμερα.

Η ιστορία του συγκροτήματος ξεκινάει στα τέλη του ’80 στην Έδεσσα.

Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας και αφού τα μέλη της μπάντας εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη,  καθιερώθηκαν ως ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της σκηνής της πόλης.

  • Το 1996 υπέγραψαν συμβόλαιο με την LEGEND.
  • Το 1998 κυκλοφόρησε ο πρώτος και ομώνυμος δίσκος τους “de facto”, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τραγούδια όπως τα “Σιδερένια καρδιά” και “Όλης της γης τα μυστικά”, που αγαπήθηκε από το κοινό και έκανε σημαντικές πωλήσεις για πρωτοεμφανιζόμενο όνομα.
  • Το 2000 ηχογραφήθηκε το πλέον πετυχημένο, ως σήμερα, άλμπουμ του συγκροτήματος, με πωλήσεις που ξεπέρασαν κατά πολύ τα 15.000 αντίτυπα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε με τίτλο “Μακρύς καιρός κοντεύει” και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και το αγαπημένο των φίλων της μπάντας “Δεν είναι έτσι η αγάπη”.
  • Το 2002 κυκλοφορεί ο δίσκος με τίτλο “DE FACTO III” στον οποίο βρίσκεται άλλο ένα τραγούδι σταθμός στην πορεία του συγκροτήματος, το “Θεσσαλονίκη”.
  • Το 2004 η LEGEND κυκλοφορεί ένα “Best Of” με τίτλο “Μπαλάντες”
  • Το 2006 ιδρύουν δική τους, ανεξάρτητη εταιρία (FRIDAY RECORDS), και κυκλοφορούν το CD με τίτλο “Ως του κόσμου την άκρη” με χαρακτηριστικά τραγούδια τα “Άλλη μια μέρα ζωντανός” και “Παλιές γειτονιές”.
  • Το Σεπτέμβριο του 2011 κυκλοφορούν τον πέμπτο τους δίσκο με τίτλο “Η αυλή των Θαυμάτων” από την Friday Records.

Μετά από αλλαγές στην αρχική σύνθεση των μελών του συγκροτήματος σήμερα οι de facto είναι οι:

  • Πέτρος Παρασκευάς (Κιθάρα/Τραγούδι)
  • Πέτρος Μίσκος (Μπάσο/Φωνητικά)
  • Αλέξανδρος Αποστολάκης (Τύμπανα/Φωνητικά)

Οι de facto έχουν δώσει αναρίθμητες συναυλίες σε όλη τη χώρα και συνεχίζουν να είναι ενεργοί κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα: να συνθέτουν, να ηχογραφούν και να παίζουν τα τραγούδια τους, ζωντανά, μπροστά στο κοινό τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος – k.alexakos@musiccorner.gr

Τους De Facto τους γνωρίσαμε παλιότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, σε μια εποχή που το ελληνικό ροκ είχε τα πάνω του και  είχαμε συνεχώς νέα συγκροτήματα. Τη θυμάμαι πολύ καλά εκείνη την εποχή, καθώς ήμουν γυμνάσιο τότε και καθημερινά εξερευνούσαμε με τους φίλους μου αυτή τη μουσική σκηνή. Οι De Facto προφανώς ήταν ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που άκουσα και σίγουρα επηρέασαν το μετέπειτα μουσικό μου γούστο.

Αντίθετα με τα άλλα συγκροτήματα της εποχής εκείνης, οι De Facto συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να ασχολούνται με τη μουσική, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Από τον πρώτο τους δίσκο, το 1998, μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Η μουσική τους όμως παραμένει η ίδια, ίσως με κάποια παραπάνω ωριμότητα, όπως παρατήρησα πριν λίγα χρόνια με το δίσκο “Ως του κόσμου την άκρη” που τον διέθεσαν δωρεάν μέσω του διαδικτύου. Ο σημερινός δίσκος τους λοιπόν, “Η αυλή των Θαυμάτων“, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο.

Η ζωντάνια που χαρακτήριζε πάντα τη μουσική τους υπάρχει ακόμα εδώ, όπως θα διαπιστώσει κανείς, από το πρώτο κιόλας τραγούδι και ακολουθεί σε αρκετά από τα επόμενα. Η μελαγχολία και τα προβλήματα της κοινωνίας μας στους στίχους τους είναι επίσης πάλι εδώ, άλλοτε πιο έντονα, άλλοτε λιγότερο εμφανή. Έχουμε και πιο χιουμοριστικά τραγούδια όπως η “Μάγισσα” και το “Μια σακούλα λεφτά” που δίνουν μια άλλη χροιά στο δίσκο. Με λίγα λόγια, ο δίσκος έχει τραγούδια για όλες τις διαθέσεις, τραγούδια χαρούμενα, τραγούδια θλιμμένα, τραγούδια χιουμοριστικά… Ίσως λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας δε μπόρεσα μέχρι τώρα να τον ακούσω από την αρχή μέχρι το τέλος και κάθε φορά, ανάλογα τη διάθεση, διάλεγα το τι θα ακούσω…

Με λίγα λόγια, ο δίσκος κινείται πάνω στη γραμμή που έχουν χαράξει όλα αυτά τα χρόνια οι De Facto με τη μουσική τους, και όσοι τους άκουγαν από παλιά, σίγουρα θα τον βρουν ενδιαφέρον. Στους νέους ακροατές, θα πρότεινα σίγουρα να τον τσεκάρουν και αυτόν και τους προηγούμενους και ίσως ανακαλύψουν ένα νέο συγκρότημα, ειδικά αν τους αρέσει η ελληνική ποπ/ροκ σκηνή. Προσωπικά, δε μου άρεσαν όλα τα τραγούδια, καθώς όπως είπα δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα και απαιτούν την ανάλογη διάθεση από τον ακροατή, κάτι που κάνει το δίσκο κάπως πιο ιδιαίτερο και “εκλεκτικό” , που θέλει το χρόνο του…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Η αυλή των θαυμάτων
02. Για την Ελένη
03. Έξω στο κρύο
04. Μάγισσα
05. Μια σακούλα λεφτά
06. Χωρίς εσένα
07. Η μυστική συνωμοσία των μετρίων
08. Οι Κλέφτες
09. Εκεί
10. Κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό
11. Έξι μέρες
12. Μαύρη βροχή
13. Ένα καράβι
14. Η αυλή των θαυμάτων ΙΙ

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here