Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης

Την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης, που ιδρύθηκε από την οικογένεια του κορυφαίου δημιουργού και φέρει το όνομά του, μαζί με δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες, τη Δήμητρα Γαλάνη και τη Νατάσσα Μποφίλιου, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην πρώτη της εμφάνιση, στην κατάμεστη Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής.


Όσοι βρέθηκαν εκεί, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, έζησαν δύο βραδιές «μαγικές και ονειρεμένες» που μας θύμισαν τον πλούτο της μουσικής του Βασίλη Τσιτσάνη που εξακολουθεί, έναν αιώνα μετά τη γέννησή του, να ζει μέσα από τα τραγούδια του και να συγκινεί ακροατές από διαφορετικές γενιές.

Αυτές οι παραστάσεις όμως θα μείνουν στη μνήμη μας για έναν ακόμα λόγο: έφεραν για πρώτη φορά στη σκηνή δύο αγαπημένες ερμηνεύτριες, τη Δήμητρα Γαλάνη, μια σπουδαία καλλιτέχνη που επί 40 και πλέον χρόνια πρωταγωνιστεί στο ελληνικό τραγούδι και την οποία είχε επιλέξει ο ίδιος ο Τσιτσάνης ως ερμηνεύτρια των τραγουδιών του και τη Νατάσσα Μποφίλιου, την πιο σημαντική και αγαπητή σύγχρονη ερμηνεύτρια που ξεχωρίζει για το ταλέντο της και την απολύτως προσωπική ερμηνευτική της ταυτότητα. Οι δυο τους καταχειροκροτήθηκαν και έδωσαν σε κάθε τραγούδι νέα πνοή και χρώμα. Σε απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία επί σκηνής, ερμήνευσαν η κάθε μία, με το δικό της ξεχωριστό ηχόχρωμα και συναίσθημα αλλά και με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, πολλά από τα μεγάλα τραγούδια του δημιουργού. Δεν έλειψαν οι στιγμές που το κοινό χειροκροτούσε ενδιάμεσα στα τραγούδια, παρασυρμένο και γοητευμένο από το πάθος και την τέχνη τους.


Τα τραγούδια του σημαντικότερου δημιουργού της ελληνικής λαϊκής μουσικής, πλαισίωσαν οι ζωγραφιές της συζύγου του Ζωής Τσιτσάνη, οι οποίες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, μεταφέροντας επί σκηνής το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής μέσα από το βλέμμα και τη φαντασία ενός εκ των πιο οικείων προσώπων του δημιουργού. Ήταν κι αυτές που έδωσαν μια άλλη «ζεστασιά» στις παραστάσεις, που συγκίνησαν με την αθωότητά τους και την ολοφάνερη διάθεση απόδοσης του κόσμου των τραγουδιών του Τσιτσάνη.


Τα τραγούδια του μεγάλου μας δημιουργού πλημμύρισαν την αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής και απέδειξαν πως διατηρούν αμείωτη τη δύναμη και την απήχησή τους και εξακολουθούν να μας συναρπάζουν. Είχαν όμως την τύχη να παρουσιαστούν από μια ορχήστρα εξαίρετων μουσικών που ασχολούνται πολλά χρόνια με το έργο του Τσιτσάνη, με επικεφαλής τον σπουδαίο μουσικό και συνθέτη Μανώλη Πάππο. Αν ζούσε σήμερα ο Βασίλης Τσιτσάνης, τολμούμε να πούμε, πως θα χαιρόταν να βρίσκεται σε αυτό το πάλκο, πλαισιωμένος από τόσο σπουδαίους μουσικούς. Ο ίδιος υπήρξε άλλωστε απόλυτα προσηλωμένος στην ορχήστρα του και στο πώς θα παρουσιάζονται τα τραγούδια του. Αυτήν ακριβώς την προσήλωση του Τσιτσάνη στη σωστή παρουσίαση των τραγουδιών του ήρθε να υπηρετήσει η ομώνυμη Ορχήστρα που έκανε την παρθενική της εμφάνιση αυτόν τον Δεκέμβριο. Και έπονται κι άλλες παραστάσεις που θα χαρίσουν στο κοινό ανεπανάληπτες ερμηνείες, εύστοχες αποδόσεις των αγαπημένων του τραγουδιών και ατόφια συγκίνηση.

Επόμενη στάση: στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21 και 22 Ιανουαρίου…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here