8/6/2011
Γράφει ο Τάσος Μπιμπισίδης
Φωτογράφηση:
Ιωάννα Γκόγκου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Γνωστή και ως … «ξυπόλυτη Diva», έχει στις πλάτες της 23 χρόνια καριέρας στη διάρκεια των οποίων έχει κάνει αμέτρητες συναυλίες, χρυσούς και πλατινένιους δίσκους και μεγάλες επιτυχίες! Σύντομα κατάφερε να μεταφέρει τη μουσικής της (μόρνα όπως ονομάζεται) σε κάθε σημείο του πλανήτη και να έχει στο ενεργητικό της 5 υποψηφιότητες για Grammy κατακτώντας τις 3! Η Cesaria Evora είναι όντως diva, χωρίς όμως να θυμίζει τίποτα από άλλες ντίβες… κρατώντας ένα εντελώς διαφορετικό και ιδιαίτερο προφίλ με το οποίο έχει ταυτιστεί! Από το Πράσινο Ακρωτήρι λοιπόν… για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα! Η αγάπη που έχει στην χώρα μας είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αφού έχει δώσει συναυλίες αρκετές φορές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγαλουπόλεις, σημειώνοντας πάντα μεγάλη επιτυχία!

Κάτι ανάλογο συνέβη και φέτος σε μια ιδιαίτερη συναυλία που άνοιξε τον κύκλο των καλοκαιρινών live για φέτος, την Δευτέρα 6 Ιουνίου, στο θέατρο του Λυκαβηττού!

Λίγο μετά τις 9 και μισή, τα φώτα έσβησαν και μια καλοκαιρινή μουσική νύχτα μόλις ξεκινούσε με θέα την Αθήνα από ψηλά! Οι θεατές, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν γεμίσει όλες τις κερκίδες, έδειχναν έτοιμοι για ένα party με latin ρυθμούς, το οποίο ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Και αυτός δεν ήταν άλλος από την εμφάνιση της Lura! Πριν τη δούμε live στο stage του Λυκαβηττού, είχαμε απλά ακούσει πως η Lura είναι η “διάδοχος”  της Evora στο μουσικό μοτίβο της, και σίγουρα κανείς δεν απογοητεύτηκε! Η δροσερή Lura, όμορφη και με εξαιρετική φωνή, γέμισε την σκηνή όχι μόνο με την φωνή της, αλλά και με την θετική της αύρα, τη διάθεσή της, τη κίνηση και το μεσογειακό ταμπεραμέντο της! Τραγούδησε κομμάτια που ζέσταναν ευχάριστα το κλίμα, ενώ έπαιξε με τους θεατές, προσπάθησε να τους κάνει να τραγουδήσουν στη γλώσσα της, και χόρεψε με μοναδικό ρυθμό τους latin ήχους της 5μελούς μπάντας της! Η Lura ενθουσίασε το αθηναϊκό κοινό και σίγουρα σύντομα κάπου θα την ξαναδούμε!

Περίπου στις 11, και μετά από ένα μικρό διάλειμμα, οι 7 μουσικοί και τα φωνητικά της Cesaria Evora πήραν τις θέσεις τους, και η «ξυπόλυτη Diva», χωρίς τα παπούτσια της, έκανε για άλλη μια φορά την εμφάνισή της επί Ελληνικού εδάφους, μέσα σε δυνατά χειροκροτήματα! Η παρουσία της, σήμερα στα 71 χρόνια της (!), σου δίνει αμέσως την αίσθηση μιας αυθεντικής λατίνας γυναίκας που τραγουδάει με πάθος κομμάτια σε ethnic ήχους με θεματολογία που περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τη προδομένη αγάπη, τα χαμένα όνειρα και τον ανθρώπινο πόνο, πάντα μέσα από μια τρυφερή ματιά και με τον αέρα μιας εξωτικής θλίψης! Εξαιρετική φωνητικά χωρίς να κουράζεται στιγμή, παρά την δυσκολία της στην κίνηση της, κατάφερε εύκολα να μας μεταφέρει σε ένα εντελώς διαφορετικό mood, ενώ δεν ήταν λίγοι και αυτοί που λικνίζονταν στους ρυθμούς της! Φωνή και ενέργεια που δημιουργεί αισθήματα και παίρνει τροπικές διαστάσεις γεφυρώνοντας πολιτισμούς και ethnic στοιχεία του κόσμου! Μουσικές επηρεασμένες από Βραζιλία, Πορτογαλία, Κούβα που τις παρουσίασε με τον δικό της αέρα και την ζεστασιά της φωνής της, παρέα με μια πραγματικά εξαιρετική ομάδα μουσικών που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό! Τραγούδια όπως τα… “Capo Verde”, “Sentimento”, “Angola” αλλά και το “Besame Mucho”, όπως επίσης και το πασίγνωστο “Sodade” που της άνοιξε τις πόρτες της μουσικής βιομηχανίας, γέμισαν με εικόνες το θέατρο του Λυκαβηττού, ενώ λίγο πριν το τέλος, πολλοί θεατές κατέβηκαν μπροστά στη σκηνή και αποθέωσαν πραγματικά την Evora χορεύοντας στους ρυθμούς της!

Σίγουρα η συναυλία αυτή ήταν μια πολύ καλή αρχή για το μουσικό κομμάτι του φετινού καλοκαιριού, ενώ όλοι ευχήθηκαν η Cesaria Evora να καταφέρει να επισκεφτεί στο μέλλον για ακόμη μια φορά της Ελλάδα…!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here