Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
Φωτογράφηση: Κωνσταντίνος Αργυρίου

Η συνύπαρξη τριών ιστορικών φυσιογνωμιών του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού στην σκηνή της Ιεράς Οδού αποτελεί αδιαμφισβήτητα το καλλιτεχνικό γεγονός του φετινού χειμώνα. Ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία, τρεις ερμηνευτές με τεράστια ιστορία στη μουσική σκηνή της χώρας μας, από τις 12 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια παράσταση που αναμένεται να συζητηθεί όσο καμία άλλη.

viltali-glykeria_live_2014_11_001

Πριν όμως από την μεγάλη πρεμιέρα, δύο εκ των πρωταγωνιστών του λαμπρού αυτού σχήματος, η Γλυκερία και η Ελένη Βιτάλη, είχαν την ευφυέστατη ιδέα να προβάρουν το πρόγραμμα που αναμένεται να παρουσιάσουν στην Αθήνα με τον Γιώργο Νταλάρα , αρχικά στη συμπρωτεύουσα, και συγκεκριμένα στην φιλόξενη μουσική σκηνή “Stage”.  Είναι άλλωστε γνωστό ότι πολλοί καλλιτέχνες προτιμούν τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να πρωτοπαρουσιάσουν τη δουλειά τους, η απήχηση δε που θα έχει αυτή στη “νύφη του βορρά” προδικάζει συνήθως και την πορεία της στην πρωτεύουσα.

Με τον εμπνευσμένο λοιπόν τίτλο “Πρόβα τζενεράλε” ξεκίνησαν τις παραστάσεις τους οι δύο κορυφαίες ερμηνεύτριες το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένα κατάμεστο Stage, φιλοξενώντας τους εκατοντάδες Θεσσαλονικείς που από μέρες “διψούσαν” για αυτή τη συνύπαρξη που επαναλαμβάνεται φέτος, 20 χρόνια μετά το ιστορικό ΖΟΟΜ της πλάκας.

viltali-glykeria_live_2014_11_014

Το πρόγραμμα ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12 με τις δύο κυρίες απαστράπτουσες να μας καλωσορίζουν με τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου. “Άγγελος-Εξάγγελος”, “Τον χειμώνα ετούτο”, “θητεία” “Ας κρατήσουν οι χοροί” σε ένα ξεχωριστό μουσικό διάλογο ανάμεσα σε δύο ανυπέρβλητες φωνές, που από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα για το τι θα επακολουθούσε. H “καλησπέρα” των δύο τραγουδιστριών ολοκληρώθηκε με μια μικρή αναφορά σε τραγούδια του αείμνηστου Νίκου Παπάζογλου που θα χαμογελούσε σίγουρα ακούγοντάς τες από εκεί ψηλά να αποδίδουν μοναδικά τον “ποιητή” του και το “Αχ, Ελλάδα σ΄αγαπώ”.

Την σκυτάλη παίρνει ο νεαρός τραγουδιστής από τις Σέρρες, ο πολλά υποσχόμενος, Βασίλης Προδρόμου, ο οποίος πρόκειται να μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Με δωρικότητα και ένα ήθος που σπάνια συναντάμε σήμερα, ερμήνευσε από Χρήστο Νικολόπουλο μέχρι Σωκράτη Μάλαμα, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

viltali-glykeria_live_2014_11_prodromou_

Είναι η ώρα της Γλυκερίας, της πρώτης εκ των δύο πρωταγωνιστριών της βραδιάς. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο επίθετο ή χαρακτηρισμός που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια από τον γράφοντα, για την ερμηνευτική δεινότητα της τραγουδίστριας, που ανήκει πια στο πάνθεον των κορυφαίων ερμηνευτριών τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Ελλάδα. Το προσωπικό της πρόγραμμα τα είχε όλα. Και προσωπικές επιτυχίες (ο,τι αγαπώ είναι δικό σου, Δεν έχω πολλά, Μέχρι να βρούμε ουρανό) και επιλογές από σύγχρονους τραγουδοποιούς (Μάλαμας, Θαλασσινός) αλλά και ένα εξαιρετικό “Άνθρωποι μονάχοι” με τη συνοδεία του βετεράνου μουσικού Δημήτρη Καπηλίδη στο πιάνο.

viltali-glykeria_live_2014_11_007

Αυτό που μας έλειψε βέβαια ήταν περισσότερα τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της ερμηνεύτριας-πάγια απαίτηση πολλών θαυμαστών και φίλων-ωστόσο αποζημιωθήκαμε με μια ξεχωριστή ερμηνεία της στα “κλειδιά” του Θοδωρή Κοτονιά από το συγκρότημα “Μακρινά Ξαδέρφια”, τραγούδι που η Γλυκερία ξεχώρισε, όπως μας εξομολογήθηκε, από το διαδίκτυο. Ακούγοντας ο νεαρός τραγουδοποιός το τραγούδι αυτό από την φωνή της Γλυκερίας, είμαστε σίγουροι ότι θα δικαίωνε για ακόμη μια φορά την επιλογή του να χαρίσει δέκα χρόνια πριν στη τραγουδίστρια ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα του τραγούδια, την “Άνοιξη”.

Έρχεται η Ελένη…Με αυτά τα λόγια μας αποχαιρετά η Γλυκερία δίνοντας σκυτάλη στην κουμπάρα της, την έτερη κορυφαία, τον ογκόλιθο του ελληνικού τραγουδιού που ονομάζεται Ελένη Βιτάλη. Κάνει δυναμική είσοδο με το “Αυτό παθαίνει μάτια μου” του Σταμάτη Σπανουδάκη ενώ ακολουθούν όλες οι  μεγάλες της επιτυχίες, «Ταχεία», «Εγώ Τραγούδαγα», “Καράβια αραγμένα” κ.α. Από τα τραγούδια “της δεύτερης εκτέλεσης” που όμως έχει σημαδέψει με τη φωνή της, επιλέγει να μας χαρίσει “το τραγούδι των γύφτων (μπαλαμός) και το “ξενάκι”. Η παρουσία της Βιτάλη στη σκηνή, λιτή και δωρική αλλά και με “εύστοχες” παρεμβολές-σχόλια μεταξύ των τραγουδιών, προκαλεί το ενθουσιώδες χειροκρότημα των θαμώνων που την επευφημούν. Με το “ένα χειμωνιάτικο πρωί” ολοκληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δικό της σόλο ενώ αμέσως μετά καλεί στη σκηνή τη Γλυκερία για να ερμηνεύσουν παρέα το “Στου Θωμά”, από το ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου.

viltali-glykeria_live_2014_11_koc_022

Είναι η στιγμή του προγράμματος που οι δύο κυρίες υποδέχονται την καλεσμένη τους, την Τουρκάλα Dilek Koc, γνώριμή από την συχνότατη, τα τελευταία χρόνια συνεργασία της με τη Γλυκερία. Μετά από μια κοινή εμφάνιση των τριών γυναικών στο παραδοσιακό “Καναρίνι μου γλυκό” που τραγουδούν τόσο στα ελληνικά όσο και στα τούρκικα, είναι η ώρα της Dilek να ξεσηκώσει το κοινό του stage με τραγούδια από την κοινή παράδοση Ελλήνων και Τούρκων.  Έχει προηγηθεί μια αισθαντική ερμηνεία της τραγουδίστριας στο υπέροχο “Baharat” της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, από την πασίγνωστη ταινία του Μπουλμέτη, Πολιτικη Κουζίνα. Να σημειώσουμε εδώ, πως η Dilek, όπως μας εκμυστηρεύτηκε όταν την συναντήσαμε στα παρασκήνια, ετοιμάζει αυτό τον καιρό το νέο της album, το οποίο περιλαμβάνει δυνατά ντουέτα με τη Γλυκερία και την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ξεκινά με μια στιβαρή ερμηνεία του Βασίλη Προδρόμου στο “Αεροπλάνα και βαπόρια” του Διονύση Σαββόπουλου, ενώ παράλληλα, με ένα ιδιαίτερα φροντισμένο video, αποτίεται φόρος τιμής στις μεγάλες μορφές του ρεμπέτικου και λαικού μας τραγουδιού (Μπέλλου, Βαμβακάρης, Νίνου, Τσιτσάνης, Ρούκουνας κ.α.). Άξιες συνεχίστριες των παραπάνω Γλυκερία και Βιτάλη διαδέχονται η μία την άλλη στη σκηνή, παρουσιάζοντας η κάθε μία από την πλευρά της δυνατά λαικά προγράμματα. Η μεν Γλυκερία με Παπάζογλου, Αλλαγιάννη, Τόκα και Καλδάρα, η δε Βιτάλη με Σούκα, Νικολόπουλο, Πάνου, Φαλκώνη κ.α.

H βραδιά όμως μας επιφύλαξε και άλλες εκπλήξεις! Μεταξύ των θαμώνων βρισκόταν μια πολύ αγαπημένη των τραγουδιστριών αλλά και δική μας, η Μελίνα Ασλανίδου. Η Μελίνα, που κλήθηκε από την Ελένη και την Γλυκερία να ανέβει στη σκηνή, αφού μας χάρισε δύο τραγούδια με την βελούδινη φωνή της,  μας δήλωσε πόσο συγκινημένη ήταν που βρέθηκε για πρώτη φορά “επί σκηνής” μαζί με τις δύο “δασκάλες” της, όπως τις αποκάλεσε…

viltali-glykeria_live_2014_11_alanidou_024

Και ενώ η διασκέδαση κορυφώνεται, ενώ δεν λείπουν και οι γυροβολιές αρκετών θαμώνων πάνω και κάτω από τη σκηνή, οδηγούμαστε στην πιο δυνατή ίσως στιγμή της παράστασης, στην κοινή εμφάνιση των δύο τραγουδιστριών σε μια σειρά τραγουδιών-αναφορά στο ρεμπέτικο τραγούδι. “Καιξής”, “Είμαι ερωτευμένος με τα μάτια σου”, “Πίνω και μεθώ”, “Νύχτες μαγικές”, είναι μόνο λίγα από τα τραγούδια που αποδίδονται είτε κατά μονάς είτε σε ντουέτο από τις δύο ερμηνεύτριες, οι οποίες έχουν πάρει τη θέση τους στις καρέκλες που έχουν στηθεί στο κέντρο της σκηνής. Και κάπως έτσι, γλυκά και νοσταλγικά, οδηγούμαστε σιγά σιγά στο φινάλε που βρίσκει τις δύο τραγουδίστριες να ερμηνεύουν αγκαλιασμένες “Το δίχτυ” του Σταύρου Ξαρχάκου.

viltali-glykeria_live_2014_11_009

Αν πρέπει σε αυτό το σημείο να συνοψίσω με λίγες λέξεις τις εντυπώσεις που μου άφησε η συνύπαρξη των δύο αυτών φωνών, αυτές θα ήταν σίγουρα οι εξής: Μοναδική εμπειρία και ευλογία… να απολαμβάνεις σε μία σκηνή δύο από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες που έχει βγάλει αυτός ο τόπος…να έχεις μπροστά σου δύο ζωντανούς μύθους του ελληνικού τραγουδιού σε ένα σπάνιας αισθητικής ρεσιτάλ, από αυτά που λίγες φορές θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις στη ζωή σου.

Στο έξοχο αυτό αποτέλεσμα συμβάλλουν καθοριστικά και οι εξαιρετικοί μουσικοί (Κώστας Φωτιάδης: Κιθάρα, Ζήσης Σκλαβουνάκης: Βιολί, Δημήτρης Καπηλίδης: Πιάνο και πλήκτρα, Πέτρος Πελέλης: Κρουστά,
Πόλυς Πελέλης: Μπάσο, Γιώργος Ρόκας:Μπουζούκι, Δημήτρης Λάππας:  κιθάρες και μπουζούκι, Χρήστος Τάσιος: κρουστά) καθώς και ο ενορχηστρωτής και υπεύθυνος για την επιλογή των τραγουδιών, Στέλιος Φωτιάδης.

viltali-glykeria_live_2014_11_005

Η πρόβα τζενεράλε ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία…Μετά από λίγες ακόμη παραστάσεις στο Stage της Θεσσαλονίκης, έπεται συνέχεια, με ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, στην Ιερά οδό, εκεί όπου η Γλυκερία και η Ελένη Βιτάλη θα συναντήσουν και τον Γιώργο Νταλάρα, αναβιώνοντας στιγμές του 1978, όταν οι τρείς τους είχαν “βρεθεί” για πρώτη φορά στην “Διαγώνιο” της Πλάκας.

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here