Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!

Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ
«ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» (ODEON OMCG 24)

Τα δισκάκια των 45 στροφών είχαν κυριαρχήσει πλήρως στη μουσική βιομηχανία στο μεγαλύτερο κομμάτι της δεκαετίας του ’60. Τα τζουκ μποξ κάνανε θραύση, ενώ ακόμη και οι εκπρόσωποι της οικονομικά αλλά και κοινωνικά μεσαίας τάξης είχαν αρχίσει δειλά-δειλά ν’ αγοράζουν τα “πικάπ-βαλιτσάκια”, παρά την «αλμυρή» τιμή τους…

Ωστόσο, ο δίσκος των 33 στροφών είχε αρχίσει να εμφανίζεται στα δισκοπωλεία λίγο πριν τα μέσα των ‘60s κυρίως ως «πείραμα». Ήτανε πανάκριβος για ένα μέσο βαλάντιο, αλλά ήταν φανερό ότι αργά ή γρήγορα θα έπαιρνε τη σκυτάλη από τα 45άρια…

Έτσι, οι εταιρείες σιγά-σιγά ξεκίνησαν να τυπώνουν «μεγάλους» δίσκους οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους αφορούσαν «πορτραίτα» τραγουδιστών, αφού περιλαμβάνανε τραγούδια που ήδη είχαν κυκλοφορήσει και είχαν κάνει επιτυχία στις 45 στροφές, αλλά και κάποιες συμμετοχές των ερμηνευτών σε ολοκληρωμένους κύκλους διαφόρων συνθετών…

Από την πρακτική των ετών εκείνων δε θα μπορούσε να ξεφύγει και ο Στέλιος Καζαντζίδης, όντας ένας από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες της εποχής. Με την ετικέτα της ODEON λοιπόν (μετέπειτα MINOS) κυκλοφόρησε στα τέλη του 1965 ένας «μεγάλος» δίσκος βινυλίου 33 στροφών με τίτλο «Τραγουδήστε μαζί μου» (στην πρώτη έκδοση το «μαζί» ήταν γραμμένο με ύψιλον!).

Το άλμπουμ περιλαμβάνει ορισμένα από τα τραγούδια που είχε ηχογραφήσει ο ερμηνευτής στις 45 στροφές εκείνη τη χρονιά, δεύτερη της παρουσίας του στην εταιρεία της οικογένειας Μάτσα. Πάντα με τη συνοδεία της Μαρινέλλας, συνεχίζει ερμηνευτικά το ρεπερτόριο και τη θεματολογία που τον είχαν αναδείξει ως τον πρώτο λαϊκό τραγουδιστή από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 και μετά. Η ξενιτιά, η φτώχια, η αδικία και οι άτυχοι έρωτες δεσπόζουν κι εδώ…

Τα πιο γνωστά κομμάτια του δίσκου είναι τα «Παράπονα και κλάματα» και «Στην καλύβα τη δική μου», τα οποία ακούστηκαν πολύ τότε αλλά και στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα δεν έπαψαν να συντροφεύουν τους ακροατές του καλού λαϊκού τραγουδιού. Τα υπόλοιπα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, αλλά μόνο και μόνο που είχαν την τύχη να ερμηνευτούν από τον Καζαντζίδη φτάνει και περισσεύει…

Στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα σημείωμα για τον τραγουδιστή με την υπογραφή «Μ. ΣΚΟΥΝ.», ενώ το εξώφυλλο είναι του Μιχάλη Βελούδιου…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Παράπονα και κλάματα (Θ. Δερβενιώτη-Κ. Βίρβου)
02) Μ’ άφησες πρώτα να σ’ αγαπήσω (Β. Χαλκίδη-Στ. Βαρτάνη)
03) Μπροστά στο πλουσιόσπιτο (Χρ. Κολοκοτρώνη)
04) Σε ξένη χώρα μόνος (Β. Χαλκίδη-Στ. Βαρτάνη)
05) Στης κοινωνίας τα σκαλοπάτια (Χρ. Κολοκοτρώνη)
06) Σαν μου φύγεις και σε χάσω (Θ. Δερβενιώτη-Κ. Βίρβου)
07) Στην καλύβα τη δική μου (Γ. Μητσάκη)
08) Γεννήθηκα για να πονώ (Μπ. Μπακάλη)
09) Αν μου φύγεις τώρα (Στ. Καζαντζίδη-Στ. Βαρτάνη)
10) Σ’ έχω ξεχάσει πια (Θ, Δερβενιώτη-Κ. Βίρβου)
11) Αχ πώς γέρασα (Κ. Σταματάκη)
12) Κάθε άσπρη τρίχα πού ‘χω στα μαλλιά μου (Θ. Δερβενιώτη-Κ. Βίρβου)

ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
«ΒΙΚΗ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ» (HMV GCLP 23)

Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν ένα από τα βασικά «υλικά» με τα οποία ο πανίσχυρος ηγέτης της τότε Columbia, Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, «θεμελίωσε» το έντεχνο λαϊκό τραγούδι στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ωστόσο, η «φωνή-βιολοντσέλο» όπως τη χαρακτήρισε τότε ο Φοίβος Ανωγειανάκης από το ξεκίνημα κι όλας της καριέρας της, απέδειξε ότι θα μπορούσε να ερμηνεύσει το ίδιο καλά τόσο τις δημιουργίες του Σταύρου Ξαρχάκου, όσο και του Γιώργου Ζαμπέτα, του Απόστολου Καλδάρα, του Βαγγέλη Πιτσιλαδή και άλλων «έντεχνων» και «λαϊκών» δημιουργών. Με άλλα λόγια, ήταν μια φωνή που είχε τη δυνατότητα να προσαρμόζεται πολύ εύκολα και με θαυμαστή επιτυχία στις απαιτήσεις και στο ύφος του κάθε συνθέτη…

Το 1966 λοιπόν, κυκλοφορεί ένας «μεγάλος» δίσκος-πορτραίτο με δώδεκα από τα πιο χαρακτηριστικά κι αγαπημένα τραγούδια που ηχογράφησε στις 45 στροφές από το 1964 ως τότε με τον τίτλο «Βίκη Μοσχολιού» (προσέξτε το «ήτα» αντί για «ύψιλον» στο «Βίκη»…). Εκείνη την εποχή, η Columbia έκανε την πρώτη προσπάθεια να εκδώσει υπό μορφή πειραματισμού δίσκους 33 στροφών που τότε ήταν εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά και ιδιαίτερα «αλμυροί» ως προς την τιμή τους. Έτσι λοιπόν, πόνταρε στα σπουδαία ονόματα που διέθετε εκείνο το καιρό στις τάξεις της κι έβγαλε στη κυκλοφορία μια σειρά από ανάλογα «πορτραίτα» τους…

Μπορεί τα 45άρια να κυριαρχούσαν απολύτως στη δισκογραφία των ‘60s, ωστόσο φαίνεται ότι ο Λαμπρόπουλος έβλεπε πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του και αντιλαμβανόταν ότι ο δίσκος βινυλίου 33 στροφών έμελλε να πάρει τα ηνία. Κάτι που βεβαίως έγινε, με τη ραγδαία εξάπλωσή του στη δεκαετία του ’70 και την ολοκληρωτική κυριαρχία του μέχρι τις αρχές εκείνης του ’90…

Στο άλμπουμ αυτό λοιπόν, θα βρείτε συγκεντρωμένα ορισμένα από τα πιο γνωστά και διαχρονικά τραγούδια της αξέχαστης ερμηνεύτριας από τα πρώτα δύο χρόνια της καριέρας της. Από το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Ξαρχάκου και του Γκούφα που την έκανε πασίγνωστη στο πανελλήνιο μέσα σε μια νύχτα μέσω του φιλμ «Λόλα», μέχρι «Τα δειλινά» και «Τα ξημερώματα» του Ζαμπέτα, αλλά και «Τα τρένα που φύγαν», το «Πάει-πάει», «Τα δάκρυα» και τόσα άλλα υπέροχα κι αξέχαστα κομμάτια…

Σημειωτέον ότι ο εν λόγω δίσκος είναι εξαιρετικά σπάνιος στις μέρες μας, ενώ δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ (και πιθανώς ούτε πρόκειται…) σε ψηφιακή μορφή. Στο οπισθόφυλλό του μπορείτε να διαβάσετε ένα σημείωμα, στα ελληνικά και στα αγγλικά, για τη μέχρι τότε πορεία της Μοσχολιού…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Τα τρένα που φύγαν (Στ. Ξαρχάκου-Β. Γκούφα-Β. Ανδρεόπουλου)
02) Πάει-πάει (Γ. Ζαμπέτα-Χ. Βασιλειάδη)
03) Με τα θλιμμένα μάτια μου (Ευ. Πιτσιλαδή-Γ. Κιούρκα)
04) Ξημερώματα (Γ. Ζαμπέτα-Δ. Χριστοδούλου)
05) Παλικαράκι που ‘λιωσα (Στ. Ξαρχάκου-Λ. Παπαδόπουλου)
06) Χωρισμός (Γ. Ζαμπέτα-Δ. Χριστοδούλου)
07) Τα δειλινά (Γ. Ζαμπέτα)
08) Θα βρεθεί και για μας (Ευ. Πιτσιλαδή-Γ. Κιούρκα)
09) Τα δάκρυα (Γ. Ζαμπέτα-Γ. Παπανικολόπουλου)
10) Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι (Στ. Ξαρχάκου-Λ. Παπαδόπουλου)
11) Πόρτα κλειστή τα χείλη σου (Γ. Ζαμπέτα-Δ. Χριστοδούλου)
12) Χάθηκε το φεγγάρι (Στ. Ξαρχάκου-Β. Γκούφα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here