13/9/2010
Γράφει o Κωνσταντίνος Χατζηραφαηλίδης
Φωτογράφηση: Νίκος Οικονόμου
www.musiccorner.gr

Οι Placebo εμφανίστηκαν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Αναλυτική περιγραφή ακολουθεί για τις εντυπώσεις που προκάλεσαν την Παρασκευή, στο Θέατρο Γης στην Θεσσαλονίκη, αφού το Music Corner ήταν εκεί…

Από αρκετά νωρίς άρχισε να φτάνει ο κόσμος στο Θέατρο Γης και οι κερκίδες είχαν ήδη σχεδόν γεμίσει πριν βγει το support των Placebo, ο Aviv Geffen των Blackfield, που ξεκίνησε με το ‘Blackfield’ και συνέχισε με τραγούδια από τον επερχόμενο σόλο δίσκο του (ο ίδιος φρόντισε να γίνει γνωστό στο κοινό το όνομα του, αφού το επανέλαβε περίπου 4 φορές, οπότε την προώθηση του την έκανε!).

Ακολούθησε ένα κενό, όχι ιδιαίτερα μεγάλο όμως, αφού οι Placebo βγήκαν ακριβώς στις 9 το βράδυ. Πρώτο τραγούδι που ερμήνευσαν, το “Nancy Boy”, ξύπνησε κάπως το κοινό που μέχρι τότε δεν έμοιαζε και τόσο ενθουσιώδες. Ακολούθησε το ‘Ashtray Heart’, από τον τελευταίο τους δίσκο ‘Battle For The Sun’ και δεδομένου ότι αρκετά παιδιά ήρθαν στην συναυλία έχοντας ακούσει μόνο τον τελευταίο τους δίσκο (όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια της συναυλίας) ξεσηκώθηκαν και έδειξαν ζωντάνια. Αυτή βέβαια δεν ακολούθησε στη συνέχεια της συναυλίας αφού μέχρι να παίξει το πασίγνωστο ‘Every You Every Me’ ο κόσμος κυρίως χτυπούσε παλαμάκια και η πλειοψηφία ήταν καθιστοί.

Η επαφή του Brian Molko με το κοινό ήταν αρκετά άμεση, αφού είπε διάφορα πράγματα ενδιάμεσα από τραγούδια, όπως το πόσο χαίρεται που είναι εδώ, ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε οι ιδρυτές της Δημοκρατίας (κρίμα που φρόντισαν κάποιοι να τον διαψεύσουν στη συνέχεια) και έκανε μάλιστα έναν πρόλογο για το ‘Breath Underwater’. Ο Molko άλλαζε συνεχώς κιθάρες, σε κάθε κομμάτι και γενικά είχε πολλή ενεργεία, όπως φυσικά και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος.

Μέχρι να φύγει λοιπόν το group για το break πριν από το encore όλα ωραία και καλά στα αυτιά του κοινού. Όταν όμως επέστρεψαν on stage και ερμήνευσαν το ‘Taste In Men’, ανησύχησαν κάπως εμάς που ξέραμε πως το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν το τελευταίο στην set list που είχαν δώσει. Μόλις τέλειωσε αποδείχτηκε πως όντως ήταν το τελευταίο κομμάτι της συναυλίας. Έκαναν λοιπόν υποκλίσεις και τα σχετικά και στη συνέχεια άρχισε ο κόσμος να διαμαρτύρεται έντονα πετώντας μπουκάλια και ‘γιουχάροντας’…

Αν αναρωτιέστε σε τι έφταιγαν οι ηχολήπτες και το δύσμοιρο κοινό που έτρωγε τα (καμιά φορά γυάλινα) μπουκάλια από τους εξαγριωμένους ‘θαυμαστές’ του γκρουπ δεν νομίζω ότι θα μπορέσετε να πάρετε κάποια απάντηση. Τα σχόλια που επικρατούσαν μετά το άδοξο αυτό τέλος της συναυλίας, που κράτησε περίπου 1 ώρα (γύρω στα 55 λεπτά για την ακρίβεια) είχαν όλα να κάνουν με τη μικρή διάρκεια της συναυλίας και με το ότι η τιμή των εισιτηρίων ήταν υπερβολικά ακριβή για την ώρα που έπαιξε το συγκρότημα.

Σκηνές από τα επεισόδια. Μπύρες πέφτουν στη σκηνή,
ενώ οι ηχολήπτες προσπαθούν να προστατέψουν τις κονσόλες με μουσαμάδες!

Αυτά όσον αφορά το “drama”. Όσον αφορά το μουσικό και ερμηνευτικό επίπεδο της συναυλίας, οι Placebo ήταν αρκετά καλοί, αφού είχαν ενέργεια, επαφή με τον κόσμο και αρκετή όρεξη. Καλύτερες στιγμές ήταν οι ερμηνείες των Sleeping With Ghosts, Song To Say Goodbye και The Bitter End, στις οποίες επικρατούσε μια πολύ δυνατή ατμόσφαιρα και φυσικά το ‘Taste In Men’ στο οποίο ο κόσμος ήταν πιο ζωντανός και ενθουσιώδης. Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πως οι Placebo θα ξαναέρθουν στην Θεσσαλονίκη ύστερα από την χθεσινή συναυλία, ας εστιάσουμε όμως στο θετικό της συναυλίας που ήταν η πολύ καλή εμφάνιση του συγκροτήματος, το οποίο παρότι παρέλειψε κάποια κομμάτια από την set list, έδωσε τον καλύτερο του εαυτό…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες από τη συναυλία

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εκτός τόπου και χρόνου η κριτική της συναυλίας. Ο κόσμος που παρουσιάζετε σαν άξεστους ένιωσαν κορόιδα που έδωσαν 45€ για τη ιστορική ξεπέτα των Placebo. Με το στήσιμό τους πάνω στη σκηνή ούτε καν κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο, ενώ ο ήχος είχε εμφανή προβλήματα διαρκώς. Και δεν ξέρω αν θα ξαναβάλουν τη Θεσσαλονίκη στο πρόγραμμα, πάντως η Θεσσαλονίκη δύσκολα θα ξανατιμήσει αυτά τα ψωνισμένα παιδάκια.

  2. Όπα ρε, Pk. Καλά να πάθετε. Το κοινό σας ήταν για τα μπάζα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here