15/5/2011
Γράφει ο Τάσος Μπιμπισίδης
www.musiccorner.gr

Ούτε 1, ούτε 2 αλλά 56 χρόνια γιόρτασε το βράδυ του Σαββάτου ο θρυλικός πια διαγωνισμός της Eurovision! 43 χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, πήραν τις βαλίτσες τους και βρέθηκαν για σχεδόν 2 εβδομάδες στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας εξαιτίας της Lena και του “Satellite” που κέρδισε τον διαγωνισμό την περσινή χρονιά! Η διοργάνωση σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά καλή (με κάποια προβλήματα όμως στη τηλεοπτική μετάδοση, ειδικά του α’ ημιτελικού), με τους Γερμανούς να δίνουν το καλύτερο τους εαυτό!

Ο Ell και η Nikki από το Αζερμπαϊτζάν με το πολύ τρυφερό "Running Scared" κατάφεραν να κερδίσουν το διαγωνισμό

Ο μεγάλος τελικός ξεκίνησε ακριβώς στις 10, με τους 3 παρουσιαστές να καλωσορίζουν χαμογελαστοί τους εκατομμύρια τηλεθεατές από όλο τον κόσμο αλλά και τους 30.000 θεατές που βρίσκονταν στο Furtune Arena! Ο παρουσιαστής Stefan Raab μαζί με τις δύο συμπαρουσιάστριές του, Anke Engelke και Judith Rakers, μέσα σε ένα χιουμοριστικό στιγμιότυπο, ερμήνευσαν το Satellite της Lena (που επειδή διαγωνιζόταν και στη φετινή Eurovision, κρίθηκε φρόνιμο από πολλές απόψεις να μην πει η ίδια το τραγούδι της) ενώ στη συνέχεια μια πολυμελής μπάντα έκανε την εμφάνισή της στην σκηνή και το πάρτυ ξεκίνησε… με το περσινό νικητήριο κομμάτι να καταλήγει σε μια πιο rock εκδοχή και τη Lena να κάνει στο τέλος και αυτή την εμφάνισή της για λίγα δευτερόλεπτα!

Το διαγωνιστικό κομμάτι της βραδιάς ξεκίνησε με την Φιλανδία και τον Paradise Oskar με το οικολογικό “Da Da Dam” που τελικά παρά τις θετικές αντιδράσεις των θεατών έμεινε στην 21η θέση.

2η εμφανίστηκε η Βοσνία – Ερζεγοβίνη με τον Dino Merlin και το φολκλορικό “Love In Rewind”, μια συμμετοχή που έκανε την έκπληξη και έφτασε αρκετά ψηλά, 6ο στην γενική κατάταξη!

Η Δανία με τους A Friend In London και το αισιόδοξο στιχουργικά “New Tomorrow”, έφτασε εξίσου ψηλά, κάνοντας και αυτή την έκπληξη, αφού κατέκτησε την 5η θέση!

Αντίθετα η Λιθουανία με την Evelina Sašenko και τη δυνατή μπαλάντα της με τίτλο “C’est Ma Vie” η οποία μάλιστα ερμηνεύτηκε και στη νοηματική, δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει παρά την άρτια ερμηνεία της Evelina, κατακτώντας τελικά μία από τις τελευταίες θέσεις.

Η Ουγγαρία που θεωρήθηκε φαβορί στην αρχή του διαγωνισμού, με την ερμηνεύτρια Kati Wolf να θυμίζει έντονα Celine Dion, τελικά τερμάτισε στην 22 θέση με το “What About My Dreams?”.

Η Ιρλανδία που εμφανίστηκε αμέσως μετά με τους Jedward (τα νεαρά αδέρφια με την χαρακτηριστική κόμη και το …απλά κακό κομμάτι), παρά το γεγονός ότι πολλά γραφεία στοιχημάτων τους έβγαζαν πρώτους, ευτυχώς τερμάτισαν χαμηλότερα, στην 8η θέση, ερμηνεύοντας το “Lipstick”!

Η Σουηδία με τον Eric και το “Popular” που εμφανίστηκε 7η θέση, παρουσίασε ένα show εντυπωσιασμού με δυναμική χορογραφία και γυάλινα κουτιά που έσπασαν επί σκηνής, στοιχεία που ίσως βοήθησαν τελικά ένα πολύ μέτριο τραγούδι να φτάσει πολύ ψηλά, στην 3η θέση!

8η είδαμε την Εσθονία με την Getter Jaani και “Rockefeller Street”, ένα παιχνιδιάρικο κομμάτι που τελικά δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από το να τερματίσει στην προτελευταία θέση του τελικού.

Αμέσως μετά, 9η κατά σειρά, εμφανίστηκε η Ελλάδα! Ο Λούκας Γιώρκας με τον Stereo Mike και το “Watch My Dance” του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και της Ελεάνας Βραχάλη, παρουσίασαν ένα πολύ δυναμικό perfomance από όλες τις απόψεις, με το κοινό να τους καταχειροκροτεί και την τελική ψηφοφορία να μας φέρνει αρχικά σε μια από τις πρώτες θέσεις και τελικά να τερματίζουμε στην πολύ ικανοποιητική 7η θέση!

Μετά την Ελλάδα εμφανίστηκε η Ρωσία και ο Alexej Vorobjov με το “Get You” που δεν κατάφερε τελικά να εντυπωσιάσει αφού πήρε την 16η θέση.

Η Γαλλία με τον νεαρό τενόρο Amaury Vassili και το Sognu, εμφανίστηκε 11η κατά σειρά αλλά πήρε την 15η θέση, χωρίς να επιβεβαιώνει τις φήμες που την ήθελαν νικήτρια!

Στη συνέχεια η Ιταλία έκανε το μεγάλο came back της μετά από 14 χρόνια, και φάνηκε πως η Ευρώπη την καλοδέχτηκε αφού της χάρισε την 2η θέση με τον Raphael Gualazzi να ερμηνεύει στο πιάνο του το πολύ καλό “Madness Of Love”!

Η Ελβετία και η Anna Rossinelli με το “In Love For A While” είχε την καθόλου τιμητική τελευταία θέση για φέτος, αφού τερμάτισε 25η παρά το γλυκό τραγούδι των Ελβετών.

14οι εμφανίστηκαν οι Άγγλοι Blue με το παντελώς αδιάφορο “I Can” και παρά το γεγονός ότι το διάσημο συγκρότημα του παρελθόντος έπαιζε στις πρώτες θέσεις των στοιχημάτων τερμάτισαν μόλις στην 11η θέση.

Αμέσως μετά σειρά είχε η Μολδαβία και οι Zdob și Zdub με το “So Lucky” που θύμιζε …τσίρκο από όλες τις απόψεις, με τα περίεργα καπέλα και τις αλλόκοτες ενδυμασίες, αλλά παρόλα αυτά βγήκε 12η.

Στη συνέχεια είδαμε επί σκηνής την περσινή νικήτρια Lena που εκπροσώπησε και φέτος την Γερμανία με το πολύ ξεχωριστό και ραδιοφωνικό “Taken By A Stranger” που δεν κατάφερε όμως να ξεπεράσει την 10η θέση.

17η η Ρουμανία και οι Hotel FM με το φεστιβαλικό “Change”, είχαν μια ευχάριστη παρουσία στη σκηνή, αλλά τίποτα παραπάνω και κατέληξαν στην 16η θέση.

Η Αυστρία εμφανίστηκε στη συνέχεια με την Nadine Beiler μαυροφορεμένη αλλά πλημμυρισμένη στα στρας (μέχρι και στο …μικρόφωνο!) και τη μπαλάντα “The Secret Is Love”. Χιλιοακουσμένο ηχητικά κομμάτι σε διαγωνισμούς Eurovision, τερμάτισε τελικά 18η.

Στην 19η θέση ήρθε η στιγμή των νικητών. Ο Ell και η Nikki από το Αζερμπαϊτζάν με το πολύ τρυφερό “Running Scared” κατάφεραν να κερδίσουν το διαγωνισμό, και μάλιστα με διαφορά, συγκεντρώνοντας 233 βαθμούς.

Η Σλοβενία με την Maja Keuc και το μέτριο “No One” έφτασε με την …βοήθεια των συμμαχιών – ίσως και με το εντυπωσιακό φόρεμα της τραγουδίστριας! – στην 13η θέση.

Η Ισλανδία με την μπάντα των Sjonni’s Friends και το τραγούδι “Coming Home”, δεν κατάφεραν να τερματίσουν παραπάνω από 20οι. Αξίζει να τονιστεί πως ο συνθέτης και αρχικός ερμηνευτής του τραγουδιού, Sijurson Brink, πέθανε απρόσμενα τον Γενάρη, λίγο πριν τη διεξαγωγή του εθνικού τελικού της χώρας. Έξι φίλοι του μουσικοί αποφάσισαν να σχηματίσουν τους “Sjonni’s Friends” και να ερμηνεύσουν το τραγούδι του αδικοχαμένου καλλιτέχνη, οι Ισλανδοί το επέλεξαν στον εθνικό τελικό τους και τελικά το κομμάτι έφτασε μέχρι τον τελικό της Eurovision.

Τελευταία από τις BIG 5 εμφανίστηκε η Ισπανία με την Lucía Pérez και το “Que Me Quiten Lo Bailao” που θύμιζε αργεντίνικη σειρά. Χαρούμενο ρυθμικό κομμάτι με latin χαρακτήρα, που τελικά δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω από την 23η θέση.

Η Ουκρανία έκανε την έκπληξη αφού απρόσμενα έφτασε στην 4η θέση με την εντυπωσιακή Mika Newton και την μπαλάντα “Angel”, παρουσιάζοντας παράλληλα επί σκηνής μια ιδιαίτερη τεχνική αμμογλυπτικής, που προφανώς και έδωσε πολλούς πόντους στο τραγούδι!

Η Σερβία με την Nina και το “Čaroban” σε εντελώς 60’s και ρετρό διάθεση, έδωσε πολύ χρώμα στη σκηνή και έφτασε στην 14η θέση.

Η Γεωργία και οι Eldrine έκλεισαν το διαγωνισμό, με το ροκ τραγούδι τους “One More Day”, με το οποίο τερμάτισαν τελικά 9οι.

Μεγάλος νικητής λοιπόν για φέτος λοιπόν είναι το Αζερμπαϊτζάν που το προσπάθησε πολύ τα τελευταία χρόνια και έτσι το 2012 η Eurovision δίνει ραντεβού στο Μπακού στις 22, 24 και 26 Μαΐου. Η Ελλάδα με μια εξαιρετική εμφάνιση πήρε την αξιοπρεπέστατη 7η θέση και δεν έχουμε παρά να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στον Λούκα τον Stereo Mike και την ομάδα τους.

Η τελική κατάταξη έχει ως εξής:
01 Αζερμπαϊτζάν
02 Ιταλία
03 Σουηδία
04 Ουκρανία
05 Δανία
06 Βοσνία – Ερζεγοβίνη
07 Ελλάδα
08 Ιρλανδία
09 Γεωργία
10 Γερμανία
11 Αγγλία
12 Μολδαβία
13 Σλοβενία
14 Σερβία
15 Γαλλία
16 Ρωσία
17 Ρουμανία
18 Αυστρία
19 Λιθουανία
20 Ισλανδία
21 Φιλανδία
22 Ουγγαρία
23 Ισπανία
24 Εσθονία
25 Ελβετία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here