28/5/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου
Στη …δεύτερη γνώμη η Αριάδνη Κυπριάδη

Δεν νομίζω κανένας να αμφιβάλει και να πει το αντίθετο. Ο πιο απρόσμενος τελικός, όχι από άποψης πρωτιάς, – αυτό ήταν δεδομένο, ίσως ενδόμυχα κάποιοι, ανάμεσα τους και εγώ, να πιστεύαμε ότι θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον η ψηφοφορία και δε θα το έπαιρνε τόσο άνετα η Σουηδία -, αλλά ως προς τη διάλυση ορισμένων συμμαχιών, καθώς και για τα απρόσμενα έως και άδικα αποτελέσματα για κάποιες χώρες…

Η Ελλάδα στην 17η θέση. Εκτός δεκάδας μετά από πολλά χρόνια. Ίδια θέση με Μαντώ και Μιχάλη Ρακιτζή. Εντάξει, δεν είπαμε ποτέ ότι στέλναμε κάτι θεϊκό, αλλά ορισμένοι που βρέθηκαν από πάνω μας βαθμολογικά, δεν άξιζαν καν να είναι στο τελικό. Δυστυχώς, ίσως πλέον, είναι εμφανέστατος, περισσότερο από άλλες χρονιές, ο πολιτικός χαρακτήρας μέσα στο διαγωνισμό, πράγμα που αφαιρεί κάτι από την μαγεία της μουσικής… Η Σουηδία, παρουσιάζοντας κάτι πρωτότυπο και ωραίο, είχε όλα τα φόντα για να κερδίσει: α) Είναι μια χώρα που είχε να κερδίσει πολλά χρόνια, 12 συγκεκριμένα και ως γνωστό ο διαγωνισμός προσπαθεί να ‘ικανοποιήσει’ τους πάντες, πόσο μάλλον τη βασική βιομήχανο μουσικής στο χώρο της Eurovision, (αν δεν το ξέρατε, πάνω από 10 τραγούδια είχαν σουηδικό συνθέτη ή στιχουργό!) β) Είχε ένα καλό φωνητικά και μουσικά κομμάτι, ώστε να δικαιολογείται και ο ρόλος των επιτροπών, όποτε το θυμούνται φυσικά, και γ) είναι μια χώρα που έχει λεφτά να διοργανώσει το διαγωνισμό, που είναι ίσως το σημαντικότερο για την νίκη μιας χώρας στις μέρες μας.

Όπως και να έχει, δε θα σας ζαλίσω άλλο, πάμε να δούμε αναλυτικά τι έγινε χτες…

Η βραδιά άνοιξε, με πολλά εντυπωσιακά πυροτεχνήματα έξω από το στάδιο, με χορούς και παραδοσιακά μουσικά δρώμενα. Με εκπληκτικά γραφικά και πολύ έξυπνα χορευτικά, μας εισήγαγαν στο νικητήριο περσινό τραγούδι συνοδευόμενο από τη  πύρινη βροχή, όπως είθισται άλλωστε. Ντυμένοι στα ολόλευκα και κάνοντας τα κακόγουστα πλέον αστεία για τα γαλλικά τους, οι παρουσιαστές αφού μας ενημέρωσαν για την ψηφοφορία, φώναξαν το σύνθημα για φέτος ‘Light your fire’ και όλα ξεκίνησαν!

Στην 1η θέση εμφανίστηκε, το Ηνωμένο Βασίλειο και Engelbert Humperdinck, με μαύρο κουστούμι, ένα κιθαρίστα και ένα ζευγάρι να χορεύει. Αντιγράφοντας την πύρινη βροχή από το Αζερμπαϊτζάν πέρσι, με ένα μελωδικό κομμάτι, και με μια γλυκιά ατμόσφαιρα από ’70s να δημιουργείται, δε ευνοήθηκε ιδιαίτερα και οι επιτροπές αδιαφόρησαν για την εμπειρία του καλλιτέχνη, και για αυτό το τοποθέτησαν στην 25η θέση με μόλις 12 βαθμούς!

Μια δεύτερη γνώμη: Το τραγούδι πραγματικά ήταν χαριτωμένο με την ισπανική κιθάρα να το ντύνει όμορφα. Η φωνή του τραγουδιστή Engelbert Humperdinck ήταν εξαιρετική και μπόρεσε να στηρίξει πολύ καλά την εμφάνισή του. Λιτή σκηνοθεσία, έμπειρος μουσικός, ανέλπιστα όμορφη μπαλάντα συνέθεσαν μια πολύ καλή παρουσία που δυστυχώς δεν έλαβε τη βαθμολογία που άξιζε… 

—————-

Στη 2η θέση , η Ουγγαρία και το συγκρότημα Compact Disco, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, στα μαύρα και ο ερμηνευτής να προσπαθεί να μας τραβήξει την προσοχή από το να περιποιηθούμε αυτούς που δεν ήρθαν στην ώρα τους. Καλούτσικο τραγούδι, με λίγο καλύτερη μοίρα από το προηγούμενο, 24η θέση με 19 βαθμούς. Ε, είπαμε …λίγο καλύτερη!

Μια δεύτερη γνώμη: Μια power ballad με αναμενόμενες αλλαγές στο ρυθμό συνέθεσαν την παρουσία αυτή. Δεδομένου και του γεγονότος ότι φορούσαν μαύρα και βγήκαν μόλις δεύτεροι να τραγουδήσουν, δεν κατάφεραν να μείνουν στη μνήμη μου μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

—————-

Στη 3η θέση, η γειτονική Αλβανία και η Rona Nishliu, που ούτε και η ίδια περίμενε αυτό που της συνέβη! Με την εξαιρετική φωνή της, το απλά κακόγουστο ντύσιμο της και το απερίγραπτο σκουλαρίκι, κατάφερε, σας το λέω ανεπίσημα γιατί δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα, να σαρώσει στις επιτροπές, ίσως να βγήκε και πρώτη, και να καταλήξει στην 5η θέση με 146 βαθμούς, την καλύτερη θέση της Αλβανίας μέχρι τώρα! Υπερεκτιμημένη, της άξιζε δεκάδα αλλά όχι και έτσι.

Μια δεύτερη γνώμη: Οφείλω να συμφωνήσω με τον Άγγλο σχολιαστή του BBC: η τραγουδίστρια Rona Nishliu μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα με τη φωνή της, τα οποία δεν είναι απαραίτητα ευχάριστα! To τραγούδι βοηθήθηκε από το ξεχωριστό της στιλ, το εκφραστικό της πρόσωπο και τον πολύ καλό φωτισμό, ο οποίος, γενικά, σπάνιζε στη βραδιά του τελικού.

—————-

Στη 4η θέση, η Λιθουανία και ο Donny Montell, μόνος πάνω στη σκηνή με τη μάσκα νυκτός, και τα έξυπνα γραφικά από πίσω του κόσμου να χορεύει στο ρυθμό του τραγουδιού του. Ακόμη απορώ πως βρέθηκε πάνω από εμάς και την Κύπρο. Ειλικρινά πίστευα ότι είναι το κομμάτι φαβορί …για την τελευταία θέση! Και όμως 14η θέση με 70 βαθμούς. Θα είχε καλό αστρολογικό χάρτη, δεν εξηγείται αλλιώς!

Μια δεύτερη γνώμη: Με ένα μαντήλι στα μάτια ώστε να ενσαρκώνει τον τίτλο του τραγουδιού του, “Η αγάπη είναι τυφλή” και μια κάμερα που ζάλιζε, από την αρχή δεν μου έκανε καλή εντύπωση. Η απότομη αλλαγή ατμόσφαιρας και οι κωλοτούμπες δεν κατάφεραν να μου αλλάξουν την άποψη…

—————-

Στη 5η θέση, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με την Maysar, με την μπαλάντα της, το πιάνο της και ένα μαύρο φόρεμα να κοσμεί την όμορφη ερμηνεύτρια. Μου άρεσε αρκετά εξαρχής και ίσως εκείνη με κάθισε στο καναπέ για να αρχίσω να βλέπω κανονικά το διαγωνισμό, γιατί μέχρι εκείνη την ώρα …έβγαζα ποτά και αναψυκτικά στους καλεσμένους. 18η θέση με 55 βαθμούς.

Μια δεύτερη γνώμη: Θα ήθελα να γράψω κάτι για αυτή τη συμμετοχή, αλλά δυστυχώς δεν μου άφησε κάτι…

—————-

Στην 6η θέση, οι πολυλατρεμένες, καταπληκτικές και υπερθεϊκές γιαγιάδες της Ρωσίας! Τους βγάζω το καπέλο που στα 70 και βάλε, τραγουδούν, κινούνται άνετα πάνω στη σκηνή, και είναι η ζωντανή απόδειξη πως η ηλικία δεν είναι φρένο για τίποτα! Η ηλικία της ψυχής μετρά! Παραδοσιακά ντυμένες, με το φούρνο πάνω στη σκηνή και τα κουλουράκια ανά χείρας, μάγεψαν τους πάντες και δικαίως βρέθηκαν στην 2η θέση με 259 βαθμούς! Καταχειροκροτήθηκαν!!!

Μια δεύτερη γνώμη: Η Ρωσία κατάφερε να στήσει μια συμμετοχή πάνω σε μια ιδέα που θα μπορούσε να καταλήξει υπερβολικά folk και να προκαλεί κοροϊδευτικό γέλιο, πέτυχε όμως τελικά να δημιουργήσει μια πολύ χαριτωμένη παρουσίαση με τη βοήθεια των αξιαγάπητων γιαγιάδων! Αποτελεί σίγουρα πολύ καλό παράδειγμα του πώς μπορεί μια συμμετοχή να έχει χαρακτήρα χωρίς να προσβάλει το θεατή ή να τον φέρνει σε αμηχανία…

—————-

Στην 7η θέση, η παγωμένη Ισλανδία, με την Greta Salome και τον Jonsi, με τα μαύρα τους και αυτοί, το βιολί να δεσπόζει, με ένα τραγούδι καθόλου αδιάφορο, και την έκπληξη φαντάζομαι -παρόλο που δεν τους είδα- ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους στο τέλος, λόγω της θέσης τους. 20η θέση με 46 βαθμούς! Δεν τους άξιζε…

Μια δεύτερη γνώμη: Η Ισλανδία πρόσφερε κάτι το διαφορετικό, pop metal με επικά στοιχεία και δυο τυπικά όμορφους κατοίκους της να το υποστηρίζουν άρτια. Μπορεί το τραγούδι να μην ήταν αξιομνημόνευτο, η παρουσία τους όμως ήταν το λιγότερο αξιοπρεπής…!

—————-

Στην 8η θέση, η αδικημένη Ήβη Αδάμου και η Κύπρος. Πολύ πιο χαλαρή από τον ημιτελικό, πιο καλή φωνητικά, με πάντα πανέμορφα κοντινά πλάνα, έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, και έδωσε το καλύτερο της εαυτό για να καταλήξει όμως 16η με 65 βαθμούς. Αδικία μεγάλη αλλά όπως είπε και η ίδια στο φινάλε του κομματιού της … ‘We la la love you Ήβη!’

Μια δεύτερη γνώμη: Το στήσιμο της Κυπριακής συμμετοχής ήταν πραγματικά προσεγμένο. Τα ρούχα ήταν μοντέρνα και ιδιαίτερα, οι χορεύτριες είχαν ενέργεια και κατάφεραν να εκτελέσουν άρτια μια “γεμάτη” χορογραφία. Η Ήβη Αδάμου ήταν σίγουρα αγχωμένη και σε κάποιες στιγμές ανέκφραστη, αλλά γενικά στάθηκε στο ύψος της και κατάφερε να αναδείξει εκτός από την ομορφιά και τη φωνή της!

—————-

Στην 9η θέση, η Γαλλία με την σέξι Anggun, η συμμετοχή που θα … ‘κατάπινε’ η επόμενη χώρα, όπως πίστευα και όπως έγινε. Τι και αν έκαναν ακροβατικά οι χορευτές, τι και αν έβαλε ένα χρυσό κορμάκι με μαύρα πέπλα να τα φύσα ο ανεμιστήρας, το μόνο που κέρδισε ήταν 21 βαθμούς και μια 22η θέση. Και πολύ της ήτανε…!

Μια δεύτερη γνώμη: Η Γαλλία είχε πολλά ζητήματα. Πολύ χρυσό, πολύ μαύρο, κακός συνδυασμός αθλητικής φόρμας με δημιουργία Jean-Paul Gautier. Το αδιάφορο τραγούδι υποστηρίχτηκε καλά από τη συμπαθή τραγουδίστρια, το όλο στήσιμο όμως έμοιαζε να αποκαλύπτει μια έλλειψη προσανατολισμού ως προς το τι ήθελαν ακριβώς να δείξουν οι υπεύθυνοι της Γαλλικής συμμετοχής.

—————-

Στη 10η θέση, η πολυαναμενόμενη Ιταλία με την Nina Zilli. Ναι το ομολογώ, ιδού το έγκλημα μου, την ήθελα στην 3αδα! Ωραίο κομμάτι, που θα παιχτεί στα ραδιόφωνα πιστεύω, πανέμορφη με εντυπωσιακό μίνι φόρεμα Vivian Westwood, άνετη και από τους λίγους καλλιτέχνες που διέθετε αυτό το star quality, χωρίς να το επιδεικνύει. Πάω στοίχημα, ότι τραβούσε τα μαλλιά της, που έβλεπε βαθμολογικά την Τουρκία από πάνω της! 9η θέση με 101 βαθμούς, όσα και …τα σκυλιά της Δαλματίας!

Μια δεύτερη γνώμη: Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα καλύτερα τραγούδια της βραδιάς από μια χαρισματική παρουσία με πληθωρικότητα, άνεση και συνδυασμό εξωτερικής εμφάνισης και φωνής. Μπορεί να μοιάζει με την Amy Winehouse στην εξωτερική εμφάνιση και σε κάποιες μουσικές επιρροές, διαφέρει όμως στην ενέργεια και το μπρίο. Η Nina Zilli δεν δίστασε να παίξει με το κοινό και δείξει ότι απολαμβάνει τη συμμετοχή της…

—————-

Στη 11η θέση, ο Ott Leplant και η Εσθονία. Αυτός από το πουθενά με την … “Κούλα του”, μάζεψε πόντους από παντού! Χωρίς να έχω να σας πω πολλά, μόνος στη σκηνή λιτά και απέριττα ενδεδυμένος και με μια κοπέλα στα φωνητικά, τερμάτισε στην 6η θέση με 120 βαθμούς. Τα ύστερα του κόσμου!

Μια δεύτερη γνώμη: O κατά τα άλλα συμπαθής Ott Lepland τραγούδησε ένα αδιάφορο τραγούδι κατά τρόπο πραγματικά αδιάφορο σε μια άδεια σκηνή, ντυμένος στα μαύρα. Δυστυχώς, για εμένα, χάθηκε μέσα στο πλήθος των μαυροφορεμένων συμμετοχών του φετινού διαγωνισμού.

—————-

Στη 12 θέση, η Νορβηγία και ο Tooji, με το πιο pop-dance κομμάτι του διαγωνισμού. Είναι ένα από τα φαβορί που απλά καταστράφηκε, χωρίς εξήγηση. Καλός φωνητικά, ωραίο στήσιμο και ωραία χορογραφία! Ίσως έφταιγε το γεγονός ότι ήταν μια μίνι αντιγραφή της περσινής Σουηδίας. Τελευταίος, 26η θέση με μόλις 7 βαθμούς! Αυτός εν αντιθέσει με τον Λιθουανό, είχε όλους τους πλανήτες ανάδρομους στο ωροσκόπιο του! Σας το υπογράφω!

Μια δεύτερη γνώμη: Ο τραγουδιστής φαίνεται να εμπνεύστηκε για τη σκηνή του παρουσία από το Justin Bieber και για τη μουσική του τραγουδιού από τους Black Eyed Peas. Το τραγούδι ήταν ανεβαστικό, σε γρήγορους χορευτικούς ρυθμούς, αλλά σίγουρα δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνα τα κομμάτια που ακούει κανείς σε ένα club λίγο πριν αρχίσουν να παίζουν τα τελευταία hits.

—————-

Στη 13η θέση, η οικοδέσποινα του διαγωνισμού, το Αζερμπαϊτζάν και η Sabina Babayeva, που τα πήγε υπέροχα. Μια πολύ καλή ερμηνεία, μια εξαιρετική λευκή τουαλέτα, διακοσμημένη με Swarovski, και μια ατμόσφαιρα που σίγουρα κέρδισε αρκετούς. Ο κύριος πίσω της, που μου διαφεύγει το όνομα του, έδινε μεν μια ιδιαίτερη παραδοσιακή πινελιά στο κομμάτι, αλλά από την άλλη ήταν σαν να …του είχε κάτσει ένα ψαροκόκαλο στο λαιμό και την φώναζε να τον σώσει! Σημασία δε του έδωσε! 4η θέση με 150 βαθμούς.

Μια δεύτερη γνώμη: Αν και πήγε πολύ καλά ως τραγούδι, δεν διέθετε κανένα διαφορετικό στοιχείο από τις προηγούμενες συμμετοχές της χώρας. Πρόκειται για μια ακόμα θλιμμένη pop μπαλάντα από μια αδιάφορη γυναικεία παρουσία με χροιά που δεν διέθετε κάτι το ξεχωριστό. Θα ήθελα πάρα πολύ να δω κάτι διαφορετικό από τη χώρα αυτή, ίσως κάπως πιο πειραματικό και – γιατί όχι; – folk.

—————-

Στη 14η θέση, εμφανίστηκε η Ρουμανία και οι Mandiga. Εμφανώς πιο χαλαρή η κοπέλα, επειδή αυτή τη φορά άκουγε από το ακουστικό η γυναίκα, δεν ίδρωσε καθόλου από την αγωνία της, όπως στον ημιτελικό, και με το μίνι κόκκινο φόρεμα της έδωσε μια latin νότα στη βραδιά. Μ’ άρεσε αρκετά τολμώ να πω…! Ακούγεται και παίζεται ήδη στη χώρα μας. Να δείτε τι θα γίνει το καλοκαίρι στα club! 12η θέση , 71 βαθμοί.

Μια δεύτερη γνώμη: Και μέσα στη γενικότερη μαυρίλα, η Ρουμανία με την τσαχπίνα τραγουδίστρια έκανε τη διαφορά. Ένα πολύχρωμο πολυπολιτισμικό πανηγύρι στήθηκε πάνω στη σκηνή για να μας θυμίσει πώς πράγματι βλέπουμε Eurovision και όχι, για παράδειγμα, το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης!

—————-

Στη 15η θέση , η Δανία με την Soluna Samay, η οποία δεν έβγαλε ποτέ το καπέλο της, όπως συνήθιζε, και ήταν ως δια μαγείας …πολύ καλά χτενισμένη! Τραγούδι που άρεσε σε πολλούς, εντάξει δεν ήταν για το San Remo, αλλά που δυστυχώς την κυνήγησε η …κατάρα της Ελλάδας. Ποια είναι αυτή; Όποιος εμφανίζεται πριν από εμάς τα 3 τελευταία χρόνια καταλήγει 20αδα! 23η θέση με 21 βαθμούς…

Μια δεύτερη γνώμη: Με ένα τραγούδι του οποίου οι στίχοι και η μουσική μου θυμίζουν έντονα κάποιο κομμάτι της δεκαετίας του ’90 εμφανίστηκε η Soluna Samay. Το τραγούδι κατά τα άλλα ήταν πολύ χαριτωμένο, με όμορφη παρουσίαση από ένα σύνολο μουσικών γεμάτο ενέργεια.

—————-

Στη 16η θέση η Ελλάδα μας, και η Ελευθερία Ελευθερίου. Η στιγμή που βάζουμε την τηλεόραση τέρμα δυνατά, για να “μας απολαύσουμε”! Αρκετά καλή και χαλαρή, φώναξε Μπακού στη γέφυρα, και με την Βικτώρια Χαλκίτη να είναι πολύ δυνατή φωνητικά, κακά τα ψέματα, ακουγόταν αρκετά. Ίσως και να μη μας άξιζε θέση στη δεκάδα, αλλά σίγουρα τραγούδια που βρέθηκαν υψηλότερα από εμάς, δεν έπρεπε καν να υπάρχουν στο τελικό. Το πάθημα να μας γίνει μάθημα, και να κάνει η ΕΡΤ πιο σωστές επιλογές πια. Κρίμα και άδικο να γυρίσουμε χρόνια πίσω, όταν έχουμε χτίσει ένα καλό όνομα στο διαγωνισμό. Στο κάτω κάτω, ας  μην πηγαίναμε. Δεν χάλασε ο κόσμος. Μπράβο στην Ελευθερία και στην Βικτώρια! Δεν πειράζει… Ακούστηκε στην αρχή από κάτω λογικά, ‘Πάμε Ελλάδα δυνατά, δώστα όλα’! Μονό εμείς είμαστε έτσι και μας ζηλεύουν! 17η θέση με 64 βαθμούς.

Μια δεύτερη γνώμη: Η μοτίβο της Αφροδίτης έχει σίγουρα διαχρονικό, ωστόσο η σύμπραξη τόσο ετερόκλητων στοιχείων (Μποτιτσέλι με … συρτάκι) ήταν μάλλον ατυχής. Οι χορευτές είχαν ζητήματα συγχρονισμού και μάλλον ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν φάνηκε στο τέλος το στήσιμο με τα χέρια των χορευτριών στα επίμαχα σημεία της τραγουδίστριας, καθώς δεν έγραφε καλά στην κάμερα. Γενικά, όμως, η εκτέλεση του τραγουδιού ήταν πολύ επαγγελματική και η Ελευθερία Ελευθερίου έμοιαζε χαλαρή και με πολύ ενέργεια.

—————-

Στη 17η θέση, η νικήτρια για φέτος Σουηδία και η Loreen με το Euphoria της. Επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και έπαιξε μπάλα μόνη της. Ιδιαίτερη, σκοτεινή, εντυπωσιακή αλλά απλή χωρίς πολλά πολλά, με όπλο της τη φωνή της και ένα δυνατό τραγούδι, τα ισοπέδωσε όλα στο πέρασμα της. Έκανε την έκπληκτη όταν της έδιναν τα 12αρια. Πολύ καλή ερμηνεύτρια, απίστευτα …κακή ηθοποιός! Πρώτη με 372 βαθμούς!

Μια δεύτερη γνώμη: Το τραγούδι είχε ενδιαφέρον, αλλά θύμιζε έντονα Madonna δεκαετίας του ’90. Η τραγουδίστρια στηρίχτηκε σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση του κομματιού γεμάτη μικρά τρικ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ σκοτεινό (το ζήτημα αυτό διορθώθηκε κάπως στην επανεκτέλεση του στο τέλος της τελετής). Το ίδιο το τραγούδι είχε ενδιαφέρουσα μελωδία και στηριζόταν φωνητικά πολύ καλά από τη Loreen.

—————-

Στη 18Η θέση η Τουρκία με τον Can Bonomo, σε ένα τραγούδι απλά χαζό, δε μου κράτησε καν το ενδιαφέρον να το παρακολουθήσω, και ειλικρινά απορώ γιατί βρέθηκε στην 7η θέση με 112 βαθμούς. Με αυτά τα πανιά που κρέμονταν από τα ρούχα τους σαν νυχτερίδες, και με τον ερμηνευτή πραγματικά να είναι αντιπαθής, σε μένα τουλάχιστον, κατάφεραν οι Τούρκοι να πλασαριστούν στην δεκάδα, αφήνοντας πίσω τους πολύ πιο αξιόλογα κομμάτια. Τα σχόλια δικά σας…

Μια δεύτερη γνώμη: Οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν τη διαφορά καθώς επέλεξαν …γκρι-μαύρο! Το τραγούδι ήταν χαριτωμένο, αν και η εκτέλεσή του στον τελικό θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη. Σε κάποια φάση δημιούργησαν οι χορευτές και ένα καράβι με τα σώματά τους, το οποίο έμοιαζε μάλλον τρομακτικό καθώς στην πλώρη ξεπρόβαλε …ένα κεφάλι! Η Τουρκία στέλνει παραδοσιακά πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές, αλλά δυστυχώς η φετινή, παρά την ανεβαστική μελωδία, δεν στάθηκε στο ίδιο επίπεδο.

—————-

Στη 19η θέση , η ωραιότερη γυναίκα του διαγωνισμού και η πιο εκφραστική και άρτια φωνητικά! Η Ισπανία με την Pastora Soler, που καθήλωσε όλο το στάδιο με την ερμηνεία της, αλλά στο τέλος αυτό δεν εκφράστηκε με ψήφους. Η κορόνα της γέμισε πραγματικά το στάδιο, και εμένα με έκανε να ανατριχιάσω. Μεγάλη αδικία η 10η θέση με 97 βαθμούς. Λογικά κάνει ήδη …βουντού στον Τούρκο! Αν χρειαστεί βοήθεια, μη διστάσει να με πάρει…!

Μια δεύτερη γνώμη: Πρόκειται για κλασική pop μπαλάντα με τη διαφορά ότι αντίθετα απ’ ότι συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις ερμηνεύτηκε στα ισπανικά και όχι στα αγγλικά!

—————-

Στην 20η θέση, βγήκε η Γερμανία και ο Roman Lob. Δε θα πω πολλά, δε τρέφω και τα καλύτερα συναισθήματα για τη χώρα. Δεν ήταν κακός , το αναγνωρίζω. Ίσα ίσα ήταν αρκετά γλυκός (το σκουφάκι ούτε λόγος να το αποχωριστεί) και ευχάριστος με την μπαλάντα του. Όχι όμως και πάνω από Ισπανία και Ιταλία, δε το δέχομαι απλά… 8η θέση με 110 βαθμούς. Το …φόβο της Μέρκελ έχουν όλοι!

Μια δεύτερη γνώμη: Η Γερμανία υιοθέτησε ένα Αμερικανικής επιρροής στυλ σε ένα ιδιαίτερα αδιάφορο τραγούδι… 

—————-

Στην 21η θέση η Μάλτα και ο Kurt Galleja. Ούτε που θυμάμαι αν τον είδα εκείνη τη στιγμή! Ξέρετε, έχουν βγει τα φαβορί, τρως ένα κομμάτι πίτσα παραπάνω, λες και κανένα σχόλιο γι’ αυτά που είδες μέχρι τώρα και απλά πέρασε απαρατήρητος… Όχι μόνο σε μένα αλλά και στους άλλους, γι’ αυτό άλλωστε και 21η θέση με 41 βαθμούς!

Μια δεύτερη γνώμη: Παρά τους χορευτικούς ρυθμούς, το στήσιμο ήταν μάλλον στατικό και μονότονο. Φωνητικά επίσης ήταν αρκετά βαρετό και απόλυτα προβλέψιμο. Ο τραγουδιστής θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί καλύτερα.

—————-

Στην 22η θέση τα Σκόπια, η Φυρομ, η Π.Γ.Δ.Μ …κάτι από αυτά τελοσπάντων με την Kaliopi! Μαυροντυμένη, όπως και πολλοί παραπάνω, απλά το θεωρώ αυτονόητο ότι το ξέρετε πια από τους ημτελικούς, όλοι σαν σε κηδεία πήγαιναν, έπεισε αρκετούς πως έπρεπε να πάρει τη 13η θέση με 71 βαθμούς, εκτός από εμένα! Υπερβολή να πάει καλύτερα από εμάς. Αυτό το γούρι που έχει στα χέρια της το θέλω και εγώ… έπιασε και παραέπιασε μάλιστα στην περίπτωση της! Αρνούμαι να την σχολιάσω περαιτέρω.

Μια δεύτερη γνώμη: Όμορφη γυναίκα, πολύ καλή φωνητικά, αλλά απίστευτα βαρετό και κοινότυπο τραγούδι…

—————-

Στην 23η θέση εμφανίστηκαν τα δίδυμα από την Ιρλανδία, ντυμένα με τις χρυσές στολές τους, κάνοντας τα τρελά τους, που έγιναν μούσκεμα κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού και μπήκαν στο σιντριβάνι και ήρθαν και 19οι με 46 βαθμούς! Ψυχρολουσία κανονική, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρσι ήρθαν 8οι! Θα τους υποστώ και του χρόνου? Ήμαρτον!

Μια δεύτερη γνώμη: Οι Jedward αποτέλεσαν την πολύχρωμη όαση μέσα σε μια θάλασσα σκοταδιού και σοβαροφάνειας. Οι συγκεκριμένοι μπορούν ακόμα και τον τηλεφωνικό κατάλογο να διαβάσουν όλο ενέργεια και χαρά! Το συντριβάνι στο τέλος βέβαια θύμιζε παλιές καλές μέρες της Αθήνας επί Αβραμόπουλου. Τώρα, πώς συνδυάζεται αυτό με τις εξωγήινες στολές και τα βεγγαλικά είναι πραγματικό μυστήριο!

—————-

Λίγο πριν το τέλος, στην 24η θέση ο Zeljko Joksimovic με την Σερβία, όπως τον είχαμε δει και στον ημιτελικό, όπως τον είχαμε δει και το 2004. Respect στο ταλέντο του, αλλά η αντιγραφή στον εαυτό του πάει σύννεφο. Και εδώ είναι που δεν καταλαβαίνω, εφόσον δεν μας παρουσίασε κάτι διαφορετικό, και φέτος ειδικά όχι κάτι το super duper ouaaaaou, γιατί ήρθε 3ος με 214 βαθμούς ενώ άλλες αντιγραφές κατακεραυνώθηκαν;;; Ορκίστηκε πάντως …να μην ξανακατέβει στο διαγωνισμό ως τραγουδιστής. Και πολύ καλά θα κάνει!

Μια δεύτερη γνώμη: Ο Željko είναι σίγουρα μια αγαπημένη μορφή του θεσμού, ωστόσο, παρά τη μουσική του αρτιότητα, το κομμάτι ήταν παρόμοιο με αυτά που έχει στείλει στο παρελθόν και δεν επιφύλαξε εκπλήξεις ούτε σε ηχητικό ούτε σε οπτικό επίπεδο.

—————-

Προτελευταία, η Ουκρανία και η Gaitana. Ο …επιτάφιος που είχε πάνω στο κεφάλι της, την ευνόησε μάλλον ή τα άπειρα κρόσσια που κρέμονταν από πάνω της γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η θέση που πήρε! Για έναν μόνο αξιοθρήνητο, μικρό, ασήμαντο βαθμό, πέρασε εμάς που είχαμε 64 και νίκησε και την Κύπρο στην ισοβαθμία. 15η θέση με 65 βαθμούς. Η βασίλισσα της μετριότητας… κέρδισε επάξια αυτό τον τίτλο!

Μια δεύτερη γνώμη: Μια παρουσία γεμάτη ζωντάνια, η τραγουδίστρια με τα λουλούδια στο κεφάλι (!) καλούσε τον κόσμο να μοιραστεί τη χαρά της που συμμετείχε στο θεσμό! Τα πολύχρωμα ενδύματα των χορευτών της από την άλλη θύμιζαν …νέον φουστανέλες! Παρά τα μέτρια γραφικά και το παρωχημένο ήχο του κομματιού, η συμμετοχή αυτή ήταν σίγουρα ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα.

—————-

Φινάλε με την Μολδαβία στην 26η θέση και τον Pash Parfeny. Εδώ πιθανολογώ πως τον ευνόησε η θέση, γιατί πάλι εξήγηση δεν έχω για το πώς τερμάτισε 11ος, (ο Χριστός και η μάνα του!) με 81 βαθμούς. Θέλω να σφίξω το χέρι στη επιτροπή του Σαν Μαρίνο που του έδωσε 8 βαθμούς και βράβευσε την Ιταλία με 7!!! Αν έπρεπε να μετρήσω με βαθμούς το γούστο τους λογικά θα ήταν …ίσο με την θερμοκρασία της Σιβηρίας!

Μια δεύτερη γνώμη: Ο διαγωνισμός έκλεισε ευτυχώς με μια ακόμα παρουσία γεμάτη χρώματα και κέφι. Το τραγούδι ήταν χαριτωμένο, χορευτικό, με κάποια ethnic στοιχεία, ενώ υποστηριζόταν από χορευτές των οποίων τα ρούχα είχαν ενδιαφέροντα γεωμετρικά σχήματα…

—————-

Και αφού ολοκληρώθηκε η παρουσίαση, και έγινε και το απαιτούμενο recap, για εκείνους που ήταν αφιερωμένοι στο …πιάτο τους, και έκανε την εμφάνιση του και ο Emin Agalarov, αρκετά γνωστός στην χώρα του, ξεκίνησε το θρίλερ και το σασπένς της ψηφοφορίας! Το όποιο μετά εξελίχθηκε σε μαύρη κωμωδία, αφού βλέπαμε παραδοσιακά χώρες να μην ανταλλάσουν 12αρια, (Ιταλία-Σαν Μαρίνο, Βοσνία-Σερβία, Ουκρανία-Ρωσία κτλ.) πράγμα που σημαίνει ότι οι επιτροπές έβαλαν το χεράκι τους για τα καλά. Η Σουηδία εξ’αρχής πήρε προβάδισμα, και δεν αμφισβήτησε κανένας ότι θα έκανε περίπατο. Για την ιστορία απέσπασε από 18 χώρες το 12αρι τους, αριθμός ρεκόρ (μόνο η Ιταλία δεν την ψήφισε καθόλου!), ενώ 4 12αρια πήραν η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Σερβία. Εμείς δώσαμε 12 στην Κύπρο, 10 στην Αλβανία, 8 στη Σερβία και 6 στη Σουηδία. Μεγάλη έκπληξη το 12αρι της Σουηδίας στην Κύπρο! Μεγάλη έκπληξή ο ένας βαθμός της Γερμανίας στην Ελλάδα. Περίμενα 0!

Η Loreen, όταν ανέβηκε στη σκηνή ευχαρίστησε όλους αυτούς που την πίστεψαν, ευχαρίστησε τους Σουηδούς που της έδωσαν την ευκαιρία να κάνει αυτή την περίεργη και συνάμα διαφορετική εμφάνιση, όπως είπε μετά στην συνέντευξή της. Λακωνική στις δηλώσεις της, έλεγε ότι νιώθει υπέροχα και ότι δεν το πίστευε. Αν θέλετε την πιστεύετε… εγώ όχι!

Ραντεβού λοιπόν του χρόνου στην Σουηδία και ελπίζω η ελληνική επιλογή να γίνει με περισσότερο μυαλό!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. H Eurovision gia pollous logous den parakolou8eitai toso oso alles xronies..8a itan kalo,ean oi ligoi pou tin parakolou8oume eixame mono mia phgh ka den mperdeuomastan..to musicorner(pou parakolou8w edw k polu kairo logw epaggelmatos) 8a eprepe na frontisei gi’auto opws ekane se oli ti diarkeia pou kalupte ti eurovision..

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ MUSIC CORNER: Δηλαδή τι ακριβώς εννοείτε με αυτό;

  2. Όσο θα γλύφουμε την υποκουλτούρα που στέλνουμε θα πηγαίνουμε ως χώρα από το κακό στο χειρότερο. Το μόνο τραγούδι που άξιζε μουσικά, χορογραφικά και με τρομερή εκμετάλλευση των σκηνικών ευρημάτων ήταν το τούρκικο, μια τρίλεπτη παράσταση χοροθεάτρου. Δεν αλλάζετε ρε παιδιά επάγγελμα;

  3. Σίγουρα δεν αξίζαμε κάτι παραπάνω(οχι οτι ήταν καλές συμμετοχές όπως αυτή της Λιθουανίας η της Μολδαβίας).Πρέπει να δουλέψουν στην ΕΡΤ το project πολύ περισσότερο!Υπάρχουν τόσο ενδιαφέροντα τραγούδια που βγαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.Ενα παράδειγμα: http://www.youtube.com/watch?v=qSeyOvUNZs8&feature=results_video&playnext=1&list=PL1DAFAB4E5DC62B3F Επίσης,δεν συμφωνώ ότι την βλέπουμε λίγοι!!!60% μέσο όρο έκανε ο τελικός…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here