Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Και φυσικά την προηγούμενη φορά σας είχα αφήσει στα μισά του Α΄ ημιτελικού και γι’ αυτό τον λόγο επανέρχομαι δριμύτερος, να σας παρουσιάσω τα υπόλοιπα 8 τραγούδια που απαρτίζουν τον ημιτελικό, στον οποίο να σας θυμίσω συμμετέχει και η Ελλάδα. Ελπίζω να είστε έτοιμοι, να πάμε να ακούσουμε τι μας περιμένει στις 19 Μαΐου και προσεύχομαι, μαζί με εσάς, μέχρι τότε να έχουμε δει τον ήλιο για τα καλά, μιας που έχουμε φάει τη βροχή με το κουτάλι… Τώρα που το σκέφτομαι η Σοφία Βόσσου με το «Άνοιξη» έπρεπε να πάει φέτος… Φύγαμε!

Austria-Eurovision-20159. ΣΕΡΒΙΑ
Η φίλη και γείτονας χώρα, έπειτα από ένα χρόνο απουσίας, μας στέλνει την πληθωρική Bojana Stamenov, με το τραγούδι Beauty never lies”. Στην αρχή μας είχε παρουσιαστεί στα σέρβικα, αλλά αποφάσισαν να το αλλάξουν και να το γυρίσουν στα αγγλικά. Στο τελικό της χώρας η Bojana βγήκε με ένα κατακόκκινο φόρεμα, με μπαλέτο και γενικά ένα σκηνικό, που κακά τα ψέματα δεν ταίριαζε. Ένα τραγούδι, έξω από τα συνηθισμένα νερά της Σερβίας, που πραγματικά, αν περάσει τελικό, θα είναι από καθαρή τύχη. Μην περιμένετε να χορέψει η γυναίκα, αν έχει μπαλέτο και στη Βιέννη. Καλύτερα να μείνει στατική.

10. ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Η χώρα που πραγματικά, είχε πολύ όμορφα κομμάτια στον τελικό της, αλλά τελικά τα κλώτσησε και είπε να στείλει μια καθαρή μετριότητα. ‘Wars for nothing ερμηνεύει η Boggie, προσπαθώντας ξεκάθαρα να κάνει επίκληση στο συναίσθημα κοινού και επιτροπών. Θα χειροκροτήσω μόνο τον εξαιρετικό στίχο του κομματιού, γιατί κατά τα αλλά, μου περνά αδιάφορο. Φυσικά ποτέ δε ξέρεις αν αυτά τα ύπουλα, ήπια, και πολύ μέτρια κομμάτια, καταλήξουν στην τελική δεκάδα του βαθμολογικού πίνακα. Έχουμε δει να συμβαίνει πολλάκις, γιατί όχι και τώρα!

11. ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Από τις πρώτες συμμετοχές που έγιναν γνωστές. Οι Uzari & Maimuna, δε θέλω γελάκια με το όνομα της κοπέλας που παίζει το βιολί, θα μας τραγουδήσουν το Time”, όπου δεσπόζει όπως καταλάβατε το βιολί. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι εντελώς χάλια αλλά ούτε και το αριστούργημα που θα πάει για πρωτιά. Ιδιαίτερο, που θα εξαρτηθεί στο live του κυρίως και στο πως θα αποδοθεί στη σκηνή. Για το video clip που θα δείτε, χρησιμοποιήθηκαν 11 τόνοι άμμου στην κλεψύδρα. Ελπίζω να νιώσατε μια συγκίνηση τώρα που σας το είπα…

12. ΡΩΣΙΑ
Δε θα πάμε πολύ μακριά, στην αδερφή της Λευκορωσίας, στην Ρωσία και σε μια από τις πιο όμορφες κύριες του διαγωνισμού για φέτος στην Polina Gagarina με το τραγούδι A million voices”. Μπαλάντα και εδώ, χωρίς είναι η αλήθεια να έχει κάτι το ξεχωριστό, απλά είναι μοντέρνο, είναι αισιόδοξο, η Polina πανέμορφη, με πολύ καλή φωνή και στοιχηματίζω ότι σκηνικά θα στηθεί εξαιρετικά ώστε να ψηφιστεί και γιατί όχι να πλασαριστεί πολύ άνετα στην 10αδα. Από τις συμμετοχές που σίγουρα δε θα περάσει απαρατήρητη.

13. ΔΑΝΙΑ
Οι Anti Social Media με το ”The way you areθα ταξιδέψουν μέχρι τη Βιέννη για να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Safe επιλογή και φέτος για τη Δανία, στα όρια της κλασσικής βαρεμάρας το κομμάτι, μια μπάντα που παίζει και το μόνο που ξεχωρίζει είναι οι δύο κοπέλες ντυμένες στα πορτοκαλοκεραμιδοκόκκινα, που στέκονται ατάραχες πίσω από τον ερμηνευτή. Αν κρίνω από το ύφος του, δε θα τις άφηνε καν να πάνε πιο μπροστά. Χλωμή η πρόκριση για τη νικήτρια του 2013.

14. ΑΛΒΑΝΙΑ
Ιδού η μεγάλη έκπληξη του πρώτου ημιτελικού. Η χώρα, όχι μόνο άλλαξε τραγούδι, αλλά έστειλε κάτι ακόμα καλύτερο από αυτό που είχε επιλέξει να στείλει. Η Elhaida Dani και το ”Im alive, θα πάνε μέχρι την Αυστρία διεκδικώντας πολλά. Σύγχρονο, mid-tempo, με μια γλυκιά μελωδία που σου μένει και με την Elhaida να είναι πολύ καλή φωνητικά. Να δείτε που θα κάνει την έκπληξη φέτος, με μια καλή παρουσίαση στη σκηνή.

15. ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Το συγκρότημα Voltaj είναι οι φετινοί εκπρόσωποι της χώρας με το κομμάτι, ‘De la capatAll over again”. Να σας πω την αλήθεια, με το πρώτο άκουσμα, δε ξετρελάθηκα. Όμως είναι από εκείνα τα κομμάτια που όσο τα ακούς, τόσο σου αρέσουν. Μισό στα αγγλικά, μισό στα ρουμάνικα, έτσι και για να σπάσει λίγο η μονοτονία της αγγλικής γλώσσας, και ένα ιδιαίτερο στυλ τραγουδιού που το βοηθά να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τόσες μπαλάντες.

16. ΓΕΩΡΓΙΑ
To Warriorτης Nina Sublatti θα είναι εκείνο το τραγούδι που θα κλείσει την βραδιά του ημιτελικού. Η Γεωργία, δεν είναι η μόνη χώρα που το τραγούδι της λέγεται ”Warrior”, υπάρχει και άλλη στο δεύτερο ημιτελικό με τον ίδιο τίτλο. Να σας πω, ότι τα γραφεία στοιχημάτων την φέρνουν στην τελευταία θέση της κατάταξης. Και να σας πω και κάτι ακόμη… Δεν είναι τόσο άσχημο το τραγούδι της. Νομίζεις ότι από κάπου θα πεταχτεί η Ζήνα η πολεμίστρια, αλλά είναι αξιοπρεπές.

Κάπως έτσι τελειώνει ο πρώτος ημιτελικός, στον οποίο πέραν από τις 16 συμμετέχουσες χώρες, ψηφίζουν η Αυστραλία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Ισπανία. Έτσι για τη ιστορία, να σας πω ότι σύμφωνα με τα στοιχήματα οι χώρες που περνάνε στον τελικό είναι με σειρά: Εσθονία, Ρωσία, Φινλανδία, Βέλγιο, Αρμενία, Ελλάδα, Ρουμανία, Αλβανία, Λευκορωσία και Σερβία. Όλα αυτά θα αλλάξουν, μόλις δούμε τις τελικές πρόβες-εμφανίσεις των χωρών. Σε λίγες μέρες, έρχεται και ο δεύτερος ημιτελικός, που κρύβει πολλά αουτσάιντερ μαζεμένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here