Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Μπορεί να βαδίζουμε σε πνεύμα κατάνυξης σιγά σιγά, μιας που πλησιάζουμε στο Πάσχα, – οι πιο αμαρτωλοί σκέφτεστε ήδη το αρνάκι και την μαγειρίτσα- όμως πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο διαγωνισμό της Eurovision που θα γίνει στην Αυστρία, στην πανέμορφη και πανάκριβη Βιέννη.
19 και 21 Μαΐου είναι οι ημιτελικοί ενώ στις 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο πολυαναμενόμενος μεγάλος τελικός.Austria-Eurovision-2015

Βγήκε και πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα η σειρά εμφάνισης των χωρών στους ημιτελικούς, όχι κατόπιν κληρώσεως αλλά όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την απόφαση των υπευθύνων της EBU. Η Ελλάδα θα εμφανιστεί 6η στον πρώτο ημιτελικό.
Φυσικά για αυτό το λόγο είμαστε εμείς εδώ , για να σας παρουσιάσουμε και την σειρά εμφάνισης των χωρών και τα τραγούδια και τι λένε τα στοιχήματα για κάθε χώρα, αν και αυτά αλλάζουν μόλις γίνουν οι πρώτες πρόβες. Πάμε να δούμε τι θα δούμε και θα ακούσουμε το βράδυ της Τρίτης.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ Α’. (19 ΜΑΙΟΥ)

1.ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Το κολλητάρι της Ρουμανίας, είναι εκείνο που θα ανοίξει την βραδιά, αφού θα φάει την κρυάδα της πρώτης θέσης. Η Μολδαβία, στέλνει τον Ουκρανό Eduard Romanyuta με το I want your love”, κομμάτι ρυθμικό, από τα ελάχιστα ποπ-χορευτικά που θα ακούσουμε φέτος, αλλά νομίζεις ότι από κάπου θα πεταχτούν και οι Backstreet Boys. Φωνητικά ο νεαρός προσπαθεί…μάταια! Και η πρόκριση στο τελικό δύσκολη υπόθεση για τη χώρα.

2.ΑΡΜΕΝΙΑ
Η προσφιλής χώρα, θα εκπροσωπηθεί φέτος από το 6μελές συγκρότημα Genaology, το οποίο αποτελείται από 5Αρμένιους μετανάστες στις 5 Ηπείρους, και έναν που μένει στην Αρμενία. Όλοι αυτοί λοιπόν μαζεύτηκαν για να μας τραγουδήσουν το Dont deny”. Θα τολμήσω να πω, ότι η ιστορία του συγκροτήματος είναι λιγάκι πιο ενδιαφέρουσα από το τραγούδι. Οι φωνές όλων είναι αξιοπρεπείς αλλά θεωρώ ότι το κομμάτι είναι ένα μουσικό μπλέξιμο, που πραγματικά δεν καταλαβαίνεις τι ακούς, ειδικά προς το τέλος, με αποτέλεσμα να μην σου μένει καν. Τα στοιχήματα την βάζουν στην δεκάδα του τελικού. Όχι γιατί πέφτεις κάτω ξερός μόλις ακούς το κομμάτι, αλλά επειδή έχει μεγάλη διασπορά η χώρα!

3.ΒΕΛΓΙΟ
Με απευθείας ανάθεση στον 18χρόνο Loic Nottet, η χώρα αποφάσισε να στείλει το κομμάτι ”Rhythm inside”. Ιδιαίτερο up tempo τραγούδι, ιδιαίτερη φωνή, που δε θα περάσει απαρατήρητο. Θα κάνει την διαφορά αλλά μέχρι που θα φτάσει, κανείς δε ξέρει. Τελικό σίγουρα, μέσα στην τόση μονοτονία της μπαλάντας. Πέρσι είχε αποκλειστεί η χώρα άδικα κατά την ταπεινή μου άποψη. Φέτος θα έχει μια καλύτερη τύχη.

https://www.youtube.com/watch?v=xV2b3L1K6_c

4.ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Από τις πρώτες χώρες που μας αποκάλυψαν τι θα στείλουν στην Βιέννη. Η Trijntje Oosterhuis  με το Walk Alongείναι η φετινή επιλογή της χώρας,. Να πω την αλήθεια, ούτε κρύο ούτε ζέστη. Μετά την περσινή δεύτερη θέση στον τελικό, πήραν τα μυαλά τους αέρα και είπαν να στείλουν κάτι στα ίδια περίπου κυβικά με πέρσι, αλλά δεν είναι κάθε μέρα του Αι Γιαννιού. Όμορφο και αξιόλογο αλλά καταντά λίγο βαρετό, γιατί δεν παρουσιάζει καμιά κορύφωση.

5.ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Θα είναι η συμμετοχή που θα μας απασχολήσει τρελά φέτος. Το ανέφερα και πάλι, πρόκειται για ένα 4μελές συγκρότημα τα άτομα του οποίου πάσχουν από σύνδρομο Down. Θα γίνουν πολλές συζητήσεις, θα ακουστούν πολλές απόψεις, και ο καθένας από την μεριά που θα το δει, θα έχει δίκιο. Εφόσον όμως διαγωνίζεται ως ίσος προς ίσο, το τραγούδι απλά δεν ακούγεται. Και θα είναι κρίμα, να πάρουν ψήφους από οίκτο, και όχι επειδή το αξίζουν. Τα γραφεία στοιχημάτων το φέρνουν ήδη στην 5η θέση του τελικού. Φαντάζομαι γιατί… Είναι οι Pertti Kurikan Nimipäivät και το τραγούδι ”Aina Mun Pitää”.

6.ΕΛΛΑΔΑ
Εμείς! Δε χρειάζονται πολλές συστάσεις, Mαρία Έλενα Κυριάκου και ”One last breath”. Είναι γεγονός ότι εμφανιζόμαστε μετά από ένα κακό αλλά πολυσυζητημένο τραγούδι, και πριν από ένα μεγάλο φαβορί. Με όπλο την πολύ καλή φωνή της, θα κάνει το καλύτερο για την χώρα μας, και θέλω να σας πω, ότι ο αριθμός 6 στατιστικά, περνάει συνήθως τελικό. Μακάρι ο Φωκάς Ευαγγελινός, να δεχτεί και να είναι εκείνος που θα αναλάβει το στήσιμο της ελληνικής αποστολής, και δε θα πει όχι στο να βοηθήσει και μια φορά την χώρα μας στον τελικό. Εξάλλου έχει πολύ καιρό να το κάνει. Πρέπει να πούμε, ότι έχουμε μια ανανεωμένη εκτέλεση για το τραγούδι μας, στο οποίο, έχει αφαιρεθεί η εισαγωγή με το πιάνο, έχει προστεθεί έντονα βιολί και αλλάξαν κάποιους στίχους. Να τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη? Θα πάμε καλά, ίσως και δεκάδα, αν και τα γραφεία στοιχημάτων μας θέλουν στην 14η θέση. Απολαύστε το.

7.ΕΣΘΟΝΙΑ
Η μόνη χώρα από την Βαλτική που προσπαθεί να ξανακερδίσει, και αυτή τη φορά έχει μεγάλες πιθανότητες. Η Elina Born και ο  Stig Rästa με το τραγούδι τους ”Goodbye to yesterday” , βάζουν την χώρα σε τροχιά πρωτιάς, με ένα εξαιρετικά όμορφο και ραδιοφωνικό κομμάτι. Απλή, λιτή παρουσίαση που όμως η μελωδία του σε κρατά απίστευτα. Είναι από τις στιγμές που απλά δε θα μιλάμε, δε θα τρώμε και θα απολαύσουμε ένα πολύ καλό τραγούδι. Πρώτο στον ημιτελικό μας, αδιαμφισβήτητα. Πρώτο άραγε και στο τελικό…?

8.FYROM
Τίποτα το σπουδαίο και φέτος από τα Σκόπια. Ο Danijel Kajmakovski θα μας τραγουδήσει το Autumn Leaves”, αλλά δε βλέπω να καταφέρνει και πολλά. Μια μπαλάντα ακόμα, χωρίς να έχει κάτι που να το κάνει να ξεχωρίσει. Μια ανία την νιώθεις όταν το ακούς. Αλλά πως να το κάνουμε, κάποιος πρέπει να μείνει εκτός τελικής βραδιάς…Μαντέψτε ποιος!

Αυτά είναι τα τραγούδια του πρώτου μισού του Α’ ημιτελικού. Έρχεται πολύ σύντομα το Β΄ μέρος, που παρουσιάζει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για τον ημιτελικό στον οποίο συμμετέχουμε και εμείς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here