στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Μπορεί να κάναμε μια μικρή αναφορά στη στήλη της περασμένης εβδομάδας, δε θα μπορούσαμε, όμως, να μην αφιερώσουμε μια ολόκληρη σελίδα στον Μάριο Τόκα. Που έφυγε νωρίς... Αλλά, πρόλαβε να αφήσει ωραία τραγούδια και τεράστιες επιτυχίες. Τον τραγούδησαν οι πάντες.

Έχουμε και λέμε:
Χάρις Αλεξίου: Συμμετείχε στη "Λεωφόρο της αγάπης" του '87 και το τραγούδι "Εξαρτάται", σε στίχους του Ανδρέα Νεοφυτίδη, το κουβαλάει από τότε στις αποσκευές της, ως μια μεγάλη επιτυχία της δισκογραφίας της.

Τόλης Βοσκόπουλος: Συνεργάστηκε με το συνθέτη το 1991, στο δίσκο "Στάζεις έρωτα".

Δήμητρα Γαλάνη: Στον ίδιο δίσκο με την Αλεξίου (τον Γιάννη Πάριο και τον Διονύση Θεοδόση), "Στη λεωφόρο της αγάπης", δηλαδή, τραγούδησε το "Όποιο δρόμο και να πάρω", ένα τραγούδι που ξεχώρισε.

Αντώνης Καλογιάννης: Ο δίσκος "Μικρά ερωτικά", εν έτει 1984, αποτελεί σταθμό στην καριέρα του. Με τραγούδια του Μάριου Τόκα σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου, εκ των οποίων το "Σ' αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη" και η "Αννούλα" έγιναν grand σουξέ! Και με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 100.000 αντίτυπα.

Αλέκα Κανελλίδου: Τραγούδησε Μάριο Τόκα στην πρώτη πλευρά του δίσκου "Δίδυμα φεγγάρια", που κυκλοφόρησε το 1993. Στην άλλη πλευρά, τα τραγούδια είχε γράψει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Κατερίνα Κούκα: Έκανε μαζί με το συνθέτη το δίσκο "Δε σκοτώνουν την αγάπη με την πρώτη αφορμή...". Από κει, αν κι έχουν περάσει δεκατρία χρόνια, το "Αν δε γεννηθείς αστέρι", το "Έλα να χορέψουμε" και η "Μύκονος" τραγουδιούνται ακόμα...

Μανώλης Μητσιάς: Ήταν αυτός που έβαλε τον Μάριο Τόκα στη δισκογραφία. Ήταν 1979, με "Τα τραγούδια της παρέας". Ξανασυνεργάστηκαν το 1998 στο τηλεοπτικό σάουντρακ "Βίος ανθόσπαρτος".

Δημήτρης Μητροπάνος: Τρεις δίσκοι με τραγούδια του Τόκα: "Η εθνική μας μοναξιά" (1992), "Παρέα μ' έναν ήλιο" (1994) και "Εντελβάις" (1999) σε στίχους του Άλκη Αλκαίου. Το σήμα των δύο πρώτων δίσκων, με τραγούδι - όχημα το "Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη" (συνέπεσε και με την έξαρση του Μακεδονικού τότε) και τα "Λαδάδικα" αντίστοιχα ήταν και παραμένει πολύ ισχυρό, ενώ το "Εντελβάις", μάλλον, κακόπεσε... Επίσης, ο Μητροπάνος μοιράστηκε ερμηνευτικά με την Αλέκα Κανελλίδου τα "Δίδυμα φεγγάρια" σε στίχους του Κώστα Φασουλά.

Γιώργος Νταλάρας: Τη "Φωνή πατρίδας" (1998), σε ποίηση Κώστα Μόντη, Θεοδόση Πιερίδη και του Τούρκου Νεσιέ Γιασίν: "Η δική μου πατρίδα", "Εδώ κι εκεί", "Κερύνεια 1974", "Στιγμές της εισβολής".

Γιάννης Πάριος: Έκαναν μαζί το δίσκο "Σαν τρελό φορτηγό", που κυκλοφόρησε το 1989 και έσπασε ταμεία! Κι από επιτυχίες; "Σαν τρελό φορτηγό", "Το σημάδι" (που είχε τραγουδήσει πρώτη η Κωνσταντίνα το 1987 στο δισκογραφικά της ντεμπούτο με τον κύπριο συνθέτη), "Έλα κρυφά έλα λαθραία", "Απόψε"... Τόκας και Πάριος ξαναβρέθηκαν δισκογραφικά το 1993, με το άλμπουμ "Πάντα ερωτευμένος". Κι άλλα σουξέ εδώ: "Άστο να πάει άστο", "Απόψε όλα μου τα επιτρέπω", "Και ρίξε πίσω τα μαλλιά"...

Πασχάλης Τερζής: Αποτέλεσμα της συνεργίας τους, το cd "Θέλω να πω", πριν από εφτά χρόνια.

Θέμης Αδαμαντίδης: Το 2006 τραγούδησε 14 τραγούδια του Μάριου Τόκα στο άλμπουμ "Σε πρώτο πλάνο". Είχαν βρεθεί, για πρώτη φορά, το 1982 στο δίσκο "Τα "Βοριαδάκια", μαζί με το Νίκο Νομικό και τη Γιάννα Κομνηνού.

Τραγούδια του έχουν ηχογραφηθεί ακόμα από τη Γλυκερία (στο o.s.t. "Η αγάπη ήρθε από μακριά"), τον Στέλιο Διονυσίου (στο cd "Με όνομα βαρύ σαν ιστορία") και την Κωνσταντίνα (στο δίσκο "Τραγούδια για την Κωνσταντίνα"). Τελευταίος του δισκογραφικός σταθμός, το άλμπουμ "Άσπρο μαντήλι ανέμιζε" με τον Βασίλη Σκουλά.

Το ξανάγραψα. Ο Μάριος Τόκας δεν υπήρξε ούτε καινοτόμος ούτε πρωτοπόρος συνθέτης. Δεν άνοιξε δρόμους, αλλά περπάτησε καλά και σταθερά στους, ήδη, υπάρχοντες. Τα τραγούδια του διαθέτουν εκπληκτικές μελωδίες, καθαρές και ελληνικές. Και οι στίχοι των τραγουδιών, γραμμένοι από στιχουργούς όπως ο Ανδρέας Νεοφυτίδης, ο Σαράντης Αλιβιζάτος, ο Φίλιππος Γράψας, ο Κώστας Φασουλάς αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια το θέμα του έρωτα, που διαχειρίστηκαν κατά κόρον.
Υπάρχει και η άλλη πλευρά του Τόκα. Η πλευρά της μελοποίησης ποιητών. Και των τραγουδιών του για τη Κύπρο. Και του έργου του "Θεογεννήτωρ Μαρία", που κυκλοφόρησε το 1998, βασισμένο στα χειρόγραφα του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη, με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου. Ένα έργο για το οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε πως "ο Μάριος Τόκας, πάντα στηριγμένος στις ρίζες της ελληνικής μας παράδοσης, δημιούργησε και δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά. Οι μελωδίες του έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο τον βράχο του Άθω".

Υ.Γ.
Χάσαμε το μέτρημα την προηγούμενη εβδομάδα στα τραγούδια για την ανάσταση κι έτσι αφήσαμε τις "Μοίρες" του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου έξω από το διπλό live cd της Τάνιας Τσανακλίδου "2 χρόνια Μετρό", με ζωντανές ηχογραφήσεις της διετίας 2003 - 2005.



MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...