Προηγούμενες στήλες
9 Ιουνίου 2006


Ένας δίσκος ήρθε απ' τα παλιά!
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε...!
Παρασκευή 16 Ιουνίου

Η νέα στήλη του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια...

«ΝΙΑΤΑ» (MINOS MSM 212)

Πρόκειται για ένα δίσκο που κυκλοφόρησε το 1974 και περιλαμβάνει 12 τραγούδια νέων δημιουργών, τα οποία επιλέχθηκαν έπειτα από διαγωνισμό που οργάνωσε η εταιρεία σε συνεργασία με το περιοδικό «Επίκαιρα». Μέσα από αυτόν, βγήκαν στην επιφάνεια συνθέτες που έκαναν ή ακόμη κάνουν σημαντική καριέρα, όπως ο Αντώνης Βαρδής, ο Θωμάς Μπακαλάκος και ο Νίκος Τάτσης, ενώ τα τραγούδια ερμήνευσαν ορισμένοι από τους γνωστότερους τραγουδιστές που διέθετε τότε η MINOS (Πάριος, Νταλάρας, Αλεξίου, Διαμάντη κ.α.)!

Παράλληλα, καταξιωμένοι μουσικοσυνθέτες κλήθηκαν να γράψουν μουσική πάνω στους στίχους νέων ανθρώπων, από τους οποίους όμως κανένας δε μπόρεσε στα κατοπινά χρόνια να σταθεί στο ελληνικό τραγούδι. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας έχει επιμεληθεί ο Νίκος Λαβράνος.

Το μεγάλο «σουξέ» δεν υπάρχει στον συγκεκριμένο δίσκο, ωστόσο αυτός σαφώς αποτελεί συλλεκτικό κομμάτι για όσους ψάχνουν τραγούδια αγαπημένων τους ερμηνευτών που δε συμπεριλήφθηκαν ποτέ σε προσωπικά τους άλμπουμ ή συλλογές (εξαίρεση τα δύο του Νταλάρα και του Λοΐζου).

Και κάτι αξιοσημείωτο: Είναι η μοναδική φορά που συνυπάρχουν στον ίδιο δίσκο ο Γιώργος Νταλάρας με τον Σταύρο Κουγιουμτζή χωρίς να συνεργάζονται!

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Ο κόκορας (Ν. Αντωνιάδης)
(Μ. Λοΐζου-Ν. Τσιπουρλιάνου)

2. Ένα γιασεμάκι (Γ. Πάριος)
(Στ. Κουγιουμτζή-Ι. Ευαγγελινίδη)

3. ¶ννα (Δάκης)
(Π. Τσαπάρα)

4. Πόσο πολύ σ' αγάπησα (Γ. Νταλάρας)
(Αντ. Βαρδή-Κ. Νεστορίδη)

5. Ηλεκτρική Μαρία (Ν. Αντωνιάδης)
(Μ. Λοΐζου-Θ. Βερύκιου)

6. Παίζει σαντούρι κρητικό (Κ. Σμοκοβίτης)
(Αχ. Καμιναρά-Χρ. Χριστοδουλίδη)

7. Σαραντάπηχος (Γ. Νταλάρας-Χ. Αλεξίου)
(Ν. Τάτση-Κ. Παπαγεωργίου)

8. Καφενόβιοι συμπολίτες (Μ. Κωχ)
(Διον. Σκάλου)

9. Νύχτα και φως αγάπες μας (Λ. Διαμάντη)
(Απ. Καλδάρα-Β. Κατμερίδη)

10. Γελαδοπάζαρο (Θ. Μπακαλάκος)
(Θ. Μπακαλάκου)

11. Μη φοβάσαι γερο-μάγκα (Κ. Σμοκοβίτης)
(Απ. Καλδάρα-Π. Χρυσομαλλίδη)

12. Με ποια τραγούδια (Γ. Πάριος)
(Στ. Κουγιουμτζή-Γ. Κυρανόπουλου)


ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ-ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:
«ΣΑΡΙΜΠΙΝΤΑΜ...ΘΑ ΠΕΙ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ» (POLYDOR 2421170)

Ο δίσκος αυτός που κυκλοφόρησε το 1982 με ερμηνεύτρια τη Χριστιάνα αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά ενός «διδύμου» που έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα. Ο Κραουνάκης ένα χρόνο νωρίτερα είχε καταθέσει τα διαπιστευτήριά του με τα «Σκουριασμένα χείλια», ενώ η Νικολακοπούλου την ίδια περίοδο έκανε την παρθενική της εμφάνιση υπογράφοντας τους στίχους σε τρία τραγούδια στο δίσκο της Δήμητρας Γαλάνη «Καλά είναι κι έτσι». Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι και οι δύο έφερναν κάτι καινούργιο στη μελωδία και στο στίχο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στα κατοπινά χρόνια με τον καλύτερο τρόπο.

Στο «Σαριμπιντάμ» η Χριστιάνα παρουσιάζει ένα πρόσωπο εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα όσα είχε κάνει στη μέχρι τότε καριέρα της. Προσαρμόζεται πλήρως στο ύφος και στο στυλ των κομματιών και στιγμές - στιγμές δείχνει ότι δεν τραγουδά απλώς, αλλά παίζει ένα θεατρικό ρόλο! Οι ερμηνείες της είναι εξαιρετικές κι «αγγίζουν» το κοινό, αφού αρκετά τραγούδια ακούγονται και γίνονται γνωστά.

Και μια και μιλάμε για τη Χριστιάνα, αξίζει ν’ αναφέρω ότι είναι αδελφή της Βασιλικής Λαβίνα και ξαδέλφη της Ελένης Βιτάλη και πρόκειται για μία από τις καλύτερες φωνές που είχε ποτέ το ελληνικό τραγούδι. Είναι πραγματικά κρίμα που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποσυρθεί, αφού πιστεύω ότι ακόμη είχε πολλά να προσφέρει.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Το καλοκαίρι θα 'ρθει
2. Σαριμπιντάμ
3. Να μη μπορώ να σ' αγαπήσω
4. Το κορμί σου παραδόθηκε
5. Δέκα και
6. Ότι βάλω στο νου μου
7. Πόσα χρόνια ακόμα
8. Η νύχτα θέλει
9. Κάθε βράδυ που θα φεύγεις
10. Μες στη ζωή σου θα μπω
11. Περασμένη ώρα
12. Το αίνιγμα


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ:
«ΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ» (MINOS MSM 430-431)

Οτι κι αν πει, ότι κι αν γράψει κανείς γι’ αυτό το διπλό δίσκο του Γιάννη Πάριου που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1982 θα είναι λίγο. Και μόνο το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα κατέχει το ρεκόρ πωλήσεων στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας τα λέει όλα. Την εποχή που βγήκε, πούλησε 800.000 αντίτυπα (!) και στα χρόνια που μεσολάβησαν θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 1.500.000!!! Δε θα ξεχάσω ότι το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, όπου κι αν πηγαίναμε ανά την Ελλάδα παντού ακούγαμε «τα νησιώτικα». Αυτός ο δίσκος στάθηκε αφορμή ν' ακούσω για πρώτη φορά στη ζωή μου τον συγκεκριμένο τραγουδιστή και να μπει για πάντα στην καρδιά μου.

Τότε ήμουν πέντε ετών και σε ολόκληρο το ταξίδι που κάναμε γυρίζοντας τη Θράκη, στο κασετόφωνο του αυτοκινήτου δεν ακούγαμε τίποτε άλλο παρά μόνο το «Ντάρι, ντάρι», το «Θα πάρω μια ψαρόβαρκα» και όλα τα υπόλοιπα «διαμάντια» της νησιώτικης μουσικής. Από τότε μέχρι και σήμερα, ο δίσκος αυτός δε σταμάτησε ποτέ ν’ ακούγεται στο σπίτι και κάθε φορά είναι σαν να είναι η πρώτη...!

Την εποχή εκείνη, ο Γιάννης Πάριος είναι ήδη ένας καθιερωμένος τραγουδιστής και οι δίσκοι του σημειώνουν τεράστιες πωλήσεις. Μη ξεχνάμε ότι τότε το όριο για τον χρυσό ήταν οι 50.000 και για τον πλατινένιο οι 100.000, ωστόσο ο σπουδαίος ερμηνευτής καταφέρνει και ξεπερνά με ευκολία αυτούς τους αριθμούς. Παρόλα αυτά, αποφασίζει να ηχογραφήσει «τα τραγούδια της κούνιας του» όπως ο ίδιος τα αποκαλεί στο οπισθόφυλλο του δίσκου πέρα από κάθε εμπορική λογική, μόνο και μόνο για να κάνει το κέφι του και να τιμήσει την καταγωγή του. Ο ίδιος σε συνέντευξή του αρκετά χρόνια μετά, αναφέρει ότι οι άνθρωποι της εταιρείας δεν ήταν και τόσο ενθουσιασμένοι με την επιλογή του και του είπαν χαρακτηριστικά ότι αν πουλήσει 50.000 κομμάτια θα είναι επιτυχία. Ούτε κι εκείνοι δε μπορούσαν να φανταστούν τι θα επακολουθούσε...

Η ερμηνεία του Πάριου και στα 24 τραγούδια είναι εξαιρετική. Σε κάθε φράση, σε κάθε λέξη καταθέτει κι ένα κομμάτι από τη νησιώτικη ψυχή του. Η ορχήστρα αποτελείται από σπουδαίους σολίστες της παραδοσιακής μουσικής, καθώς βιολί παίζει ο Γιώργος Κονιτόπουλος, λαούτο ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος, σαντούρι ο Τάκης Σούκας, κόντρα μπάσο ο Νίκος Τσεσμελής και κιθάρα ο Γιώργος Ευστρατιάδης. Στις δεύτερες φωνές η Χάρις Αλεξίου, η Αγγελική Κονιτοπούλου και η Στέλλα Κλουβάτου.

Η παραγωγή του δίσκου ανήκει στον Αχιλλέα Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της «Κολούμπια» με ηχολήπτες τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και τον Τάκη Φιλιππίδη. Στο εσώφυλλο υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών και στο οπισθόφυλλο σημείωμα του Γιάννη Πάριου που αφιερώνει το δίσκο στους γονείς του, αλλά και του Λευτέρη Παπαδόπουλου που επικροτεί την απόφαση του τραγουδιστή να ερμηνεύσει «τούτα τα τραγούδια, τα αειπάρθενα», όπως επισημαίνει!

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Περβολαριά
2. Θάλασσα
3. Καλέ συ Παναγιά μου
4. Παραπονιάρικό μου
5. Σάλα-σάλα
6. Πατινάδα (Τα μάτια σου τα όμορφα)
7. Ντάρι-ντάρι
8. Ποιος μωρό μου ποιος
9. Βεγγέρα
10. Ωραία που 'ναι την αυγή
11. Από την πόρτα σου περνώ
12. Του γάμου
13. Παναγιά μου ένα παιδί
14. Μάουκας (Θα πάρω μια ψαρόβαρκα)
15. Ο μηχανικός
16. Στην Πάρο και στη Νάξο
17. Κατεργάρα αγάπη
18. Ο δεντρολίβανος
19. Έρι-έρι
20. Σωθήκανε τα γιατρικά
21. Ο μυλωνάς
22. Κοτσάκια (Να σ' αγαπώ ήντα 'θελα)
23. Ικαριώτικο
24. Γυαλίτισσα (Αμοργιανό)MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...