Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
Φωτογράφηση: Νικόλας Κατσαμάκας & Μάριος Αθανασιάδης

Δεν έχουν συμπληρωθεί καλά-καλά ούτε δύο μήνες από τη λήξη του πρώτου Φεστιβάλ Όπερας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κατέπληξε άπαντες με την αρτιότητα των παραστάσεών του (παρά το ελάχιστο οικονομικό μπάτζετ που υπήρχε) και τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού. Κι όμως, οι επικεφαλής αυτής της πολύ σημαντικής προσπάθειας, η Κασσάνδρα Δημοπούλου και ο Φίλιππος Μοδινός, έχουν σχεδιάσει από τώρα το επόμενο και ήδη, όλα δείχνουν ότι η επιτυχία θα είναι ακόμη πιο μεγάλη…

Η πρόσκλησή τους λοιπόν για συνέντευξη Τύπου σχετικά με αυτό, ξάφνιασε αρκετούς. Και τούτο γιατί το δεύτερο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2016, οπότε θεωρητικά είναι νωρίς για οποιονδήποτε σχεδιασμό. Βλέπετε, ζούμε στην Ελλάδα και είμαστε πάντα της τελευταίας στιγμής, όσον αφορά τον προγραμματισμό. Ωστόσο, οι δύο ιδρυτές της ομάδας “Skull of Yorick Productions” έχουν ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και η νοοτροπία τους είναι εντελώς διαφορετική. Ευτυχώς…

festival_operas_synentefxi_typou_2015_11_020

Στο ξεκίνημα, η Κασσάνδρα έκανε ένα μίνι απολογισμό του πρώτου Φεστιβάλ, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ ευχαρίστησε όλους εκείνους που καθ’ οιονδήποτε τρόπο βοήθησαν στην πραγματοποίησή του. Τόνισε δε, ότι η ίδια και οι συνεργάτες της είναι ανοιχτοί σε όλες τις ομάδες που θα θελήσουν να δηλώσουν συμμετοχή και κυρίως, Έλληνες καλλιτέχνες που χρειάζονται την προβολή της δουλειάς τους.

festival_operas_synentefxi_typou_2015_11_002

Και συνέχισε: «Ο μεγάλος στόχος που έχουμε θέσει, είναι η δημιουργία μιας Λυρικής Σκηνής και για τη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι αυτό το όνειρο δεν είναι ανέφικτο ως προς την υλοποίησή του και μετά την επιτυχία του πρώτου Φεστιβάλ Όπερας, με χαρά διαπιστώνω ότι έχουν αρχίσει να έρχονται κοντά μας οι φορείς εκείνοι, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να οργανώσουμε το δεύτερο σε περισσότερο επαγγελματικά πλαίσια. Διαπιστώσαμε ότι το κοινό της πόλης αγαπά την όπερα κι αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη, ώστε να προσπαθήσουμε ακόμα πιο πολύ για να πετύχουμε το στόχο μας. Επιπλέον, φιλοδοξούμε αυτό το Φεστιβάλ σιγά-σιγά να γίνει πανελλήνιο κι αργότερα -γιατί όχι;- και διεθνές».

Στη συνέχεια, ο Φίλιππος Μοδινός ανέλαβε να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα της ομάδας, αλλά και τις συνεργασίες που ήδη έχουν επιτευχθεί, ώστε του χρόνου να παρακολουθήσουμε ένα μοναδικό θέαμα στο Φεστιβάλ: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί η δουλειά που κάναμε για να προσφέρουμε στον κόσμο της Θεσσαλονίκης κάτι καινούργιο, βρήκε ανταπόκριση σε αρκετούς και σημαντικούς φορείς. Ήδη ήρθε κοντά μας ο δήμος Νεάπολης και μας δήλωσε ότι θα είναι κοντά μας, θέτοντας στη διάθεσή μας τους χώρους που χρειαζόμαστε για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας.

Επίσης, ξεκινά η συνεργασία μας με το δήμο της Βέροιας, ο οποίος διαθέτει ένα εξαιρετικό Μέγαρο εκδηλώσεων στην πόλη, αλλά και με τον αντίστοιχο της Λάρισας, όπου το προσεχές χρονικό διάστημα θα κάνουμε κάποιες παραστάσεις. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι ο συγκεκριμένος δήμος διαθέτει πολύ καλή χορωδία και ορχήστρα, με τις οποίες θα συνεργαστούμε.

festival_operas_synentefxi_typou_2015_11_003

Ακόμη, η σύζυγος του γνωστού τραγουδιστή Βασίλη Καρρά θέτει στη διάθεσή μας το όμορφο θεατράκι που υπάρχει στο «Χωριό της Ειρήνης» (Σ.Σ.: Είναι ένας χώρος που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο τραγουδιστής εδώ και πολλά χρόνια λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και φιλοξενεί πολλές καλλιτεχνικές, αλλά και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις), ώστε να παρουσιάσουμε κι εκεί κάτι από όλα αυτά που κάνουμε. Μάλιστα, χαριτολογώντας της είπα ότι δεν αποκλείεται να προτείνουμε και στον ίδιο τον κ. Καρρά να πάρει μέρος σε κάποια παράσταση (γέλια)…

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, έχουμε οριστικοποιήσει τη συνεργασία μας με το “FIX In Art”, το οποίο μας βοήθησε πολύ και στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Όπερας. Ετοιμάζουμε πολύ όμορφα πράγματα σ’ αυτό το χώρο, τα οποία θα σας ανακοινώσουμε προσεχώς. Νομίζω ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσουμε στην όπερα το χώρο που της αξίζει, ειδικά τώρα που τα λεγόμενα «μπουζούκια» βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Θα μπορούσα να πω ότι η όπερα είναι τα νέα μπουζούκια (γέλια). Και φυσικά, θα είναι πάλι κοντά μας η Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης της Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής, όπως και στο πρώτο Φεστιβάλ, στη δημιουργία του οποίου είχανε καθοριστική συμμετοχή και υπάρχει δέσμευση από την πλευρά τους για μελλοντικές συνεργασίες».

 

Εν συνεχεία, πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των δήμων που θα συνεργαστούν με τη “Skull of Yorick Productions” και οι αντίστοιχοι των φορέων που βοήθησαν στη διεξαγωγή του πρώτου Φεστιβάλ Όπερας. Μεταξύ αυτών, ο Παναγιώτης Κουντούρης εκ μέρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσ/νίκης, ενώ το παρών έδωσαν και οι Νανά Καραγιαννίδου και Γιάννης Καμπούρης, από το αντίστοιχο Μέγαρο της Βέροιας.

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία της εκπροσώπου του Συλλόγου Φίλων του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αλέξανδρος Συμεωνίδης», η οποία επεσήμανε ότι με το μέρος των εσόδων που δόθηκαν από τις δύο παραστάσεις της «Νόρμα» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έγινε δυνατή η αγορά ενός ζωτικής σημασίας μηχανήματος για το νοσοκομείο. Στο σημείο αυτό, η Κασσάνδρα Δημοπούλου και ο Φίλιππος Μοδινός δεσμεύτηκαν ότι στο άμεσο μέλλον θα δοθούν κι άλλα χρήματα στο «Θεαγένειο» από τα έσοδα που θα προκύψουν από τις δραστηριότητες της ομάδας.

festival_operas_synentefxi_typou_2015_11_001

Μετά το πέρας της συνέντευξης που έλαβε χώρα σ’ ένα από τα πιο ιστορικά και θρυλικά μαγαζιά της πόλης («Ντορέ-Ζύθος»), τους εκπροσώπους του Τύπου περίμενε ένα εκλεκτό γεύμα, αλλά αυτό δεν ήταν η κυριότερη ένδειξη σεβασμού στο έργο τους. Μπαίνοντας στο χώρο, μας περίμενε ένα καλαίσθητο δώρο που περιλάμβανε σημειωματάριο, ενημερωτικό υλικό για τη δραστηριότητα του «Θεαγενείου» κι ένα βιβλίο με τη «Γυναίκα της Ζάκυθος», αυτού του εξαίρετου λογοτεχνικού έργου που άφησε ημιτελές ο Διονύσιος Σολωμός, προσφορά των χορηγών του Φεστιβάλ. Αν μη τι άλλο, η Κασσάνδρα Δημοπούλου και ο Φίλιππος Μοδινός δεν είναι μόνο σπουδαίοι καλλιτέχνες, αλλά ξέρουν και να σέβονται τη δουλειά των δημοσιογράφων, κάτι που δε συμβαίνει πολύ συχνά…

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από τη συνέντευξη τύπου…

————

** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here