Γράφει η Χρύσα Λύκου
Φωτογραφίες: Ιωάννα Μπρατσολιά

Αν κάτι λείπει σήμερα απ’ το χθες, αυτό είναι το Brazilian πατάρι του Λουμίδη, οι «γκριμάτσες» του Λογοθετίδη και του Βέγγου το λούνα παρκ. Λείπει η Οδός Ονείρων, λείπουν τα σκαλιά που οδηγούσαν στο υπόγειο του Κουν. Λείπουν οι γαρδένιες και ο Μπιθικώτσης, λείπει ο Νιόνιος στο Κύτταρο. Αν κάτι λείπει σήμερα απ’ το χθες, είναι τα πραγματικά ωραία πάρτυ.

«Ο μπάσταρδος γιός» κατεβαίνει με τα πόδια απ’ την Καλλιθέα στον Πειραιά, κρεμάει σημαιάκια στους τοίχους, φωτίζει πολύχρωμες λάμπες και αρχίζει να μας θυμίζει μια ζωή που χωρίσαμε σε περιόδους, με βάση τα τραγούδια του.

foivos_delhvorias_live_01_2015_007

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μας διηγείται ιστορίες χωρίς δύσκολες λέξεις για σχέσεις, που όσο και αν μοιάζουν και είναι δεδομένες, πρέπει πάντα κανείς να προσπαθεί. Η Κική, ο Φώτης, η Ιόλη και η Δάφνη περνάνε απ’ τη σκηνή του όπως πέρασαν κάποτε απ’ την έμπνευση του, σκαλίζοντας την, με στιγμές και συναισθήματα.

Στο πάρτυ του Σαββάτου στο Passport είναι όλοι καλεσμένοι και φίλοι του. Άλλοι μιας ζωής, άλλοι μιας στιγμής. Η μπάντα του βρίσκεται σε τρελά κέφια, ενώ εκείνος αφιερώνει τραγούδια με ένα βλέμμα, χαιρετά τις κοπέλες με τους δίσκους μουρμουρίζοντας τους τραγούδια. Τραγουδάει για τις γυναίκες όπως εκείνες ονειρεύτηκαν να τραγουδήσει κάποιος γι’ αυτές. Θυμίζει πως ήταν κάποτε το σέξυ μεταξύ των ανθρώπων.

Ποτήρια τσουγκρίζουν την ευτυχία, χαρτοπετσέτες αιωρούνται πάνω απ’ τα κεφάλια μας, μια παρέα χειροκροτεί έναν ακόμη χρόνο στην πλάτη του φίλου τους που σβήνει κεριά. Ο κόσμος τον φωνάζει Φοίβο, ενώ εκείνος περιγράφει με ρυθμό γεγονότα που ίσως να φαντάστηκε και που μοιάζουν πραγματικά επιστρέφοντας στο μέλλον.

foivos_delhvorias_live_01_2015_016

Η νύχτα πέφτει στο Παλέρμο, αφήνει ρουφιάνους και αστυνομικούς να βράζουν στο ζουμί τους μιλώντας άσχημα με τον πιο ευγενικό τρόπο. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό. Να τραγουδάς μελωδικά τις αλήθειες, να μην τις φωνάζεις.

Λίγο πριν βγει στη σκηνή τον βρήκαμε στα καμαρίνια και μας εξήγησε γιατί πρέπει να πάμε να διασκεδάσουμε παρέα του.

Music Corner: Τι πρόκειται να δουν σήμερα, καθώς και τα επόμενα Σάββατα, οι καλεσμένοι του πάρτυ σας στη σκηνή του Passport?
Φοίβος Δεληβοριάς:
Ο κόσμος στο Passport θα δει μια επώδυνη αποκάλυψη. Θα αποκαλύψω ότι είμαι ένας μπάσταρδος γιος! Δεν γνωρίζω ποιοι είναι οι γονείς μου και η καταγωγή μου. Το πρόβλημα αυτό νομίζω ότι αφορά όλη τη γενιά μας. Μια γενιά η οποία μεγάλωσε ακούγοντας για ένα ένδοξο παρελθόν και που ζει σ’ ένα σήμερα που τα πάντα έχουν γκρεμιστεί. Μοιάζουμε να βρισκόμαστε ακόμα στο παιδικό μας πάρκο, μαζευόμαστε στο σπίτι, παίζουμε και προσπαθούμε αδέξια να ορθώσουμε για πρώτη φορά πολιτικό λόγο. Η παράσταση που θα δείτε είναι το τελευταίο πάρτυ ενός μπάσταρδου γιού. Έχουμε σημαιάκια, λαμπάκια και τραγούδια που ξεκινούν απ’ τον Ρακιτζή και φθάνουν στους Ghostbusters, νέα τραγούδια αλλά και παλιά παραδοσιακά. Ψάχνουμε να βρούμε δηλαδή τη χαμένη μας ταυτότητα.

foivos_delhvorias_live_01_2015_001

Music Corner: Το επόμενο Σάββατο πίνουμε το ποτό μας παρέα σας και Κυριακή πάμε για ψήφο. Ελπίζετε ότι η ψήφος αυτή μπορεί να φέρει την αλλαγή που χρειαζόμαστε?
Φοίβος Δεληβοριάς:
Ναι, ελπίζω και πιστεύω ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Η κοινωνία έχει δείξει ότι αποναρκώνεται με πολύ αργά βήματα, κάτι το οποίο είναι φυσικό. Όλα τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους. Το σημαντικότερο όλων είναι να μη δαιμονοποιούμαστε και να μη δαιμονοποιούμε και τους γύρω μας. Εμείς οι ίδιοι, πρέπει να ζητήσουμε κάτι ωριμότερο απ’ τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία.

Music Corner: Σε συνέντευξη σας είχατε πει ότι «δε φταίνε για όλα οι εποχές», κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.
Φοίβος Δεληβοριάς:
Αυτό ακριβώς είναι το θέμα της παράστασης. Ο μύθος είναι κάτι που εμείς δημιουργούμε. Τα ένδοξα πράγματα που έγιναν μέχρι σήμερα, έγιναν εν μέσω δικτατοριών, εμφυλίων και εξοριών. Πάντα υπήρχαν μαύρες εποχές, το θέμα είναι ο ρόλος ο δικός μας μέσα σ’ αυτές.

Music Corner: Περιμένουμε σύντομα νέα δισκογραφία από εσάς?
Φοίβος Δεληβοριάς:
Μέσα στο 2015 θα κυκλοφορήσει ο καινούργιος μου δίσκος, απ’ τον οποίο λείπουν δυο-τρία τραγούδια ακόμη και ο οποίος θα ονομάζεται  «Καλλιθέα».

Αν κάτι μου θύμισε ο Φοίβος Δεληβοριάς αυτό το Σαββατόβραδο είναι ότι… χρόνος δεν υπάρχει, ο χρόνος είσαι εσύ και οι άλλοι, και κανείς δε γνωρίζει η ζωή που θα βγάλει. Κι όλο αυτό είναι μια μεγάλη γιορτή. Κι όποιος είπε «και του χρόνου», θα εννοεί πως δεν τελειώσαμε φέτος, ευτυχές και στο χέρι μας το νέο έτος, και πες το μου και εσύ.

Περισσότερες φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here